Dodaj do ulubionych

30 TYDZIEN CIAZY

20.08.04, 12:20
30tydzienPAZDZIERNIK KTO JESZCZE?
Obserwuj wątek
    • gogo2 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 20.08.04, 14:43
      Chyba ja jeśli chodzi o 30 tydzien ciąży, wczoraj się zaczłął. Termin mam na
      29październik-5 listopad
      • iwa3 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 20.08.04, 15:14
        Ja też - termin na 30 październik. Jeszcze ponad 2 miesiące!!!
        Jak się czujecie?
        • kiciusiek6 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 20.08.04, 15:38
          Ja mam termin na 26 pazdziernika raczej czuje sie dobrze jedyne co to ból
          kregosłupa i skurcze łydek?a ty jak sie czujesz ?Znasz płec dzidzi bo u mnie ma
          byc chłopczyk pozdrówka?
          • elka9 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 21.08.04, 20:52
            mi w piątek się zaczoł 31tc a jeszcze nie wiem co będzie chłopiec czy
            dziewczynka podobno bardzo się rusza i trudno jest sprawdzić ja też mam skurcze
            łydek i puchną mi stopy pozdrawiam
    • ania_25 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 20.08.04, 16:23
      to i ja sie dopisze... wczoraj zaczełam 30 tydzien, termin na 28.10 smile Podobnie
      jak u kiciusiek6 męczą mnie bóle kręgosłupa i skurcze łydek a na dodatek ból w
      kroczu, który szczególnie w nocy jest baaaaardzo nieznośny.
      wiem ze bedzie chłopczyk, widziałam na usg klejnoty smile
      pozdrawiam Was serdecznie
      Ania i 30 tyg Grześ smile
      • iwa3 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 20.08.04, 16:44
        No to mamy urodzaj na chłopaków. U mnie będzie Kubuś.
        Do tej pory czuję się dobrze, chociaż wczoraj w nocy obudził mnie paskudny
        skurcz łydki. Mam tylko nadzieję, że to był pojedynczy incydent.
        Co robicie? Macie już całą wyprawkę? Bo ja jestem w lesiesmile
        Pozdrawiam
        Iwona
        • kiciusiek6 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 20.08.04, 17:01
          Ja Jak narazie sie nudze niemozna wyjsc na spacer bo ciagle pada,wyprawke juz
          pomału kompletuje,z jakiego miasta klikasz?KASIA
          • iwa3 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 20.08.04, 17:25
            Z Wa-wy. Gorąco tu niemiłosiernie, ale na szczęście w pracy mam klimę.
            No ale na dziś koniec, idę do kina (trochę rozrywki nie zaszkodzi, szczególnie,
            że później będzie ciężko).
            Pozdrawiam
            Iwona
      • maurug Re: 30 TYDZIEN CIAZY 20.08.04, 16:57
        Witam!
        ja mam termin na 25 pazdziernika, czekam na chlopca (drugiego juz), brzuch
        spory, upal meczy (nic mi sie niechce!), ale ogolnie - nie jest zle!
        trzymajcie sie cieplo,
        M.
        • kiciusiek6 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 20.08.04, 17:03
          MNIE TEZ MECZY UPAŁ A ZWŁASZCZA TO ZE JEST STRASZNIE DUSZNO ,U MNIE TEZ BEDZIE
          CHŁOPIECpozdrowienia
      • kiciusiek6 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 20.08.04, 17:07
        ania25>gratulacie ze u ciebie tez chłopczyk smileznasz jakis sposób na bolacy
        kregosłup Pozdrowienia Kasia i 30 tyg KRYSTIANEK
        • ania_25 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 20.08.04, 18:38
          to prawa ze w pazdzierniku bedzie urodzaj chlopców smile)
          Kasiu, niestety mi na kregosłup nic nie pomaga... pytałam mojege gina, ale on
          zbadał, powiedział, ze nic sie niepokojącego nie dzieje i ze takie są uroki
          ciązy. Na razie męczę codziennie meza, ktory robi mi masaze...
          A ostatnio w ramach relaksu maz moj robi mi takze masaz twarzy smile polecam Wam
          bardzo mocno! po całym dniu jest to idealne odprezenie...
          ja klikam z Wrocławia smile
          pozdrawiam
          Ania smile
          • aaania Re: 30 TYDZIEN CIAZY 20.08.04, 18:53
            Hej,
            i ja sie dopisze. U mnie tez bedzie chlopczyk (mam juz coreczke), termin na 8 pazdziernika. Kregoslup, lydki OK, tylko ta ociezalosc... No i maly sie wyciaga, prezy, prezentuje swoje konczyny i spac nie daje! Do tego wszechogarniajace lenistwo i to oczekiwanie... Jak sobie planujecie dac rade z dwoma maluchami na starcie? Mama do pomocy, opiekunka? Przeraza mnie troche mysl, jak to bedzie. Creczka jest dosc absorbujaca, nie chcialabym znalezc sie w sytuacji, w ktorej nie mam dla niej czasu!
            Pozdrowienia
            • kiciusiek6 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 20.08.04, 19:26
              Jak narazie u mnie to pierwsze dzicko wiec naszczescie niemam tego problemu kto
              je bedzie pilnował,JUZ WIESZ JAK DASZ DZIDZIUSIOWI NA IMIE?
            • uffa1 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 20.08.04, 21:35
              Aaniu ja mam bardzo podobna sytuacje do Ciebie.
              Mam juz coreczke (w listopadzie bedzie 3 letnia panienka), a w pazdzierniku
              (22.X) spodziewam sie synka.
              Tez bardzo obawiam sie o ta cala sytuacje po porodzie, wiem ze na jakies 6
              tygodni bede miala pomoc z rodziny (troche maz, tesciowa i mama), a potem
              zobacze. Mam nadzieje ze jakos sobie sama poradze, a jesli nie to zatrudnimy na
              4h dziennie jakas pomoc domowa, nawet nie chodzi mi o sama opieke nad
              dzieckiem, a bardziej o to, aby ktos posprzatal mi dom, czy ugotowal obiad, bo
              na spacery chce wychodzic z nimi sama.
              Mam nadzieje, ze przez te 6 tygodni gdy bedzie mi pomagac rodzina, wtedy bede
              mogla wiecej czasu poswiecic starszej coreczce, aby nie czula sie opuszczona,
              w koncu maluszkowi nie przeszkadza, kto np. buja go w kolysce, a dla 3 latka to
              nie takie proste...

A co do ciazy...
              Czuje sie bardzo dobrze, wszystkie wyniki sa OK, lekarz twierdzi, ze maluszek
              bedzie raczej duzy (waga z USG w 30 tc 2140g), choc ja zabardzo waga z USG sie
              nie przejmuje bo to w koncu tylko waga orientacyjna. U coreczki lekarz pomylil
              sie o cale 1000g, twierdzil ze mala bedzie wazyc 2700, a wazyla 3850g...

Pozdrawiam wszystkie mamusie!
      • olaolika Re: 30 TYDZIEN CIAZY 20.08.04, 19:57
        To i ja sie dopisze. Termin mam na 12 pazdziernika, czuje sie ogolnie dobrze
        tylko dokuczaja mi bole kregoslupa i stop ale sa umiarkowane wiec nie narzekam.
        plci jeszcze nie znam ale wybieram sie na usg3d wiec moze wreszcie dowiem sie
        czy bedzie chlopczyk czy dziewczynka (moja pani ginekolog ciagle tylko mowi ze
        wydaje jej sie ze to dziewczynka ale pewnoscie nie ma).
        pozdrawiam wszystkie pazdziernikowe i listopadowe mamusie
        • kiciusiek6 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 20.08.04, 20:10
          Fajnie ze napisałas,prawie wszystkie mamy ten sam problem ziazany z kregosłupem
          ale trudno czeba jakos dotrwac do konca Mozesz mi napiac cos wiecej o badaniu
          usg3d ile kosztuje i czy znasz adres w krakowie gdzie sie je wykonuje?
    • margot_s Re: 30 TYDZIEN CIAZY 20.08.04, 20:28
      U mnie też będzie chłopczyk. Mam termin wg OM na 29października, ale z USG
      kilka dni później. Cieszę się, że jest chłodniej, bo już nie mogłam wytrzymać w
      tych upałach. Zastanawiam się, czy już czas kupować wyprawkę? Napiszcie, czy
      już coś kupiłyście.
      Pozdrawiam smile
      Gosia
      • kiciusiek6 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 20.08.04, 20:40
        u mnie tez bedzie chłopczyk a wyprawke juz powoli kompletujemy
      • ania_25 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 21.08.04, 09:01
        Hej smile
        Ja tez sie ciesze, ze jest chłodniej smile
        Co do wyprawki, to nie mam jeszcze nic a nic. Mysle, ze spokojnie zdążę. Na
        razie jezdzimy z mezem po sklepach i hurtownich dzidziusiowych i robimy
        rekonesans smile
        Na szczescie w dzisiejszych czasach nie ma problemu zeby kupic zarówno ubranka
        jak i łóżeczka, wózki, wanienki itd. Ale w ubiegły weekend pomalowalismy pokój
        dla Maleństwa big_grin
        Pozdrawiam Was mocno !
        Ania i 30 tyg. Brzuszek smile
      • gogo2 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 23.08.04, 11:44
        czesc Margot. U mnie termin z USG jest na 29 października a z wylicznia lekarzy
        ok 5 listopada, choc mnie sie wydaje ze jednak końcówka października. I u mnie
        tez bedzie chłopczyk, chyba HUBERT- choc ciągle się nie moglismy na imie
        zdecydowac.A i tez mam na imie Gosia....ale fajny zbieg okoliczności. Co do
        upałów to jako tako, nadal pracuje, planuje na zwolnienie gdzies we wrzesniu.
        Co do kupowania to mam tylko po dwa kaftaniki, spioszki i koszulke jak na
        razie, ale planuje zaczac
        pozdrawiam
        Gosia
    • blaneczka007 usg trójwymiarowe 20.08.04, 20:28
      Zdjęcia z Usg 3d można obejrzeć na stronie www.noworodek.pl , ale niestety
      będzie ona czynna dopiero jutro. Pozdrawiam. Blanka
    • magdalenax Re: 30 TYDZIEN CIAZY 21.08.04, 04:27
      Hej smile Jestem z Wwy. Mam termin na 30 października i czekam na dziewczynke o
      imieniu Ania. Te kilkudniowe upaly byly okropne. Nigdy tak sie nie cieszylam z
      brzydkiej pogody w lecie jak w tym roku. Czuje sie zmeczona i chce mi sie spac
      przez dzien caly - prawdopodobnie z powodu fatalnej morfologii. Lekarz straszy
      na przemian zastrzykami z zelaza i szpitalem. Jeszcze niedawno mialam okropne
      skurcze lydek pomimo lykania magnezu. Gdzies na forum wyczytalam ze skurcze
      moga byc zwiazane rowniez z niedoborem potasu. Ktos polecal prawdziwe kakao i
      gorzka prawdziwa czekolade. Wyprobowalam i okazuje sie ze pomaga.

Za to dzisiaj obudzilam sie o 3 nad ranem i nie moge juz spac. Caly czas mysle
      czy dam sobie rade, czy bede dobra mama, o tym ze czuje sie zmeczona i
      poszlabym juz na zwolnienie ale poczucie obowiazku jeszcze silniejsze od
      zmeczenia...

Jesli chodzi o wyprawke to kupuje rozne rzeczy dla siebie do szpitala i dla Ani
      na zasadzie jak trafi sie cos fajnego, jakas promocja, obnizka itd. Kupilam
      podstawowa wyprawke w rozmiarze 56-62, kombinezon w rozmiarze 68. Teraz troche
      zaluje kupowania ubranek w rozmiarze 56 bo mysle ze Ania bedzie duza a w
      dodatku ortopedzi polecaja ostatnio zeby ubierac niemowleta luzno najlepiej w
      ubranka o rozmiar wieksze bo to nie krepuje stawow. Staram sie nie szalec z
      zakupami wyprawkowymi bo cos tam zawsze dostane od rodzinki/znajomych a jezeli
      nie dostane to bede dokupowac na biezaco. Na szczescie H&M i C&A jest blisko smile

Wyprawke zaczelam kupowac wczesniej bo czeka mnie jeszcze sporo wydatkow w tym
      remont pokoju dla Ani z wymiana okna, zakup mebli i wozka. Chcialabym tez kupic
      mnitor oddechu Angelcare. Gdybym miala to zrobic w jednym miesiacu i zstawic
      mojemu mezczyznie te zakupy to nie skonczyloby sie to dobrze smile

Zaczynam odliczac tygodnie.... zostalo nam ich juz tylko 10...

Pozdrawiam,
      Magda
      • aaania do uffa 21.08.04, 12:13
        Hej,

trzeba byc dobrej mysli, tez bede mogla przez kilka pierwszych tyg. liczyc na
        pomoc, choc moze nie az przez 6. Zastanawiam sie wlasnie nad taka pania do
        pomocy, co by umiala zajac sie maluchami, posprzatac i ugotowac... Tylko skad
        ja wziac? I jak zaufac? Choc pewnie latwiej bedzie podjac decyzje majac ja po
        prostu na oku bedac w domu, niz siedzac w pracy caly dzien... Juz teraz jest mi
        ciezko zajmowac sie coreczka, a gotowanie obiadkow mnie po prostu zabija.
        Spalabym caly dzien... Wydaje mi sie, ze od bolow kregoslupa chroni mnie duzo
        ruchu, dluuugie codzienne wieczorne spacery powoduja, ze padam na pysk, ale
        utrzymuja mnie w dobrej kondycji...
        Pozdrawiam i zycze duzo wytrwalosci
        PS Czy coreczka chodzi lub bedzie od wrzesnia chodzic do przedszkolka?
        • uffa1 Re: do uffa 21.08.04, 14:14
          Aniu, moja corcia nie chodzi do przedszkola i raczej nie bedzie, moze dopiero
          od marca lub kwietnia... Wolalabym aby zime byla z nami w domu, bo mam nadzieje
          ze omina ja te wszystkie chorobska, a przy okazji malenstwo...
          Zamierzam bardzo duzo wychodzic z maluchami na spacer w zimie, tak robilam z
          corka (codziennie 2h spaceru nawet przy -14C) i teraz bardzo malo choruje. No
          ale tak przyzwyczaila sie do spacerow ze teraz dziennie bite 4h spacerujemy.
          Ja na kondycje nie narzekam, wszystko do tej pory sama robilam w domu z pomoca
          meza i mam nadzieje ze dobra organizacja bedzie najlepszym dla nas wyjsciem smile,
          przy dwojce dziecismile.
    • ulka.m Re: 30 TYDZIEN CIAZY 21.08.04, 19:48
      Hej!
      u mnie juz koncowka 30 tyg, czuje sie prawie OK, choc od dwoch tyg jestem na
      Fenoterolu. poza tym duzi leze, bo musze! smile)) ale jest to nawet mile!
      trzymajcie sie!
      Pozdrawiam was i wasze dzidzie!
      Ulka + 30 tyg niespodzianka
      • aaania do uffa 21.08.04, 20:17
        Jeśli przypadkiem miałabyś ochotę pogadać, to mój nr gg: 3789820 wink
        Byłoby super wymienić dotychczasowe doświadczenia.
        Cierpię na brak koleżanek posiadających dzieci (ciągle się nie ustatkowały wink
        Pozdrawiam
    • jaserduszko Re: 30 TYDZIEN CIAZY 21.08.04, 20:25
      cześć !!!!
      ja jestem pod koniec 33 tygodnia a termin mam na 4 października
      i zgadnijcie co ....... bedzie oczywiście chłopiec !!!!!!!
      Samopoczucie nawet dobre dokucza mi tylko wieczorna zgaga i okropnie puchnące
      nogi . Ale czego się nie robi dla dzidziusia !!!!
      Pozdrawiam
      • maja.maja Re: 30 TYDZIEN CIAZY 22.08.04, 11:18
        Cześć,
        Zaczęłam właśnie 30 tc. Termin mam na 30.10 wg ostatniej miesiączki. Upały
        bardzo mi dokuczają szczególnie w pracy. Ostatnio trochę słabiej się czuję -
        boli mnie kręgosłup i mam przyśpieszony puls(nawet do 110 uderzeń na minutę).
        Kilka razy po jedzeniu zaczął boleć mnie żołądek (dziwny ból promieniujący aż
        do pleców - czy któraś z Was miewa takie bóle?)Czy to możliwe że macica uciska
        tak silnie na żołądek? U mnie będzie córeczka !!
        Pozdrawiam wszystkie przyszłe pażdziernikowo - listopadowe mamusie i życzę im
        zdrowego dzidziusia i lekkigo porodu.
        Maja i Marysia w brzuszku
        • kasia062 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 22.08.04, 12:38
          Czesc ja tez cierpie z powodu bóluw kregosłupa niemoge siedziec dłuzej niz pół
          godziny bo odrazu ten okropny ból w krzyzach !a pozatym czuje sie
          dobrze,Pozdrawiam KASIA I Krystianek
    • mkonkol Re: 30 TYDZIEN CIAZY 22.08.04, 13:13
      Cześć październikowe ciężarówki!
      Ja mam termin na 24.10. Upały mnie wykończyły! A byłam w tak dobrej formie crying
      Teraz opuchnięte nogi, wilekie dłonie z ogromnymi paluchami i wrażenie, że
      brakuje mi powietrza crying Nie poddaję się jednak wink Humor raczej dopisuje, czasami
      jednak zaczynają pojawiać się humorki. Raz się cieszę a za chwilkę rycze, jakby
      coś się stało wink Skurcze też się pojawiają. Wcinam jednak pomidory, mają sporo
      potasu. Nawet pomaga! Co do wyprawki to jeszcze nic nie mamy wink Zrobiliśmy
      jedynie rozpoznanie i plany zakupów. Mamy nadzieję, że zdążymy! Aaaa... my
      będziemy mieli dziewczynkę! Jak do tej pory rośnie duża i zdrowa wink
      Pozdrawiam serdecznie.
      • kingala Re: 30 TYDZIEN CIAZY 22.08.04, 23:24
        cześć!
        postanowiłam się dopisać. Zaczynam właśnie 30 tydzień, termin na 28 październik-
        4 listopad. Czy któraś z Was będzie wtedy rodziła na Inflanckiej?
        Ja też cierpie okrutnie na opuchnięte kostki i bolące łydki- do masażu zmuszam
        kogo tylko się da. Rozpoznanie rynku jeszcze przede mną
        pozdrawiam
        kinga i synek
        • gosiaaa Re: 30 TYDZIEN CIAZY 23.08.04, 11:15
          Ja też się dopiasuje, mam termin na 19.10 i będzie chłopczyk. Wyprawki jeszcze
          nie mam ale jeszcze zdążymy. Co do dolegliwości czasami skurcze łydek, zgaga i
          ból w kręgosłupie. Zachcianki różne raz kwaśne raz słodkie (można zwariować ,
          pani w sklepie sie śmieje że bliźniaki). OOOOOOOO ale sie rozptycha przez te
          ostatnie upały był jakiś taki słabiutki, niemrawy bardzo mało go czułam, ale
          tera wraca do formy smile. A co z witaminami bieżecie jakieś? Czy jest jakaś
          przyszła mama z Gdyni, gdzie rodzicie? Pozdrawiam bardzo mocno Gosia i 32 tc.
          dzidziuś.
          • kasia062 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 23.08.04, 11:37
            Czesc ja jestem w 30 tygodniu i u mnie tez bedzie chłpczyk co do dolegliwosci
            to podobnie skurcze łydek i ból kregosłupa a z witamin biore elevit,tez mam
            zachcianki ale na słodkie,JUZ WIECIE JAK WASZE DZIDZIE BEDA MIAŁY NA IMIE?
            POZDRAWIAM
    • black_currant Re: 30 TYDZIEN CIAZY 23.08.04, 11:30
      Mam termin na 10. października i również czekam na chłopczyka. A w domu mam już
      niespełna trzyletnią dziewuszkę (też październikową) smile)))

Ania
    • gogo2 pracujecie czy na zwolnieniu 23.08.04, 11:53
      ja jeszcze pracuje gdzies do wrzesnia a wy???

kiciusiek6 napisała:

> 30tydzienPAZDZIERNIK KTO JESZCZE?
      • black_currant Re: pracujecie czy na zwolnieniu 23.08.04, 13:49
        Pracuję. I jeśli będę się czuła na siłach mam zamiar zrobić sobie wolne dopiero
        od października.

Pozdrawiam

Ania
    • sandra76 Re: 30 TYDZIEN CIAZY 23.08.04, 13:39
      Mam termin na 18 października (zaczął się 32 tydzień). My też oczekujemy
      chłopczyka, już drugiego (jego braciszek w grudniu skończy dwa latka i już nie
      może się doczekać kiedy się dzidzia urodzi bo mama wreszcie będzie mogła nosić
      go na rączkach). Samopoczucie nie najgorsze, na razie obeszło się bez bólu
      krzyża, puchnięcia czy innych dolegliwości, wyprawka prawie cała jest po
      starszym synu, wózek również czeka ale i tak nie mogę oprzeć się pokusie i
      oglądam różne rzeczy w sklepach dla dzieci. Do kupienia mam jeszcze drugie
      łóżeczko bo syn cały czas śpi w swoim i nie chcemy mu go zabierać, na szczęście
      mam gdzie je postawić. Męczy mnie tylko myśl jak poradzę sobie z dwoma
      maluchami? Ale nad tym zastanawiają się chyba wszystkie mamy, które oczekują
      drugiego dziecka. Mam nadzieję, że wszystko się ułoży, jak na razie to
      pozostaje nam tylko czekać.
      Pozdrawiam serdecznie wszystkie przyszłe i obecne mamusie Sandra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka