Dodaj do ulubionych

OPRYSZCZKA:(((

31.08.04, 16:01
czesc. Jestem w 10 tyg ciazy i mam opryszke (zimno). Mam ja od dziecka.
Uzywam Zovirax ale nie wiem czy moge bo na ulotce nic konkretnego nie pisze.
Czy macie jakis sposob na ta dolegliwosc???smile czy opryszczka jest
niebezpieczna dla dziecka??? Z gory dziekuje za porady.
Obserwuj wątek
    • kot26 Re: OPRYSZCZKA:((( 31.08.04, 16:04
      Dla dziecka niebezpieczna jest opryszczka na narzadach plciowych i tylko wtedy,
      jak masz swieze pecherzyki w czasie porodu. Mozesz sie nie obawiac.
      • ejdz Re: OPRYSZCZKA:((( 31.08.04, 16:30
        Opryszczka póki jest na twarzy nie jest niebezpieczna dla dziecka. Sama dopiero
        miałam opryszckę (6tc) i pani dermatolog mnie uspokoiła.

Oczywiście co lekarz to opinia, ale podobno można smarować maściami, bo one
        działają miejscowo. Na mnie zovirax nie działa i stosowałam pastę cynkową.
        Bardzo ładnie mi przysuszyła (kosztuje niecałe 2 zł!!!)

Powodzenia w walcesmile
        • miskaxxx Pilne pytanie - OPRYSZCZKA:((( 04.11.04, 09:00
          Dziewczyny, bylam wczoraj u mojego lekarza, gdyz bardzo mozliwe ze bede miala
          dzidziusia. Zbadal mnie, niestety jest za wczesnie na potwierdzenie ciazy
          (robilam tylko test ciazowy, wybieram sie na bete w poniedzialek) ale zauwazyl,
          ze mam opryszczke na ustach (mam ja baaardzo rzadko, tez jestem zdziwiona).
          Powiedzial, zebym uwazala na opryszczke a ja zamiast wypytac dlaczego zmienilam
          temat.
          Mam do Was pytanie - czy opryszczka (a raczej wirus ja wywolujacy) jest
          niebezpieczna dla wczesnej ciazy? Czy opryszczka moze miec cos wspolnego z
          wczesna ciaza? '
          Dziekuje z gory za odpowiedzi.
          • kmyczek Re: Pilne pytanie - OPRYSZCZKA:((( 04.11.04, 09:23
            witam
            pytalam sie mojego lekarza o opryszczke bo juz kiedys slyszalam glupie pogloski
            ze opryszczka moze zaszkodzic dzidzi odpowiedzial ze absolutnie nie, mowa tu
            oczywiscie o opryszczce na ustacha, poniewaz jej wirusy rozwijaja sie tylko w
            okolicach ust nigdzie inndziej.
            Jesli chodzi o leczenie w moim przypadku dziala amol, jest rewelacyjny wypala
            ja, ale kuracje zaczynam juz na samym poczatku jak poczuje ze cos mi sie tam
            robi, jest to zazwyczaj uczucie swedzenia. Kuracja jest rewelacyjna opryszczka
            szybko zostaje wypalona, ale uwaga bo piecze.
            pozdrawiam
            • neti87 Re: Pilne pytanie - OPRYSZCZKA:((( 04.11.04, 09:57
              Są dwa typy opryszczki, jeden atakuje narządy płciowe, a drugi twarz a przede
              wszystkim usta. Ten drugi typ nie zagraża płodowi. Można smarować usta maścią
              Vratizolin (kosztuje ok. 5 zł.), mascią cynkową. Ja smarowałam też spirytusem,
              bo wtedy strupek szybko się robił i potem ładnie się goiło.
              • miskaxxx Re: Pilne pytanie - OPRYSZCZKA:((( 04.11.04, 10:01
                Neti, rowniez dziekuje. Mam opryszczke na ustach, nigdy nie mialam innej, ale
                zaniepokoilam sie ta uwaga lekarza, zebym na nia uwazala. Ciesze sie, ze nie
                zaszkodzi dzidziusiowi bo to mnie najbardziej meczylo.
            • miskaxxx Re: Pilne pytanie - OPRYSZCZKA:((( 04.11.04, 09:58
              Bardzo Ci dziekuje! Poczytalam w archiwum na tym forum i byly rozne opinie. Ja
              juz mam lekko przyschnieta opryszczke, bo wyskoczyla w poniedzialek rano, ale
              odkad podejrzewam, ze moge byc w ciazy to bardzo mnie to martwi.
              Amol w domu mam, jesli nastepnym razem znow poczuje to wstretne pieczenie to
              zastosuje Twoja rade.
              pozdrawiam!
            • ewcialinka Re: Pilne pytanie - OPRYSZCZKA:((( 04.11.04, 19:38
              ja miałam opryszczke co miesiąc od 1 do 4 miesiąca ciąży.Bardzo sie bałam bo
              też słyszałam że to niebezpieczne no ale jeśli ma sie ten wirus w organiżmie to
              go sie nie usunie.mi zovirax tez nie pomagał bo mi tylko zmiekczał
              zimno,potrzebowałam czegos co mi wysuszy to zimno i znalazłam tani środek w
              płynie "SONOL". może też macie taki przypadek że zimno nie daje żadnych oznak
              tzn nic nie swędzi a potem jak wywali to szok.także polecam ten płyn.pozdrawiam
    • joasia20 Re: OPRYSZCZKA:((( 04.11.04, 20:49
      Dziewczyny, wszystko co wyżej napisałyście to prawda, opryszczka na twarzy nie
      zaszkodzi dziecku i można z nią walczyć wszystkimi tymi sposobabi, o których
      pisałyście, trzeba również pamiętać, żeby nie używać w żadnym wypadku tego
      samego ręcznika do twarzy co do reszty ciała, żeby nie przenieść wirusa np. na
      narządy płciowe. Ale ja podzielę się z Wami jeszcze jedną bardzo ważną
      informacją a mianowicie jak zapobiegać powstawaniu opryszczki!!! sama przez
      wiele lat miałam z tym okropny problem, aż do czasu kiedy ok. 4 miesiąca
      trafiłam do mojego gina przerażona (z opryszczką na ustach) z setką pytań i
      obaw. Najpierw mi wszystko wytłumaczył i uspokoił, a następnie zalecił łykanie
      witaminy E, codziennie po 1 tabletce i to naprawdę działa, od tamtej pory ani
      razu się to nie powtórzyło a wcześniej miałam to świństwo nawet po kilka razy w
      miesiącu. Witaminę E można kupić w aptece bez recepty w dawce 100, a mozecie
      poprosic swoich lekarzy o receptę na witaminę E 400 - ja właśnie taką łykam
      przez całą ciążę. Niedość, że nie będzie opryszczki to i cera i włosy są
      znacznie lepsze.
      pozdrawiam serdecznie
      asia 35t.c.
      • kmyczek Re: OPRYSZCZKA:((( 04.11.04, 21:11
        witam
        nie chce nikogo straszyc, ale mi lekarz zakazal definitywnie brania witaminy E
        w ciazy nie wiem czemu, bo nie pytalam, poniewaz raczej jej nie lykam.
        • joasia20 Re: OPRYSZCZKA:((( 04.11.04, 21:22
          może miał na myśl A + E bo witamina A jest groźna w ciąży, a witamina E jest
          ważnym składnikiem diety cytuję: "Witamina E-zwana witaminą płodności, jest
          potrzebna do prawidłowego przebiegu ciąży, działa ochronnie na komórki,
          zapobiegając ich szybkiemu starzeniu i niszczeniu (...)" tak napisali w
          poradniku dla przyszłych rodziców "Od poczęcia do narodzin" polecany przez
          polskie towarzystwo ginekologiczne.
          • kmyczek Re: OPRYSZCZKA:((( 04.11.04, 22:02
            mozliwe ze masz racje
    • kate_mala Re: OPRYSZCZKA:((( 04.11.04, 22:29
      Dziewczyny, ja właśnie uporałam się z opryszczką. Miałam ją w ciąży po raz
      pierwszy i po raz pierwszy zastosowałam lek homeopatyczny, w który do tej pory
      wierzyłam tak "średnio". Polecam granulki homeopatyczne firmy DAGOMED PHARMA -
      Ranunculus-Dagomed (mają one na opakowaniu nr 26. Opryszczka zniknęła po ok. 4
      dniach (zazwyczaj trwało to co najmniej tydzień). Rewelacja.

Pozdrawiam
    • agnes_now Re: OPRYSZCZKA:((( 04.11.04, 23:30
      Hej! Tez jestem zarazona opryszczką. Mam synka, który niedlugo będzie miał 5
      miesięcy. Jak bylam w ciąży to jakoś sama bylam zdziwiona bo nie mialam "tej
      cholerki" ani razu. Ale tydzień temu (po basenie z synkiem oczywiście!) chyba
      mi bylo zimno i wyskoczylo. Zareagowałam b. szybko (ZIVIRAX). Ale jak
      cierpiałam bo nie moglam calowac synka. Rany - jak to trzeba sie pilnować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka