olimpijka 12.02.05, 16:30 dziewczny jestem w 8tc i mam mdłości na potęgę - poradźcie co zrobić, żeby normalnie funkcjonować. dzięki o. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elza78 Re: sposób na mdłości 12.02.05, 17:26 unikac kuchennych zapachow, czesto wietrzyc pomieszczenia w ktorych przebywasz, ale przede wszystkim nie dopuszczac do tego aby zoladek byl zupelnie pusty bo to paradoksalnie mdlosci nasila (np co godzine zjesc sobie lyzeczke jogurtu, lub ciastko), mozna jesc cukierki mietowe, albo pic mietowa herbatke bez cukru (ja na tym dalam rade, ale ponoc herbata mietowa nie jest wskazana, nie wiem czemu), jeszcz ejedno - najadac sie za bardzo tez nie mozna bo tez jest wtedy niedobrze... no i pociesze cie ze wszystko powinno przejsc w okolicach 12 - 14 tygodnia takze te 4 tygodnie to niewiele czasu - szybciochem minie . Odpowiedz Link Zgłoś
lula11 Re: sposób na mdłości 12.02.05, 17:50 Witaj, mi pomogła mietowa herbata oraz guma miętowa). Pomagała tez surowa marchewka i jogurt naturalny. Ale najlepsza była ta mocno mietowa guma, do dzisiaj nosze ją ze sobą, tak na wszelki wypadek. Moje nudnosci i wymioty trwały od 6 tc do 13 tc. Agata, 7mc. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: sposób na mdłości 12.02.05, 19:08 jak mdli to podgryzaj cos. mi pomagaja paluszki slone. znajdz swoj "produkt" Odpowiedz Link Zgłoś
mama.lat.21 Re: sposób na mdłości 12.02.05, 20:53 Jednym ze sposobów na mdłości jest jedzenie migdałów. POLECAM. SPRAWDZONE. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila63 Re: sposób na mdłości 13.02.05, 11:26 Cześć dobrze to znam, największy problem miałam rano. i kuchenne zapachy makabra. jak sobie radziłam. nie wstawałam zanim nie zjadłam czegoś małego np. mały jogutt z musli, albo choćby kilka krakersów, pamiętaj jak jesz to usiąz prosto! - oczywiście musiał to przygotować mój mąż( śniadanka do łużka gwarantowane przez 3 miechy). po zjedzeniu nie wstawaj od razu posiedz chwilkę powinno przejść. po obiadku -szybko na spacer (tak zeby organizm się nie zorientował) no i staraj się unikać kuchni. po magicznej granicy 3-go miesiąca wsztystko znikneło. pozdrawiam i trzymaj sie mocno!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
justakr Re: sposób na mdłości 13.02.05, 11:45 U mnie 13 tydz ciąży trwa a nudności niestety dalej mam! Zostałam już pocieszona na forum, że lada moment przejdzie więc "jadę" na nadziei że to może już... Póki co wszystkie wymienione przez przedmówczynie sposoby pomagają i mnie, a najbardziej pomaga leżenie, gdy jest mi żle i pogryzanie np jabłka- sprawdza się zwłaszcza wieczór! I koniecznie unikaj zapachów kuchennych - mnie koi zapach brisa leśnego i wieczorkiem z reguły leżę sobie w jego oparach )) Pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkie mamy z mdłościami Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: sposób na mdłości 13.02.05, 11:48 to ja troche optymistyczniej. dzis koncze 10 tc a od czwartku mdlosci mam mniejsze! hurrrrrrraaaaaa!)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
justakr Re: sposób na mdłości 13.02.05, 12:05 Pimpek Twój optymizm jest zaraźliwy! Skoro Tobie przechodzi to mi też musi! Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: sposób na mdłości 13.02.05, 12:08 justakr napisała: > Pimpek Twój optymizm jest zaraźliwy! Skoro Tobie przechodzi to mi też musi! no nie moze wiecznie mdlic czlowieka! a kiedy cizowe zarcie? ja na razie jem jak wrobelek Odpowiedz Link Zgłoś
justakr Re: sposób na mdłości 13.02.05, 12:17 ha ha! ja tak samo- nie mam ochotki na jedzonko! A ponieważ normalnie uwielbiam jeść jeść i jeść to już pragnę tych dni, żeby nadeszły! A zaraz jadę do teściowej, gdzie stoły się uginają od żarcia i nie wiem jak ja to przetrzymam Muszę chyba zażyć lekarstwo p/wymiotne to będę mieć spokój Odpowiedz Link Zgłoś
olimpijka Re: sposób na mdłości 13.02.05, 19:27 dzięki na pewno wypróbuję wszystkie sposoby, ja też już nie mogę się doczekać słynnych ciążowych zachciewajek. Myślałam że przez ciąże zoobliguję narzeczonego do zapraszania mnie sushi albo inne frykasy ( a tymczasem jedynie mam ochotę na kapustę kiszoną - 84gr za 10 dkg, lub gotowanego ziemniaka pozdrawiam o. Odpowiedz Link Zgłoś
magmulka Re: sposób na mdłości 14.02.05, 20:34 No proszę!! A myślałam, że tylko ja jakaś dziwna z tą kapustą i ziemniakami Ostatnio z pysznego niedzielnego obiadu zjadłam tylko te dwa składniki, nic innego nie byłam w stanie pochłonąć. Moje nudności trwają dopiero tydzień i ciężko mi z myślą, że jeszcze tyle czasu to będzie mogło potrwać ;-/ Też się ratuję miętową gumą do żucia i świeżym powietrzem. Spróbuję tych migdałów, bo mnie zaintrygowały. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: sposób na mdłości 14.02.05, 20:40 a ja wcinam ryz, buraki....ogorki, pomidorki i ogorki no i grejfruty. wszystko w minimalnych ilosciach. szkoda gadac Odpowiedz Link Zgłoś
justakr Re: sposób na mdłości 15.02.05, 10:45 A ja kupiłam wczoraj korzonek imbiru i właśnie zrobiłam sobie herbatkę i będę testować ) Odpowiedz Link Zgłoś