doska75 10.02.05, 19:01 No właśnie.Jak to jest dziewczyny.Czy na USG lekarz podaje faktyczny wiek dziecka (czyli od zapłodnienia) czy od OM? Bo u mnie jest tak,że jestem w 11 tyg. a wiek płodu to 9 tyg.I jak mam to rozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
staro Re: USG-wiek dziecka od OM czy faktyczny wiek pło 10.02.05, 19:03 Chyba tak, że zaszłaś po 2 tyg. od OM Odpowiedz Link Zgłoś
anek130 Re: USG-wiek dziecka od OM czy faktyczny wiek pło 10.02.05, 22:14 USG na podstawie pomiarów podaje rzeczywisty wiek i dodaje 2 tygodnie czyli mniej więcej wychodzi to wiek liczony od ostatniej miesiączki. pozdrawiam Ania 35tc Odpowiedz Link Zgłoś
hyris Re: USG-wiek dziecka od OM czy faktyczny wiek pło 11.02.05, 11:33 Przy okazji badania USG podaje się rzeczywisty wiek dziecka na podstawie rozmiaru. Zanczy to, że z założenia ok. 2 tyg. mniej niż według OM. Gdy miałam USG w 13 tygodniu wg. OM, a badanie okresliło wiek dziecka na 14 tydzień, to oznaczało to, że albo jest ono o 3 tygodnie starsze niż wyszło z obliczeń kalendarzowych albo (i to jest na 90% mój przypadek) jest zwyczajnie bardzo duże Odpowiedz Link Zgłoś
sylka75 Re: USG-wiek dziecka od OM czy faktyczny wiek pło 11.02.05, 12:55 Przykro mi, ale mylisz sie Hyris - USG podaje wiek rzeczywisty wiek plodu + 2 tygodnie, tak jak ktoras z dziewczyn napisala wyzej. Jesli daty z OM i USG sie nie pokrywaja, to pewniejsza jest data z USG, ale tylko tego ktore bylo zrobione do 10 tyg ciazy, z bledem maksymalnym do 7 dni. Dla mnie sprawa terminu byla istotna i dokladnie wypytalam mojego lekarza jak to jest. U mnie roznica wyniosla az dwa tygodnie - na pierwszym USG wyszlo 8tc 4 dzien, a z OM wynikalo 10tc 3 dzien - kolejne USG potweirdzilo prawidlowowsc pierwszego, tak wiec jestem pewna juz ze zaszlam w ciaze dwa tygodnie pozniej niz to wynikalo z OM. To mozliwe Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: USG-wiek dziecka od OM czy faktyczny wiek pło 11.02.05, 13:00 u mnie wiek ciąży licząc od OM i wg pomiarów usg jest prawie identyczny +/- 3 dni - więc widać zaszłam w ciążę książkowo Odpowiedz Link Zgłoś
sylka75 Re: USG-wiek dziecka od OM czy faktyczny wiek pło 11.02.05, 13:01 Tak sobie teraz pomyslalam, ze moze niektore aparaty USG nie dodaja z automatu tych dwoch tygodni... ale jeszce z takim sie nie spotkalam. A poza tym lekarski sposob liczenia zaklada zawsze dodanie dwoch tygodni - mysle, ze gdyby USG ich nie dodawalo to moze oni sami by sie w tym pogubili Odpowiedz Link Zgłoś
martyna122 Re: USG-wiek dziecka od OM czy faktyczny wiek pło 11.02.05, 15:11 U mnie na pierwszym USG data była 13.06, wg OM 08.06, a wg ostatniego USG 22.06, dodam, że lekarz robiący USG stwierdził, że z dzieckiem wszystko w porządku. Moja lekarz prowadząca nie zmieniła terminu i pozostał 08.06. Naprawdę nic z tego nie rozumiem. Lekarze mowili mi, że termin z USG jest mało istotny, bo na badaniu dziecko może się ułożyć tak, że wydaje się mniejsze. Sama już nie wiem, bo jak czytam wiadom. na tym forum to wychodzi, że ważniejsze z USG. Odpowiedz Link Zgłoś
hyris Re: USG-wiek dziecka od OM czy faktyczny wiek pło 11.02.05, 16:44 Właśnie, własnie. Ja tez byłam przekonana,że tak jest, więc wcale mnie nie zaniepokoiła różnica 1 tygodnia między OM a USG, dopiero moją lekarkę zainteresowała spora niezgodność (3 tyg). Przepytała mnie na okoliczność i wyjaśniła szczegółowo na czym polegają róznice w obliczeniach. Dodam tylko, ze skierowała mnie do konkretnej lekarki na USG, więc zna jej sposób opisu badania (bo to ona opisywała, a nie maszyna). Ale, tak jak napisałaś, co lekarz i aparat to inny obyczaj może być... Choć w sumie to nie dobrze, bo wprowadza zamieszanie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaa Re: a ja wg usg starsze dziecko, OM -młodsze..?? 11.02.05, 17:59 no to u mnie jest jeszcze inaczej według USG juz od dłuzszego czasu wychodzi,ze dzidzia starsza o 2 tygodnie niż wskazuje OM..i teraz nie wiem którego terminu porodu sie trzymac czy OM czy USG hehe..ale z drugiej strony jak na 33tc to bobasek kolosik jest, bo waży juz 2800- Bomba co? (cukrzyca wykluczona) POZDRÓWKA Odpowiedz Link Zgłoś
kamcia2 Re: do hyris 11.02.05, 18:15 Witaj, mi wyszło dokładnie tak samo jak Tobie, podczas obydwu USG wyszło mi że płód jest starszy o 3 tyg niż się spodziewałam tzn wiek płodu jest o tydzień starszy niż OM. Ja też uważam, że faktycznie zapłodnienie mogło mieć miejsce tydzień przed OM, ale lekarz powiedział, że on by to interpretował jako bardzo duże dziecko. W rezultacie nawet nie wiem jaki mam termin porodu, bo mój lekarz prowadzący czeka na ustalenie terminu porodu przez USG, a lekarz na USG powiedział że on mi nie wyznaczy bo lekarz prowadzący powinien. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
doska75 Wiek płodu 12.02.05, 18:46 No czyli bywa różnie z tym USG.Każda z Was ma inne doświadczenia i w sumie jedne mają dzieci młodsze niż od OM a innym termin się pokrywa.I traf tu człowieku! Odpowiedz Link Zgłoś