Dodaj do ulubionych

Urlop macierzyński - formalności (pytanie)

24.09.04, 23:14
Skończyło mi się zwolnienie, a do porodu jeszcze kilka dni. Muszę rozpocząć
urlop macierzyński. Czy papiery na urlop macierzyński wystawić powinien
lekarz już teraz (tak twierdzi pracodawca), czy wystawiają je w szpitalu przy
porodzie z datą wsteczną (tak twierdzą położne)??? A jeśli są wystawiane z
datą wsteczną, to czy wystarczy u pracodawcy złożyć podanie o U.M. i jak jest
z pensją (zwykle mam płacone z góry)???

Bardzo proszę o odpowiedź. Zewsząd mam sprzeczne informacje i nie wiem co
zrobić. Taki niepotrzebny stres przed samym porodem.
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: Urlop macierzyński - formalności (pytanie) 24.09.04, 23:33
      A dlaczego twierdzisz ze musisz juz brac UM? przeciez spokojnie mozesz byc na
      zwolnieniu az do porodu , szkoda tego i tak krotkiego UM. Z tego co wiem, to w
      szpitalu dopelniaja wszystkich formalnosci tzn daja papier z data porodu (czyli
      poczatkiem maciezynskiego). Co dalej nie wiem, ale chyba dajesz ten papier do
      pracy i tam juz zalatwiaja reszte tj licza Ci tygodnie i wyznaczaja dokladna
      date konca UM.
      Jak chcesz to moge zapytac kolezanki, specjalistki ds kadr i plac, ale to
      dopiero w pn.
      Pozdrawiamsmile
      • marceliszpak79 Re: Urlop macierzyński - formalności (pytanie) 25.09.04, 00:43
        Lekarz nie chce mi dać zwolnienia.
        • malizna74 Re: Urlop macierzyński - formalności (pytanie) 25.09.04, 09:56
          To idź do innego lekarza. Np pierwszego kontaktu. To nie musi być ginekolog.
          • marceliszpak79 Re: Urlop macierzyński - formalności (pytanie) 25.09.04, 11:42
            Nie pójdę do lekarza, mam ich dość i dość spławiania...Nachodziłam się po
            lekarzach przez całą ciąże więcej niż przez całe życie.Chcę wziąć urlop
            macierzyński,zwolnienie skończyło się 22.09 i chcę wiedzieć czy mój lekarz mówi
            prawdę czy mnie znów spławia(nie chciał wystawić macierzyńskiego twierdząc,że
            wystawią mi je przy porodzie w szpitalu z datą wstecz).JEŚLI KTOŚ ZNA ODPOWIEDŹ
            NA TO PYTANIE TO POMÓŻCIE MI.
    • mmala6 Re: Urlop macierzyński - formalności (pytanie) 25.09.04, 11:40
      Nie rozumiem zachowania niektorych lekarzy! idz do innego, nie stresuj sie i
      nie marnuje tych cennych dni, ktore bedziesz potem mogla spedzic z Dzidzia. Jak
      nie urodzisz do pn, to zapytam kolezanki i napisze Ci jak sprawy wygladaja od
      strony formalnej. W pn wieczorem, trzymaj sie!smile)
      • marceliszpak79 Re: Urlop macierzyński - formalności (pytanie) 25.09.04, 11:51
        Mój lekarz jest okropny, zwłaszcza od kiedy okazało się, że w Bielańskim remont
        i nie można tam rodzić.Zostałam spławiona tyle razy,że nie pójdę więcej do
        lekarza-tylko do porodu. Na myśl o lekarzach zaczynam wpadać w paranoję...
    • mucha-lucha Re: Urlop macierzyński - formalności (pytanie) 25.09.04, 15:58
      Mnie wystawili zaświadczenie w szpitalu. Zwolnienie skończyło mi się 3 dni przed
      porodem (w tym weekend), w poniedziałek wylądowałam w szpitalu, we wtorek
      urodziłam. Nie chcieli mi dać zwolnienia na te 3 dni, więc się na nich wypięłam
      i wzięłam macierzyński. Nie pamiętam, czy na zaświadczeniu była data (że
      wystawiono tego a tego dnia), ale z pewnością było napisane, że urlop rozpoczął
      się tego to a tego dnia, urodziłam pierwsze dziecko, jedno, żywe.
      Zastanów się nad zwolnieniem od innego lekarza, bo ja np. urodziłam 2 tygodnie
      po terminie (mimo, że byliśmy zagrożeni i musiałam leżeć). Szkoda tego krótkiego
      urlopu...
      • mucha-lucha Zapomniałam dopisać... 25.09.04, 16:00
        że zaświadczenie dostarczyłam do kadr ze 2 tygodnie po porodzie. Wcześniej tylko
        zadzwoniłam i powiedziałam, że to już. Ale to pewnie zależy od atmosfery w pracy.
        • marceliszpak79 Re: Zapomniałam dopisać... 25.09.04, 17:30
          Dzięki za odpowiedź i podpowiedź. Wizytę u lekarza sobię daruję.Nie mogę rodzić
          za długo po terminie bo mam gestozę(wysokie ciśnienie)i w razie czego pewnie
          będą wywoływać poród.Termin mam na środę więc stracę tydzień macierzyńskiego...
          ale ile zyska mój układ nerwowy(w związku z gestozą zaliczyłam wielu lekarzy i
          szpitali).Gdybym miała być jeszcze raz w ciąży na pewno nie chodziłabym do tego
          lekarza i chyba jednak nie państwowo.
          Pozdrowienia dla Ciebie i Dzidzi.
    • mama_debiutantka Re: Urlop macierzyński - formalności (pytanie) 25.09.04, 17:44
      to śmieszne, ale miałam dokładnie tak samo, jak mucha-lucha: koniec zwolnienia w
      piątek, w poniedziałek do szpitala i we wtorek urodziłam Młodą smile))
      też dostałam urlop od soboty, bo nie chcieli mi dać zwolnienia, a ja nie miałam
      siły się kłócić bo tak naprawdę to tylko kobieta może wystpić o macierzyński
      przed porodem - żaden lekarz nie może jej wysłać!). na zaświadczeniu napisali
      mi, że urodziłam jedno żywe dziecko, pierwsze. to ważne do wyliczenia urlopu. no
      i od kiedy ten urlop mam. kartkę trzeba dostarczyć kadrom - można wysłać
      poleconym. ja momoje zaświadczenie najpierw przefaksowałam, a wysłałam, jak
      nabrałam sił po porodzie.
      • marceliszpak79 Re: Urlop macierzyński - formalności (pytanie) 25.09.04, 18:08
        Ja też nie mam siły się kłócić.
        Może też będę miała szczęście i szybko urodzęsmile
        Dzięki za odpowiedź.
    • marceliszpak79 Re: Urlop macierzyński - formalności (pytanie) 26.09.04, 12:10
      Podtrzymuję temat smile)
      • marceliszpak79 Re: Urlop macierzyński - formalności (pytanie) 27.09.04, 11:45
        Znowu ponawiam wątek, może ktoś ma więcej informacji na ten temat.
        Bardzo proszę o pomoc...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka