Dodaj do ulubionych

II tymerstr - okropne mdłości

15.06.16, 16:01
Cześć, dziewczyny! Nie wiem czy już był taki wątek, nie umiałam znaleźć na ten temat żadnych informacji wiec dopytam w ten sposób. Czuje sie ostatnio tak źle, że prawdopodobnie niedługo oszaleje. Mam straszne mdłości, na które nie działa chyba zupełnie nic. Lekarz bezradny, mówi że każda kobieta przez to przechodzi i trzeba sobie radzić a ja już naprawde mam dość sad Miałyście aż takie cieżkie dni w II trymestrze? Jak sie ratowałyście? Help!
Obserwuj wątek
    • sandrasj Re: II tymerstr - okropne mdłości 15.06.16, 16:51
      Na początku miałam jakieś hiper super drogie krople na mdłości, ale ze zawierały wanilię to było mi po nich jeszcze gorzej. A potem dostałam od szwagierki próbki tabletek Zdrovitu co się zwą Prevomit i po prostu mi przeszło smile
    • ekspert_ginekolog Re: II tymerstr - okropne mdłości 15.06.16, 19:27
      Witaj gone_girl,
      mdłości i wymioty to bardzo częsta dolegliwość dotykająca nawet 80% ciężarnych, szczególnie do 20 tygodnia ciąży. Jest to reakcja na wysokie stężenie gonadotropiny kosmówkowej. Dodatkowe czynniki ryzyka nasilonych nudności to otyłość, zakażenie Helicobacter pylori, ciąża bliźniacza,pierwsza ciąża ,czynniki psychogenne, zaburzenia czynności tarczycy, a także niektóre patologie ciąży jak na przykład ciąża zaśniadowa. U większości pacjentek dolegliwości zmniejszają się po I trymestrze, jednak zdarza się, ze utrzymują się do połowy ciąży lub dłużej. Oprócz zaleceń dietetycznych, które zapewne już znasz (m.in. małe porcje, częste posiłki, nieprzebywanie w pozycji leżącej po jedzeniu, unikanie ostrych, tłustych i ciężkostrawnych pokarmów, kawy, herbaty etc) , do dyspozycji są preparaty zawierające imbir-zalecane i bezpieczne w ciąży (są badania naukowe potwierdzające skuteczność imbiru w leczeniu nudności i wymiotów u ciężarnych ), oraz leki działające na kilka różnych receptorów, które może przepisać Ci Twój lekarz prowadzący - czy próbowaliście je stosować? Nie zawsze lek zastosowany jako pierwszy odniesie wystarczający skutek, ale któryś z dostępnych preparatów powinien przynajmniej złagodzić Twoje dolegliwości. Przy uporczywych nudnościach i wymiotach stosuje się także psychoterapię. Skonsultuj się jeszcze raz ze swoim lekarzem prowadzącym-być może nie wyczerpaliście jeszcze wszystkich dostępnych sposobów postępowania , które mogłyby przynieść Ci ulgę.
    • florerentina Re: II tymerstr - okropne mdłości 16.06.16, 14:34
      ja mam to juz za soba ale bylo podobnie. Czulam sie naprawde zle i ratowalam sie czym moglam ale i tak nic nie dzialalo. W koncu po paru tygodniach przeszlo ale wiem jaka to meczarnia, wiec nie zazdroszcze
    • ola_z_parasolem Re: II tymerstr - okropne mdłości 16.06.16, 15:42
      nie wiem za bardzo co Ci doradzić. Może jak nic sie nie sprawdza to wypróbuj akupresure? Sama nie testowałam ale czytałam o tym ostatnio w jakimś artykule o tym, jak radzić sobie z mdłościami i podobno sie sprawdza. To jakieś opaski akupresurowe
      • gone_girl Re: II tymerstr - okropne mdłości 17.06.16, 14:39
        Nie mam pojecia o czym mówisz. Nigdy o czymś takim nie słyszałam. Ma to jakąś konkretną nazwe? Gdzie to sie kupuje?
        • niutaki Re: II tymerstr - okropne mdłości 17.06.16, 20:18
          www.salusint.com.pl/pacjent_sea-band
          • maja0026 Re: II tymerstr - okropne mdłości 18.06.16, 21:31
            daj spokój to nie działa, w tym tyg testowałam. Ja czuje sie fatalnie, praktycznie nie wstaję z łóżka, wiec doskonale cie rozumiem, tyle ze u mnie to pierwszy trymestr.Troche coca cola mi pomaga
      • sylwia_warszawa Re: II tymerstr - okropne mdłości 21.06.16, 11:32
        Aaa, wiem o co Wam chodzi. Takie opaski nazywają sie sea-band i można je kupić a aptekach. Moja siostra korzystała z nich akurat przy chorobie lokomocyjnej, ale podczas mdłości w ciąży też powinny sie fajnie sprawdzić
        • maja0026 Re: II tymerstr - okropne mdłości 21.06.16, 15:22
          ale się nie sprawdzają niestety, przetestowałam przy potwornych nudnościach
        • gone_girl Re: II tymerstr - okropne mdłości 22.06.16, 09:45
          Ok, znalazłam. Z tego co czytam do 30 dni je można zwrócić jak sie nie sprawdzą wiec przetestowac moge. Tylko jak to sie w ogole ubiera? Zakładam że jak nie znajde tego punktu to nie bedą działać
          • sylwia_warszawa Re: II tymerstr - okropne mdłości 23.06.16, 16:23
            Wiesz co, w ulotce masz bardzo dokładną instrukcje jak znaleźć ten punkt odpowiedzialny za mdłości wiec wydaje mi sie że nie powinnaś mieć z tym żadnych problemów
      • gone_girl Re: II tymerstr - okropne mdłości 29.06.16, 11:31
        To dzieki dziewczyny za wszystkie odpowiedzie. Bede testować opaski póki co. Zamówiłam dzisiaj, jutro mają przyjść kurierem
    • sandrasj Re: II tymerstr - okropne mdłości 20.08.16, 20:52
      Imbifem ma dodatek wanilii, ja kupiłam, miałam nadzieję że bedzie super, tylko ta wanilia spowodowała że czułam się jeszcze gorzej, a później nie mogłam już znieść ich zapachu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka