Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc

16.11.16, 14:45
Witam serdecznie

Mam następujący problem. Staramy się z mężem o dziecko. Mam bardzo długie i nieregularne cykle (co dwa, trzy miesiące - o zgrozo!). Niestety stało się tak po pierwszym porodzie ok. 2,5 roku temu i do tej pory miesiączki się nie unormowały, ale co najważniejsze owulacja występuje (późna owulacja). Ostatnia miesiączka była 23 sierpnia i do tej pory nic. Byłam teraz 14 listopada u ginekologa i akurat był to dzień przed owulacją, bo lekarz zobaczył duży pęcherzyk i kazał to robić ;P czyli owulacja była 15 listopada. I moje pytanie.

Czy jest w ogóle szansa zajść w ciążę przy takim kosmicznie długim cyklu?? Lekarz mówi, że nie ma to najmniejszego znaczenia, jeśli jest owulacja, ale mnie wydaje się to co najmniej niemożliwe. Ale wiem przynajmniej kiedy ta owulacja wystąpiła.

Leczę się od sierpnia również na niedoczynność tarczycy i mam hashimoto w początkowym stadium - tak określił to endokrynolog.

Jak w ogóle liczy się wiek ciąży w takim wypadku - mając tak długie cykle?

Dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: Prośba o pomoc 17.11.16, 07:02
      Wiek ciąży lekarz określi na podstawie usg bo przy tak długich cyklach inaczej trudno, poza tarczycą badałaś inne hormony? Moim zdaniem możesz nawet przy tych cyklach zajść w ciąże, bardziej zastanawiałabym się nad tym czy przy zaburzeniach hormonalnych nie poronisz.
      • heban10bozka Re: Prośba o pomoc 17.11.16, 07:44
        Dziękuję za odpowiedź. Przeszło mi przez myśl też to czy przy moich zaburzeniach donoszę tę ciążę jeśli w ogóle zajdę. Lekarz kazał czekać do miesiączki i brać luteinę dopochwowo. Jeśli @ przyjdzie to mam zrobić badania hormonalne takie jak: androstendion, testosteron wolny, 17(OH) progesteron, DHEA, PRL. Robiłam w czerwcu podobne badania, ale u innego lekarza i wyszły w normie.

Obecny lekarz powiedział, że owulacja zachodzi tylko w jednym jajniku, a w drugim jest sporo niedojrzewających pęcherzyków, ale nie mówił nic o PCOS, a ja zapomniałam zapytać, choć nigdy nie cierpiałam na pcos. Po pierwszej ciąży mój układ hormonalny nie może dojść do siebie, mimo, że minęło prawie 2,5 roku.
        • nuluska Re: Prośba o pomoc 17.11.16, 08:08
          A tą Luteinę to jak masz brać?

• heban10bozka Re: Prośba o pomoc 17.11.16, 08:13
            od piątku mam brać luteinę dopochwowo 1 tabletkę aż do @, a jak @ przyjdzie to odstawić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka