Dodaj do ulubionych

DO MARCOWEK-PYTANIE

29.12.04, 20:23
Otoz mam takie nietypowe,bo czy kupujecie kombinezonki dla swoich
Dzidzi,szczegolnie pytam te,ktore rodza pod koniec marca,bo przeciez pierwsze
tygodnie i tak chyba w domu,a pozniej juz lato,czy warto na samo przewiezienie
ze szpitala kupowac kombinezonik,a czy w kocyku mozna przewiezc?
Ile kupujecie sweterkow na poczatek,czy dwa wystarcza?Ile spiochow5-10?
Jestem zupelnie zielona jesli chodzi o wyprawke,wiem,ze sa strony tego
typu,ale inaczej chyba wszystko wyglada w praktyce,a inaczej na jakichs
listach czy stronach.
Pozdrawiam Was
Ania i Dzidzi 28tc
Obserwuj wątek
    • amama2 Re: DO MARCOWEK-PYTANIE 29.12.04, 21:51
      Witam!
      Ja wprawdzie marcóweczka, ale tegoroczna. Mój synek własnie skończył 9 miesięcy.
      uważam, że kombinezon nie będzie ci potrzebny. Ze szpiatala możesz przywieźć w
      rożku i w kocykach (ja przywiozłam maleństwo w gondoli od wózka, oczywiście
      opatulone w kocyk).
      Uważam też, że nie ma sensu kupować zbyt dużej wyprawki bo maluchy bardzo szybko
      rosną i niektórych rzeczy możesz nawet nie zdążyć założyć. Ilość śpiochów zależy
      od tego czy będziesz trzymała dzidziusia od razu w pampersach czy na poczatku w
      tetrze.Jeśliw pampersie to ze 4 komplety na pewno będa ci potrzebne (i konieczni
      kup body - do pampersów są po prostu rewelacyjne) a jeśli w tetrze (na początku
      jest lepsza bo taki maluch to prawie za każdym razem robi kupke a pampersy
      niestety tego nie chłoną) to kup sobie rożek i ze 4 kaftaniki, 2 pary śpiochów,
      ze 3 koszulki. I jakiś cieplejszy sweterek ze spodenkami na wyjście albo pajacyk
      polarkowy. Ja polecam to pierwsze i to w rozmiarze nieco większym to później na
      pewno wykoszystasz.
      Jeśli będziesz miała jeszce jakieś pytania to pisz (ja mam dwoje dzieci: córcia
      urodziła się na początku kwietnia a synek pod koniec marca).
      amama2
      • magdip27 Re: DO MARCOWEK-PYTANIE 29.12.04, 22:06
        Amamo2, co prawda nie ja zadałam pytanie, ale Twoją odpowiedź przepisałam sobie
        na ściągawkę, mam termin na 9 marca, a przy pierwszym dziecku nie trudno popaść
        w przesadę w kupowaniu tych słodko wyglądających ciuszków dla dziecka

Magdi & chyba Asia
    • anna7777 Re: DO MARCOWEK-PYTANIE 29.12.04, 22:33
      Dzieki amamo2,ja tez sobie Twoja informacje przepisze,mieszkam w Kanadzie i nie
      spotkalam tutaj pieluch tetrowych,chyba nie ma,a moze ktoras z Was tez tu
      mieszka i wie cos na ten temat.Bede wdzieczna.
      Jeszcze jedno pytanie,ja nie wiem co to jest rozek,to moje pierwsze dziecko i
      dlatego zadaje takie ,pewnie dla was proste pytania.
      Ania i Dzidzi
    • koma.edziecko Re: DO MARCOWEK-PYTANIE 29.12.04, 22:54
      Mam termin na 27 marca i uważam że kombinezon jest potrzebny, dziecko ze
      szpitala będę przewozić w foteliku samochodowym inaczej sobie nie wyobrażam a w
      rożku nie da się go zapiąć w pasy.
      Zdrowego noworodka można wyprowadzać na spacer po dziesięciu-czternastu dniach
      a w kwietniu może być bardzo ciepło ale może też padać deszcz ze śniegiem,żeby
      nie inwestować za dużo kupiłam używany kombinezon na allegro za bardzo małe
      pieniądze.
    • amama2 Re: DO MARCOWEK-PYTANIE 30.12.04, 20:31
      Koma.edziecko - nie chcę się wymądrzać ale ja wychowałam dwoje dzieci; jedno
      urodzone 27 marca a drugie 10 kwietnia i będę się upierać przy swoim; kominezon
      to zbędny wydatek chyba, ze kupi się taki większy, żeby starczył i na nastepny
      rok albo kupi się używany albo ma się dużo pieniędzy i nie liczy się z wydatkami.
      Po drugie to fakt, że z dzieckiem po 10 dniach juz możesz wyjśc na spacer ale
      nie licz, ze wlożysz takie maleństwo do wózka i pójdziesz spacerowac na nie
      wiadomo jak długo. A z pewnościa jak będzie bardzo zimno,będzie padał deszcz czy
      też wiał silny wiatr to z noworodkiem na dwór nikt nie wyjdzie. Na pierwsze
      spacery musi być w miarę ładna pogoda. Poza tym takie bobasy sa prawie
      "uwiązane" do piersi więc na początku taki spacer nie jest dłuższy niz 15 - 20
      min. A lekarze nadal na początku zalecają balkonowanie.
      Ja swoje małe ubierałam w śpiochy, na to spodenki i bluza polarowa, dzieciątko
      lądowało w śpiworku i ewentualnie przykrywałam kocykiem.
      W rożku rzeczywiście nie da się dziecka zapiąć w pasy ale niektóre mamy
      posiadają gondole, które da się przypiąc w samochodzie i dziecko mozna w tych
      gondolach przewozić.
      Anno 7777 - rożek to jest cos na kształt kołderki, ma kwadratowy kształt i rzep
      z boku. Zawija się w to dziecko, robi się taki 'kokon' - na pewno widzialaś to
      "cudo" tylko może nazwa ci nic ci nie mówi. A najlepiej to wejdź na stronę
      jakiegoś polskiego sklepu z art. dziecięcymi i tam na pewno mają zdjęcie rozka.
      W każdym razie dla mnie przydatna rzecz.
      Trzymajcie się mamusie, życze wam szybkich, łatwych i bezbolesnych porodów.
    • koma.edziecko Re: DO MARCOWEK-PYTANIE 30.12.04, 21:23
      Wiesz moja córcia już ma trzy latka i siedem miesięcy i nie zamierzam się z
      nikim licytować kto ile dzieci wychował,bo to nie ma znaczenia,w gondoli wozić
      nie będę bo z tyłu samochodu musi być miejsce też na fotelik mojej Julki, oraz
      malucha.A rożek fajna rzecz mi bardzo się przydał jako kołderka do wózka.
      Jeśli tylko maluszek będzie zdrowy na spacerki chodzić będziemy bo ktoś musi
      odbierać siostryzczkę z przedszkola,mam nadzieję że kwiecień będzie ciepły a
      nie z dzeszczem i śniegiem.
      Uważam że wydatek 20-30 zł na używany kombinezon się opłaci.
      Mój poród to będzie cesarka połączona z wycięciem torbiela i mam nadzieję że
      wszystko przebiegnie bez komplikacji
      Pozdrawiam,Agnieszka
      • amama2 Re: DO MARCOWEK-PYTANIE 30.12.04, 21:54
        Ja też nie zamierzałam się z nikim licytować, wypowiedziałam tylko swoje zdanie.
        Przykro mi, że mogłaś to zrozumieć jako atak na Twoją osobę.
        Nie wiem jaki masz samochód ale u mnie na tylnym siedzeniu mieśćiła się i
        gondola i fotelik dla starszej córki a synek w fotelik przesiadł się dopiero,
        jak zrobiło się na tyle ciepło, że nie musialam go opatulać.
        Wiesz, ja nie lubię kupowac używanych ubrań ale zgadzam się z tobą, że na
        wydatek rzędu 20-30 zł. niektóre mamy moga sobie pozwolić i nie jest to kwota
        zawrotna.
        Na koniec życzę ci porodu bez żadnych komplikacji, zdrowego, ślicznego
        dzidziusia i spełnienia marzeń w nowym 2005 roku.
        amama2
    • koma.edziecko Re: DO MARCOWEK-PYTANIE 30.12.04, 22:22
      Bardzo Ci dziękuję nie odebrałąm Twojej wypowiedzi jako atak.
      Niestety nasz samochód jest służbowy i ma na środku tylniego siedzenia dość
      szeroki podłokietnik zamontowany na stałe bo jest zarejestrowany jako
      czteroosobowy,poza tym ma nieduży bagażnik i może być problem ze stelażem od
      wózka.Tobie też życzę wszystkiego dobrego w nadchodzącym roku.
    • dziubaskowa do anni 31.12.04, 11:00
      hej tu agata
      ja mam kombinezonik ale to tak na wszelki wypadek i dostałam go w spadku, ze
      szpitala wyjdziemy w rozku i w kocyku bo do autka wsiadamy wiec mysle ze jesli
      nie jest ci potrzebny to narazie nie kupuj- kupisz jak bedzie trzeba
      pozdrawiam agata
      gg 4007733
      • sofi84 Re: do anni 31.12.04, 11:40
        hihihi smile)) dajcie spokoj drogie panie bo bedzie wojna na forum wink pewnie na
        poczatku marca oklaze sie dopiero jaka bedzie pogodasmile)) nie ma co sie spierac
        tu chodzi o opiniesmile nie ma mozliwosci coby zdania nie byly podzielone wink
        pozdrawiam Was serdeczniesmile
        • sofi84 Re: do anni 31.12.04, 11:47
          hihi KOMA! małżonek też ma identyczny i wygląda tak jak opisujeszbig_grin (oby to nie
          byl ten sam facetwink ) co to sie dzieje no nawet firmy oszczedzaja na
          homologacjiwink a jak tam samopoczucie? co Ty nie śpisz o tej godzinie?? ja musze
          wstac przed 7 i o 21 juz smacznie chrapiesmile)))
    • mama_wojtusia2 Re: DO MARCOWEK-PYTANIE 31.12.04, 11:45
      Ja mam termin na 31 marca. Mam polarowy kombinezonik z kapturkiem i dzidzię
      pewnie w nim przywieziemy. Ewentualnie jak będzie zimno to pod spód założę
      dodatkowy sweterek i w foteliku przykryję kocykiem.
      Natomiast ubranek za dużo to nie kupuję. Póki co to mam kilka sztuk
      śpiochów i pajacyków w rozmiarze 56 (5-6 sztuk). Większość mam w 62 ( w spadku
      po koleżance). Zakupiłam jedno ubrako wyjściowe i jeden sweterek. Więcej
      nie kupuję, bo dopiero później wyjdzie co będzie potrzebne. Natomiast w domku
      jak będzie chłodno to na śpioszki można zawsze założyć dodatkowy frotowy
      kaftanik w większym rozmiarze. Nie ma co kupować wielu ładnych sweterków, bo
      małe i tak szybko wyrośnie.
      Jak zacznę wychodzic z maluszkiem z domu na spacery to wtedy dokupię sobie to
      co jeszcze będzie potrzebne.
      Jeżeli chcesz kupić kombinezonik z kapturkiem to zakup pod niego czapeczkę
      bawełnianą, ale nie grubą (rozmiar 35). Jeżeli okaże się, że pod koniec marca
      będzie lodowato zimno to zawsze możesz dokupić cieplejszą (a cieńsza i tak się
      przyda).
      Pozdrawiam
      Marzena
    • mgg1 Re: DO MARCOWEK-PYTANIE 31.12.04, 12:19
      ja kupilam kombinezonik na przecenie i wlasnie na malego brzdaca, nie jest
      gruby, a wiem, ze zle ubrane niemowle po porodzie moze nabawic sie chronicznego
      niezytu gornych drog oddechowych, a potenm astmy...takiego chlopczyka znam!!! i
      nigdy nie dopuszcze do tego, aby mojemu dziecku sie to przydarzylo!!!
      dziecko jest ciagle chore, obecnie ma 4 latka i musi miec ciagle inhalacje...
      przefaszerowane antybiotykami
      za swoj kombinezonik zaplacilam 30 zl, wiec nie jest to majatek, a mam pewnosc,
      ze dziecku bedzie cieplutko i milo, do lekarza musisz z dzieckiem tez pojsc, na
      krotko po porodzie...
      co do reszty, to sama dlugo sie nad tym zastanawialam i kupilam 6 sztuk
      bielizny (pod - body) na rozmiar 56, 3 sztuki spiochow 56, 3 szt. 62
      3 kpl.spodenek ze sweterkiem - na wyjscie od 62-68, 3 p. skarpetek, czapeczki i
      inne to mam w planie zaraz po Nowm Roku
      mysle, ze moj synus urodzi sie troche wiekszy (maz jest wysoki) i dlatego nie
      chce kupowac zbyt duzo malych ubranek
      aha i zastanawiam sie nad paroma tetrowymi pieluchami...
      • mama_wojtusia2 Re: DO MARCOWEK-PYTANIE 31.12.04, 12:39
        Tektórwki koniecznie. Przydają się do podkładania na przewijak, do wycierania
        buzi, do lekarza... Dosłownie wszędzie. Ja miałam ich na początku 15 i mi
        ciągle brakowało. Jeżeli na przewijak kładzie się tektę i na tym dopiero
        przewija się dzidzię, to trzeba liczyć się z tym że przy każdym przewijaniu
        maluszek posiusia smile Szczególnie chłopczyki...
        A co kombinezonu to długo się zastanawiałam. Teraz ma w spadku z grubego
        polaru. Zobaczę w marcu jaka będzie pogoda, bo jeżeli będzie zimno to licze
        się z tym, że być może będzie trzeba dokupić gruby. A jeżeli aura będzie taka
        jak w tym roku to gruby kombinezon może przydać sie jeszcze w maju...

Pozdrawiam
    • monia1973 Re: DO MARCOWEK-PYTANIE 31.12.04, 13:06
      Hej. Ja mam termin na 30 marca i jestem po pierwszych zakupach. Patrząc na
      tegoroczny marzec i kwiecień, kupiłam cieplutkie spodnie ogrodniczki i
      kurteczkę z kapturkiem. Dziecko zawsze będę przewozić w foteliku, także
      kombinezon odpada. Ciuszków nie kupuję za dużo, ale tylko w wysokim gatunku.
      Wolę szybko przeprać w rękach niż kupować byle co i zarażać dziecko na
      podrażnienia albo alergię. 4 body, 3 śpioszki, 4 pajacyki, ubranko wyjściowe to
      w tej chwili mam na stanie. Później zobaczymy czy trzeba jeszcze coś dokupić.
      Co do pieluch, to tylko pampersy, na początek te new born. Co tu dużo mówić ze
      względów wygody a poza tym nikt mi nie wmówi, że tetra z ceratą lepiej
      przepuszcza powietrze niż nowoczesne pieluchy. Bo gdyby było inaczej, nadal
      zakładałybyśmy ligninę i watę zamiast podpaseksmile))
      Pozdrawiam
      Monia
      • koma.edziecko Re: DO MARCOWEK-PYTANIE 31.12.04, 13:31
        Monia ale nikt tu nie mówi o używaniu tetry jako pieluch,tetrowe pieluszki się
        bardzo przydają jako ściereczki i prześcieradełka, ciuszków dla dziecka trzeba
        mieć trochę więcej bo taki maluch cżęsto ulewa,robi rzadkie kupki które
        potrafią wylać się z pampersa,na początek nie warto dużo kupować potem lepiej
        będziesz wiedziałą czego Ci brakuje,poza tym malutkie ubranka starczają na
        bardzo krótko np.na moją córeczkę te w rozmiarze 56 starczyły na dwa tygodnie,a
        pampersy dwójki były za małe gdy miała sześć tygodni,wszystko zależy jak duże
        urodzi się dziecko.Ja np bardzo nie lubię śpiochów więc nie używałam ich prawie
        wcale za to lubię body i pajacyki.
        A w kombinezonie bez problemu zapinasz dziecko w foteliku,bo ma na dole dwie
        nogawki,ale myślę że spodenki i kurteczka przydadzą Ci się nawet bardziej bo
        potem będziesz mogła zakładać samą kurteczkę w chłodniejsze dni.
        • mgg1 Re: DO MARCOWEK-PYTANIE 31.12.04, 13:55
          koma.edziecko napisała:

> Monia ale nikt tu nie mówi o używaniu tetry jako pieluch,tetrowe pieluszki
          się
          > bardzo przydają jako ściereczki i prześcieradełka, ciuszków dla dziecka
          trzeba
          > mieć trochę więcej bo taki maluch cżęsto ulewa,robi rzadkie kupki które
          > potrafią wylać się z pampersa,na początek nie warto dużo kupować potem lepiej
          > będziesz wiedziałą czego Ci brakuje,poza tym malutkie ubranka starczają na
          > bardzo krótko np.na moją córeczkę te w rozmiarze 56 starczyły na dwa
          tygodnie,a
          >
          > pampersy dwójki były za małe gdy miała sześć tygodni,wszystko zależy jak duże
          > urodzi się dziecko.Ja np bardzo nie lubię śpiochów więc nie używałam ich
          prawie
          >
          > wcale za to lubię body i pajacyki.
          > A w kombinezonie bez problemu zapinasz dziecko w foteliku,bo ma na dole dwie
          > nogawki,ale myślę że spodenki i kurteczka przydadzą Ci się nawet bardziej bo
          > potem będziesz mogła zakładać samą kurteczkę w chłodniejsze dni.
          >
          dokladnie tak
          a pieluchy z tetry maja sluzyc wielu celom - nie myslalam o nich w celach
          przewijania, raczej do kapieli, na komode..., do spania i jako przytulanke
          wiem, ze jest to najdelikatniejsza tkanina i bobaski je lubia....
          ja mojemu kupie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka