elciaj 31.12.04, 18:42 Witam. Jak sądzicie czy w ciąży bezpieczny jest wypad na basen. Chodzi o to czy jakieś bakterie lub wirusy nie dostaną się do dziecka. I czy jest jakaś różnica we wczesnej ciązy a późnej ok 35tygodnia??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nordynka1 Re: Ciąża a basen 31.12.04, 19:15 cześć nie tylko jest bezpieczny i dla mamy i dla dzidzi ale jest to najlepsza forma ruchu dla ciężarnej. Porusza wszystkie mięśnie, w wodzie jesteś lżejsza. Nic nie ma prawa się dostać do dziecka, co najwyżej można nabawić się grzybków w..wiadomym miejscu, ale to kwestia warunków higienicznych jakie panują na danym basenie. To była moja jedyna obawa, ale póki co nieuzasadniona. Nie wydaje mi sie by była różnica w możliwościach korzystania z basenu na początku i pod koniec ciąży. Ja jestem obecnie w 30tc na basen chodzę od miesiąca i bardzo ale to bardzo sobie to chwalę. Zajrzyj na forum trochę dalej, już raz padło pytanie o basen. pozdrowienia Aga Odpowiedz Link Zgłoś
elciaj Re: Ciąża a basen 31.12.04, 20:23 hej dzięki ale powiedz jeszcze czy nie patrzą się dziwnie ludzie na ciężarną w stroju kąpielowym?) Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Ciąża a basen 31.12.04, 22:59 Kobiety patrzyły na mnie z życzliwością, młodzież "z pewną taką nieśmiałością", mężczyźni woleli nie patrzeć, a wszyscy dbali o to, żebym miała cały tor dla siebie i żeby nikt mnie nie potrącił. Wszyscy się gapili (ale na wesoło)kiedy wychodziłam z basenu i cały brzuch mi się ruszał, bo maleństwo okropnie brykało. Być może mam po prostu szczęście (np. zawsze mi ustępują miejsca w kolejkach i autobusach, ale nigdy nie spotkałam się z przykrymi uwagami. A profilaktycznie po basenie używałam lactovaginalu (za wiedzą i zgodą lekarza). Odpowiedz Link Zgłoś
dag_a Re: Ciąża a basen 31.12.04, 22:52 Witam! Basen jest bardzo zalecaną formą aktywności ruchowej dla kobiet w ciąży. Ja jestem teraz w 39 tyg. i nadal chodzę na basen, nawet się zastanawiałam czy tak długo można ale mój gin mnie uspokoił że mogę do kiedy chcę. A co do grzybków, to baseny co dziennie(!) przed zamknięciem są chlorowane i odkarzane, dlatego nic się stać nie może. Jeżeli natomiast chodzi o reakcję to (przynajmiej tam gdzie ja chodzę) są bardzo pozytywne! No i nie dorobiłam się rozstępów, czego zasługą może być właśnie basen. Miłego pływania! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beatam Re: Ciąża a basen 01.01.05, 13:15 To ja z innym pytaniem do pływających: czy kupiłyście specjalny kostium kąpielowy dla ciężarnych? Ja do tej pory chodziłam w moim starym (30 tydz.), ale jego rozciągliwość też ma swoje granice i właśnie chyba je osiągnął A w sklepach widziałam tylko dosłownie 2 kostiumy, czy musze dodawać, że obydwa były nad wyraz brzydkie...? Moze jakieś namiary w W-wie? Odpowiedz Link Zgłoś
dag_a Re: Ciąża a basen 01.01.05, 22:10 Ja używam kostiumu dwu-częściowego bo tylko w taki się jeszcze mieszczę, a nie chciałam wydawać pieniędzy na "brzydki" kostium, w którym niewiele popływam... Odpowiedz Link Zgłoś
mamamai4 Re: Ciąża a basen 02.01.05, 11:32 Ja mam tylko jedna obawe: chlor. Lekarze mowia najlepiej isc na basen z woda ozonowana. Ale na kazdym basenie na ktorym bylam i pytalam sie czy woda jest ozonowana czy chlorowana to padala ta sama odpowiedz: czesciowo ozonowana, czesciowo chlorowana, poniewaz polskie przepisy sanitarne nie zezwalaja tylko na ozonowanie wody. I teraz nie wiem: moze byc ten cholr szkodliwy dla dziecka? Tyle kobiet korzysta w ciazy z basenu wiec chyba nie. Co wy myslicie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
beatam Re: Ciąża a basen 02.01.05, 13:55 Chyba nigdzie w Polsce nie ma basenu z woda tylko ozonowaną a zawartość chloru jest taka, że chyba nie szkodzi. SZczerze mówiąc nie zastanawiałam się nad tym, z tylu form aktywności zostały mi praktycznie tylko spacery, basen i specjalna gimnastyka, nie chcę rezygnować z basenu, który jest najprzyjemniejszy z tego wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
anulla5 Re: Ciąża a basen 02.01.05, 21:09 Czesc, widzialam bardzo ladne stroje ciazowe w decathlonie. Odpowiedz Link Zgłoś
maja45 Re: Ciąża a basen 02.01.05, 21:21 Ja pływałam do 8 miesiąca ciązy-czułam sie swietnie, miałam bardzo elastyczne krocze i poród lżej przebiegał.Mój gin był jak najbardziej za. Co do stroju to mieściłam się w swój normalny , bo niewiele przytyłam. W sklepach sportowych są specjalne stroje dla ciężarnych. Pozdrawiam. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
magda776 Re: Ciąża a basen 02.01.05, 21:23 Ja słyszałam, ze basen, czy wogóle woda może przyspieszyc poród, więc ja z mężem, na basen nie chodzimy od jakiegos czasu w obawie przed wcześniejszym porodem. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
elzbietka73 Re: Ciąża a basen 02.01.05, 21:35 ja nie mogłam chodzić an basen( zabronił mi mój ginekolog- z powodu czystości wody na basenach- chodzi o to że niektórzy przychodzą na basen żeby się odmoczyć , umyć -zostawiając róznego rodzaju rzeczy w wodzie) z tego powodu wybrałam zajęcia na sucho- i wszystkim pszyszłym mamom polecam, po co się narażac na niepszyjemne skutki po basenie ( a znam takich przypadków duzo ) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
nordynka1 Re: Ciąża a basen 02.01.05, 22:21 witam ponownie! jeśli chodzi o reakcje "współpływających" to nie zauważyłam by mi się szczególnie wnikliwie przyglądano. Nikt mi nic nie powiedział, nikt na mnie znacząco nie patrzył, jeśli w ogóle to raczej życzliwie. Jeśli chodzi o kostium to póki co mieścimy się w mój dotychczasowy. Ponoć właśnie w sportowych sklepach można znaleźć ładne kostiumy dla ciężarnych. Jeśli chodzi o grzybki - już o tym było, i chlor - nikt nie jest absolutnie przekonany że pływanie w chlorowanej wodzie może zaszkodzić. Opinie są różne. Doradza się baseny ozonowane (mieszane - jak wiemy). Ale jeśli takiego nie ma w pobliżu..to trzeba wybrać. Ja się trochę czasu zastanawiałam nad tym czy chodzić na basen. I wiecie co? Doszłam do wniosku, że sama się przekonam jak to jest. Bardzo, ale to bardzo brakowało mi ruchu. A jak dotąd będac w ciąży zdążyłam zauważyć, że to na co mam szczególną ochotę jest wyjątkowo korzystne dla mnie - a co za tym idzie dla Malucha. Pomimo pewnych obaw zaczęłam więc pływać i widzę że skutków niepożądanych mi to jak dotąd nie przyniosło, a korzyści owszem. Dlatego będę basen polecać wszystkim przyszłym mamom. A jeśli chodzi o przyspieszenie porodu przez przebywanie w wodzie..hmmm..myślę że to nieprawda. Bo poród może przyspieszyć każda wzmożona (!) aktywność fizyczna (słynne mycie podłogi czy bieganie po schodach), ponoć też współżycie, ponoć też lewatywa...ale woda. Przeciwnie - jeśli poród dopiero co sie rozpoczął, to kąpiel w wodzie osłabia skurcze. Uff ale się rozpisałam. No właśnie wróciliśmy z basenu. Było bardzo fajnie. Trochę ruchu po tych Świętach.. Pozdrawiam Was wszystkie Aga Odpowiedz Link Zgłoś
anouk4 Re: Ciąża a basen 03.01.05, 10:38 a jakimi stylami plywacie? czy np, przy zabce nie naciagaja sie za bardzo miesnie? czy korzystacie tez z masazy wodnych na basenach? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nordynka1 Re: Ciąża a basen 03.01.05, 15:28 pływam takim stylem jakim mi najwygodniej, a że w moim przypadku jest to żabka więc głównie żabką. Trochę na plecach. Nie pływam kraulem który mnie zawsze męczył i męczy dalej, czasem pływam z deską - ogólnie rzecz biorąc pływam dla przyjemności, bez forsowania się. A. Odpowiedz Link Zgłoś
milarka Re: Ciąża a basen 03.01.05, 12:28 W pierwszej ciąży chodziłam na basen, i teraz w drugiej też zamierzam. Zawsze po basenie czułam się super. Strój kąpielowy kupiłam sobie normalny, tylko że 2 rozmiary większy - cały nadmiar rozmiarowy poszedł na brzuszek. A jeżeli chodzi o reakcje ludzi to prawdę mówiąc nie zwracałam na to uwagi, po prostu powiedziałam sobie - idę sobie popływać i nie obchodzi mnie czy ktoś na mnie dziwnie patrzy czy też nie. Kobieta w ciąży często wzbudza ciekawość, zwłaszcza gdy - tak jak w stroju kąpielowym - widać ładnie jej brzuszek, myślę, że jest to naturalne i tyle. Życzę miłego pływania. Odpowiedz Link Zgłoś