zolma1 09.09.04, 23:06 witam, mam pytanie czy ktores z Was przyjmuja leki na astme, jakie i z jaka czestotliwoscia, Jestem w 28tc i dopadla mnie astma alergiczna ( na kota), boje sie brac lekow ale boje sie tez udusic pozdrawiam monika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
delmisia Re: Astma alergiczna 10.09.04, 09:48 Cześć! Na astmę choruje już od kilku lat. Naszczęście póki co w ciąży mi jakoś wyjątkowo nie dokucza, a jestem już od koniec 22tc. Mimo wszystko lekarka przepisała mi następujące inhalatory: PULMICORT- proszek do inhalacji ( całkowicie bezpieczny w ciąży). Mogę go brać w każdej chwili jak tylko poczuje lekkie duszności, A wrazie ataku mam brać VENTOLIN- doraźnie.Pani doktor powiedziała, że lepiej brać inhalatory niż męczyć sie z dusznościami , bo one napewno nie zaszkodzą dzidziusiowi.Podrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
zolma1 Re: Astma alergiczna 10.09.04, 10:05 Witaj , wielkie dzieki za odpowiedzCzy stosowalas moze Serevent(zielony dysk),mi taki pozwolili brac ale sie troszke boje, na wszystkich jest napisane ze niew olno brac w ciazy Odpowiedz Link Zgłoś
delmisia Re: Astma alergiczna 10.09.04, 16:55 Używałam Serevent przed ciążą, ale teraz lekarka mi go nie przepisała. Ale pewnie dla tego, że ten lek trzeba raczej używać systematycznie, ja przynajmniej tak musiałam 2 razy dziennie, wtedy przynosi efekt w leczaniu.Więc teraz kiedy miewam duszności tylko sporadycznie dała mi lek, który działa zawsze kiedy mam duszności. Jeśli chodzi o to , że pisze żeby nie brać w ciąży, to na każdym prawie leku tak pisze. Ale tak jak mówi mój alergolog i ginekolog, lepiej jak są duszności to zażywać inhalatory , niż sie męczyć z dusznościami. A po za tym z tego co pamiętam to Serevent jest naprawde dobrym inhalatorem i mało szkodliwym. Kiedy pytałam lekarkę jak jeszcze nie byłam w ciąży o branie inhalatorów w czasie ciązy to wymieniła właśnie; Pulnicort i Serevent. Więc myśle, że nie masz się czym martwić Życzę Ci żeby duszności szybko minęły, bo to naprawde nic przyjemnego Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
delmisia Polecam strone internetową 10.09.04, 17:04 www.astma.edu.pl/wydawnictwo.php?id=11&art=81. Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Re: Astma alergiczna 10.09.04, 17:16 Na astmę biorę Serevent i Flixotide. Konsultowałam te leki w poradni patologii ciąży i w poradni chorób płuc. Można je brać. Odpukać, nie mam teraz ataków. Pozdrawiam. Atlantis w 31td3d Odpowiedz Link Zgłoś
zolma1 Re: Astma alergiczna 10.09.04, 18:09 Dzieki wielkie za info bardzo mnie pocieszylyscie, Atlantis czy te leki przyjmujesz na codzien czy w razie dusznosci?? Pozdrawiam monika i Fistaszek 28tc Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Re: Astma alergiczna 10.09.04, 18:52 zolma1 napisała: > Dzieki wielkie za info bardzo mnie pocieszylyscie, > Atlantis czy te leki przyjmujesz na codzien czy w razie dusznosci?? > > Pozdrawiam > monika i Fistaszek 28tc Moniko, przyjmuję te leki 2 razy dziennie, rano i wieczorem. Gdy próbowałam przyjmowac "na raty", to nie przynosiły efektów. Tutaj ważna jest regularność, aby wyeliminować zagrożenie atakiem (a w rezulatacie niedotlenienie płodu). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zolma1 Re: Astma alergiczna 10.09.04, 19:58 wielkie dzieki za info uspokoilyscie mnie)) Odpowiedz Link Zgłoś
krobka Re: Astma alergiczna 11.09.04, 11:05 Hej! Ja miałam podobne wątpliwości - na początku ciązy miałam Serevent i Flixotide, potem na tyle mi się poprawiło, że mogłam je całkowicie odstawić.. Pytałam lekarki czy mogło to zaszkodzić dziecku, ale powiedziała, że sąbezpiecznePotem wakacje, znowu duszności, chciałam być twarda i nie brać leków, ale kiedy nie dało się oddychać poszłam do przychodni i całe szczęście Dostałam Pulmicort, Ventolin w razie dusznośći i takie ziołowe tabletki Sinupret- całkowicie bezpieczne - jako jedyne nie mają zastrzeżenia na ulotce , że nie wolno w ciąży Teraz znowu jest ok, Ventolin w razie dusznośći, dzidzia rozbrykana, za 2 miesiące się z nią już zobaczę Pozdrawiam, nie masz się po co męczyć z dusznościami - lepiej dotlenić dziecko!! Aga Odpowiedz Link Zgłoś
aniabor Re: Astma alergiczna 12.09.04, 13:41 Mialam ten sam problem w ciazy, ale wlasciwie tylko raz mialam kontakt z alergenem (psem) jak bylam na swieta u rodzicow. Pomogl inhalator. Moje malenstwo jest juz od ponad 2 miesiecy na swiecie a ja mam kolejny problem, bo nie wiem jakie leki moge brac karmiac piersia. Inhalator na pewno nadal jest bezpieczny, ale nim sie wlasciwie leczy skutki a ja wolalabym zapobiec atakom astmy. Znacie jakis lek przeciwalergiczy bezpieczny w czasie karmienia? Przed ciaza uzywalam roznych lekow przeciwalergicznych (to co akurat mi polecili w aptece a jest tych lekow sporo na rynku) i jakos mi sie udawalo przezyc kontakt z pieskiem bez dusznoci i inhalatorow. Oczywiscie alergolog powiedzial mi, ze najlepiej jest unikac kontaktu z alergenem, ale ja bym chciala odwiedzic znowu rodzicow a oni przeciez pieska nie wyrzuca. Odpowiedz Link Zgłoś