Dodaj do ulubionych

zbyt twarda macica

20.09.04, 12:36
Ostatnio lekarz stwierdził zbyt twardą macicę (11tc), czego ja specjalnie nie
czuję, natomiast mam od początku ciąży takie bóle w dole brzucha jak przed
zbliżającą się miesiączką i raz po długiej wycieczce ciemniejsze upławy.
Stwierdził że jest to stan zagrożenia ciąży. dostałam Duphaston 2 x dziennie
po połówce i doraźnie jak mnie pobolewa no-spe. Miałyście podobne objawy? Czy
powinnam jakoś szczególnie się oszczędzać? Prosze poradźcie mi.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.Pozdrawiam. Iwka

Obserwuj wątek
    • iwona281 Re: zbyt twarda macica 20.09.04, 12:46
      Podobnych objawów nie miałam, mi macica zaczęła twardnieć w 7 m-cu przy obyd
      dwu ciążach. Brałam fenoterol i naprawdę sieoszczędzałam. Jak chcesz donosic to
      dziecko - a jeszcze długa droga przed Tobą - to daruj sobie długie wycieczki,
      noszenie zakupów a nawt sprzątanie w domu. Leżenie naboku to jest pewnie
      najważniejsza czynność jaka powinnaś teraz często robić. Może się zdziwisz ale
      jak pomyslisz o najsłodszym maleństwie w domu to pusta lodówka i bałagan w
      domu, nie mówiac już o długich wyprawach nie będą Cię interwsowały. Życzę
      wszystkeigo najlepszego. Pozdrawiam.
    • agga1976 Re: zbyt twarda macica 20.09.04, 19:07

> Ostatnio lekarz stwierdził zbyt twardą macicę (11tc), czego ja specjalnie nie
      > czuję, natomiast mam od początku ciąży takie bóle w dole brzucha jak przed
      > zbliżającą się miesiączką i raz po długiej wycieczce ciemniejsze upławy.
      > Stwierdził że jest to stan zagrożenia ciąży.
      dostałam Duphaston 2 x dziennie
      > po połówce i doraźnie jak mnie pobolewa no-spe.

na pewno jest to sytuacja, w ktorej trzeba zachowac ostroznosc, dobrze, ze Twoj
      lekarz tego nie zbagatekizowal

Miałyście podobne objawy? Czy
      > powinnam jakoś szczególnie się oszczędzać?

pewnie, ze tak- nie powinnas dzwigac, biegac, zeskakiwac zp. ze stolka czy
      schodow, wieszac firanek, myc okien, duzo chodzic, jakis spokojny spacer nie
      zaszkodzi, ale nic forsownego, zaytaj swojego lekarza jak ze wspolzyciem- czy
      nie jest przeciwskazane, nie kap sie w goracej wodzie, no i kazde nastepne
      plamienie czy krwawienie konsultuj z lekarzem

pozdrawiam
      Agga + 37tyg Malenstwo smile
      • kocianna Re: zbyt twarda macica 20.09.04, 20:27
        Ja miałam "zbyt twardą macicę" w 20 tc... i kazano mi się oszczędzać. Przez
        pierwsze dwa tygodnie oszczędzałam się bardzo sumiennie, choć nic mnie nie
        bolało(żadnego mycia podłóg, odkurzania, jazdy na rowerze, basenu - ginka nie
        chciała mi nawet dać papierka do szkoły rodzenia, że mogę ćwiczyć, dużo leżałam
        na boku), później "oszczędzanie się" zaczęło mnie straszliwie denerwować, więc
        pozwoliłam sobie na małe przyjemności - całodniowe zakupy bez dźwigania czy
        bardzo długie spacery w żółwim tempie, czy wycieczki samochodowe. Teraz już
        jest dobrze, nie muszę brać żadnych leków i pozwolono mi na umiarkowany wysiłek
        fizyczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka