Dodaj do ulubionych

Wyniki amniopunkcji

19.11.15, 13:23
Mam takie nietypowe pytanie - chodzi moja siostrę.

Sa juz jej wyniki amniopunkcji , dzwoniła dziś do poradni. W odpowiedzi usłyszała ze po wyniki ma się zgłosić jutro do profesora (genetyka który zlecił amniopunkcje). I ona strasznie przezywa ze skoro wynik ma jej podać lekarz, to znaczy, że sa złe...

Podpowiedzcie, bo ja juz nie wiem jak ją pocieszac. Ona się okropnie zadręcza sad

Dodam, że w usg genetycznym nie było widac nieprawidłowości, test pappa był robiony profilaktycznie i wyszło z niego 1:90. po czym genetyk skierował ja na amnio.

Dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • na.dwoje.babka Re: Wyniki amniopunkcji 19.11.15, 13:45
      Jeszcze jedno- siostra ma duzo podwyzszony hormon betaHCG.
    • aceto_balsamico Re: Wyniki amniopunkcji 19.11.15, 16:01
      Takich danych po prostu nie można ze względów prawnych podawać przez telefon. Ktoś mógłby przecież podać się za Twoją siostrę. A lekarz bo może siostra sam źle interpretować wyniki. Trzymam kciuki!!!
      • kotkowa Re: Wyniki amniopunkcji 19.11.15, 17:50
        Nie mam doświadczenia, ale myślę, że różne placówki mają różne zwyczaje - wiem, że w niektórych podają przez telefon, ale na pewno nie może być tak, że robią to wybiórczo, czyli podają tylko prawidłowe wyniki. Musi być jasna zasada - albo podają przez telefon albo nie podają wcale, nikomu. Ze względów prawnych na pewno nie powinni podawać przez telefon. Nawet wynik grupy krwi jest zastrzeżony i można go odebrać tylko osobiście w laboratoriach, a co dopiero wynik kariotypu dziecka. Trzymam kciuki, daj znać jutro - test Pappa już niejednej osobie napędził niepotrzebnie stresu. Bardzo rzadko jest wada genetyczna, jeśli tylko biochemia wychodzi źle, a USG genetyczne wyszło dobrze.
        • na.dwoje.babka Re: Wyniki amniopunkcji 19.11.15, 22:18
          dziękuję za słowa otuchy - oczywiście napiszę jutro o wynikach.
    • hermenegilda_zenia Re: Wyniki amniopunkcji 19.11.15, 19:36
      Dwa razy robiłam badania genetyczne ze względu na ciąże po 35 roku życia i ZAWSZE odbiór wyników następował podczas wizyty u genetyka, a wyniki były dobre. Myślę, że taka procedura ma po prostu wykluczyć samointepretowanie wyników przez kobiety, bo większość to panikary - co zresztą jest widoczne tu na forum. Genetyk przekaże wyniki, wytłumaczy - nie ma się co niepotrzebnie nakręcać.
      • na.dwoje.babka Re: Wyniki amniopunkcji 19.11.15, 22:16
        Bardzo dziękuję. Pocieszam ją jak mogę, ale sama też się bardzo denerwuję przed tymi wynikami, choć nie daję po sobie poznać. Uff, napiszę jutro, jak wyszło badanie.
    • na.dwoje.babka Znam wynik!!! 20.11.15, 16:39
      Siostra nosi zdrową dziewczynkę!

Ale było stresu uncertain

Pozdrawiam wszystkich smile
      • kotkowa Re: Znam wynik!!! 20.11.15, 19:18
        SUPER, bardzo sie ciesze smile
        • niutaki Re: Znam wynik!!! 22.11.15, 09:02
          gratulacje, wlasnie zajrzalam czy napisalas, dobra wiadomoscsmile
    • komaw Re: Wyniki amniopunkcji 26.08.16, 15:02
      Trudno powiedzieć. Może mają taką procedurę, że nie informują przez telefon. Do mnie zadzwonili 20 dni po amniopunkcji i powiedzieli, że wszystko ok, kariotyp żeński prawidłowy, a wynik mogę sobie odebrać w recepcji. Nie ma się co nakręcać. Ja do końca byłam dobrej myśli i się sprawdziło. Trzymam kciuki. powodzenia.
    • daruska111 Re: Wyniki amniopunkcji 16.09.16, 11:01
      Ja miałam amnipunkcje robioną wczoraj. Lekki ból brzucha i to wszystko. Lecz dzisiaj rano obudziłam się z wielkim siniakiem na brzuchu. Czy to jest normalne ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka