Dodaj do ulubionych

kilka pytanek do I trymestrowych ciężarówek

02.12.04, 15:16
a mianowicie- kiedy pojawiły się objawy ciąży (mdłości, zachcianki,
zaciemnienie brodawek i ból sutków), w którym tc pierwsze usg, i kiedy
założyli wam kartę ciąży?
bo mnie wczoraj ginka obmacała i powiedziała że macica lekko zmieniona -
bardziej kulista, i lekkie zsinienie i że jutro kończę 6tc, a u mnie zero
objawów- piersi bolą po bokach a sutki wcale, brodawki też nie ściemniały, i
ogólnie czuję się dobrze, może troszkę zmęczona - ale przecież to może przez
pogodę albo pracę i brzuch mnie pobolewa czasami po bokach... wyciskała mi
sutki i powiedziała że na początku ciąży przy takim uścisku leci siara - a u
mnie nic nie leciało i że może jeszcze za wcześnie - kazała przyjść jak będę
w 8tc to wtedy zrobi usg i założy kartę, powiedziała tylko żeby łykać folik,
zrobić badania krwi i moczu... Zastanawiam się czy wszystko jest z dzidzią
ok..
Obserwuj wątek
    • kmyczek Re: kilka pytanek do I trymestrowych ciężarówek 02.12.04, 15:29
      nie przejmuj sie i ciesz poki jeszcze masz silysmile
      mnie dopadly w 7,8 tyg mdlosci, cos straszniego, trwaly do konca I trymestru,
      zachcianek nie mialam zadnych, piersi bolaly mnie strasznie tez jakos od 7 tyg.
      Żadnych innych objawow nie mialam.
      Pierwsze usg mialam w 7 tyg, potem w 12 tyg, i wtedy tez zalozono mi karte
      ciazy, zazwyczaj zaklada sie ja jak masz juz wszystkie poczatkowe wyniki badan.
      Nie denerwuj sie, tylk ciesz ze narazie nic Cie nie dopadlo, oby tak jak
      najdluzej.
      A objawy ciazy zaleza indywidualnie od kazdej kobiety, jedne je maja inne nie.
      pozdrawiam
      • luna333 Re: kilka pytanek do I trymestrowych ciężarówek 02.12.04, 15:34
        dzięki wielkie za odpowiedź już mi trochę lepiej smile
        pozdrawiam i życze szczęścia smile
    • misialski Re: kilka pytanek do I trymestrowych ciężarówek 02.12.04, 15:38
      Witaj Luna,
      Na zachcianki ciążowe jest jeszcze zdecydowanie za wczesniesmile) Ja jestem w 14
      tygodniu i tez nie mam zachcianek ani zmian w wyglądzie i wielkosci piersi co
      jest normalne i indywidualne dla każdej kobiety. (żadna siara mi z brodawek tez
      nie leciała). Za to tak samo jak u Ciebie pierwszym objawem ciązy jest czesto
      zmęczenie i osłabienie (i ciągłe bieganie siusiu). Tak samo lekkie pobolewanie
      brzucha jakby wzdęcia. Mdlosci natomiast wystepują różnie - moze tak jak moja
      przyjaciółka wogóle nie bedziesz ich miała. Czego Ci życze

Z Twoją dzidzia napewno jest wszystko o.k. Mój lekarz postapił podobnie. Na
      wizycie byłam w 6 tc, i tez mi tylko stwierdził rozpulchnioną macicę, no bo co
      innego moze stwierdzić. Na pierwsze USG poszłam dopiero w 8 tygodniu. Lekarz
      stwierdził ze nie ma sensu wczesniej. Czesto lekarze robia USG w 5-6 tygodniu i
      wtedy często słabo jeszcze widac czy bije serduszko. Aby niepotrzebnie i lekarz
      i matka sie nie stresowali ze cos jest nie tak, albo ze ciąza jest nieżywa -
      USG powinno sie robic dopiero wtedy, kiedy juz napewno zarodek jest na tyle
      duzy ze nie moze byc mowy o pomyłce. Jesli nie plamisz to naprawde nie ma sensu
      robic wczesniej USG.
      Jesli chodzi o kartę ciązy - ja tez miałam załozoną ją dopiero jak byłam po USG
      i przyniosłam wyniki badań laboratoryjnych. Bez tego w zasadzie nie ma co
      wpisac w kartę ciąży i dlatego bedziesz miała ją załozoną na następnej wizycie.

Wszystko jest dobrze, nie martw sie smile

• kmyczek Re: kilka pytanek do I trymestrowych ciężarówek 02.12.04, 15:45
        a w zwiazku z usg, to tez slyszalam ze czasem nie widac bijacego serduszka, ale
        to zalezy czy masz usg zewnetrzne czy wewnetrzne. Ja mialam dopochwowe i w 7
        tyg wszytko juz bylo widac, podobno dopochwowe jest dokladniejsze.
        pozdrawiam
        • luna333 Re: kilka pytanek do I trymestrowych ciężarówek 02.12.04, 15:56
          jeszcze raz dziękuję i już jestem spokojna smile wiecie jak to jest, wszelkie
          obawy trzeba szybko rozwiać żeby życia niepotrzebnie nie mąciły smile
          sądzę że mi zrobi też dopochwowe bo to gabinet gin - ultrasonograficzny
          pozdrawiam
          uufff...
        • misialski Re: kilka pytanek do I trymestrowych ciężarówek 03.12.04, 13:47
          kmyczek napisała:

> a w zwiazku z usg, to tez slyszalam ze czasem nie widac bijacego serduszka,
          ale
          >
          > to zalezy czy masz usg zewnetrzne czy wewnetrzne. Ja mialam dopochwowe i w 7
          > tyg wszytko juz bylo widac, podobno dopochwowe jest dokladniejsze.
          > pozdrawiam

Masz racje, ja tez miałam dopochwowe jednak dopiero w 8 tc - lekarz powiedziła
          ze lepiej poczekac pare dni dłużej aby nie było niepotrzebnych wątpliwości.
          Pozdrawiam.
      • marzena70 Re: kilka pytanek do I trymestrowych ciężarówek 02.12.04, 16:25
        Ja też jestem teraz w 14 tygodniu smile Czyli termin porodu masz na początek
        czerwca, prawda? Co do objawów ciąży -u mnie żadnych mdłości, za to wzmożony
        apetyt, zmęczenie, senność i zawroty głowy, częste oddawanie moczu, bolesność
        piersi, wypadanie włosów, swędzenie skóry i takie tam .... Acha, i jeszcze tzw,
        humory, tak twierdzi mój mąż, nawet chce iść do psychologa, bo mówi, że już
        sobie z tym nie radzi smile)))
    • roxanne1 Re: kilka pytanek do I trymestrowych ciężarówek 02.12.04, 16:13
      hej
      wszystko jest ok
      kazda z nas reaguje roznie.
      ja bylam i gini w 6tc.mialam badanie i usg-bylo widac pecherzyk plodowysmile
      piersi mnie bola i swedza ale brodawki nie sciemnialy.a obecniejestem w 8tc.a
      siara sie pojawila rzeczywisciesmile.co do mdlosci to od jakiegos tygodnie mi
      niedobrze.nic nie moge jesc chociac jestem strasznie glodna.+ale na szczescie
      nie wymiotuje.trzymaj sie cieplutko i nie przejmuj
      aga
    • cruk :-) 02.12.04, 19:00
      luna, kazda ciaza jest inna i trudno porownywac smile
      koncze wlasnie I trymestr, a w zasadzie zaczelam 2.

Mdlosci i zasypianie zaczely sie stosunkowo szybko. Przez pierwsze tygodnie
      jezdzilam po Europie i pierwszym objawem bylo...zasypianie w aucie (nie za
      kierownica na szczescie) oraz wieczorne i poranne mdlosci, leciuuutkie.
      Zwalalam to - mimo ze przeczuwalam ze udalo sie nam zajsc w ciaze - na
      pokonywanie w jednej pozycji tysiecy km.

Ale pierwsze co zauwazylam, byla zmiana piersi. Staly sie bolesne i mialam
      dziwne wrazenie "estetyczne", ze jakby "rozlaly" mi sie sutki. Kolor brodawej
      czy wielkosc piersi nie zmienil sie, ale zwykle male i "jedrne" brodawki,
      zrobily sie okragle i "plaskate".

Pojawily sie tez czasem lekkie bole, tak jakby jajnikow czy wystepujace przy
      NPM. Nigdy nie mialam z nimi problemow, moglam spokojnie i aktywnie przechodzic
      @, ale takie pobolewanie dalo sie zauwazyc. Zaznaczam, ze delikatne.

To byly pierwszych 4-5 tygodni. W 6 po powrocie - test i wizyta u gin. Zlecone
      badania krwi, moczu etc. Podczas badania gin. stwierdzona lekko powiekszona
      macica. Tydzien pozniej mialam zakladana karte a za nastepne 2 wykonywane 1 USG.

Nudnosci dokuczaly mi minimalnie, bez wymiotow, zwykle zaraz po wstaniu z
      lozka, czasem budzily mnie w nocy z burczeniem w brzuchu smile

Staralam sie wiec wstawac poowoooli albo cos chrupac, na koniec poddalam sie i
      wolalam juz chwilke postac nad umywalka i popluc slina (zwykle przy mdlosciach
      rano dostawalam slinotoku), bo za chwile wszystko bylo ok.

Zachcianki pojawily sie tez - podobnie jak te nudnosci kolo 7 tyg. , ktore
      trwaly do 11 tyg. Zachcianki byly drobne - > zapotrzebowanie na bialko -
      pochlanialam litr mleka, sery albo na czekolade na goraco, kakao. Mialam "faze"
      na jablka albo mieso. Ale nie w jakis przerysowany sposob. Najbardziej widoczna
      byla chcieja na cieple mleko i kakao wink ogromnie mi smakowaly smile

niesmakowal mi za to sok pomaranczowy, chociaz cytrusy swieze bardzo.

Nie reagowalam na zapachy.

W 11 tyg. skonczyly sie wymioty. 2 wrocily rano - ale to byl efekt stresu - w
      12 tyg.

Nie nalezy popadac w paranoje.

Lykaj folik, sluchaj organizmu. Jak chcesz to spij i spij tyle ile
      potrzebujesz. Rob to na co masz ochote. Nie zmuszaj sie do czuwania, jesli
      czujesz sie zmeczona.

Jesli byloby cos - TFUUU - nie tak z dzidzia, dalaby Ci sama znac/ Twoj
      organizm.

Uwazaj na stany zapalne pochwy, co sie zdarza, ze wzgledu na zmiane flory
      czesciej. Tego nie zaniedbuj. Nie przejmuj sie lekkimi pobolewaniami
      podbrzusza, chociaz informuj o kazdym przypadku lekarza. To wynik zmian. Zrob
      wszystkie badania i siesz sie, ze za 2 tyg. zobaczysz maluszka. Z pewnoscia
      jest wszystko ok smile

Zalecam optymizm, dobrze to "zrobi" Wam obojgu smile
      • luna333 Re: :-) 03.12.04, 08:05
        dzięki, już się nie martwię smile właśnie dziś kończę 6tc smile czyli jutro zaczynam
        7 smile ale wyspać to się nie mogę smile zasypiam o godz 20 heh zapomniałam co to
        filmy w telewizji, za to budze sie o 4 rano i koniec snu... ale bardzo się
        cieszę z dzidziusia w dodatku urodzę na miesiąc przd 29 urodzinami smile ale fajny
        prezencik mi mąż podarował smile
        pozdrawiam - trzymajcie się cieplutko i zdrowo smile
        • dziewczynka_bez_zapalek Re: :-) 03.12.04, 08:16
          witam! ja już jestem w 8t5d wink i od kilku dni zaczęły się mdłości ;-((( na
          szczęście narazie bez wymiotów ale już kilka razy mnie nosiło ;-( miałam cichą
          nadzieję że może uda mi się uniknąć tego ale jednak nie ...
          też zasypiam praktycznie po 21 ... ale za to mogłabym spać do 10 dnia
          nastepnego, początkowo ciągle się budziłam ale teraz już jest coraz lepiej,
          są takie dni że dosłownie padam na twarz ze zmęczenia a muszę przecież chodzić
          na uczelnie i tak siedzieć nieraz cały dzień wink ale na szczęście daję sobie
          jeszcze radę tylko muszę mieć zawsze pod ręką coś do zjedzenia bo zauważyłam że
          wtedy przestaje mnie mdlić i nie jest mi niedobrze wink

co do początkowych objawów ... ból piersi a właściwie sutków pojawił się tak
          tydzień po terminie w jakim miałam dostać okres, do tego doszły bóle brzucha po
          bokach (czasami bardzo mocne) <
        • lenifer Re: :-) 03.12.04, 09:41
          hehe smile ja jestem na poczatku 8 tc a termin mam na jakis tydzien po moich
          urodzinach, moze sie uda wczesniej. A co najciekawsze- ja sie urodzilam w dzien
          urodzin mojej mamy! smile Ale by byly jaja!!! Zaznacze jeszcze ze nie bylo to
          planowanesmile
          Pozdrawiam
          • luna333 Re: :-) 03.12.04, 09:52
            no to tradycja rodzinna kontynuowana smile
    • koleandra Re: kilka pytanek do I trymestrowych ciężarówek 03.12.04, 08:46
      U mnie podobnie. Piersi mnie bolą cały czas po bokach, brodawki nie ściemniały
      wcale - w poprzedniej ciąży a nawet już w czasie karmienia nie miałam
      ciemniejszych, a juz o tej siarze to pierwsze słyszę.
      Fakt, mdłości mam straszne i zachcianki też.
      6 tydzień to za wcześnie na to, żeby coś na USG dojrzeć jeśli ginekolog nie ma
      jakiegoś super nowoczesnego sprzętu. No a badania jak zrobisz to już będzie
      wiadomo na pewno.
    • domka1 Re: kilka pytanek do I trymestrowych ciężarówek 03.12.04, 13:26
      hej dziewczyny
      a ja miałam straszny tydzień
      ostatni okres miałam 16.X, a 24.XI, będąc już po 2 testach (łącznie 4 kreskismile)
      miałam lekkie plamienie
      więc panika, izba przyjęć, gdzie najpierw nie chcieli mnie zbadać a później pan
      doktor nastraszył mnie martwą ciążą (nie słychać było jeszcze serca)
      po tej wizycie ustały mi na dwa dni wszelkie objawy ciążowe (bóle piersi i
      inne) i właściwie byłam prawie pewna, że zarodek obumarł
      a dziś na usg pani doktor stwierdziła serce bijącesmile tylko powiedziała, że
      ciąża zagrożona bo pęcherzyk płaski czy coś takiego
      żadnych leków nie wypisała i na opisie badania też nic nie ma na temat
      zagrożenia
      w poniedziałek idę prywatnie do swojej pani doktor i mam nadzieję dowiedzieć
      się czegoś więcej

pozdr
    • marianka.m 8 tydzień 03.12.04, 14:42
      Ja zaczęłam dziś 8 tydzień (OM 15 października). Cztery dni temu byłam na
      pierwszej wizycie u lekarza. Jak na ironię, rano, przed wizytą, zauważyłam na
      papierze plamę brunatnej krwi. Przestraszyłam się nie na żarty, jednak wszystko
      okazało się być we względnym porządku. USG brzuszne wykazało, że ciąża jest na
      swoim miejscu. Plamienie więcej się nie powtórzyło. Lekarz powiedział, że
      musimy dmuchać na zimne, zapisał duphaston (3 x dziennie) i kazał zwiększyć
      dawkę folika do 2 tabl. dziennie. Oprócz tego, dostałam 2 tyg. zwolnienia. Mam
      leniuchować (co obecnie czynię) i zgłosić się na następną wizytę 13 grudnia.
      Wówczas będę miała USG dopochwowe i pozostałe badania, zostanie założona karta
      ciąży.

U mnie pierwszą oznaką ciąży były mdłości, na początku z rzadka, nieregularne,
      później wieczorne, a dziś przeżywam chyba jakieś apogeum. Rano zaliczyłam
      pierwszego ciążowego pawika. Trudno było, bo wymiotowanie śliną, z pustego
      żołądka, nie jest najprzyjemniejsze. Kompletnie na nic nie mam ochoty. Schudłam
      1.5 kg. Wiem, że muszę się zmuszać do jedzenia, ale nie jest to łatwe.

Jeśli chodzi o piersi, są cięższe, rozlały mi się brodawki, ale nie są ani o
      ton ciemniejsze. Bolą najbardziej po przebudzeniu.

Zasypiam wcześnie i budzę się nad ranem, potem nie mogę długo zasnąć.

Pozdrowienia dla wszystkich "wczesnych Mamuś".

PS. Jeszcze jedno - jestem absolutnie uzależniona od tego Forum i od myśli
      wybiegających w bliższą i zupełnie daleką przyszłość... smile))
      • luna333 Re: 8 tydzień 03.12.04, 14:52
        heh z tego wynika że za wcześnie tyćke poszłam do ginki smile zresztą jak się mnie
        zapytała z czym ja do niej - to powiedziałam że przyszłam sie dowiedzieć czy
        jestem w ciąży i powiedziałam jakie były wyniki 2xbeta, a ona mi uuu to i bez
        sprawdzania pani jest w ciąży smile ech żeby tak przekręcic kalendarz do 15.XII smile
        ale chyba dziś mnie bardziej bolą piersi, choć nadal po bokach, jestem ciągle
        głodna i mi się w kółko odbija :0
        pozdrowionka dla maluszków w brzuszkach smile i ich mamuś
        • marianka.m Re: 8 tydzień 03.12.04, 15:24
          Nim się obejrzymy, nadejdzie i 13, i 15 grudnia. Postaram się opisać
          moją "przyszłoponiedziałkową" wizytę. Będziesz mogła porównać do swojej za dwa
          dni. Bardzo chciałabym usłyszeć bijące serduszko. smile
          • dziewczynka_bez_zapalek Re: 8 tydzień i u mnie 5 dzień 03.12.04, 16:52
            no ja idę na mikołajkową wizyte wink))) pewnie znów dostanę skierowanie na
            pobieranie krwi i badanie moczu wink))) hihiih ostatnio byłam z chłopakiem to
            ponoć wyszłam stamtąd blada jak ściana wink choć wcale mi słabo nie było ale dla
            tak drobniutkiej osóbki jak ja 3 fiolki krwi pobranej to deczko za dużo wink))
            hihihi
            a Wy byłyście już na jakichś badaniach ? oprócz USG ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka