Dodaj do ulubionych

szkoła rodzenia

15.11.04, 20:36
Dziewczyny, co sądzicie na temat chodzenia do szkoły rodzenia? Czy jest sens,
czy lepiej poczytać literaturę i skorzystać z rad doświadczonych mam? Czekam
na wypowiedzi.
Pozdrowienia
Monia
Obserwuj wątek
    • kornelcia75 Re: szkoła rodzenia 15.11.04, 21:30
      Hej Monia jestem mama 8 tyg Maksa,chodzilismy do szkoły rodzenia cały lipiec.
      Musze Ci powiedziec ze ja sobie szkołe chwalę,były rozmowy z lekarzami,filmy o
      karmieniu,pielegnacja maluszka.Dobre rady zapisałam w zeszycie i siegam po nie
      czasem.Powiem ze fakt o wielu rzeczach mozna przeczytac tu na forum i w
      gazetach.Ale nam z mezem było bardzo miło w tej szkole,chciałam zeby z
      wszystkim sie zapoznał bo rodził zemną.Była nauka masazu,malowanie
      brzuszków.Miło spedzilismy tam czas.Ja osobiscie polecam.
      pozdrawiam ja i Maks
      • kocianna Re: szkoła rodzenia 15.11.04, 21:48
        Ja właśnie kończę szkołę rodzenia... podobało mi się. Warto na pewno chodzić do
        szkoły przy szpitalu, w którym zamierza się rodzić - poznaje się szpital i jego
        zwyczaje, a to bardzo ważne. Był to też rodzaj "terapii grupowej" dla mojego
        męża, który nie chciał czytać książek, a ja chciałam, żeby zdawał sobie sprawę
        z tego, jak wygląda poród i opieka nad niemowlęciem. Poza tym bardzo podobała
        mi się gimnastyka i kąpanie noworodka smile
        • mika_p Re: szkoła rodzenia 15.11.04, 23:43
          Tak właśnie - szkoła rodzenia przy szpitalu, w którym chce się rodzić, to
          bardzo dobry wynalazek, jak przychodzi godzina "P" to o wiele łatwiej się we
          wszystkim połapać.
    • joakal Re: szkoła rodzenia 15.11.04, 23:03
      Moja mama (była położna) stwierdziła, że mogę sobie darować, jedyne co się
      przydaje to nauka pielęgnacji noworodka - ale tego uczy również położna po
      porodzie
      Co do samego porodu, to jak przychodzi co do czego to i tak wiedza ze szkoły
      wyparowuje (doświadczenia rodzących) i trzeba się słuchać położnej
      Pozostałą wiedzę można zdobyć z książek i z forum
      Jest to dobry pomysł jeśli masz wolny czas i zbędne pieniążki (szkoły rodzenia
      są raczej drogie - zwłaszcza w W-wie)
    • ikw1 Re: szkoła rodzenia 16.11.04, 00:00
      ooops! poprzedni komentarz mnie troche zdziwił chociaz to fakt ze całe pkolenia
      kobiet nie chodziły do takich szkół
      Chodziłam do szkoły dla połoznych 10 lat temu; odbierałam porody itd. ale ta
      wiedza techniki porodów itp zmieniają się tak szybko ze i tak wybieram sie do
      szkoły rodzenia zwłaszcza ze mązuś też powinnien trochę się wczuć.
      A poza tym w większości szpitali nie ma mowy o porodzie rodzinnym jezeli para
      nie uczestniczyła wczesniej w szkole rodzenia o porodach w wodzie nie
      wspominając. Nie wszystkie szkoły są drogie, my chociaż jestesmy z Warszawy
      wybieramy sie do szkoły rodzenia w wołominie (ze względu na mozliwość porodu w
      wodzie)
      • olanowak24 Re: szkoła rodzenia 16.11.04, 06:51
        Witam, gorąco polecam szkołę rodzenia, byłam z mężem co prawda dopiero na dwóch
        spotkaniach, ale juz wiem ze warto. Po pierwsze podnosi mnie na duchu gdy razem
        z innymi dziewczynami ćwiczymy, robimy skręty i sie gimnastykujemy, a na
        zajeciach teoretycznych dowiaduje sie wielu ciekawych rzeczy, jest fajna
        atmosfera, zwiedzamy porodówki itd. Ja zdecydowanie mniej boje sie juz porodu
        po rozmowach z dziewczynami, a koszt całkiem niziutki za całość 100zł, a do
        tego po ukonczeniu szkoły poród rodzinny jedyne 50zł, w ślicznych osobnych,
        nowych pokoikach po remoncie , do wyboru nawet kolor pokoju smilepozdrawiam i
        zachęcam ola i Mikuś 28tc smile
        • kurs1974 Re: szkoła rodzenia 16.11.04, 08:45
          Gdzie są takie ceny?
    • opieniek1 Re: szkoła rodzenia 16.11.04, 08:46
      wydaje mi się, że największy sens ma szkoła rodzenia dla faceta. On nie śledzi
      forum, nie czyta książek i nie jest w ciąży. A jak usłyszy od jakiegoś
      autorytetu, jak to wszystko wygląda, to czuje się potem wielkim ekspertem.
      Wierzcie mi, niejeden mój znajomy uważa, że wie o porodzie więcej niż ja, która
      urodziłam dziecko, bo chodził do szkoły rodzeniasmile
      Tak na poważnie, faceci nie zdają sobie sprawy co to jest poród i jak
      pielęgnować noworodka, myślą zawsze, że jakoś to będzie i szkoła rodzenia
      uświadamia im wiele rzeczy. A my, kobietki uczymy się oddychać, kąpać, oswajamy
      ze szpitalem i czasami nawiązujemy przyjaźnie. Myślę, że warto zainwestować
      pieniądze i że ten czas nie jest stracony.
    • monia1973 Re: szkoła rodzenia 16.11.04, 10:17
      Dzięki dziewczyny za odzew!
      Pozdrawiam
      Monia
    • klubiale1 Re: szkoła rodzenia 16.11.04, 12:40
      Dla mnie najważniejsze w szkole rodzenia były ćwiczenia rozciągające, i
      oddechowe oraz pokazywanie pozycji porodowych . Bardzo pomogły mi w porodzie, a
      myślę,że sama nie miałabym tyle samozaparcia aby ćwiczyć z książką. Poza tym
      położna kontrolowała jak wykonujemy ćwiczenia i poprawiała nas.
      Poznałam też fajnych ludzi, których spotkałam później na porodówce.
      Wymienialiśmy się opiniami i spostrzeżeniami.
      Tak jak już pisała koleżanka z forum, szkoła rodzenia jest bardzo ważna dla
      taty dziecka. Pozwala mu się oswoić z porodem, z dzieckiem i wspólną
      przyszłością.
      Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka