Dodaj do ulubionych

wariuję -amniopunkcja ;/

06.08.15, 14:43
zostało kilka dni do amniopunkcji wstępnie się zdecydowałam ale zaczynam już wariować ,nie mam siły do podjecia decyzji ;/
Wskazania do amniopunkcji testy z krwi pappa złe, ryzyko ZD 1:180 pozostałe ok
usg wyszło ok jest kośc nosowa NT 1,8 serce,nerki pęcherz i tak się zastanawiam co może być powodem tego ,że ryzyko wyszło dosc wysokie oprócz wieku 38 lat. czy podwyższona prolaktyna mogła mieć na to wpływ ? mam mikrogroczulaka przyssadki przyjmowałam dostinex a może to właśnie przyjmowanie tych leków miało wpływ ze wyszło tak wysokie ryzyko ?
Czytam fora na necie i jaz naprawdę sama nie wiem co robić strasznie boję sie ryzyka poronienia bo jest 1:100 czyli większe niż urodzenie chorego dziecka z drugiej strony wiem ,ze na pewno nie wytrzymam do końca ciąży nie wiedzac Nie wiem konsultowałem te wyniki ze swoim ginekologiem ale on stwierdził ,ze decyzje musze podjac sama on niczego mi nie może sugerować w sumie rozumiem go ale naprawdę nie wiem co już robić , maż już się nawet nie odzywa widząc moje obawy
Obserwuj wątek
    • chyba.ze Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 06.08.15, 22:32
      Mój lekarz twierdzi, że ryzyka powyżej miana 1:80 wcale nie bierze pod uwagę. Twój "podeszły" wink wiek zapewne jest przyczyną owej statystyki.
      Wg mnie jest wszystko w jak najlepszym porządku. Ciesz się ciążą. Powodzenia.
    • 5venuss Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 06.08.15, 23:33
      Moj lekarz sugeruje amino dopiero ponizej wyniku 1:150. Tak, ze wg jego zalecen sie nie kwalifikujesz do amino tym bardziej, ze usg wyszlo ok. Co do twoich obaw- rozumiem je i uwazam, ze to musi byc tylko twoja decyzja. I jesli juz ja podejmiesz - jakakolwiek by nie byla to miej przekonanie, ze byla to najsluszniejsza decyzja jaka moglas podjac w twojej sytuacji.
      • marta773 Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 07.08.15, 08:24
        Kochana dobrze cię rozumiem sama miałam te wątpliwości. Też mam 38 lat to moja trzecia ciąża na usg w 12tc wszystko w normie po za tętnem dziecka 178ud/min. Dane do komputera i ze względu na wiek podwyższone ryzyko trisomii 13 norma dla wieku 1:956 mnie wyszło 1:81. Szok no ale cóż testy z krwi które troszkę zmniejszyły ryzyko tej wady do 1:103. Lekarz przychyla się do amniopunkcji po kilku dniach namysłu z mężem zdecydowaliśmy się na amnio żeby być pewni bo niestety ta trisomia nie daje szans dziecku na przeżycie. W dniu zabiegu 20 lipca nerwy okropne serce w gardle ale wszystko poszło ok. Wczoraj po 2,5tyg. telefon z kliniki że przyszedł fax z wynikami i że będziemy mieć zdrowego syna. Radość wielka i zarazem ogromna ulga. Też się bałam amnio ale w sumie nie żałuję że ją zrobiłam, teraz mogę się cieszyć ciążą. Pozdrawiam.
        • figa.biala Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 07.08.15, 09:08
          dzięki dziewczyny ,ze się odezwałyście to miłe z waszej strony
          Marta773 powiedz mi czy podczas amino patrzałaś na ekran widząc jak igła przebija poszczególne warstwy brzucha i wbija się w plód ? czy miałaś odwrócona głowę ? a jak maleństwo w tym momencie zacznie wierzgać nóżkami czy rączkami ?
          • fly77 Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 07.08.15, 10:28
            Przy amniopunkcji lekarz nie wbija się w płód, pobiera wody płodowe do badania.
            • figa.biala Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 07.08.15, 11:20
              tak rzeczywiscie źle się wyraziłam wiadomo o co chodzi ale dzięki za poprawkę smile
              • marta773 Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 07.08.15, 12:45
                owszem widziałam jak lekarz przebija się do łożyska robił to w tym miejscu gdzie nie było dziecka z resztą mały był spokojny chyba spał bo się nie ruszał. Amnio miałam o 8:30, po poborze wód lekarz sprawdził tętno dziecka było 155ud/min, czyli że ok. Zostałam jeszcze w klinice ok.pół godziny w pozycji półleżącej ido domu bo dobrze się czułam.
                • figa.biala Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 07.08.15, 18:19
                  Marta773 a czy na amnio byłaś sama czy moze z mężem , siostrą ? Rozumiem ,że mieszkaszw tym samy miescie co miałas wykonywane badanie ?
    • murie Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 07.08.15, 13:14
      Hej Figa, co tam u Ciebie - już po amnio? Moja koleżanka (35 lat) robiła test genetyczny płodu ze swojej (matki) krwi (czyli nieinwazyjny). To badanie nazywa sie nifty i jest dosyc drogie (w przeliczeniu około tysiąca USD), ale jego wielka korzyść to to, że jest nieinwazyjne. Może to byłaby opcja do rozważenia?
      • figa.biala Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 07.08.15, 15:35
        nie jescze parę dni ;/ czytałam o tych testach ale one oceniają tylko ryzyko czyli podobnie jak Pappa a przy amniopunkcji jest ta jak to powiedział mój gin tak jakby wieksza pewnosc to mnie przekonało w zasadzie ale dalej wariuję i mam obawy
        • annajustyna Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 08.08.15, 14:51
          Te testy daja pewnosc prawie tak samo wysoka jak amnio. Nie, nie zdecydowalabym sie w Twoim przypadku na amnio, bo ryzyko poronienia za wysokie, a wyniki (te zle) tylko na podstawie Pappa, czyli nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia, a statystyka wynikajaca z wieku powyzej 30., a nawet powyzej 35 lat.
        • v-mummy Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 10.08.15, 19:12
          Figa,
          pappa wylicza tylko statystyczne prawdopodobieństwo, 90% wyńikow pappy to tak zwane 'falszywe pozytywne', test nifty bada dna dziecka krążące we krwi matki

Rok temu byłam w tej samej sytuacji co ty, badałam się w sierpniu, pappa wyszla 1:216, echo było ok

Nie zdecydowałam się na amnio, ale na test z krwi (800? ale bez ryzyka)

Musisz podjąć decyzje jaki jest Twój najgorszy scenariusz i starać się go uniknąć, dla mnie najgorsza opcja była strata zdrowego dziecka w wyniku amnio,

Pamietam ten koszmar jak dziś, 2 tygodnie piekła , pisz jak chcesz pogadać , ściskam
    • pasikonik10 Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 10.08.15, 22:12

Figa- ja miałam amnio. Bałam się trochę- podczas przebijania zagadywała mnie pielęgniarka, doktor miała podgląd usg, ja nie patrzyłam... poszło migiem, najwięcej strachu jest u nas w głowach... Po wszystkim musiałam poleżeć w klinice z 45 min i potem 3 dni polegiwałam w domu...
      Bol jest do wytrzymania-rzeczywiście najgorszy jest strach o dziecko... Trzymaj się !
    • eufre Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 10.08.15, 22:47
      Ja mam jutro amniopunkcje i tez się obawiam, co chwile albo rycze albo się wsciekam... Istna burza emocji...
      • mik.a30 Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 11.08.15, 09:15
        Ja miałam robiony test nifty i czekam na wyniki, strasznie się denerwuje...
        • v-mummy Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 11.08.15, 09:19
          Kiedy wyniki?
          • eufre Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 11.08.15, 13:18
            No ja właśnie wróciłam po tej amniopunkcji.
            Nie było tak najgorzej, najgorszy był strach przed badaniem.
            Teraz trzy tygodnie około Oczekiwania na wynik, z tego co się dowiedziałam to można to odpłatnie przyspieszyć tzw FISH gdzie wynik może być już po tygodniu, jednak taka przyjemność kosztuje od 800 zł
            Na razie czuje jak młoda się wierci i kopie (w końcu w jej rewir lekarz ingerował) i boli po tym ukluciu ale da się wytrzymać. Teraz leżenie plackiem i 2 tygodnie odpoczuwania i brania 2*nospy i 2*magnezu b6 rano, popołudniu i wieczorem
            • v-mummy Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 11.08.15, 13:22
              Eufre,
              Staraj się czymś zając takim dość odmóżdżającym, jakiś serial który ma 8 sezonów do obejrzenia czy coś smile pamiętaj ze ryzyko jest bardzo małe.i masz wszelkie szanse na dobry wynik.
              • eufre Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 11.08.15, 15:13
                No wiem ze ryzyko jest małe na całe szczęście, chociaż nie wiem dokładnie jak wygląda ta amnio jeżeli chodzi o podejrzenie wodogłowia u dzidzi...

Jeżeli chodzi o trisomie to wiem ze nie trzeba się martwić na zapas, ponieważ te wady stwierdza prawie każdy i na całe szczęście nic przeważnie nie wychodzi i dzidziusie rodzą się silne i zdrowe smile
                Powodzenia dla wszystkich mamusiek smile

Ja wiem ze nie ma co teraz nad tym rozmyślać, trzeba czekać na wyniki i jak coś to działać po prostu smile
                • mik.a30 Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 11.08.15, 15:50
                  Trzymam kciuki za Ciebie...
    • aaa-81a Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 12.08.15, 12:33
      W twoim przypadku najlepiej byłoby zrobić nieinwazyjny test Nifty, bo on na 99% moze stwierdzic bądź wykluczyć zespół downa. A co do amniopunkcji to jezeli juz ją robić, to u kogoś sprawdzonego, np dr Dudarewicz w Łodzi lub Roszkowski w Warszawie. U pierwszego lepszego lekarza nie robiłabym. Sama jestem po amniopunkcji i czekam na wyniki. Na pewno wiedza, ze kariotyp jest prawidłowy uspokoiłaby cię. Choć podejrzewam, że ryzyko wyszło ci takie duże głównie ze względu na wiek.
      • aaa-81a Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 12.08.15, 12:35
        Powyższa wiadomość była do figi białej
      • aqa00 Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 24.08.15, 16:02
        Jaki znaczenia ma u którego lekarza? Przecież nie on robi testy nifty. Wszystkie wysyłane są do Genomedu bo tylko oni maja certyfikację do wykonywania tych testów w Polsce. W Łodzi to chyba z pięć placówek do nich wysyła.
        • aaa-81a Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 25.08.15, 22:27
          Oczywiście chodziło mi o to by nie robić amniopunkcji u pierwszego lepszego lekarza. Mam znajomą, która miała robioną amniopunkcję 3 razy, ponieważ aż 2 razy lekarzowi nie udało się pobrać płynu owodniowego, mimo, że dwa razy ją nakłuwał (czyli w sumie 4 nakłucia podczas dwóch wizyt!) A jak pojechała do dr Roszkowskiego, pobrał co trzeba za pierwszym razem (dla niej to było piąte wkucie) Miała strasznego pecha z tym pierwszym lekarzem.. Słyszałam, że nie zawsze udaje się za pierwszym razem, ale żeby aż 4 razy się nie udało, to już świadczy ewidentnie o nieudolności lekarza. Myślę więc, że warto sprawdzić do kogo się idzie.

Przy Nifty oczywiście nie ważne do kogo się idzie, bo jest to po prostu pobranie krwi i to może zrobić pielęgniarka (u mnie tak było), lekarz wypełnia papiery i wysyła próbkę do laboratorium w wwie.
          • polaa27 Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 26.08.15, 21:26
            Dziwne, ze lekarz nie wspomniał, ze sa dostępne testy o większej czułości niż amnio i zupełnie nieinwazyjne. Np test Harmony, dostępny w każdej większej placówce. niestety nie jest refundowany, koszt ok 2500 zł. Ale jest zupełnie nieinwazyjny-pobiera sie krew matki, wyniki sa bardziej wiarygodne niż po amnio, dostępne po 7-14 dniach. Ja miałam wyniki już po 10 dniach.
            • kropka_75 Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 27.08.15, 09:50
              polaa27 harmony i niffty nie są wiekszej czułości niż amnio, mają mniejszą skuteczność. Skąd wzięłaś takie informacje?? lepiej je zweryfikuj zamiast macić w głowach, tym co naprawdę muszą mieć amnio.
            • mik.a30 Re: wariuję -amniopunkcja ;/ 28.08.15, 11:03
              polaa27 Mój lekarz powiedział, że jeśli boje się zrobić amino to mogę nifty., ma dać 99,5% pewności czy dziecko jest zdrowe, natomiast nikt nigdy nie powiedział że ma większą/lepszą czułość niż amino. Przykro mi żadne badania nie potwierdzają twojej teorii.
              Dziewczyny trzymam za was wszystkie kciuki smile
              Ja po wizycie u lekarza dowiedziałam się, że moje dziecko ma zbyt szeroką przezierność karkową, później z testu pappa wyszły mi złe wyniki trisomii 21 1:278, lekarz zaproponował mi amino. Tego badania panicznie się bałam więc powiedział, że jest jeszcze jedna ewentualność nifty. Razem z partnerem zdecydowaliśmy się na nifty, na wynik czekaliśmy 10 dni (praktycznie cale 10 dni przepłakałam), dostaliśmy wynik i mamy zdrowego syna. Mam nadzieje, że wasze historie również skończą się dobrze....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka