Dodaj do ulubionych

chusta dla dzidziusia

22.11.04, 14:46
Dziewczyny jak długo używa się takiej chusty do noszenia dzidziusia? Czasem ta
chusta nazywana jest chustą kangurka, mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi.
Czy to zależy od wagi dziecka czy od tego czy dziecko po prostu lubi w niej
przebywać? Zastanawiam się po prostu czy taki zakup ma jakieś uzasadnienie.
Czy to jest tylko gadżet na 2-3 miesiące...Nowej chusty nie kupię, ale
dostałam ostatnio propozycję odkupienia takiej chusty po atrakcyjnej cenie.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • neti87 Re: chusta dla dzidziusia 22.11.04, 16:15
      do góry!
    • neti87 Re: chusta dla dzidziusia 23.11.04, 09:51
      Dziewczynki, naprawdę żadna z Was nie potrafi pomóc?
    • madic Re: chusta dla dzidziusia 23.11.04, 10:06
      Hej, zobacz tu:
      www.babyboom.pl/dzieci_0_2/niemowlak/instrukcja_zakladania_slingu.html
      Ja zamierzam uszyć, dostałam wykrój od jednej z forumowiczek. Zobaczymy, czy
      dzidzia będzie zadowolona wink Ale to dopiero w lutym. Pozdrawiam.
      • neti87 Re: chusta dla dzidziusia 23.11.04, 10:08
        Dzięki, zaraz tam zajrzę...Ja nie mam zdolności do szycia, choc wykrój też
        dostałam. Ale przedstawiona mi propozycja jest atrakcyjna (50 zł za chustę) i
        dlatego w ogóle rozważam tę możliwośc. Dzięki raz jeszcze!
      • magnnes Re: chusta dla dzidziusia 23.11.04, 10:53
        Tez zabrałam sie za uszycie chusty, ale mam pewien problem. Nie wiem gdzie
        kupić kółka najlepiej metalowe albo drewniane. Może ktoś ma jakiś pomysł w
        jakiego typu sklepach są takie kółka- ok 10 cm średnicy?
        • neti87 Re: chusta dla dzidziusia 23.11.04, 10:59
          a moze pasują takie kółka od karniszy? Czasem w sklepach z karniszami, w Ikei,
          Leroy Merlin itp. można dostac zapasowe sztuki, tzn. kupić, ale bez karnisza
          oczywiście. Jednak nie wiem czy to o takie chodzi... Możę tez w dobrej
          pasmanterii mają takie rzeczy? W W-wie przy ul. Widok jest taki sklep z
          guzikami, ale mam wrażenie, że rożne inne rzeczy też tam są, takie właśnie
          przydatne do szycia. Nieraz znajdowałam tam tasiemki czy inne dodatki, których
          nigdzie nie było.
        • madic Kółka. 23.11.04, 11:22
          hej, ja widziałam w pasmanterii, musisz zagadnąć sprzedawcę, bo w hurtowniach
          pasmanteryjnych to maja na 100%, mogłabyś np. zamówić. Albo prosto do hurtowni,
          wiele prowadzi sprzedaż detaliczną. Pozdrawiam.
    • martucha1 Re: chusta dla dzidziusia 23.11.04, 11:28
      Ja używałam bardzo króciutko - około dwóch tygodni bo potem moja córeczka miała
      założoną rozwórkę i nie mieściłą się do chusty sad
      Ale przez ten czas sprawdziła się u nas po około 2 dniach. Mała szybciutko
      zaczynała w niej usypiać a ja miałam wolne ręce. Nie mniej i tak ały czas
      miałam odruch asekurowania wink
      Marta
    • packa761 Re: chusta dla dzidziusia 23.11.04, 11:38
      a moze wiecie gdzie w internecie mozna cos takiego kupic i ile kosztuje???czy
      lepiej kupic taka chustę, czy zwykłe nosidełko?Kto uzywał i jest zadowolony?A
      takiej chusty można uzywać od poczatku ??Dzięki za informacje pozdrawiam-
      Patrycja i Igor(38tydź)
      • neti87 Re: chusta dla dzidziusia 23.11.04, 11:49
        Mnie się właśnie wydaje, że można używać tej chusty od początku, ale nie wiem
        jak długo moze ona służyć. A co do wyboru między nosidełkiem a chustą, to chyba
        nosidełko jest lepsze, mnie się tak wydaje. Dlatego nosidełko będę miała na
        pewno, a nad chustą się zastanawiam jako nad dodatkowym gadżetem. Myślę, że
        używałabym jej w domu, a nosidełka na zewnątrz.
        • magnnes Re: chusta dla dzidziusia 23.11.04, 14:47
          Nosidełka na samym początku nie wolnbo używać, a chustę od chwili narodzin.
          • inka2001 Re: chusta dla dzidziusia 24.11.04, 22:14
            Dokładnie. Ja swoją chustę używam do tej pory. Teraz służy mi do noszenia małej
            na biodrze. Moja Ola jest na etapie ciągłego domagania się noszenia. Dzięki
            chuście mam wolne ręce i mogę normalnie coś zrobić.

Pozdrawiam,
            Monika
            Mama Oli (4.07.2004)
    • anaj75 Re: chusta dla dzidziusia 25.11.04, 09:26
      Według mnie chustę jest dużo prościej użyć niż nosidełko. Przynajmniej u nas
      tak było. Do nosidełka synek pozwolił się włożyć tylko kilka razy, a było przy
      tym wiele manewrów - zapinanie, regulowanie, odpowiednie wkładanie. Chusty
      natomiast używałam stale, gdzieś od drugiego miesiąca, bo wcześniej nie umiałam
      sobie poradzić z ułożeniem w niej dziecka i do tego dłużej niż można używać
      nosidełko, bo do ok. roku. Niestety, cały czas musiałam asekurować malucha i
      dobrze, bo kilka razy mi się wysunął (!)- pewnie źle go wtedy włożyłam. W
      nosidełku miałam swobodne ręce ale ułożenie synka uniemożliwiało mi wykonywanie
      czynności domowych a z powodu opisanego wcześniej skomplikowanego zakładania
      nie nadawało się na spacery, zwłaszcza zimą.
      A i dodam, że synek bardzo lubił chustę, przytulał się wtedy do mnie. Na
      początku często usypialiśmy go noszeniem a chusta okazała się w tym wypadku
      wspaniałą pomocą, bo odciążała ręce - moje lub męża smile
      Pozdrawiam.
      Jana
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka