Dodaj do ulubionych

FALVIT CZY ELEVIT ????????

27.08.04, 13:37
witam!
wykupilam dzisiaj w aptece falvit i elevit, lekarz powiedzial mi ze mam łykac
na zmiane , jednego dnia falvit, nastepnego elevit. Patrząc na sklad tych
lekow, jest on bardzo podobny, a roznica w cenie miedzy falvitem a elevitem
znaczna. Tak sie zastanawiam czy nie moglabym łykac tylko falvitu , ktory
jest o wiele tanszy. Co o tym sadzicie???????
Aha , jeszcze jedno mam pytanie, bo zapomnilam o to zapytac lekarza, biorę
tez kwas foliowy, a w skladzie falvitu i elevitu tez on wystepuje, czy w
zwiazku z tym mam przestac zazywac osobno kwas foliowy, prosze o odp.
Obserwuj wątek
    • beatka74 Re: FALVIT CZY ELEVIT ???????? 27.08.04, 14:14
      z tego co wiem, a tez lykalam falvit, to on nie ma kwasu foliowego.
      a w drugim preparacie to nie wiem czy jest.Ja biore teraz prenatal i jest kwas
      foliowy i jzu nie biore dodatkowo.
      pozdrowka
    • ivetka1 Re: FALVIT CZY ELEVIT ???????? 27.08.04, 14:28
      a tak zagalopowalam sie w falvicie nie ma kwasu foliowego, natomiast w elevicie
      jest w ilosci 800 ug !!!
      • asiek255 Re: FALVIT CZY ELEVIT ???????? 27.08.04, 14:55
        Ja też biorę Elevit i moja gin powiedziała, żby juz nie łykać kwasu foliowego.
        Z tym polecaniem tabletek przez lekarzy, to jest dziwna sprawa, który
        przedstawiciel farmaceutyczny lepiej się zareklamuje i da gratisy, tego
        produkty będą polecać. Takie jest moje zdanie wink
        • agnesm1 Re: FALVIT CZY ELEVIT ???????? 27.08.04, 15:13
          Dokaldnie kazdy lekarz poleca to co mu jest na reke smile
          na szczescie moj nalezy do wyjatkow i daje mi wolny wybor,
          a z innych lekow wybiera te tansze odpowiedniki co mi akurat bardzo odpowiada...
          a tak poza tym - bralam falvit- wlasnie go koncze i chce przejsc na prenatal -
          tzn. chce kupic opakowanie 100tab. wychodzi w zblizonej cenie do falvitu,
          a ma tez kwas foliowy smile
          Pozdrawiam
          Agnesm
          • ania800 Re: FALVIT CZY ELEVIT ???????? 27.08.04, 20:25
            w Falvicie nie ma kwasu foliowego.Jesli moge Ci polecic jakies tansze witaminki
            to Vitaral jest w nim kwas foliowy a kosztuje ok 10 zl
            • paulajal Re: FALVIT CZY ELEVIT ???????? 27.08.04, 22:41
              o ile pamiętam to elevit zawiera jod i pewnie dlatego lekarz kazał Ci go też
              łykać. A kwasu foliowego nigdy za dużo, możesz spokojnie łykac.
              Zdaniem mojej hematolog falvit jest tani i bardzo dobry. Poprzedni gin kazał mi
              łykać falvit, ale też myślę, że lekarze zalecają ten preparat ze względu na
              sponsorów i układy z przedstawicielami firm farmaceutycznych, a nie na
              skutecznośc.

Paula 34tc
              • synsoltysa Re: FALVIT CZY ELEVIT ???????? 28.08.04, 14:10
                Jestem lekko sbulwersowany waszymi opiniami odnośnie Falvitu. Jeste
                Przedstawicielem m.in tego preparatu i ani razu nikt z nas nie odwiedzał
                lekarzy. Jest to lek OTC (bez recepty)i promujemy go głównie w aptekach.
                Lekarze polecają go dlatego, poniewaz jest tani i dobry, a dodatkowy polskim
                lekiem, poza tym polecali go od dawna jeszcze zanim pojawili sie
                przedstawiciele. Zastanawiałbym się natomiast, gdyby zalecali wam droższe leki.
                Acha dodam,że najlepiej nie przyjmowac Falvitu w I trymestrze (zbyt duża ilość
                witaminy A, max. dopuszczalna dzienna dawka -5000 j.m). W pozostałych
                miesiącach jak najbardziej.
                Pozdrawiam
                Przedstawiciel JELFA SA.
                • klubofaza Re: FALVIT CZY ELEVIT ???????? 30.08.04, 10:59
                  Ja bym się tak nie bulwersowała, bo wiadomo wszem i wobec, że jeśli nie
                  sponsoruje się lekarzy to personel aptek a i owszem... Jak nie poleci lekarz to
                  poleci aptekarka, pardon, pani magister. Dziewczyny piszą o lekarzach bo jak
                  lek to i lekarz, ale duuuży wpływ na sprzedarz lekow OTC - bez recepty maja
                  pani z okienka, które tez jeżdżą na wycieczki, weekendy, noszą firmowe
                  fartuchy, portfele, łańcuszki, parasolki... Dziewczyny, najlepiej to same
                  czytajcie skład i same wybierzcie co najlepsze - z rada lekarza ale nie za jego
                  namową. Dziewczyny! Nie dajmy się! Pozdrawiam, całyuski, Aga z 15 tyg dzidzią w
                  brzuchu
    • magdalenax Re: FALVIT CZY ELEVIT ???????? 30.08.04, 09:56
      Jesli chodzi o Falvit to tez mysle ze lekarze go polecaja z dobrej woli a nie z
      checi zysku. Falvit byl juz wielokrotnie polecany rowniez przez emamy glownie
      ze wzgledu na to ze jest to po prostu jeden z najtanszych zestawow witamin. A
      skoro jeden producent robi Falvit i Elevit trudno myslec zeby namawiali lekarzy
      zeby Ci polecali tanszy lek a nie drozszy ktory jest w dodatku przeznaczony
      specjalnie dla kobiet w ciazy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka