Dodaj do ulubionych

ułożenie poprzeczne

16.11.04, 12:27
teraz to 21 tydzień i stwierdzono po raz drugi na usg ułożenie poprzeczne
dzidzi, czy wiecie jak duże są szanse, że to się zmieni ? U koleżanki przed
samym porodem dzieciaczek ułozył się odpowiednio a jak było u Was ?
Obserwuj wątek
    • martiii Re: ułożenie poprzeczne 16.11.04, 12:32
      ja rowniez bylam ostatnio na usg (22tc) i moja Mala jest rowniez tak ulozona.
      Pytalam lekarza czy to zle,on sie usmiechnal,powiedzial ze to na razie taka
      kruszynka,ze jeszcze milion razy przekreci sie,obroci,fiknie koziolka i
      wogole.Do ulozenia wlasciwego pozostalo im jeszcze wieeele czasu,na razie maja
      tyle miejsca, ze hulaj dusza!! smile)) Takze nic sie nie martw,to normalne.
      Pozdrowionka - marcowa mamo (????)- M
      • mmala6 Re: ułożenie poprzeczne 16.11.04, 12:42
        dokladnie tak! w tym "wieku" pozycja porzeczna jest najwygodniejsza dla Dzidzi, poza tym on/ona dopiero zacznie Ci harce (charce?) w brzuszku urzadzac!!smile)a glowka do dolu moze sie ustawic nawet dzien przed porodem.

pozdrawiam,magda i 29t Mateuszek
        • agakom Re: ułożenie poprzeczne 16.11.04, 19:16
          czesc Dziewczyny
          ja jestem na przelomie 30/31 tc i moj Maluszek od poczatku do dnia dzisiejszego
          ma ulozenie poprzeczne. Mam nadzieje, ze jeszcze sie obroci. Lekarz powiedzial,
          ze jesli ma sie obrocic to do poczatku stycznia to zrobi - termin mam na 20.01.
          Nie wiem jak u Was, ale u mnie chyba przez to ulozenie dziecko mniej "szaleje"
          w brzuszku, jest spokojniejszy - zawsze na kazdej wizycie mowie o tym
          lekarzowi - On mowi, ze to ze wzgledu, ze Maluszek ma juz malo miejsca.

mmala6 napisała:

>a glowka do dolu moze sie ustawic nawet dzien przed porodem.

To chyba raczej niemozliwe - u kobiet, ktore pierwszy raz maja rodzic. Tak
          podaja wszystkie zrodla podrecznikowe.
          Ale kto wie wink)

Pozdrawiam bardzo serdecznie
          Aga 30/31 tc
    • magdek2 Re: ułożenie poprzeczne 16.11.04, 21:11
      i co będziesz mieć cc jeśli sie nie ułozy odpowiednio ?
    • anjadr Re: ułożenie poprzeczne 16.11.04, 21:37
      Jeśli jest ułożenie poporzeczne to poród jest przez cc. Teraz się na szczęscie
      już nie praktykuje obrotów płodu (zwłaszcza wewnętrznych), które są chyba
      najniebezpieczniejszym zabiegiem w połoznictwie.
    • hanyszka Re: ułożenie poprzeczne 16.11.04, 22:36
      mialam tak w 27/28 tc. Miesiac pozniej, w 32 tc, maly juz wisial glowa w dol wink
      Tak wiec spokojnie.Ale jesli zostanie tak do porodu, to oczywiscie cc.
      • agnieszkamr Re: ułożenie poprzeczne 17.11.04, 08:50
        A u mnie było dokładnie odwrotniesmile)) Córcia ustawiła się glówka w dół,
        ostatnie USG robiłam jakieś 2 tygodnie przed porodem i była główką w dół. W
        szpitalu, kiedy zgłosiłam się do porodu (było to planowane cc), to akurat były
        cwiczenia uczennic ze szkoły pielęgniarkiej, które położna uczyła rozpoznawać
        położenie płodu chwytami Leopolda. Tak mnie wymacały i wymęczyły, że w nocy
        miałam dziwne wrażenie, że coś się dzieje w moim brzuchu, nawet myślałam, że to
        początek akcji porodowej. Na stole operacyjnym, po otwarciu brzucha, okazało
        się, że córcia ułożyła się poprzecznie po tych badaniach.

Pozdrawiam
        Agnieszka, mama Marianny (4,5) i Tadzia (20 tc)
    • magdek2 Re: ułożenie poprzeczne 17.11.04, 09:35
      dzięki za odpowiedzi, nie pozostaje mi nic innego jak czekać smile i zobaczymy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka