Dodaj do ulubionych

Astma alergiczna

09.09.04, 23:06
witam,
mam pytanie czy ktores z Was przyjmuja leki na astme, jakie i z jaka
czestotliwoscia, Jestem w 28tc i dopadla mnie astma alergiczna ( na kota),
boje sie brac lekow ale boje sie tez udusicsmile

pozdrawiam
monika
Obserwuj wątek
    • delmisia Re: Astma alergiczna 10.09.04, 09:48
      Cześć! Na astmę choruje już od kilku lat. Naszczęście póki co w ciąży mi jakoś
      wyjątkowo nie dokuczawink, a jestem już od koniec 22tc. Mimo wszystko lekarka
      przepisała mi następujące inhalatory: PULMICORT- proszek do inhalacji (
      całkowicie bezpieczny w ciąży). Mogę go brać w każdej chwili jak tylko poczuje
      lekkie duszności, A wrazie ataku mam brać VENTOLIN- doraźnie.Pani doktor
      powiedziała, że lepiej brać inhalatory niż męczyć sie z dusznościami , bo one
      napewno nie zaszkodzą dzidziusiowi.Podrawiam!
      • zolma1 Re: Astma alergiczna 10.09.04, 10:05
        Witaj ,
        wielkie dzieki za odpowiedzsmileCzy stosowalas moze Serevent(zielony dysk),mi taki
        pozwolili brac ale sie troszke boje, na wszystkich jest napisane ze niew olno
        brac w ciazy
        • delmisia Re: Astma alergiczna 10.09.04, 16:55
          Używałam Serevent przed ciążą, ale teraz lekarka mi go nie przepisała. Ale
          pewnie dla tego, że ten lek trzeba raczej używać systematycznie, ja
          przynajmniej tak musiałam 2 razy dziennie, wtedy przynosi efekt w leczaniu.Więc
          teraz kiedy miewam duszności tylko sporadycznie dała mi lek, który działa
          zawsze kiedy mam duszności. Jeśli chodzi o to , że pisze żeby nie brać w ciąży,
          to na każdym prawie leku tak pisze. Ale tak jak mówi mój alergolog i ginekolog,
          lepiej jak są duszności to zażywać inhalatory , niż sie męczyć z dusznościami.
          A po za tym z tego co pamiętam to Serevent jest naprawde dobrym inhalatorem i
          mało szkodliwym. Kiedy pytałam lekarkę jak jeszcze nie byłam w ciąży o branie
          inhalatorów w czasie ciązy to wymieniła właśnie; Pulnicort i Serevent. Więc
          myśle, że nie masz się czym martwićwink Życzę Ci żeby duszności szybko minęły,
          bo to naprawde nic przyjemnegowink Powodzenia!
        • delmisia Polecam strone internetową 10.09.04, 17:04
          www.astma.edu.pl/wydawnictwo.php?id=11&art=81.
    • atlantis75 Re: Astma alergiczna 10.09.04, 17:16
      Na astmę biorę Serevent i Flixotide. Konsultowałam te leki w poradni patologii
      ciąży i w poradni chorób płuc. Można je brać. Odpukać, nie mam teraz ataków.
      Pozdrawiam. Atlantis w 31td3d
      • zolma1 Re: Astma alergiczna 10.09.04, 18:09
        Dzieki wielkie za info bardzo mnie pocieszylyscie,smile
        Atlantis czy te leki przyjmujesz na codzien czy w razie dusznosci??

Pozdrawiam
        monika i Fistaszek 28tc
        • atlantis75 Re: Astma alergiczna 10.09.04, 18:52
          zolma1 napisała:

> Dzieki wielkie za info bardzo mnie pocieszylyscie,smile
          > Atlantis czy te leki przyjmujesz na codzien czy w razie dusznosci??
          >
          > Pozdrawiam
          > monika i Fistaszek 28tc

Moniko, przyjmuję te leki 2 razy dziennie, rano i wieczorem. Gdy próbowałam
          przyjmowac "na raty", to nie przynosiły efektów. Tutaj ważna jest regularność,
          aby wyeliminować zagrożenie atakiem (a w rezulatacie niedotlenienie płodu).

Pozdrawiam smile
    • zolma1 Re: Astma alergiczna 10.09.04, 19:58
      wielkie dzieki za info uspokoilyscie mniesmile))
    • krobka Re: Astma alergiczna 11.09.04, 11:05
      Hej! Ja miałam podobne wątpliwości - na początku ciązy miałam Serevent i
      Flixotide, potem na tyle mi się poprawiło, że mogłam je całkowicie odstawić..
      Pytałam lekarki czy mogło to zaszkodzić dziecku, ale powiedziała, że
      sąbezpiecznesmilePotem wakacje, znowu duszności, chciałam być twarda i nie brać
      leków, ale kiedy nie dało się oddychać poszłam do przychodni i całe
      szczęście smile Dostałam Pulmicort, Ventolin w razie dusznośći i takie ziołowe
      tabletki Sinupret- całkowicie bezpieczne - jako jedyne nie mają zastrzeżenia na
      ulotce , że nie wolno w ciąży smile
      Teraz znowu jest ok, Ventolin w razie dusznośći, dzidzia rozbrykana, za 2
      miesiące się z nią już zobaczę smile
      Pozdrawiam, nie masz się po co męczyć z dusznościami - lepiej dotlenić dziecko!!
      Aga
    • aniabor Re: Astma alergiczna 12.09.04, 13:41
      Mialam ten sam problem w ciazy, ale wlasciwie tylko raz mialam kontakt z
      alergenem (psem) jak bylam na swieta u rodzicow. Pomogl inhalator. Moje
      malenstwo jest juz od ponad 2 miesiecy na swiecie a ja mam kolejny problem, bo
      nie wiem jakie leki moge brac karmiac piersia. Inhalator na pewno nadal jest
      bezpieczny, ale nim sie wlasciwie leczy skutki a ja wolalabym zapobiec atakom
      astmy. Znacie jakis lek przeciwalergiczy bezpieczny w czasie karmienia? Przed
      ciaza uzywalam roznych lekow przeciwalergicznych (to co akurat mi polecili w
      aptece a jest tych lekow sporo na rynku) i jakos mi sie udawalo przezyc kontakt
      z pieskiem bez dusznoci i inhalatorow. Oczywiscie alergolog powiedzial mi, ze
      najlepiej jest unikac kontaktu z alergenem, ale ja bym chciala odwiedzic znowu
      rodzicow a oni przeciez pieska nie wyrzuca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka