Dodaj do ulubionych

krótkowzroczność a cc

16.01.05, 19:18
Witam,
mam dużą krótkowzroczność -7,5 dioptrii w obu oczach oraz astygmatyzm.
okulista powiedział, że w zasadzie mogę rodzić normalnie, ale "nigdy nic nie
wiadomo" i dał wskazanie do cc; to samo było u drugiego. Nastawiona na cc
odwiedziałam 2 szpitale w których usłyszałam, że nie honorują takich
zaświadczeń i ew. będzie skrócona druga faza porodu. Poród za miesiąc, a ja
nadal nie wiem co i jak. Szukam osób które mają podobną wadę, powiedzcie jak
rodziłyście.
Obserwuj wątek
    • aniawys Re: krótkowzroczność a cc 16.01.05, 19:23
      Niestety, muszę cię zmartwić. Ja mam podobną wadę do twojej i też mi się
      wydawało, że cesarka w moim przypadku to standard. Ale okazało sie, że nie:
      wskazaniem mogą być dopiero uszkodzenia (wady) siatkówki w oku, sama wada
      wzroku to za mało. Byłam badana właśnie pod kątem siatkówki, okazała się cała i
      zdrowa, i lekarze nie chcieli slyszeć o cc.
      Ostatecznie miałam cc, ale ze wzgl. na poł miednicowe...
      Pozdr.
    • tygrysiatko1 Re: krótkowzroczność a cc 16.01.05, 19:24
      na karowej duża wada wzroku jest wskazaniem do cc... nie wiem czy taka ale wiem
      że ostatnio była przyjmowana dziewczyna do planowego cc ze względu na wadę
      wzroku... powodzenia
    • monia1000 Re: krótkowzroczność a cc 16.01.05, 20:10
      Cześć!
      A z jakiego jesteś miasta?
      Ja mam takie zaświadczenie od okulisty, gdzie mam napisane, że rozwiązanie ze
      wskazaniem do cesarskiego cięcia i moja gin. powiedziała, że w każdym szpitalu
      będą to respektować, nie jest wymagane żadne dodatkowe skierowanie.
      Ja jestem z Krakowa i na pewno w Narutowiczu takie zaświadcznie honorują. Tak
      samo w klinice na Kopernika. Swoją drogą ciekawe, że skoro okulista stwierdził,
      że lepiej rozwiązać ciążę przez cc, to w szpitalu lekarze ginekolodzy chcą
      ryzykować. Ja bym jeszcze popytała w innych szpitalach. W końcu to oczy.
      • ania28.1 Re: krótkowzroczność a cc 16.01.05, 20:27
        i jeszcze jedno, teraz troche sie zmienilo i trzeba miec naprawde powazna wade
        wzroku z uszkodzeniem siatkowki zeby bylo cc. W tej chwili nawet przy minus 10
        rodzi sie drogami natury, chyba ze masz znajomosci...
    • ania28.1 Re: krótkowzroczność a cc 16.01.05, 20:25
      wiesz co, ja jestem po laserowej korekcji wzroku i tez do konca myslalam ze
      bede miala cc a tu niespodzianka i porod drogami natury. tez mi lekarz nie dal
      gwarancji ze wszystko bedzie dobrze, takze rowniez sie martwie... Najwazniejsze
      to miec zamkniete oczy.
      • thiessa Re: krótkowzroczność a cc 16.01.05, 20:49
        Ja rowniez jestem po laserowej korekcji wzroku (-7,5). W Katowicach gdzie
        wykonywany byl zabieg powiedziano mi, ze nie bede mogla urodzic naturalnie, ale
        to nie lekarze a pielegniarki. Postanowilam zglebic temat i dowiedzialam sie ze
        nie jest to prawda, wszystko zalezy od dna oka. Udalam sie na specjalistyczne
        badania pod tym kontem. Okazalo sie, ze dno oka jest w porzadku i ze moge
        rodzic normalnie. Pani okulistka wyjasnila rowniez, ze wada wzroku nie idzie w
        parze ze stanem dna oka. Mozna miec mala wade i miec chore dno oka a mozna i
        faktycznie miec -10 i miec to dno oka w porzadku. Zatem jezeli dno oka jest w
        porzadku a przy tym cisnienie oka nie jest wysokie nie ma przeciwskazan do
        porodu naturalnego.
        W zadnym wypadku natomiast nie zgadzaj sie na skrocenie 2 fazy porodu oznacza
        to uzycie kleszczy lub proznociagu! Ostrzegala mnie przed tym moja pani
        ginekolog. Powiedziala, ze jesli okulista bedzie chcial mi wystawic
        zaswiadczenie tej tresci mam sie nie zgodzic i ma wypisac wskazanie do cc.
        • ania28.1 Re: krótkowzroczność a cc 16.01.05, 21:32
          to tak jak ja...A ty juz rodzilas? Ja mam termin na 18 lutego i bedzie to porod
          silami natury. A mialam -6
          pozdrawiam
          • thiessa Re: krótkowzroczność a cc 16.01.05, 21:40
            Ania ja mam termin na piatek, wiec spodziewam sie w kazdej chwili. Z tym, ze ja
            nie chce cc i badania robilam po to, zeby sprawdzic czy moge naturalnie.
    • rybalon1 Re: krótkowzroczność a cc 16.01.05, 21:31
      niestety niektóre szpitale robia własna konsultacje okulistyczną i nie honorują
      wskazań twojego okulisty - u mnie tak bylo i musiałam urodzić siłami natury ale
      poszło gładko i szybko 2,5 h ... a teraz jest ok z oczami a tez się martwiłam
      dzis musi być podobno duże cisnienie w oczach, słaba siatkowka lub cos z dnem
      oka . okładnie sie nie znam ale tak mowił mi okulista w szpitalu przed porodem
      jak mnie badał sama duż a wada nie jest już wskazaniem do cc, podobno ......
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka