Dodaj do ulubionych

fenoterol i wzmożone napięcie u dzidzi

20.09.04, 21:01
Dziewczyny!! Poczytałam sobie trochę na forum o wzmożonym napięciu mięśniowym
u dzieci i jestem przerażona. Jestem w 7 miesiącu ciąży i od 1,5 miesiąca
zażywam fenoterol i tak sobie teraz myślę , że chyba na wyrost. Napiszcie czy
ktoś z Was ma jakieś doświadczenie.
Obserwuj wątek
    • agga1976 Re: fenoterol i wzmożone napięcie u dzidzi 20.09.04, 22:00
      Witaj
      a dlaczego sadzisz, ze bierzesz Fenoterol na wyrost? jesli zalecil Ci go
      lekarz, to na pewno byly jakies wskazania
      ja rowniez biore Fenoterol + Izoptin40 i dzieki temu jak uniknelam
      przedwczesnego porodu

pozdrawiam
      Agga + 37tyg Malenstwo smile
    • becia39 Re: fenoterol i wzmożone napięcie u dzidzi 21.09.04, 10:23
      Stawiała mi się macica ale nie było tego aż tak dużo mniej niż 10 razy na dobę.
      • agga1976 Re: fenoterol i wzmożone napięcie u dzidzi 21.09.04, 12:05
        czesto lekarze zalecaja Fenoterol nawet prpfilaktycznie i mysle ze trzeba im
        zaufac, w koncu to oni konczyli medycyne i wiedza co lepsze dla naszego dziecka
        Fenoterol jest lekiem czesto stosowanym w ciazy, podobniw jak Duphaston i
        mysle, ze nie masz powodu, zeby obawiac sie o to, ze zle wplynie na maluszka
        a jaka dawke Fenoterolu bierzesz?

pozdrawiam
        • becia39 Re: fenoterol i wzmożone napięcie u dzidzi 21.09.04, 15:56
          Na początku brałam 0'5 tabletki 4 razy dziennie a od 15 sierpnia zwiększyła mi
          dawkę do 1 tabletki 4 razy dziennie
          • agga1976 Re: fenoterol i wzmożone napięcie u dzidzi 21.09.04, 16:38
            Becia, spokojnie- to nie jest jakas mega dawka, sa kobiety, ktore przyjmuja
            Fenoterol w kroplowce, dostaja wiec wieksza dawka.
            Ja biore Fenoterol 3*1 i do tego Izoptin 40 tez 3*1, zaklada sie, ze jest to
            raczej mala dawka.

pozdrawiam
    • perissa Re: fenoterol i wzmożone napięcie u dzidzi 21.09.04, 12:59
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20515&w=15866230&a=15967127
      Przeczytaj koniecznie.
      pozdrawiam, Perissa, 20 t.c. - kolejna ciąża na fenoterolu.
      • kasiulka751 Perissa !!!!! HELP 21.09.04, 13:51
        Perissko !!!
        Co to jest refluks dróg moczowych ??? Jestem w 22/23 t. c od trzech tygodni na
        fenot+isop. boje się tych obniżeń i wzmożonych napięć mięśniowych u dzidzi, czy
        tak jest zawsze ?? Co to oznacza? Dluga rehabilitacja?? A może lepiej przeleżeć
        skurcze i odpuścić sobie leki, Boże przede mną jeszcze 3 i pół miesiąca...co
        robić ???
        • perissa Re: Perissa !!!!! HELP 21.09.04, 14:10
          Kasiu! Wzmożone, jak i obniżone napięcia mięśniowe u dzieci są rzeczą
          odwracalną! Wcale nie musi oznaczać to długiej rehabilitacji. Mój synek jest
          zdrowym, cudownym chłopcem, inteligentniejszym od innych dzieci - jego
          rówieśników, psychicznie rozwija się wprost nadzwyczajnie. Fizycznie też już
          prawie nie odstaje od innych, a za rok nie będzie już żadnej różnicy.
          Chciałabym Cię uświadomić, że nieprawidłowe napięcia mięśniowe zdarzają się
          również u dzieci, których matki w ciąży nie zażywały silnych leków
          rozkurczowych!! Mam nawet taki przypadek w rodzinie - wzmożone napięcie
          mięśniowe u dziecka, które urodziło się po zupełnie "normalnej" (czyt. nie
          patologicznej) ciąży, niemal nie wpomaganej farmakologicznie.
          Nieodwracalną stratą natomiast jest przedwczesne urodzenie dziecka. Oznaczać
          będzie jego śmierć lub trwałe wady (np. wzroku, słuchu i inne), będź inne
          bolesne komplikacje (zależy w którym t.c. nastąpi poród). Jeżeli masz skurcze i
          lekarz wyczuwa przedwczesne napięcie macicy BIERZ FENOTEROL!!! Urodź zdrowe
          dziecko o czasie! Nie strać swojej szansy! Przedwczesnych patologicznych
          skurczów macicy nie da się "przeleżeć" - u mnie bóle pojawiły się od 18 t.c.
          rankami po całonocnym wypoczynku! Nie odstawiaj leków rozkurczowych -
          konsekwencje tego mogą być drastycznie bardziej poważne niż domniemane ryzyko
          urodzenia dziecka z nieprawidłowym napięciem mięśniowym (i znowu pytanie: czy
          koniecznie po fenoterolu?... nie mamy tej pewności.)
          A refluks nie ma nic wspólnego z fenoterolem. To wada wrodzona, która (w
          zależności od stopnia refluksu) sama się cofa, lub musi być usunięta zabiegiem
          chirurgicznym lub wada nabyta w wyniku ciężkiego zakażenia układu moczowego
          (mój syn jako noworodek nabawił się szpitalnego szczepu Klebsielli Pneumoniae
          ESBL+, skutkiem czego powstał refluks).
          pozdrawiam Cię serdecznie, jestem w 20 t.c., wróciłam właśnie z 10 dniowego
          pobytu na oddziale patologii ciąży gdzie podawano mi kroplówkę z fenoterolem 24
          godz na dobę, a obecnie biorę 6x0,5 tabl fenoterolu (+3x1 isoptin) i dawka ta
          zapewne z czasem ulegnie zwiększeniu. Mam w brzuszku synka i będę brała
          fenoterol, bo chcę by urodził się żywy i zdrowy.
          Całuję.
          • becia39 Re: Perissa !!!!! HELP 21.09.04, 16:00
            Perissa czy wiesz co się może stać gdy przerwie się fenoterol. Czy grozi to
            przedwczesnym porodem? Ja miałam 2 cesarki i teraz czeka mnie trzecia.
            • agga1976 Re: Perissa !!!!! HELP 21.09.04, 16:04
              przedwczesne odstawnie Fenoterolu moze zakonczyc sie porodem przedwczesnym, a
              jak wiadomo wczesniaczki maja rozne klopoty- raz mniej powazne, raz bardziej,
              dlatego NIE MOZNA na wlasna reke decydowac o ty czy pora odstawic Fenoterol czy
              tez nie, TYLKO lekarz moze podjac taka decyzje, zwykle zaleca sie branie tego
              leku do 38tc, czyli do momentu, kiedy dziecko moze sie juz urodzic

pozdrawiam
              Agga + 37tyg Malenstwo
              • becia39 Re: Perissa !!!!! HELP 21.09.04, 17:02
                Dzięki Agga 4 X idę do mojego gina i muszę z nim porozmawiać. Przecież miałam 2
                cesarki!! Szyjka zamknięta twarda i wszystko jest ok
          • agga1976 Re: Perissa !!!!! HELP 21.09.04, 16:06
            Perissa
            dobrze, ze napisalas takiego madrego i wyczerpujacego posta, bo juz widzialam u
            niektorych dziewczyn objawy paniki ...

Dziewczyny, pamietajacie, ze wiele z nas wlasnie dzieki Fenoterolowi uniknie
            przedwczesnego porodu, a tym samym nasze dzieci urodza sie we wlasciwym
            momencie, nie beda obciazone wczesniactewm, co bywa grozne.

pozdrawiam
            Agga + 37tyg Malenstwo
    • ulapod Re: fenoterol i wzmożone napięcie u dzidzi 21.09.04, 13:36
      cześć

Nic sie nie martw: przez dwa miesiące ciąży od 6 do 8 dostawałam fenetoerol przez kroplówkę i pompę i moja dzidzia nie miała wzmożonego napięcia ( a wręcz przeciwnie: miała lekko obnizone napięcie w nóżkach, które samo prxzeszło).

pozdrawiam

ula i Basia (3 lata)
      • kasiulka751 Perissko-DZIĘKI...JESTEŚ WIELKA 21.09.04, 16:11
        Perissko !!
        Nigdy nie odstawiłabym leków bez zgody gin., ale macie racje to objawy
        paniki !!! Tym bardziej dziękuję za tak długiego i wyczerpującego posta. Bardzo
        mi pomogłaś i jestem spokojniejsza. Wiem, że nie jest Ci łatwo, bo od dawna
        śledzę Twoje losy. Trzymajcie się cieplutko, wszystko się nam uda. !!!!!!
        kasia
        buziaki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka