olkaaaa 07.02.05, 12:36 niedawno czytałam w internecie jakich ryb nie wlno jeść i zapomniałam adres może wy wiecie czy dorsza w ciąży to można jesć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1jagienka Re: można w ciąży 07.02.05, 12:52 Witaj, nie pomogę Ci w kwestii stronki, ale powiem, że ani w pierwszej ciązy ani teraz nie dokonywałam tak dogłębnej analizy tego stanu. Nie robiłam i nie robię nic, co zaszkodziła by maleństwu, ale takie szczegółowe "przechodzenie" ciąży jest chyba zbyteczne i męczące. To chyba nie ma sensu??))) pozdrawiam CIę mocno Odpowiedz Link Zgłoś
elayne_trakand Re: można w ciąży 07.02.05, 12:57 Można jeść ryby ale nie surowe i raczej nie wędzone. Nie dajmy się zwariować Odpowiedz Link Zgłoś
olkaaaa Re: można w ciąży 07.02.05, 12:59 no ja w sumie też tak myśle ale wiesz zapytać zawsze warto bo to różnie bywa Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: można w ciąży 07.02.05, 12:59 lososia wedzonego nie mozna slyszalam, robili badania i zawiera to mieso tyle szkodliwej chemii ze teoretycznie na opakowaniu powinno byc napisane ze kobietom w ciazy nie wolno, to z tego co wiem na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
martaglowacka Re: można w ciąży 07.02.05, 13:00 Ja w pierwszej ciąży i teraz jem i jadłam: - surowe i wędzone ryby - tatara - sery pleśniowe - cytrusy - truskawki itp. I wszystko jest OK. Nie można dać się zwariować. Synek ma ponad 3 lata i nie ma ani nie miał żadnej alergii, nie jest na nic uczulony (niektórzy twierdzą, że właśnie dlatego, że w ciąży je się prawie wszystko). Odpowiedz Link Zgłoś
mw04 Re: można w ciąży 08.02.05, 11:16 Sery pleśniowe mozna jeść, ja też je wcinam, ale pod warunkiem,ze są z pasteryzowanego mleka. Wiekszość tych, które można kupić w sklepach jest z pasteryzowanego. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka26 Re: można w ciąży 07.02.05, 14:02 Ja też jem od czasu do czasu makrelę wędzoną -bardzo ją lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
miracll Re: można w ciąży 07.02.05, 17:53 Nie powinno sie jeść surowych ryb i owoców morza oraz lekko wędzonych, nie polecane są również sery pleśniowe. Wszystkie te rzeczy mogą zawierać bakterie listerii, nieszkodliwe dla nas, a zabójcze dla płodu. Jeżeli jednak masz na rybo ochopte, czy na sery, a nie masz innych problemów w ciąży to jedz, byleby wszystko było świeże i bardzo dobrej jakości. Przestrzegam Cie jednak przed surowymi rybami i mięsem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodasoft2 Re: można w ciąży 07.02.05, 22:50 Gdyby tak dokladnie analizowac wszystko co napisza to pilabys pewnie tylko wode. Ja jestem juz na koncowce i ostatnio zainteresowalam sie watkiem co mozna jesc kiedy sie karmi piersia. Po wszystkich zeczach jakie przeczytalam stwierdzam ze moge jesc tylko jablka i pic wode. Takze trzeba to brac na dystans Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: można w ciąży - Jagodo... 07.02.05, 23:04 Jagodo, ale wiesz, że jabłka to tylko gotowane, bo surowe mogą wywołac kolke ? Odpowiedz Link Zgłoś
jagodasoft2 Re: można w ciąży - Jagodo... 07.02.05, 23:25 A pozniej sie dziwic ze kobiety karmiace szybko zrzucaja wage. Poprostu dieta cud. Odpowiedz Link Zgłoś
cruk Re: można w ciąży 08.02.05, 09:34 jak pewien lekarz sie smial - mozna w ciazy wszystko, byle do pierwszego zmeczenia - to jesli chodzi o "czynnosci", co do apetytu - z umiarem i rozsadnie.. gdy moja znajoma (dziecko pierwsze i jedyne, ksiazkowo traktowane, zaplanowane od a do z, dziewczyna kolo 40-tki) zaczela robic mi przeglad w lodowce i w szafkach z komentarzami - chyba oszalalas, ze pijesz soki z kartonow, bo zawieraja jakies trujace pierwiastki, bo wnetrze kartonu jest pokryte czymstam - tylko szklane butelki! - chyba oszalalas, ze jesz cytryny, mandarynki i lubisz grapefruity - chyba oszalalas, ze jesz ryby - chyba oszalalas, ze pijesz herbate - ale psa (3 letnia sunia) to sie chyba pozbedziesz, przeciez dziecko bedzie mialo alergie, podobnie z papuga - bezzwlocznie usunac z domu - nie mozesz miec tego, tamtego i siamtego - nie mozesz jesc tego i tamtego - co najmniej 8 litrow plynow bo nie bedziesz miala odpowiedniej ilosci plynow - nie moge uzywac calej masy kosmetykow wg kolezanki - nie moge prac ubran w zwyklych proszkach, bo dziecko moze przez skore matki zlapac alergie.. w zyciu po 1,5 godzinnym spotkaniu nie bylam tak zmeczona psychicznie jak wtedy.. rozumiem, ze jej mala ma cala mase alergii.. rozumiem, ze mama trzesie sie nad nia i nad soba.. rozumiem schize, gdy dlugo sie stara o dziecko bezskutecznie i wreszcie pojawia sie ten maly cud na swiecie.. rozumiem, ze mala jest chorowita... ale na boga.. jakis czas pozniej wpadli do mnie inni znajomi, z rownolatka corki powyzszej znajomej.. - nie bylo traumy, ze mala klapnela na srednio czystej podlodze w kuchni i glaskala psa i nie bylo zaraz obsesyjnego mycia prawie calego dziecka - nie bylo problemu by mogla cos zobaczyc, dotknac, posmakowac - dziewczynka nie ma alergii, mimo ze mama tak obsesyjnie nie ograniczala produktow ktore lubila jesc - mama w ciazy jadla to, na co miala ochote - jedyna wysypka przytrafila sie malej od oliwki J&J dla dzieci, wiec jej nie stosuja - mala od 17 miesiecy bycia na swiecie tylko raz sie przeziebila mysle ze nie mozna dac sie zwariowac.. moze to glupie porownanie, ale jeszcze kilkanascie lat temu, nie bylo takiej schizy, ze kobiety zadaja mnostwo pytan o to co mozna jesc, pic, robic. moze i wowczas nie byly tak powszechne alergie i sztuczne pedzenie roslin czy zwierzat, ale tez nie bylo az tak daleko posunietej "sterylnosci" w podejsciu do okreslonych tematow, czy lepiej? nie wiem, ale kto sie wtedy zastanawial, jak tu jedna z dziewczyn na forum (po tym pytaniu rece mi opadly) - czy w czasie ciazy ona sie moze depilowac... Odpowiedz Link Zgłoś
jagodasoft2 Swieta racja!!! 08.02.05, 23:20 Nic dodac nic ujac, kolezanka ma po prostu racje Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: można w ciąży 08.02.05, 09:37 z tymi trujacymi z restauracji japonskich radzilabym uwazac ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
badarka Re: można w ciąży 08.02.05, 09:54 ale to chyba zawsze, niekoniecznie w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś