Dodaj do ulubionych

ile razy usg???

09.12.04, 16:53
Dziewczyny, bardzo proszę o poradę i wsparcie!
Ile razy tak naprawdę powinno się zrobić usg w czasie ciąży. Ja miałam jak
narazie dwa:pierwsze w szóstym tyg. a potem w na przełomie 10 i 11 aby
wszystko potwierdzić. Lekarz powiedział, że wszystko jest OK. Teraz to już 18
tydzień, przy każdej wizycie jestem badana, ale bez usg. Wg mojego lekarza
nie ma potrzeby do tak częstego usg. teraz mam miec połówkowe w styczniu.
Proszę powiedzcie co o tym myślicie? Dodam jeszcze, że jak do tej pory nie
miałam żadnych komplikacji, ale mimo to i tak boję się o moje maleństwo i
ciekawa jestem czy wszystko u niego jest w porządku (pewnie jak każda
mamusia). czekam na Wasze odpowiedzi z niecierpliwością.
Pozdrawiam, Marta i 18 tyg, dzidzia.
Obserwuj wątek
    • lukolka Re: ile razy usg??? 09.12.04, 17:01
      Rozmawiałam na ten temat z moją ginką i ona powiedziała, że jeśli wszystko jest
      ok, to robi się w ciąży 3 USG. Ja miałam pierwsze w 13tc, drugie w 22tc, a
      trzecie jest zaplanowane na ok 31tc. Przyznam jednak szczerze, ze ostatnio
      wybraliśmy się z mężem na dodatkowe USG do innego lekarza (chcieliśmy sprawdzić
      czy na pewno wszystko jest ok, poznać płeć i mieć to wszystko nagrane na
      kaseciesmile).
      Także nie martw się, jeśli wszystko jest ok, to i tak będziesz miała więcej USG
      niż zwykle to bywawink A że boisz się o Maleństwo... każda mama się boismile
      Pozdrawiam cieplutko!!
      Ola i Pszczółka Majasmile)
      • anielka25 Re: ile razy usg??? 09.12.04, 21:21
        To chyba zależy od lekarza i jego podejścia do USG. Moja pierwsza lekarka do
        której chodziłam na kase chorych i to jeszcze na długo przed planowaniem
        dziecka miała teorie że częste usg nie jest potrzebne w czasie ciązy i że ona
        je wykonuje dwa razy na początku i koło 30 tygodnia. Nie wiem - może jest to
        związane z tym ze nie dostaje za to kasy i tyle. Ona wogóle uważa że usg
        szkodzi dziecku. Obecny lekarz do ktrego chodze prywatnie robił mi już usg
        kilkakrotnie. Raz było szczegółowe i pomiarowekoło 20 tygodnia. Drugie takie
        szczegółowe bedzie koło 30 tyognia - one s ą u niego dodatkowo płatne.
        Natomiast na każdej wizycie raz w miesuiącu robi króciutkie usg zeby sprawdzić
        czy wszystko jest w porządku i czy maleństwo ma sie dobrze. Mnie to uspokaja i
        daje poczucie że rzeczywiście wszystko jest ok! Pozdrawiam!
    • pulpec Re: ile razy usg??? 09.12.04, 21:25
      na pewno po jednym w każdym trymestrze, ale jesli masz taka potrzebę żeby zrobić
      dodatkowo, to nic nie stoi na przeszkodzie.
      ja do tej pory miałam USG w 7, 10, 13 i 22 tc, a teraz wybieram sie w 32 tc.
      • nupik Re: ile razy usg??? 10.12.04, 09:56
        Rozne sa teorie. warszawski autorytet dr roszkowski twierdzi ez w 12 (na
        przeziernosc karku - zesopol downa), okolo 22 (polowkowe, genetyczne) i na
        koniec przd samym porodem. Ja na prezziernosc nie mialam, mialam w 8, potem u
        niego w 22. We Francji skad jest moj chlopak, robi sie rutynowo (bez pytania
        pacjentki, zubezpiecznia oczywiscie) dwa razy w 12 i 22.
        pozdrawiam
        aga 23tc
    • marva Re: ile razy usg??? 10.12.04, 10:13
      Dziwczyny :o)
      Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Uspokoiłam się troszeczkę. Jestem pod opieką
      lekarza z prywatnej przychodni, więc napewno nie jest to kwestia kasy. Teraz
      idę własnie w styczniu na tzw. połówkowe i bardzo się juz zamartwiam i
      niepokoję. Mam jednka nadzieję, że u niego wszystko jest w porządku.
      Całuski dla Was i Waszych maleńkich duszyczek, oby było u nas wszystkich jak
      najlepiej :o)
    • vievioora Re: ile razy usg??? 10.12.04, 10:26
      Miałam praktycznie taki sam zestaw czasowy jak u Ciebie:
      a) szósty tc - praktycznie pierwsza wizyta -potwierdzenie ciąży
      b) 14 tc
      c) 24 tc
      d) i teraz 38 tc (czyli wczoraj).
      Obawy tak jak i Ty. U znajomych nawet jeśli nie częściej to występowały te
      badania szybciej (czyli połówkowe w 22 tc a nie 24tc). Też prowadzę ciążę w
      prywatnej przychodni.

pozdroofki, vievioora
      • maja45 Re: ile razy usg??? 10.12.04, 12:14
        Sa lekarze ( zwłaszcza ci młodzi) , którzy robią U.S.G na każdej wizycie. Ci
        starsi twierdzą , że jeśli ciaza przebiega prawidłowo wystarczy zrobic U.S.G 3
        razy.
        Pozdrawiam.
        Marta
        • marva Re: ile razy usg??? 10.12.04, 12:42
          No własnie, mo ginek to to już nieco starszy położnik, ale wiem, że doskonale
          zna się na rzecy. Zna mnie już od kilku lat, jak dotad zawsze mu ufałam, więc
          pewnie wie co mówi.
          Dzięki Wam dziewczyny za odpowiedzi. Dobrze jak ktos może podtrzymac Cię na
          duchu!
    • le_lutki Re: ile razy usg??? 10.12.04, 13:25
      We Francji przy ciazy pojedynczej niezagrozonej robi sie 3 obowiazkowe USG (12,
      ok 22tyg. i pod koniec osmego mies. Jesli cos jest "nie tak" wtedy mozna
      przewidziec wiecej. Wielu lekarzy (w tym i moj) robi dodatkowe pierwsze USG w 7
      lub 8 tygodniu zeby zprawdzic, czy zarodek jest zobrze zagniezdzony i ile ich
      jest, no i ewentualnie datowac ciaze.
      Natomiast w przypadku ciazy blizniaczej (i wiekszej) USG wykonuje sie co
      miesiac.
      Pozdrawiam
      • mia81 Re: ile razy usg??? 10.12.04, 18:59
        W ktorym regionie Francji mieszkasz?
    • dziewczynka_bez_zapalek Re: ile razy usg??? 10.12.04, 20:48
      ja miałam w 4 tygodniu, potem w 7 coś ze 3 razy bo wielkość dzidzia nie
      zgadzała się z OM i doktorka chciała się upewnić czy na pewno wszystko jest
      okey ... teraz jestem w prawie 10 tygodniu i następne USG mam dopiero połówkowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka