Dodaj do ulubionych

wniosek Z-21 o przedłużenie okresu wypłaty zasiłku

08.11.04, 17:59
Cześć dziewczyny.
Czy któraś z Was dostała coś takiedo ze swojego zakładu pracy? Ja po
uzupełnieniu mam dostarczyć to do Zusu. najgorsze jest to, że chodzę do
różnych lekarzy i nie wiem u którego mam to wypełnić. A gdybym poszła
prywatnie to czy za pieniądze ktoś to wypełni? Napiszcie jak to u was było.
Może jakaś rada?
Obserwuj wątek
    • lidziairys Re: wniosek Z-21 o przedłużenie okresu wypłaty za 08.11.04, 19:45
      Witaj,
      ja dostałam taki wniosek w zeszłym tygodniu. Dzwoniłam w związku z tym do Zusu
      z zapytaniem czy mam ten wniosek wypełniać czy nie, a oto dlaczego.
      Druk Zus-21 służy do przedłużania okresu zasiłkowego powyżej 6/9 miesięcy.
      Zus na 60 dni przed planowanym upłynięciem tego okresu (6 lub 9 miesięcy)
      przesyła do wypełnienia taki wniosek. Ale nie jest powiedziane, że w każdym
      przypadku jest zasadne jego wypełnienie.
      Np. mnie ten okres kończy się 5 stycznia 2005 roku.
      Zwolnienie mam od lekarza ginekologa/położnika, a termin porodu mam na 25
      listopada, tak więc w moim przypadku jest bezsensowne wypełnianie takiego
      wniosku. Zgodnie z przepisami od dnia porodu zwolnienie automatycznie
      przechodzi w urlop macierzyński i od nowego roku okres 6 miesięczny liczy się
      od nowa. Jak mi powiedział facet z Zusu, który prowadzi moją sprawę, nie ma
      takiej potrzeby, oni po prostu robią to automatem, nie wiedzą na kiedy kto ma
      termin rozwiązania. Gdybyś miała jakieś pytania, to postaram się odpowiedzieć.

pozdrawiam
      Lidka i 38t. Oluś
    • gogi25 do lidziairys 08.11.04, 21:37
      Wychodzi na to, że ja będę musiała go wypełnić, bo termin 6 miesięcy mija mi 27
      grudnia a poród mam wyznaczony na 23 stycznia. Od trzeciego miesiąca ciąży
      jestem na zwolnieniu. A skąd Zus wie, że jestem w ciąży skoro na zwolnieniach
      lekarskich nie pisze się teraz numerów statystycznych choroby. No i do którego
      lekarza mam iść wypełnić to zaświadczenie skoro pracując w Wawie chodziłam do
      jednego lekarza, potem jak poszłam na zwolnienie i mieszkałam spowrotem w
      mieście rodzinnym chodziłam do kilku lekarzy jednocześnie dlatego, wszystko było
      na zasadzie na którego dzisiaj trafisz do tego idziesz. Teraz natomiast mieszkam
      w Białymstoku i chodzę znów do innego. Przez okres 5 miesięcy miałam już 5
      lekarzy. Problem polega na tym, żebym ja mogła to załatwić jakoś w miarę
      bezproblemowo i nie wiem jak mam to zrobić. Jak możesz coś doradzić to
      prosiłąbym o pomoc
      • smallwitch Re: do lidziairys 08.11.04, 22:23
        Hej
        A mogę ja coś powiedzieć?
        Byłam na zwolnieniu od 6tc. No i oczywiście musiałam wypełnić taki wniosek.
        Wypełniłam co trzeba, resztę wypełnił lekarz prowadzący, no i wniosek
        powędrował do ZUS-u. Myślę, że w Twoim przypadku sprawa jest trochę bardziej
        skomplikowana, ale na pewno da się załatwić. Masz chyba kartę ciąży? Tam
        powinno być wszystko zanotowane i lekarz do którego chodzisz obecnie powinnien
        na tej podstawie wypełnić te papiery do ZUS-u. Ewentualnie w przychodni do
        której chodziłaś (bo rozumiem, że chodziłaś do przychodni, skoro piszesz, że
        przyjmował Cię zawsze inny lekarz) powinna byc jakaś Twoja kartoteka. Możesz
        zwrócić sie do tej przycchodni o wypełnienie tego wniosku, jeżeli lekarz
        obecnie Cię prowadzący nie bedzie chciał go wypełnić.
        A takk na marginesie to ZUS doskonale wie, że jesteś w ciąży, bo kodu choroby
        nie widać tylko na kopii zwonienia, która idzie do pracodawcy, na innych
        kopiaach jest ten kod widoczny. A oprócz tego na zwolnieniu ciążowym oprócz
        kodu choroby jest jeszcze litera B oznaczająca, że zwolnienie jest wystawiane w
        czasie trwania ciąży. No i ta litera B jest już widoczna na wszystkich kopiach
        zwolnienia.
        pozdrawiam serdecznie i życzę bezproblemowego załatwienia sprawy
        smallwitch z Tomeczkiem (24.04.04)
      • lidziairys Re: do lidziairys 09.11.04, 00:24
        Nie sądzę, żeby fakt chodzenia do różnych lekarzy miał tu jakieś znaczenie. Po
        prostu idź do tego, u którego się teraz leczysz i poproś o wypełnienie II
        części wniosku, bo I musisz wypełnić sama. To tylko zwykła formalność i nie ma
        się czym stresować. Lekarz na pewno nie odmówi Ci jego wypełnienia, bo to jego
        obowiązek. Ja już kiedyś składałam taki wniosek w Zus-ie, choć z innego powodu
        niż ciąża i potem wezwano mnie na wizytę do lekarza orzecznika, który mnie
        zbadał i przedłużył okres wypłaty zasiłku.
        Życzę powodzenia
    • gogi25 Re: wniosek Z-21 o przedłużenie okresu wypłaty za 08.11.04, 22:58
      Dzięki za podpowiedź. Właśnie tak było, chodziłam do przychodni. Kartę ciąży mam
      no i u każdego lekarza jest cała historia mojej ciąży spisana z karty ciąży,
      wyników usg i pobytu w szpitalu. Mam nadzieję,że nie będzie więc problemów.
      Jeszcze raz dzięki.
      • lidziairys Re: wniosek Z-21 o przedłużenie okresu wypłaty za 09.11.04, 00:26
        to było oczywiście do gogi 25smile
      • kalisa77 Re: wniosek Z-21 o przedłużenie okresu wypłaty za 09.11.04, 06:49
        A lekarz, który będzie to wypełniał, niech na tym wniosku zaznaczy, ze nie
        jesteś zdolna do stawienia się przed orzecznikiem ZUS- nie będziesz musiała
        sobie tym głowy zawracać.
        Pozdrawiam- Asia i Michaś
        • just12 Re: wniosek Z-21 o przedłużenie okresu wypłaty za 09.11.04, 09:42
          No nie zupełnie tak - bo jeśli do tej pory miała wpisywane na L4 "może chodzić"
          (2) to jeżeli teraz lekarz wpisze, że nie może się stawić na komisję to będzie
          lekko podejrzane wink. Ja miałam na L4 zawsze kod 2 czyli "może chodzić" ale i
          tak ZUS mnie nie wezwał na komisję tylko przysłali mi pismo, że zasiłek
          przedłużają.
          Pozdrawiam Justyna
          • kalisa77 Re: wniosek Z-21 o przedłużenie okresu wypłaty za 09.11.04, 13:07
            ale spróbować można.... ja też od 6 tyg ciąży "mogę chodzić" wg tego co
            widnieje na L-4, lekarz wpisał mi, że nie mogę się stawić przed orzecznikiem i
            dostałam tylko pisemko z ZUS o decyzji- przedłużeniu okresu wypłacania zasiłku.
            Może miałam szcześciesmile
            Pozdrawiam- A&M
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka