Dodaj do ulubionych

spanie na brzuchu

26.12.04, 14:24
witam! mam pytanko , bo trochę się niepokoję! zawsze spałam na brzuchu, teraz
jestem w 12tc. , zasypiam na plecach(staram się, ale rano, jak sie budzę -
leżę na brzuchu, robie to mimo woli i czy TO JEST GROŹNE DLA DZIDZIUSIA?
Brzuch jeszcze mi się nie powiększył, może troszkę spuchł......tzn.delikatnie
się zaokrąglił, macica w tym czasie jeszcze sie nie powiększa-przynajmniej
tak przeczytałam w książce, ale czy nie robię nic, co mogłoby zaszkodzić? jak
mam nauczyć się spać na plecach- to dla mnie katorga- ale jak przekonać samą
siebie? pomóżcie ! Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • agnesm1 Re: spanie na brzuchu 26.12.04, 14:28
      Puki możesz spij spokojnie na brzuchu - dzidzia jest przeciez w "worku z woda"
      i nic jej nie grozi... pozniej jak juz nie bedziesz mogla najlpeij spac na
      boku - na plecach jak brzuch zacznie rosnac jest nie najlepiej, bo macica
      uciska na tetnice - ja nawet w ten sposob prawie zemdlalam (na USG)...
      Ale radze Ci sie uczyc spac powoli na boku, bo pozniej bedzie ciezko...

Agnesm
      • martakai Re: spanie na brzuchu 26.12.04, 14:52
        Ja jestem w 5 tc i właśnie od trzech nocy powiedziałam sobie,że nie będę już
        dla dobra dziecka spała na brzuchu. Uwież, że dla mnie wcześniej nie było mowy
        o zaśnięciu na plecach. Pierwsza noc to istny horror, budziłam się co godzinę,
        bo moja podświadomość kazała mi się sprawdzać, a poza tym było strasznie
        niewygodnie. Rano wstałam w okropnym humorze, ale druga i trzecia noc byłajuż
        spokojniejsza. Jestem teraz spokojniejsza o dzidzię i dumna że daję radę.
        Zyczę powodzenia.
    • drozdolek Re: spanie na brzuchu 26.12.04, 16:56
      A ja jestem w 10 tc i lekarz kazał mi jak najwięcej leżeć i spać na brzuchu!!
      Mam tyłozgięcie macicy i takie leżenie ma pomóc.
      Jesli masz jakies obawy podziel sie nimi z Twoim lekarzem.
      Pewnie niedługo, jak Twoj brzuszek bardziej urośnie wybierzesz dla siebie jak nalepszą pozycję do spania..
      • jola-kropek Re: spanie na brzuchu 26.12.04, 22:11
        dziewczyny!!! jakimi bzdurami sie przejmujecie!!! takie nerwy i zestresowanie na
        pewno nie wyjdzie na dobre waszym maluchom! spanie na brzuchu jest na pewno
        lepsze niz spanie na plecach, kazdy lekarz wam to powie! a na bok przerzuciie
        sie same, bez wysilku na pewno jak brzusie wam juz beda przeszkadzaly, malemu na
        pewno to nie zaszkodzi. ma taka amortyzacje, ze ho! nasze miesnie, worek
        owodniowy, "tluszczowe" poduszeczki... naprawde, nie ma sie czym przejmowac.
        moze natomiast zaszkodzic niewyspanie spowodowane niedobra pozycja podczas snu,
        albo jak juz wczesniej powiedzialam-nerwy!!!! wiec wyluzujcie! pozdrawiam i
        szczesliwego nowego roku, wam i waszym malenstwom!
        • monika277 Re: spanie na brzuchu 26.12.04, 23:17
          moja dzidzia kopie jak leze na plecach , wiec spanie na plecach w ogole nie
          wchodzi w rachube. Czytalam zreszta ze to niewskazane. Poza tym jak zacznie
          dokuczac zgaga to sama to zobaczyszsmile ja jestem w 25tyg i spie pol na boku ,
          pol na brzuchusmile
    • magda1975 Re: spanie na brzuchu 27.12.04, 09:11
      Lulinka,
      To co ja dowiedziałam się od lekarza i od kilkunastu tygodni próbuje z różnym
      skutkiem reazlizować to: Nie powinno spać się na plecach, bo uciska się jakąś
      ważną żyłę, na brzuszku też z wiadomych powodów nie. Natomiast najlepiej spać
      na LEWYM boku potem jest też wygodnie z poduszką między nogami. Dla mnie (i nie
      tylko - na kursie pooecaja też taką pozycję) najwygodniejsza jest pozycja: Leżę
      na lewym boku, lewa noga wyprostowana wzdłuż łóżka, natomiast prawa zgięta w
      kolanie i dotykająca kolanem podłoża, oparta na lewej. Poduszka lub zwinięta
      kołdra pomiędzy nogami.
      Sama wypróbuj i zobacz jak Tobie będzie najlepiej, ale zobaczysz z czasem to
      jest najwygodniejsza pozycja. Teraz póki jeszcze możesz śpij spokojnie na
      którymś z boków, ale łozysko najczęściej umiejscawia się po lewej stronie i
      dlatego wskazany jest bardziej LEWY bok do spania.
      Pozdrawiam
      Magda i 34 tygodniowy Adaś w brzuszkusmile
      • aga.com Re: spanie na brzuchu 27.12.04, 11:30
        Hej.Ja również od zawsze spałam na brzuchu ale od paru tygodni gdy mój brzuszek
        zaczął się powiększac a jestem w 19t.ciązy,poprostu musiałam z tego
        zrezygnowac.Musze przyznac ze do tej pory trudno mi zasnąć i często budze sie w
        nocy bo trudno mi znależć wygodną pozycje.Ale trudno taki już nasz los,trzeba
        sie pogodzić z tym dla dobra naszych maleństw.
    • emma_euro_emma Re: spanie na brzuchu 27.12.04, 16:40
      Może spróbuj podkładać sobie poduchę pod klatkę piersiową, jak śpisz na brzuszku (jeżeli ma to Cię uspokoić). Z biegiem czasu Ty i Twoje Maleństwo będziecie najlepiej wiedzieć, w jakiej pozycji Wam najwygodniej - żeby nic Was nie uwierało, nie uciskało i pobolewało. Za kilka tygodni będziesz nieświadomie przewracać się i przyjmować najlepszą dla Was pozycję.
      Pozdrawiam.
    • asientos Re: spanie na brzuchu 27.12.04, 20:49
      Spałam na brzuchu do końca 7 miesiąca. Jedną nogę miałam zgiętą i podłożony
      wałek tak, że w zasadzie ciężar ciała nie spoczywał na brzuchu. Potem było mi
      po prostu niewygodnie i spałam na boku z wałkiem pomiędzy nogami - tak wzdłuż
      ciała. Dzieciaczek zdrowy się urodził. Teraz powinny posypać się gromy na moją
      głowę wink
      A leżąc na plecach obciążasz kręgosłup, a potem macica może się stawiać, czyli
      twardnieć. Podobno najlepsza pozycja to na lewym boku, ale mnie dzieciaczek od
      razu tak skopał, że mi się odechciało. Dla każdego coś innego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka