Dodaj do ulubionych

pierwsze pranie i płukanie wyprawki

03.12.04, 12:54
prosze o rade w kwesti płukania
o ile w proszkach się zorientowałam (jelp/dzidzius), o tyle nie wiem czy i w
czym płukać ciuszki i pieluszki... czy Wy wlewacie coś do ostatniego
płukania?? a co takiego??
dzieki za info
Obserwuj wątek
    • gosia_815 Re: pierwsze pranie i płukanie wyprawki 03.12.04, 12:58
      Z tego co się zorientowałam to przez pierwsze 3 miesiące nie powinno się raczej
      w niczym płukać ciuszków.Ja wszystko wyprałam w proszku lub mleczku
      Lovella,ciuszki są mięciutkie,ładnie pachną i myśle że moja córcia będzie
      zadowolona
      • kmyczek Re: pierwsze pranie i płukanie wyprawki 03.12.04, 13:03
        ja oprucz prania w jelpie plucze tez w jelpie
        pozdrawiam
    • joasia20 Re: pierwsze pranie i płukanie wyprawki 03.12.04, 13:04
      z tego co się dowiedziałam, to nie dopóki dziecko nie skończy 3 lat niepowinno
      się używać płynów do płukania, wiem jednak, że niektóre mamy używają i nic się
      nie dzieje, ale podobno nie powinno się używać, ja narazie wszystkie rzeczy
      uprałam tylko w proszku część w BOBASIE a część w CYPISKU, mam nadzieję że
      moja dzidzia nie będzie na żaden z tych proszków uczulona bo mają bardzo
      korzystną cenę (oczywiście mają pozytywną opinię IMiDZ). polecam też forum z
      ekspertem o kosmetykach dla dzieci - tam jest dużo informacji na ten temat.
      miłego prania i prasowania
      pozdrawiam
      asia 38t.c.
    • bima5 Re: pierwsze pranie i płukanie wyprawki 03.12.04, 13:08
      Wystarczą zwykłe platki mydlane- płukanie zbędne- jezeli chcesz żeby ladnie
      pachniało mozna uzyc Silana lub Coccolino
      • gosia_815 Re: pierwsze pranie i płukanie wyprawki 03.12.04, 13:20
        Wątpie czy te płyny są odpowiednie dla maluchów,no ale każdy dojdzie do tego
        matodą prób i błędów
    • ksenia12 Re: pierwsze pranie i płukanie wyprawki 03.12.04, 13:23
      oki, dzięki za szybkie odpowiedzi.. czyli wystarczy tylko pranko smile
      a pieluchy też w tych proszkach prawda?
    • martucha1 nie zapomijcie o dwukrotnym płukaniu 03.12.04, 16:28
      Przez pierwsze 3 miesiace powinno się dwukrotnie płukać przynajmniej te
      ubranka, z którymi ciało dziecka ma bezpośrednią styczność.
      W tym czasie lepsze sa płyny do prania niż proszki bo lepiej się wypłukują
      pozdrawiam
      Marta
      • netmenka29 Re: nie zapomijcie o dwukrotnym płukaniu 03.12.04, 16:32
        W szkole rodzenia, pielęgniarka, też nam mówiła, żeby się ograniczyć tylko do
        proszków/płatków mydlanych itp. Żadnych płynów do płukania. Ale wiadomo - co kto
        woli. Ja, jako niedoświadczona, na początek wolę jej zawierzyć wink

Pozdrawiam

Kaśka i 31 tyg. Dawidek
        • ewucha28 Re: nie zapomijcie o dwukrotnym płukaniu 03.12.04, 16:51
          Jelp jest super uzywam do tej pory a pierwsza latorośl konczy w stydczniu 5
          lat.Od lowelli miała uczulenie bo proszek jest zapachowy ,od jelpa nic sie nie
          działo,jest super,nie płukałam ciuszków,ale prasowałam gorącym żelazkiem.
          • ewucha28 Re: nie zapomijcie o dwukrotnym płukaniu 03.12.04, 16:52
            tzn. płukałam w wodzie a nie w płynach i prasowałam w wysokiej temp.
    • alcantra Re: pierwsze pranie i płukanie wyprawki 03.12.04, 17:15
      Prałam większość ubranek w płynie mydlanym Bebi (odmiana płatków mydlanych).
      Już sam fakt, że się bardzo pienił wymagał włączenia w pralce opcji dodatkowego
      płukania. Płynów do płukania nie stosowałam (po Bebi ciuszki i tak bardzo
      ładnie pachną).
      • rrogue Re: pierwsze pranie i płukanie wyprawki 04.12.04, 12:53
        Wyprawke wyprałam w loveli i corka sie strasznie posypała, nie tyle po ciele co
        po buzi od pieluszek, jak ja wycierałam. Potem przeszłam na szare
        mydeł...metoda mamy smile...ale mi wszystko białe po jakims czasie zazółkło :
        (...teraz pierzemy w Jelpie.
        A pieluszki warto przed pierwszym uzyciem wygotowac.
        Pozdrawiam
    • haika Re: pierwsze pranie i płukanie wyprawki 03.12.04, 20:18
      Ja wyprałam wyprawkę w poszku Jelp niebieskim, ale okazało się, że ciuszki są
      jakieś niezbyt miękkie, więc wyprałam je jescze raz, dodałam wówczas do
      płukania płyn Jelp - płukałam dwa razy, teraz są wreszcie mięciutkie i czekają
      na maluszka. A czy będzie miał uczulenie ze względu na ten płyn do płukania...
      kto wie? Wszystko okaże się... "w praniu" smile)))
      p.s. gorszy problem miałam z prasowaniem - wszystko takie maciupkie smile))
      • magnnes Re: pierwsze pranie i płukanie wyprawki 04.12.04, 13:08
        Ciekawe czy macie coś takiego jak ja?
        Siadam przed komodą z ciuszkami,które wyprane czekają juz w pełnej gotowosci na
        swojego nowego maleńskiego właściciela, wyciągam je, układam, przekładam i
        ciągle wącham i wącham. Tak fantastycznie dziecięco, delikatnie pachną.
    • packa761 Re: pierwsze pranie i płukanie wyprawki 04.12.04, 16:46
      Dziewczyny, mam pytanie czy wyprac rozek i spiworek do wozka, chyba tak co??I
      jeszcze czy któraś pociecha ma uczulenie na proszek albo plyn do prania
      Dzidziuś????Pozdrawiam
      • ewucha28 Re: pierwsze pranie i płukanie wyprawki 04.12.04, 17:48
        Jak juz pisałam Lowella uczulała moja córke,a Jelp stosuje do tej pory pociecha
        ma 5latwink
      • haika do packa761 04.12.04, 22:22
        Ja wyprałam rożek i śpiworek, wkład do wózka, pościel, także ubranko kąpielowe,
        właściwie wszystko z czym będzie mieć kontakt maleństwo, oczywiście pieluchy
        tetrowe też, mimo, że nastawiamy się na używanie jednorazowych to mam kilka do
        różnych celów. smile
    • mmala6 Re: pierwsze pranie i płukanie wyprawki 04.12.04, 21:45
      Nam polozna w szkole rodzenia poradzila ze jezeli pierzemy ciuszki duzo wczesniej przed urodzeniem dziecka, to zeby razem z ciuszkami wyprac (w jelpie, lovelli) duza (albo kilka) poszewke na poduszke i zapakowac te wyprane ciuszki to tej poszewki. Wtedy mozna wlozyc do szuflady i niech czekaja na Dzidziewinknie kurza sie i nie przechodza zapachem np drewna jak jest nowy mebelek.
      Co do prasowania to polozna powiedziala, ze wypranie pieluch w 90 stopniach wystarczy, prasowac nie ma juz potrzeby. Ciuszki prac wg zalecen na metce. Wystarczy proszek ewentualnie plyn do prania (oczywiscie dzieciecy) bez jakis specjlanych dodatkow.
      Ja mam duzo ciuiszkow z odzysku, ktore wymagaja odplamienia. Najpierw wrzucam je do Vanisha , jak plama znika to piore normalnie w proszku, plucze daw razy.Zobaczymy jak zareaguje Mlody, pewnie mu bedzie wszytsko jedno czy ma plame na brzuszku czy niewink))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka