mum2004 19.07.17, 00:18 Kiedy lekarze wyznaczają termin cc w przypadku cesarki bez wskazań? Jakie są wasze doświadczenia? Czy 10 dni przed terminem to norma? Ja miałam cesarkę (wprawdzie ze wskazaniami) ale w dniu terminu, wcześniej nie było mowy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hermenegilda_zenia Re: CC bez wskazań 19.07.17, 00:22 W pierwszym przypadku 5 dni przed wyliczonym terminem porodu - nie chciałam rodzic i siedzieć w szpitalu w długi weekend, w drugim dokładnie w dzień porodu. Obie cesarki planowane na zimno, szpitale prywatne, ciąże prowadziłam prywatnie, ale poza szpitalem. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: CC bez wskazań 19.07.17, 00:27 U mnie było tak że dwa razy wyznaczyli na początek 38 tyg. ciąży. Nie wiem co za dzieci mam ledwo w szpitalu na spokojnie się pojawiałam zaczynała się akcja porodowa. Jakby wiedzieli, na szczęście dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: CC bez wskazań 19.07.17, 00:40 Pierwszą mi wyznaczyli na początek 39 tyg bo im zalegałam od 10 dni na oddziale z zaburzeniami rytmu serca w ktg. Chcieli mieć mnie z głowy. Druga została wyznaczona na miesiąc przed terminem porodu w ramach tzw. kwalifikacji i mogłam sobie wybrać sama datę Odpowiedz Link Zgłoś
suchawloszkana3 Re: CC bez wskazań 19.07.17, 07:09 Choc upieral sie przy 39, ale ja panikowalam, ze co jak zaczne rodzic normalnie i nie zdaze. Sama mysl o przejsciu duzego dziecka przez moją ciasna wlasna wywolywal we mnie ataki paniki. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek-nieboraczek Re: CC bez wskazań 19.07.17, 07:32 ze wskazaniami: stan po cięciu druga i trzecia tydzień przed terminem, nfz bez swojego ego lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: CC bez wskazań 19.07.17, 08:08 Mialam wyznaczone cc 7 dni przed terminem. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: CC bez wskazań 19.07.17, 08:30 Lekarz proponował tydzień przed terminem bo akurat miał dyżur. Myślę, że to zależy od tego kiedy ma dyżur, urlop itd. często. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: CC bez wskazań 19.07.17, 09:18 W obu przypadkach 38t5d ciazy.wczesniej nie chcieli lekarze,ponoc tak jest optymalnie dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: CC bez wskazań 19.07.17, 09:24 Nie ma cesarki bez wskazan. Zawsze musza jakies wskazanie znalezc Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: CC bez wskazań 19.07.17, 16:01 Nie w PL. W pl wpisuje sie tokofobie wade wzroku duze dziecko etc. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: CC bez wskazań 19.07.17, 10:31 Jakoś na tydzień przed terminem miałam mieć cc na zimno, w praktyce wyszło wcześniej bo zaczęła się akcja, która mnie bardzo, bardzo ucieszyła. Odpowiedz Link Zgłoś
agjot1979 Re: CC bez wskazań 19.07.17, 10:59 ja miałąm wyznaczony termin na ok 2 tygodnie przed cieciem.Skierowanie dał mi chyba na przed ostatniej wizycie, cc miałam na jego dyżurze zrobione przez niego. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: CC bez wskazań 19.07.17, 15:30 Podobno można w 36 tygodniu by nie puchnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: CC bez wskazań 19.07.17, 16:13 Obecnie cesarkę planowaną wyznacza się najwcześniej w 39+1, a najlepiej w dniu terminu. Chodzi o dzieci, które nie są już wcześniakami, ale są jeszcze przed terminem. Pochylono się nad nimi i najnowszych badań wnika, że dzieciom rodzonym przed 39+1 powinno się podawać sterydy na płuca [mają wpływ nie tylko na płuca, ale na funkcjonowanie całego organizmu]. W lepszych szpitalach to już wprowadzono, w gorszych bywają jeszcze gdzieniegdzie stare zasady z 38+0. Jestem na bieżąco, miałam w tym roku planowaną cesarkę w 38+3 w szpitalu klinicznym o III stopniu referencyjności i musiałam najpierw przez 2 doby przyjmować sterydy. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.aga22 Re: CC bez wskazań 15.01.18, 21:32 Naprawde te.kilka dni robi taka roznice? Absolutnie nie neguje tego co piszesz, ale zawsze mi sie wydawalo ze sterydy sie podaje duzo wczesniej. Jestem zaskoczona. Odpowiedz Link Zgłoś