02.05.16, 20:15
Witam jestem w 32 tygodniu w piątek lekarz zdiagnozował małowodzie w ilości 5.5 dzień później po hospitalizacji wzrosło do 7.6 i wpisano mnie do domu z zaleceniami leżeć i pić dużo wody. Czy ktoś był w podobnej sytuacji i ma jeszcze jakieś inne sposoby aby zwiększyć ilość wód ? Martwie się aby mojemu maleństwu nic nie było i żeby wszystko było wporządku a lekarze jak to lekarze podchodzą jak do "kolejnego przypadku" pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: AFI =7.6 02.05.16, 21:59
      Pamiętam, że ze starszakiem miałam niskie afi, w pobliżu dolnej normy. Syn miał wadę układu moczowego, poszerzone ukm w lewej nerce i poszerzony moczowód. Zarówno niski poziom wód jak i wadę nerki wykryto w 32tc na kontrolnym usg.
      Zaczęłam pić 3 litry dziennie i poziom się nieco podniósł. Ciąża przebiegała poza tym prawidłowo, byłam aktywna, urodziłam w 42 tygodniu, poród wywoływany bo syn nie chciał wychodzić.
      Syn urodził się zdrowy, z nerką nie było do tej pory problemu, syn ma 8 lat.
      Prawdopodobnie wynikiem niskiego poziomu wód była spora asymetria ułożeniowa u syna, która sama minęła, musiałam zwracać uwagę jedynie na prawidłowe noszenie i pielęgnację.
      Dla porównania, młodszy syn nie miał problemu z nerkami, afi było w górnej normie, asymetria nieznaczna. Natomiast w rozwoju nie widać specjalnych różnic, poza kwestiami wynikającymi z temperamentu.
      Prawdopodobnie masz zalecenie leżenia bo jest podejrzenie, że wody się sączą. Jeśli tak nie jest, to prawdopodobnie będziesz mogła wrócić do aktywności.
    • kozica111 Re: AFI =7.6 17.05.16, 12:45
      U mnie około 36 tygodnia było AFI 5, tez leżałam i piłam, pomogło nieznacznie, powód nieznany, taka uroda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka