25.06.16, 09:04
Witam,2 miesiące temu ginekolog wprowadził mi jodid 100 i witaminy Mamadha,które tez zawierają jod-200 jednostek. Jestem obecnie w 28 Tc czy dzienna dawka.jodu 300 w ciazy to nie za dużo? Wczesniej nie zwracalam na to uwagi, w końcu lekarz mi je przepisał a teraz sie zestresowalam czy to nie duza dawka?
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: jod ciazy 25.06.16, 11:13
      A zamiast tego Mamadhd nie lepiej w jedzeniu to przyjmować? Nie wiem czy czytałaś kład, ale barwników E masz tam pod dostatkiem, może to ich Ci brakuje? A w ogóle masz jakieś niedobory, że łykasz tabletki?
    • kamilaw123 Re: jod ciazy 25.06.16, 11:19
      Gin zapisał mi te witaminy w 21 tyg ciąży bo morfologia spadla,włosy mi lecą i z powodu tsh 2,8-jodid 100.
      Staram sie uzupełniać dieta,ale narazie wyniki lecauncertain
      • bejbi83 Re: jod ciazy 25.06.16, 18:34
        ptzeciez tsh masz dobre... norma w II trymestrze (0,35-4,10)
        • kamilaw123 Re: jod ciazy 25.06.16, 20:39
          Bejbi te normy nie dotyczą ciężarnych. W 1 trym dazy sie do tsh w okolicy 1 a w dalszych etapach ciazy 2,maksymalnie 2,5-potwierdzone u endokrynologa
          • bejbi83 Re: jod ciazy 26.06.16, 11:10
            no dobra to jesli ma 2,8 i bierze jod to to ths spadnie? mnie sie wydawalo ze tak jak z zelazem jesli je dostarczasz to rosniesmile
        • ekspert_ginekolog Re: jod ciazy 28.06.16, 00:06
          Witaj bejbi83:
          Według aktualnych wytycznych Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego (PTE) norma TSH wynosi < 2,5 mU/l w I, II i III trymestrze ciąży. Nieco bardziej liberalne są wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa Tyreologicznego (ATA) które zalecają TSH 0,1-2,5 mU/l w I trymestrze ciąży, 0,2-3,0 mU/l w II trymestrze ciąży i 0,3-3,0 mU/l w III trymestrze ciąży. W Polsce aktualnie obowiązujące są wytyczne PTE. Pozdrawiam
      • lidek0 Re: jod ciazy 26.06.16, 15:23
        Nie sądzę, żeby po tabletkach gdzie wchłania się nie więcej niż 10% morfologia się poprawiła, po diecie już prędzej, ale musisz się lepiej postarać bo wszystkiego teraz sporo.
    • ekspert_ginekolog Re: jod ciazy 27.06.16, 23:59
      Witaj kamilaw123:
      Zapotrzebowanie na jod w ciąży wzrasta już od I trymestru. Wiąże się to zarówno z zapotrzebowaniem rozwijającego się płodu, zwiększoną utratą jodu przez nerki ciężarnej oraz aktywnością enzymów łożyskowych, które powodują szybszy rozkład hormonów tarczycy. W I trymestrze ciąży rozwój płodu jest całkowicie zależny od przezłożyskowego przechodzenia hormonów tarczycy. Od II trymestru ciąży rozpoczyna się aktywność hormonalna tarczycy płodu, lecz dopiero od III trymestru staje się ona efektywna. Transfer jodu przez łożysko z organizmu matki do płodu odbywa się przez cały okres ciąży i służy prawidłowej czynności tarczycy płodu. Niedostateczna podaż jodu oraz nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy u ciężarnej może być przyczyną wzrostu ryzyka niedorozwoju umysłowego u dzieci. Hormony tarczycy są bowiem kluczowe dla prawidłowego wzrostu i rozwoju komórek ośrodkowego układu nerwowego płodu, tworzenia prawidłowych połączeń neuronalnych i przekazywania impulsów nerwowych. Niedoczynność tarczycy u ciężarnej, związana z niedoborem jodu, zwiększa ryzyko poronienia, porodu przedwczesnego, niedoczynności tarczycy u płodu i/lub noworodka. Według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) dawka suplementacyjna jodu dla kobiet ciężarnych i karmiących mieści się w granicy 200-500 ug/dobę, Polskie Towarzystwo Ginekologiczne według aktualnych rekomendacji zaleca stosowanie 200 ug/dobę. Zaleca się ponadto spożywanie większej ilości produktów bogatych w jod: ryb morskich, jaj, mleka, niektórych warzyw i owoców). W moim odczuciu powinnaś ponownie omówić kwestię przyjmowanej przez Ciebie dawki jodu, jednak jak widzisz zalecenia są różne i mieścisz się w wartościach stosowanych na całym świecie. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka