edi26 13.01.05, 19:25 jestem w 34 tc i od ok 2 tyg. mam prawie cały czas twardy brzuch, mimo że biorę fenoterol 6x 1/2 tabl. Napiszcie czy też tak macie i czy to może oznaczAć przedwczesny poród? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matka-natki Re: twardy brzuch 13.01.05, 19:46 ja mam twardy brzuch przez cały czas pomimo brania garsci leków, zaczeło sie w 26tc. moj lekarz twierdzi ze spowodowane jest to skurczami macicy czyli oznacza przedwczesny poród, kazał sie spodziewac w kazdej chwili choc on twierdzi ze do 35tc powinnam dotrwac. oczywiscie oszczedzac sie bardzo .... marta i Natka (31tc) Odpowiedz Link Zgłoś
ksenia12 Re: twardy brzuch 13.01.05, 20:00 hej mi też jakoś w 20 którymś tygodniu zaczął twardnieć brzuch i tak mam do dziś (38tc) obecnie to w nocy to mam brzuch twardy jak kamień!! mi gin nie zlecił fenoterolu tylko magnez i nospe (z tym, że nie wszystkim to pomaga)... z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że mimo twardnień da się donosić ciąże, tylko trzeba się troszkę oszczędzać, spacerować minimum, więcej leżeć i wypoczywać... pozdrawiam p.s. czasem nie mogłam prawie chodzić przez te twardnienia Odpowiedz Link Zgłoś
bzysia Re: twardy brzuch 13.01.05, 20:21 czesc, jestem w koncowce 32 tyg i tez biore fenoterol tak jak Ty, ale oprocz tego jeszcze no-spe i izoptin. Sa dni kiedy tez mi bardzo twardnieje brzuch- tak jakby mial peknac, a oprocz tego pojawiaja sie bolesne bole krzyza(ktore de facto sa skurczami). Wczoraj bylam u lekarza i powiedzialam mu o tym, a on na to ze na tym etapie ciazy tak juz moze byc, ale jesli nie ma innych objawow tj nie odchodza ci wody, nie masz REGULARNYCH skurczy, to raczej nie ma powodow do obaw. Jak czasaami mi sie dosc dlugo taki stan napiecia brzucha utrzymuje to gin kazal mi brac 1 tabletke relanium- 5 mg i najczesciej po tym przechodzi- bo to chyba w znacznej mierze tez jest z nerwow. Tak wiec wez sobie 1 tabl relanium- na pewno nie zaszkodzi, a jak nie to napij sie melisy- powinno pomoc.Przynajmniej mi pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś