roxi_hart 13.09.04, 16:55 Wyjasnijcie mi prosze co to jest. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agusik25 Re: badanie HBS 13.09.04, 17:13 Jest to badanie na obecność wirusa żółtaczki. Prawidłowy jest wynik ujemny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
batinka1 Re: badanie HBS 13.09.04, 17:28 A jak ktoś miał szczepienie na WZW (ja nie miałam, niestety, ale jestem ciekawa) to czy ma HBs dodatni??? Odpowiedz Link Zgłoś
naaz Re: badanie HBS 13.09.04, 18:03 Gwoli ścisłości - to jest badanie na obecność wirusa żółtaczki typu B. Po szczepieniu ma się dodatni wynik obecności przeciwciał, a nie wirusa. Swoją drogą, dlaczego nie robi się badań na inne typy żółtaczki, ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
bebewawa Re: badanie HBS 13.09.04, 19:00 Badań na inne typy żółtaczki nie robi się z tego względu, że wzw typu B jest tzw. żółtaczką wszczepienną, którą można się zarazić np., w trakcie zabiegów medycznych (wzw typu A- to żółtaczka pokarmowa), natomiast wzw typu C jeszcze stosunkowo rzadko występuje w Polsce (też jest żółtaczką tzw.wszczepienną -ale na razie brak szczepionki) Odpowiedz Link Zgłoś
esseana Re: badanie HBS 13.09.04, 20:24 Troche nie do końca jest tak jak piszesz. Wirusowe zapalenie typu C jest powszechne, mozna byc nosicielem przez wiele lat i o tym nie wiedzec, dopiero jak zapada sie na przewlekłe zapalenie wątroby zarażona osoba dowiaduje się o istnieniu tego typu wirusa. Odpowiedajac na pytanie dlaczego nie robi się badań na obecność wirusa żóltaczki typu C jest taka, wynika to z oszczędności Służby Zdrowia. Ktoś ma ochote na szersze informacje polacam strone www.prometeusze.pl. pozdrawiam. esseana&Mikołaj 28tc Odpowiedz Link Zgłoś
agusik25 Re: badanie HBS 13.09.04, 19:21 naaz napisała: > Gwoli ścisłości - to jest badanie na obecność wirusa żółtaczki typu B. Po > szczepieniu ma się dodatni wynik obecności przeciwciał, a nie wirusa. Mój mąż ma dodatni HBS, co oznacza, że jest nosicielem tej choroby. Zreszta znalazłam taki link: www.przeszczep.pl/main/a/tekst/id/165?PHPSESSID=659611e5f039c668574bd6dd5a5dbd77 Odpowiedz Link Zgłoś