magdek2 16.11.04, 12:27 teraz to 21 tydzień i stwierdzono po raz drugi na usg ułożenie poprzeczne dzidzi, czy wiecie jak duże są szanse, że to się zmieni ? U koleżanki przed samym porodem dzieciaczek ułozył się odpowiednio a jak było u Was ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martiii Re: ułożenie poprzeczne 16.11.04, 12:32 ja rowniez bylam ostatnio na usg (22tc) i moja Mala jest rowniez tak ulozona. Pytalam lekarza czy to zle,on sie usmiechnal,powiedzial ze to na razie taka kruszynka,ze jeszcze milion razy przekreci sie,obroci,fiknie koziolka i wogole.Do ulozenia wlasciwego pozostalo im jeszcze wieeele czasu,na razie maja tyle miejsca, ze hulaj dusza!! )) Takze nic sie nie martw,to normalne. Pozdrowionka - marcowa mamo (????)- M Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: ułożenie poprzeczne 16.11.04, 12:42 dokladnie tak! w tym "wieku" pozycja porzeczna jest najwygodniejsza dla Dzidzi, poza tym on/ona dopiero zacznie Ci harce (charce?) w brzuszku urzadzac!!)a glowka do dolu moze sie ustawic nawet dzien przed porodem. pozdrawiam,magda i 29t Mateuszek Odpowiedz Link Zgłoś
agakom Re: ułożenie poprzeczne 16.11.04, 19:16 czesc Dziewczyny ja jestem na przelomie 30/31 tc i moj Maluszek od poczatku do dnia dzisiejszego ma ulozenie poprzeczne. Mam nadzieje, ze jeszcze sie obroci. Lekarz powiedzial, ze jesli ma sie obrocic to do poczatku stycznia to zrobi - termin mam na 20.01. Nie wiem jak u Was, ale u mnie chyba przez to ulozenie dziecko mniej "szaleje" w brzuszku, jest spokojniejszy - zawsze na kazdej wizycie mowie o tym lekarzowi - On mowi, ze to ze wzgledu, ze Maluszek ma juz malo miejsca. mmala6 napisała: >a glowka do dolu moze sie ustawic nawet dzien przed porodem. To chyba raczej niemozliwe - u kobiet, ktore pierwszy raz maja rodzic. Tak podaja wszystkie zrodla podrecznikowe. Ale kto wie ) Pozdrawiam bardzo serdecznie Aga 30/31 tc Odpowiedz Link Zgłoś
magdek2 Re: ułożenie poprzeczne 16.11.04, 21:11 i co będziesz mieć cc jeśli sie nie ułozy odpowiednio ? Odpowiedz Link Zgłoś
anjadr Re: ułożenie poprzeczne 16.11.04, 21:37 Jeśli jest ułożenie poporzeczne to poród jest przez cc. Teraz się na szczęscie już nie praktykuje obrotów płodu (zwłaszcza wewnętrznych), które są chyba najniebezpieczniejszym zabiegiem w połoznictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
hanyszka Re: ułożenie poprzeczne 16.11.04, 22:36 mialam tak w 27/28 tc. Miesiac pozniej, w 32 tc, maly juz wisial glowa w dol Tak wiec spokojnie.Ale jesli zostanie tak do porodu, to oczywiscie cc. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkamr Re: ułożenie poprzeczne 17.11.04, 08:50 A u mnie było dokładnie odwrotnie)) Córcia ustawiła się glówka w dół, ostatnie USG robiłam jakieś 2 tygodnie przed porodem i była główką w dół. W szpitalu, kiedy zgłosiłam się do porodu (było to planowane cc), to akurat były cwiczenia uczennic ze szkoły pielęgniarkiej, które położna uczyła rozpoznawać położenie płodu chwytami Leopolda. Tak mnie wymacały i wymęczyły, że w nocy miałam dziwne wrażenie, że coś się dzieje w moim brzuchu, nawet myślałam, że to początek akcji porodowej. Na stole operacyjnym, po otwarciu brzucha, okazało się, że córcia ułożyła się poprzecznie po tych badaniach. Pozdrawiam Agnieszka, mama Marianny (4,5) i Tadzia (20 tc) Odpowiedz Link Zgłoś
magdek2 Re: ułożenie poprzeczne 17.11.04, 09:35 dzięki za odpowiedzi, nie pozostaje mi nic innego jak czekać i zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś