Dodaj do ulubionych

Małowodzie w 9 tc

27.01.05, 19:57
Właśnie wróciłam z wizyty u lekarza. Była to 2-ga wizyta, drugie USG, koniec
9 tc. Lekarz stwierdził płaski pęcherzyk ciążowy, a powinien być banieczką
(poprzednio wszystko było w porządku). Diagnoza: małowodzie. Ciąża żywa jak
powiedział, ale serduszka nie widziałamsad
Czy któraś miała podobny przypadek? Dziękuję za odpowiedź.
Iza
I jak tu nie robić USG przy każdej wizycie?
Obserwuj wątek
    • 1jagienka Re: Małowodzie w 9 tc 27.01.05, 20:16
      Wiesz, w tak wczesnej ciąży różnie może być, ale wyczytałam ostatnio, że to nie
      jest problem, bo wstrzykuje się sól fizjologiczną.
      kontroluj sytuację i myśl pozytywnie. trzymam kciuki
    • isia_50 Re: Małowodzie w 9 tc 28.01.05, 09:57
      Po wizycie nie mogłam sprać i w nocy obdzwoniłam kilka szpitali położniczych
      chcąc zasięgnąć konsultacji innego lekarza położnika. Rozmawiałam z dwoma i
      obaj stwierdzili, że w tak wczesnej ciąży nie może być mowy o małowodziu. Tak
      patologia podobno najwcześniej występuje w 14 tc (a ja mam tak wpisane w karcie
      ciąży). Już nie wiem co myśleć? Ale denerwuję się bardzo.
      • 1jagienka Re: Małowodzie w 9 tc 28.01.05, 10:03
        Isia, te nerwy, które Cię teraz zżerają są gorsze niż wszystkie mało - i
        wielowodzia razem wzięte!!! Moja rada taka: bierz kasę (sorki, ale nawet gdybyś
        miała się gdzieś lekko zadłużyć) i idź po poludniu na USG do innego lekarza. Ja
        bym tak zrobiła. USG maleńkiej kropeczce nie zaszkodzi, a stres ... sama wiesz!
        trzymam kciuki
        • isia_50 Re: Małowodzie w 9 tc 28.01.05, 10:06
          Dzięki jagienka, na pewno pójdę, już robiłam wywiad u koleżanek, która jest
          zadowolna ze swojego gin.
          Założyłam też przed chwilą wątek o kształcie pecherzyka, może któraś mnie
          pocieszy, że też miała płaski i wszystko dobrze się skońćzyło.
          pozdrawiam
          Iza
          • 1jagienka Re: Małowodzie w 9 tc 28.01.05, 10:22
            super, że nie czekasz biernie, bo wtedy w głowie urastają prawdziwe potwory. A
            co do jakości pęcherzyka, to przekonasz się, że kobitki miały różne sytuacje:
            nie jedna była wysyłana na zabieg, bo lekarz nie widział zarodka, bo serduszka
            nie było, pęcherzyk była za mały, itp, a teraz są brzuchatesmile
    • malgosiek2 Re: Małowodzie w 9 tc 28.01.05, 10:44
      Stwierdzenie małowodzia w 9 tyg.ciąży to nieporozumienie i napweno to nie jest.
      Średnia objętość płynu owodniowego w 20 ty. ciąży wynosi ok.500 ml. i wzrasta w
      ||| trym. do 700 ml.
      W pierwszym trymestrze ciąży płyn owodniowy jest przesączem osocza matki.W 12-
      24 t.c. zarówno połykanie,oddawanie moczu zaczynają odgrywać najważniejszą rolę
      w regulacji objętości i składu płynu owodniowego.Więc napewno nie masz się czym
      martwić.Pozdrawiam Gosia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka