Dodaj do ulubionych

Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to!

21.09.04, 10:58
21 czerwca mialam miesiaczke trwala do 27 czerwca.2 lipca kochalam sie z
chlopakiem .Bolaly mnie jajniki wiec zakonczylam wspolzycie nie mial we mnie
wytrysku.Potem mial wytrysk ale w rzaden sposob nie moglo nasienie dostac sie
do mnie. Po wytarciu sie jakies dwie godziny po tym kochalismy sie ponownie
bez stosunku jednak lezalam na nim. Czy mozliwe abym zaszla z nim w ciaze
skoro nie bylo wytrysku we mnie, ani tez nie lezalam na nim jak mial
wytrysk?. czy to mozliwe zeby w jakikolwiek sposob plemniki dostaly sie do
mnie jesli po jego wytrysku po dwoch godzinach polozylam sie nago na nim?
Pomozcie. spodziewalam sie nastepnej miesiaczki ok. 20 lipca .17 lipca
robilam test ciazowy wyszedl ze nie jestem w ciazy i 20 lipca dostalam
miesiaczki.Byla normalana i trwala 7 dni.Potem juz caly czas wspolzylam z
moim obecnym chlopakiem. 20 sierpnia mialam dostac miesiaczki i nie dostalam
jej zrobilam test ciazowy i wyszlo ze jestem w ciazy. Teraz mam dylemat z kim
jestem w ciazy.? 31 sierpnia bedac u lekarza powiedzialam date ostatniej
miesiaczki 20 lipca wtedy lekarz na podstawie badania usg stwierdzil ze w
ciaze musialam zajsc wczesniej. Z usg wynikalo ze jestem w 8 tyg ciazy.I
teraz pytanie. w ksiazkach czytalam ze 8 tydzien ciazy to 6 tygodni ma plod
czyli rozumiem ze 6 tygodni temu nastapilo wspolzycie i tym samym poczecie? I
to zgadzaloby sie ze jestem w ciazy z obecnym chlopakiem.Jednak bardzo prosze
przeanalizujcie to i pomozcie mi bo mam straszny dylemat
Obserwuj wątek
    • anfi74 Re: Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to! 21.09.04, 11:59
      Wydaje mi się, że jesteś obecnie w 8 tc. biorąc pod uwagę datę OM, czyli 20
      lipiec. Podczas wizyty u lekarza (31 sierpnia) byłaś w 6 tc, a dziecko poczęło
      się 4 tyg. wcześniej, czyli ok. 2 sierpnia. Dziwi mnie jednak rozbieżność w
      wieku ciąży. USG podaje ciążę starszą o 2 tyg. niż wynika to z OM. W tak
      wczesnej ciąży rozbieżności nie powinny być takie duże. Nie rozumiem tego...
      Chyba, że płód rozwija się aż tak ekspresowo... Rozumiem, że chodzi Ci głównie
      o ustalenie ojcostwa, stąd te rozpaczliwe posty.

Podsumowując, z daty OM wynika, że ojcem prawdopodobnie jest obecny chłopak
      (poczęcie ok. 2 sierpnia). A co do USG, to prawdziwa zagadka... Zamiast opierać
      się na jednym badaniu USG, powtórz je i zobaczysz, jaki wiek poda tym razem...
      Pozdrawiam i życzę pomyślnego rozwiązania tej ważnej zagadki, Ania.

• aaala1 Re: Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to! 21.09.04, 15:41
        Strasznie skomlikowane to wszystko ale przemyslmy to jeszcze raz:

Z okoliczności jakie napisałaś mało prawdopodobne abyś zaszła w ciążę między 21
        czerwca a 20 lipca (chociaż top był dzień płodny) te plemniki musiałyby być
        naprawde sprytne ( ale nie jest to niemozliwe)

Jeśli licząc tygodnie ciąży od ostatniej miesiączki to 31 sierpnia byłaś w 6tc,
        dzisiaj 21 września jesteś w 11tc(10tc i 6dni)

Usg w 31 sierpian wykazało, ze to jednak był 8tc (14mm wielki dzidziuś). To by
        się rozmiarem zgadzało. Ja w 8tc miałam 18mm.Gdyby tak było, ze to był 8tc
        (31sierpnia) to wychodzi na to ,że zaszłaś w ciążę w terminie miesiączki albo
        zaraz po miesiączce. więć napewno nie 2 sierpnia.

Ja bym obstawiała, że Dzidziuś tak szybko Ci rośnie i to jednak dziecko
        drugiego chłopaka.

Cholera, sama nie wiem czy z sensem to napisałam

Dziewczyny, jeśli któraś wymysli coś bardziej prawdopodobnego to piszcie,
        żeczywiście nietypowy przypadek.
        Pozdrawiam
    • anfi74 Re: 21.09.04, 12:59
      Meggi, robi się mały bałagan, trzymajmy sie jednego wątku. Nie twórz kolejnych,
      bo bardzo źle się to czyta i tym samym ciężko zebrać wszystkie informacje,
      skoro kolejny element łamigłówki jest w innym wątku.
      Ten wątek zawiera stosunkowo najwięcej informacji, dlatego tu odpowiadam.

Poprzednio wcale nie brałam pod uwagę możliwości, że mogłaś zajść w ciążę przed
      20 lipca z dwóch powodów. Napisałaś, że okres, który się rozpoczął 20 lipca był
      normalny i trwał 7 dni (nie mam powodu, by w to nie wierzyć). Po drugie, bardzo
      mało prawdopodobne wydaje mi się zapłodnienie w przytoczonych przez Ciebie
      okolicznościach przed 20 lipca. Ale cóż, na upartego jest to możliwe. Skoro
      wszystkie okoliczności, oprócz wspomnianego okresu, świadczą za takim obrotem
      sprawy. A więc, kolejne fakty:

"2 lipca kochalam sie z chlopakiem"
      - 2 lipca to był 12 dzień cyklu, czyli bardzo prawdopodobne, że był płodny;

"Bolaly mnie jajniki wiec zakonczylam wspolzycie nie mial we mnie
      wytrysku.Potem mial wytrysk ale w rzaden sposob nie moglo nasienie dostac sie
      do mnie. Po wytarciu sie jakies dwie godziny po tym kochalismy sie ponownie
      bez stosunku jednak lezalam na nim. Czy mozliwe abym zaszla z nim w ciaze
      skoro nie bylo wytrysku we mnie, ani tez nie lezalam na nim jak mial wytrysk?.
      czy to mozliwe zeby w jakikolwiek sposob plemniki dostaly sie do mnie jesli po
      jego wytrysku po dwoch godzinach polozylam sie nago na nim?"
      - jak juz pisałam, wydaje się to mało prawdopodobne, ale jednak możliwe. Każde
      zbliżenie, nawet bez wewnętrznego wytrysku niesie za sobą taką możliwość. W
      płynie, jaki wydziela się u mężczyzny podczas stosunku, mogą znajdować się
      plemniki, tak więc brak wytrysku o niczym nie świadczy. I to był ten znaczący
      moment... Leżenie nago, tyle czasu po wytrysku raczej nie przyczyniło się do
      zapłodnienia.

"17 lipca robilam test ciazowy wyszedl ze nie jestem w ciazy"
      - to o niczym nie przesądza, czasem nawet po terminie spodziewanej @, test,
      mimo ciąży nie pokazuje takiego wyniku.

Pytałaś czy to możliwe, żebyś wtedy zaszła w ciążę, więc chyba trzeba
      potwierdzić. Wobec tego 21 czerwiec to data OM i na niej trzeba bazować. Ale i
      tak nic mi się nie zgadza!? Podczas wizyty u lekarza (31 sierpień) powinnaś być
      w 11 tc, a nie w 8 ! Teraz natomiast byłabyś w 14 tc. I kto się w tym połapie?
      Naprawdę wszystko się tu gmatwa. Meggi zlituj się i wykonaj jeszcze jedno USG.
      We wczesnej ciąży nie ma dużych różnic w wielkości dzieci, dlatego dane z USG
      przyjmuje się za bardzo wiarygodne. Nie musisz iść do tego samego lekarza, może
      nawet lepiej wykonac kolejne badanie na innym aparacie.

Wierzę, że ta wersja może Ci skomplikować sytuację, ale lepiej się upewnić...
      Zrób koniecznie jeszcze jedno badanie, innej mozliwości ustalenia ojcostwa (na
      tym etapie) nie widzę. Jeszcze raz pozdrawiam

• badrak Re: Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to! 21.09.04, 13:37
      Ja ostatnia miesiączkę miałam 22 czerwca, obecnie jestem w 11 tygodniu ciąży
      (właściwie to juz koniec 11 tyg)licząc od zapłodnienia, a w 13 licząc od OM.
      Napisz jakie wymiary miał twój dzidziuś na USG, bedzie wtedy wiadomo. Sprawdzę
      to z moimi. Jeżeli zaszłaś w ciążę w lipcu, to wymiary naszych fasolek powinny
      być takie same.
      Ale cos mi sie wydaje, że jest to mało prawdopodobne.
      Pozdrawiam
      • meggi76xo Re: Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to! 21.09.04, 14:45
        Do Badrak :eraz jestem w 11 tyg ciazy i niewiem jakie wymiary ma obecnie
        dzidzius gdyz nie mialam jeszcze nastepnej wizyty na pierwszej wizycie 31
        sierpnia moj dzidzius mial 14 mm i ginekolog powiedzial ze jestem w 8 tyg ciazy
    • mkonkol Re: Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to! 21.09.04, 13:57
      Wg mnie zaszłaś w ciąże w sierpniu po ostatniej miesiączce. To by się zgadzało
      również z wiekiem płodu 8tc. A pod koniec kwietnia zostaniesz mamusią wink
      Na stronie www.noworodek.pl (chyba), znajdziesz kalkulator do obliczenia
      takowych rzeczy. Zdaje się, że jest również gdzieś na gazeta.pl.

Nie sądze w każdym razie aby tatuśkiem był pan z 2 lipca wink
      Pozdrawiam.
      • anfi74 Re: do mkonkol - ważny element 21.09.04, 14:08
        W innym wątku, po mojej pierwszej odpowiedzi, sugerującej 8 tc, meggi napisała:

"Zle odczytalas wtedy bylam w 8 tygodniu ciazy a plod mial 6 tygodni jak mowia
        ksiazki obecnie jestem w 11 tygodniu ciazy czyli ksiazkowo plod ma 2 tygodnie
        mniej. Przeanalizuj prosze to jeszcze raz"

Ta wypowiedź dotyczyła wizyty u lekarza 31 sierpnia, nie teraźniejszości. I
        całkowicie zmienia obraz sytuacji. Dlatego prosiłam Meggi o umieszczanie
        dalszych informacji w jednym wątku.

• mkonkol ????? 21.09.04, 14:27
          Przepraszam... ale ja już nic z tego nie kumam???
          To może ja również poproszę o świeże informacje bo się jakoś zamieszałam...

No i trzeba tak było skakać z kwiatka na kwiatek wink))
          • meggi76xo Re: ????? 21.09.04, 14:36
            Mkonkol wiec opisalam ta sytuacje rzeczywiscie jest skomplikowana. Trzeba ja
            dokladnie przeanalizowac wiec jesli masz ochote na analize to opisze ja
            dokladnie jeszcze raz
    • anfi74 Re: wymiar z USG 21.09.04, 14:28
      Meggi znowu tworzysz nowy wątek, odpowiadaj dziewczynom tutaj. Tak będzie
      łatwiej nam wszystkim.

Podałaś, że podczas badania 31 sierpnia, dzidziuś miał 14 mm. Wg.
      interpretatora (noworodek.pl) to 7 tygodni i 5 dni, czyli dokładnie 8 tc.
      Trzymając się tej wersji i pomijając datę OM do zapłodnienia doszło 6 tygodni
      wcześniej, czyli w okolicach... 23 lipca, decydujący stosunek mógł się odbyć
      kilka dni wcześniej (naciągając max. terminy). Naprawdę jest to zagadkowe, bo
      wg. Ciebie 20 lipca miałaś miesiączkę...

Ja się nie kierowałam nigdy zasadami "naturalnego planowania rodziny", ale jest
      tu sporo dziewczyn, które je stosują. Może Ci pomogą w rozwikłaniu zagadki, ja
      tylko słyszałam o możliwości zajścia w ciążę podczas okresu, ale nigdy w to nie
      wierzyłam smile.
      • meggi76xo do anfi74 21.09.04, 14:53
        anfi74 nie mam pojecia jak ty obliczylas to iz stosunek mogl odbys sie ok 23
        lipca, zupelnie jakos mi nie pasuje to jak wyliczam.Wytlumacz o nierozumiem,
        albo odezwij sie do mnie na gg
        • anfi74 Re: do anfi74 - odp. 21.09.04, 15:07
          Meggi, sugerowałam się tym wynikiem z interpretatora USG, wg. którego 31
          sierpnia ciąża miała 7 tyg. i 5 dni. W przeliczeniu na dni to 54 dni. Od tego
          odjęłam 14 dni, bo tak przyjmuje się owulację - wychodzi 23 lipca. A co nie
          zgadza Ci się? Całkowicie pomijam datę miesiaczki, bo aparat USG nie bierze
          takiego przypadku, jak Twój pod uwagę, wg. niego ciąża jest starsza od dziecka
          o 2 tyg. i już!
          • anfi74 Re: do Meggi 21.09.04, 15:10
            A tak z czystej ciekawości, czy to możliwe, żeby do zapłodnienia doszło w
            okolicy 23 lipca, tzn. kiedy miałaś miesiączkę? Cy wtedy współżyłaś z
            chłopakiem?
          • meggi76xo Re: do anfi74 - odp. 21.09.04, 15:11
            Bardzo dziekuje anfi74 bardzo chcialabym pogadac z toba na gg jak bedziesz
            miala czas.To straszne co mi sie przytrafilo dlatego opisuje w szczegolach
            wszytko aby ktos mogl przeanalizowac i pomoc mi. Chcialabym wyjasnic ci to po
            kolei. Choc i tak juz bardzo wiele otuchy mi dodalas. Gdybys miala ochote moj
            numer to 2122065. pozdrawiam
    • miskaxxx Re: Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to! 21.09.04, 15:04
      Starsznie to wszystko pomieszane. Piszesz, ze ostatnie miesiaczki mialas: 21
      czerwca i 20 lipca, tak? Jezeli wpiszesz te daty do kalkulatora narodzin
      pojawia Ci sie:
      1) prawdopodbna data poczecia
      2) obecny tydzien ciazy
      Wpisujac pierwsza wychodzi, ze:
      1) data poczecia ok 5.07 (moze byc 2 lipca) a tydzien 12
      2)druga data ost miesiaczki - data poczecia ok 3.08 a tc - 8

Tylko tyle moge Ci pomoc!
    • pannajoanna Re: Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to! 21.09.04, 15:19
      Twój problem to prawdziwa zagadka detektywistyczna.
      A czy zgadza się, że teraz jesteś na początku 12 tyg. ?
      Jeśli tak to zapłodnienie było na poczatku lipca. 2.07 miałaś stosunek z
      chłopakiem X, a kiedy miałaś stosunek z tym z którym jestes teraz? Tzn. czy np.
      3 lipca czy dużo później.
      O rety zagmatwałam strasznie. Chciałam Ci pomóc ale nie wiem czy coś z tego
      wyszło.

Pozdrawiam

J.
      • meggi76xo pannajoanna 21.09.04, 15:22
        jestem teraz dokladnie 10 tyg i 6 dni
        • pannajoanna Re: pannajoanna 21.09.04, 15:28
          no to w takim razie wg mnie do zapłod. doszlo okolo 18.07. czy sie zgadza.

j.
      • meggi76xo do pannajoanna 21.09.04, 15:25
        z obecnym chlopakiem mialam stosunek gdzies od 8 lipca i do teraz. To moglbyc
        8,9,10 itd. Biore pod uwage wiele faktow ale musialabym pogadac z kims na gg i
        dokladnie wyjasnic aby ktos mogl zrozumiec to skomplikowana sytuacje moj numer
        to 2122065 jesli masz ochote napisz
        • aaala1 Re: do pannajoanna 21.09.04, 15:47
          Strasznie skomlikowane to wszystko ale przemyslmy to jeszcze raz:

Z okoliczności jakie napisałaś mało prawdopodobne abyś zaszła w ciążę między 21
          czerwca a 20 lipca (chociaż top był dzień płodny) te plemniki musiałyby być
          naprawde sprytne ( ale nie jest to niemozliwe)

Jeśli licząc tygodnie ciąży od ostatniej miesiączki to 31 sierpnia byłaś w 6tc,
          dzisiaj 21 września jesteś w 11tc(10tc i 6dni)

Usg w 31 sierpian wykazało, ze to jednak był 8tc (14mm wielki dzidziuś). To by
          się rozmiarem zgadzało. Ja w 8tc miałam 18mm.Gdyby tak było, ze to był 8tc
          (31sierpnia) to wychodzi na to ,że zaszłaś w ciążę w terminie miesiączki albo
          zaraz po miesiączce. więć napewno nie 2 sierpnia.

Ja bym obstawiała, że Dzidziuś tak szybko Ci rośnie i to jednak dziecko
          drugiego chłopaka.

Cholera, sama nie wiem czy z sensem to napisałam

Dziewczyny, jeśli któraś wymysli coś bardziej prawdopodobnego to piszcie,
          żeczywiście nietypowy przypadek.
          Pozdrawiam
          • meggi76xo do aaala1 21.09.04, 16:01
            chyba ciut za szybko to przeczytalas wykluczylas date 2 sierpnia jako
            zaplodnienie a tam napisalam 2 lipca jak mozesz przeczytaj jeszcze raz.
            Dziekuje bardzo i pozdrawiam
            • aaala1 Re: do aaala1 21.09.04, 16:11
              Pomyliłam słówko sierpień z lipcem, ale miałam na myśli lipiec i wykluczam 2
              lipca jako zapłodnienie
              • meggi76xo Re: do aaala1 21.09.04, 16:14
                a moglabys mi to glebiej wyjasnic na gg 2122065 moj numer napisz bardzo bede
                wdzieczna
    • meggi76xo Re: Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to! 21.09.04, 22:42
      nurtuja mnie teniewiadome
      • baby5 Re: Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to! 22.09.04, 12:27
        Witajsmile
        Z tego, co piszesz ostatnia miesiączke miałaś 20.07 a kolejna miałas mieć 20.08
        wnioskuje więc, ze Twoje cykle maja 30dni?
        Jesli tak, to Twoje dni płodne wypadały by między 31.07-08.08 więc
        przewidywalnie mogłabyś w tym terminie zajść w ciążę ze swoim chłopakiem, tak?
        Z tego, co piszesz na usg byłaś 31.08 i lekarz podał Ci, że jesteś w 8tc? Gdyby
        od tego odjąć dwa tygodnie (dla wieku płodu) wyszło by, że w ciążę mogłaś zajść
        ok 6tyg wstecz ale to dziwne, bo nachodzi się to z terminem Twojej
        miesiączki... No chyba, ze wtedy współżyłaś?
        Jesli chodzi o wymiar pęcherzyka to wydaje mi się, ze jest całkiem prawidłowy
        jak na wiek ciąży więc tego bym sie specjalnie nie czepiała...
        Przyznam, ze wydawało mi sie to łatwiejsze do rozwiązania a teraz jak pozostałe
        poprzedniczki wiedze, ze to cała zagadkasmile
        Może to dziwne ale kiedys słyszałam, ze może się tak zdarzyć, że do
        zapłodnienia dojdzie przed miesiączką i ona mimo tego jeszcze wystapi ale nie
        wiem na ile wierzyć w to???

Pozdrawiamsmile
        • plumcio Re: Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to! 22.09.04, 14:43
          No to ja sie moze dopisze.
          Moze powinnas zrobic 2 USG? To ostatni moment i dziecko bedzie bardziej
          ruchliwe.
          Niestety najprecyzyjniej mozna okreslic wiek ciążowy na etapie 10 tygodnia...
          MOże dziecko szybko rośnie, albo błąd pomiaru???

Plumcio
          • meggi76xo Re: Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to! 22.09.04, 22:08
            z tego co wiem rosnie prawidlowo czemu uwazasz ze rosnie za szybko?
            • baby5 Re: Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to! 22.09.04, 22:43
              Myślę, ze nie możemy popadać w paranoje posuwając się w skrajność, ze może to
              dziecko wyjątkowo dużo rośnie albo znów za mało... Myślę, ze nie o to tu chodzi
              chociaż z pewnością wiek ciąży ma dla diagnozy duże znaczenie. Myślę, ze
              dzidzia rozwija się tak jak powinna bo czemu by nie? Chodzi natomiast o
              ustalenie kiedy mogła się pojawićsmile Nie stresujcie zatem Meg jeszcze dzidzią bo
              pewnie stresów jej wystarczy...

Pozdrawiamsmile
              Baby gg 5266899
              • meggi76xo Re: Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to! 23.09.04, 09:09
                baby5 dzieki
          • meggi76xo Re: Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to! 23.09.04, 21:53
            zrobilam drugie usg ale i tak mam niepewnosci
            • baby5 Re: Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to! 24.09.04, 10:30
              Hej Magsmile I co na nim wyszło? Pokrywało sie z tym ostatnim?

Pozdrawiam!
              • bei Droga Megg 24.09.04, 11:08
                z moich obserwacji...i doswiadczenia- wynika, że może sie zdarzyc- że zarodek
                rosnie sobie expresowo...taka jego uroda...taki wzrost moze byc skokowy...lub
                utrzymywac sie do końca ciaży- i termin porodu też może byc wówczas szybciej-
                niż by to wynikalo z tabelarycznych przykazan.......cialo- to nie
                matematyka.....
                stawiam na sierpniowego pana......
                ale na przyszłos.ć pamietaj- wspólżycie z wyskokiem jest mało-antykoncepcyjnesmile-
                w pierwszej wydzielinie mogą też być plemniki- nie musi dochodzic do wytrysku
                w pochwie...wspołżycie 2 godz po wytrysku- hm...jak partner nie oddawal moczu-
                to też nie wypłukal nasienia z przewodusmile
                Jednak stawiam na poczęcie sierpniowe- bo spotkałam dużo przypadkow- gdzie wiek
                zarodka był "starszy" w usg- niż wynikalo to z daty poczęcia....

Pozdrawiamsmile
                • meggi76xo Re: Droga Megg 24.09.04, 16:24
                  Dzieki za odpowiedz.Jednak nie rozumiem czemu moja dzidzia wzgledem ciebie
                  rosnie expresowo. W 8 tyg miala 14 mm czyli tak jak wynika z moich obserwacji u
                  innych matek w tych tygodniach ciazy. NAtomiast obecnie jestem w 10 tyg i
                  dzidzia ma 38 mm czy to rzeczywiscie expresowo? Sprawdzalam w ksizkach i ma
                  dokladnie wymiary ksiazkowe jesli chodzi o 10 tyg i 6 dni tak jak jestem
                  obecnie w ciazy. Poza tym niewiem czemu lekarz wykluczyl poczecie z panem
                  pierwszym czyli date 2 lipca. Troszke nierozumialam jego wyjasnien bo sa
                  dziwne. Jak bedziesz chciala moze wyjasnie co mi powiedzial Pozdrawiam
                  • baby5 Re: Droga Megg 24.09.04, 16:34
                    Moja dzidzi pamietam, ze dokładnie w 10tc miała 28mm.

Pozdrawiam
                    • aaala1 Re: Do Megg!!! 24.09.04, 16:37
                      Cześć Meeg. Pamiętasz gadałyśmy na gg, co Ci tam się znowu nie zgadza i jak Ci
                      lekarz to wytłumaczył. Myślałam że sie uspokiołaś po wizycie u niego bo
                      wykluczył 2 lipca, ale widze, ze się dalej zamartwiasz
    • bugaga Re: Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to! 25.09.04, 03:01
      Cześć, może ja Ci pomogę? Nie wiem na ile Ci się to przyda: ale spróbujmy:

akurat tak się składa, ze jestem pewna, ze moje dziecko poczęło się 2.07
      ewentualnie okres od 30.06-2.07),
      ponieważ ciąża była zagrożona, robiłam we wczesnej ciąży USG kilkakrotnie,
      zaraz przedstawię wyniki, ale najpierw podsumowanie:
      dzidziuś nie rozwija się "jednostajnie i liniowo" ale "skokowo" - czyli są
      tygodnie, kiedy bardzo przybiera na długości, a są takie, w których niewiele
      rośnie ale za to szybko rozwijają się mu narządy wewnętrzne smile
      a oto daty kolejnych USG i wymiary dzidzi:
      1 USG: 2.08 - CRL=5,2 mm, bijące serduszko
      2 USG: 10.08 - CRL=1,5 cm= 15 mm (przez tydzień urosło 3x!)
      3 USG: 16.08 (w szpitalu, wykonane "normalnie" a nie dopochwowo)- CRL=1,7 cm
      (czyli w przeciągu 6dni "przybrało" zaledwie 0,2 mm!)
      4 USG: 26.08 - CRL=2,8 cm (troche "mało" moim zdaniem, w dolnych granicach
      normy, ale lekarz mówił, że wszystko jest ok i miał rację, bo dzidzia
      znów "nadrobiła")
      5 USG: 7.09 - CRL=5,8 cm - co wg USG odpowiada 12tyg i 2 dniom ciązy +/- 1
      dzień.

mam nadzieję, ze na coś się te "fotki" wreszcie przydadzą ;D

Pozdrawiam
      • meggi76xo do bugaga 25.09.04, 14:37
        napisz kiedy mialas okres. Napisz na kiedy masz termin porodu? Ja jestem teraz
        w 11 tygodniu moja dzidzia ma 38 mm i lekarz wykluczyl zajscie w ciaze 2
        lipca . Ale niestety nic z tego nie rozumiem bo tak. Powiedzial ze zaszlam w
        ciaze gdzies ok 20 lipca , 6 lipca powinnam miec okres i to wydaje mi sie
        dziwne bo okres mialam 21 lub 23 czerwca, poza tym mialam jeszcze ok23ipca
        okres ale lekarz uwaza ze to bylo krwawienie.Na dodatek ok 17 lipca robilam
        test i wyszlo ze w ciazy nie jestem . Oczywiscie nie opieram sie na tym ale nie
        mam pojecia kiedy moglam zajsc w ciaze i czy mozliwy jest 2 lipca. Przypominam
        jestem w 11 tyg ciazy i na 13 kwietnia mam termin. Bardzo prosze odpisz bo to
        dla mnie wazne i odpowiedz na moje pytania.Pozdrawiam
      • meggi76xo do bugaga 25.09.04, 14:39
        Poza tym nie opieram sie rowniez na wymiarach dzidzi z usg poniewaz z tego co
        tu czytam w moich tygodniach ciazy dzieci maja rozne wymiary jedne wieksze
        drugie mniejsze niz moje. Dlatego wazne dla mnie to to na kiedy masz termin i w
        ktorym tyg ciazy jestes jak rowniez chcialabym abys przeanalizowala czy moglam
        zajsc w ciaze 2 lipca
        • dorotasowinska moj termin to 20.04 25.09.04, 14:49
          Czesc, mam termin na 20.04 i jestem w 10tc. Wiem dokladnie ze w ciaze zaszlam
          1.08. Wydaje mi sie niemozliwe abys zaszla w ciaze 1 lipca. Taka roznica
          niebylaby mozliwa. Dzidzie sa rozne, ale w pierwszych tygodniach sa ta
          minimalne roznice, wiec nie ma mozliwosci tak duzej pomylki. Dzidzius przybiera
          dziennie srednio 1 mm, wiec sama widzisz, ze poczety 1 lipca bylby duzo wiekszy.
          • meggi76xo Re: moj termin to 20.04 25.09.04, 14:55
            bardzo ci dziekuje uspokoilas mnie znaczy to ze zaszlam gdzies tydzien
            wczesniej od ciebie. Pozdrawiam
            • dorotasowinska Re: moj termin to 20.04 25.09.04, 14:58
              No, ale ja bede miala blizniaki. A moze spotkamy sie w szpitalu. Ja rodze w
              Poznaniu. Chlopak zadowolony???Zycze Wam powodzenia
              • meggi76xo Re: moj termin to 20.04 25.09.04, 15:09
                no ok ale przeciez blizniaki nie maja nic do terminu termin to termin wiec
                bardzo mnie to podbudowalo.Skoro powiedzialas ze zaszlas 1 sierpnia musialam
                zajsc nieco wczesniej pozdrawiam i powodzenia zycze
              • meggi76xo do dorotasowinska 25.09.04, 17:35
                jak moglas zajsc 1 sierpnia i byc w 10 tyg teraz to niemozliwe z moich wyliczen
                wynika ze to 7 tydzien
    • bugaga Re: Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to! 26.09.04, 02:15
      już mówię - ostatnia miesiączka 10.06 (ale cykl u mnie zwyczajnie trwa 32-34
      dni, więc to akurat o niczym nie świadczy - nie jest dobrm wymiernikiem -
      monitorowałam cykl, pęcherzyki ostatni razna USG były widoczne 30, 2giego już
      nie.
      IMHO Twoja dzidzia była za mała jak na zapł. 2.07 - podam Ci prawidłowe
      orietacyjne wymiary
      za czasopismem Dziecko "Ciąża bez Lęku" nr listopadowy 2003.
      6 tydzień od zapłodnienia / 8 tc - 15-20 mm
      7 tz / 9 tc - ok. 30 mm
      8 tz / 10 tc - 30-40 mm
      9 tz / 11 tc - 50-60 mm (waga ok. 8 g)
      10 tz / 12 tc - ok. 60 mm
      11 tz / 13 tc - 65-80 mm
      12 tz / 14 tc - 80-90 mm
      13 tz / 15 tc - ok. 10 cm (waga ok. 50 g)
      14 tz / 16 tc - 10-12 cm
      15 tz / 17 tc - 11-12 cm
      16 tz / 18 tc - 12-14 cm (wyprostowane ok. 25 cm i waga ok. 150 g)
      17 tz / 19 tc - 13-15 cm
      18 tz / 20 tc - 14-16 cm (waga ok. 260 g)

wprawdzie dzici rosą różnie i "skokowo" ale raczej powinny mieścić się
      w "widełkach" wink

Pozdrówka
    • bugaga Re: Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to! 26.09.04, 02:17
      aha = a termin porodu mam na 21 marca smile
      pozdrówka
      • meggi76xo do bugaga 26.09.04, 09:58
        Bardzo Ci dzikuje no to mam jeszcze wiecej pewnosci a wlasciwie to juz sie nie
        martwie. Pozdrawiam
        • meggi76xo Re: do bugaga 27.09.04, 13:21
          co tam u ciebie? jak sie czujesz? pozdrawiam
      • meggi76xo Re: Blagam pomozcie!!!!!!!!!! Przeanalizujcie to! 29.09.04, 09:54
        ja mam termin na 13 kwietnia
    • perissa MEGGI !! 26.09.04, 10:08
      Twoje dziecko nie jest ani za małe ani za duże jak na swój wiek. Jest idealne smile
      W ciążę zaszłaś niewątpliwie ok. 20 lipca (wcześniej na pewno nie) - zgodnie z
      tym, co powiedział Ci Twój lekarz.
      Ja mam prowadzoną szczegółową "dokumentację" USG moich trzech ciąż we wczesnych
      fazach również, we wszystkich trzech przypadkach znałam też dokładne daty
      zapłodnienia - i: uwierz mi, na tym etapie ciąży nie ma mowy o pomyłce w
      określeniu wieku zarodka/płodu większej niż +/- 5 dni (to są te "skoki" we
      wzroście zarodka/płodu, jednak na tyle nieduże, że wiek da się ustalić z
      dokładnością co do kilku dni).
      I jeszcze a propos koleżanki z bliźniaczkami: nie jest w 7, lecz faktycznie w
      10 tygodniu: tygodnie ciąży liczymy: data zapłodnienia + 14 dni, każdy
      interpretator USG oraz polski lekarz tak liczy.
      Meggi, śpij wreszcie spokojnie. I zacznij się cieszyć swoim dzieckiem.
      Dzieckiem, które niewątpliwie masz ze swoim drugim smile partnerem.
      pozdrawiam serdecznie.
      Perissa,
      synek Adaś ur. 26.12.2001
      Aniołek, poronienie 27.02.2004
      obecnie 20 t.c., synek.
      • meggi76xo Re: MEGGI !! 26.09.04, 12:19
        no i Tobie rowniez z calego serca dziekuje Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka