izutek macica dwurożna 12.04.05, 22:19 stralismy sie i dzidziusia 6m-cy. udalo sie, ale niestety okazalao sie prawdopodobnie ciaza biochemiczna - mialam mikroporonienie (jak to nzazwal moj lekarz) w 6tc. mozemy se starac od razu, ale martwi mnie jedna rzecz - mam dwurozna macice... nie wiem jak duza jest wada, ale bylam juz na ok 12 usg (mialam monitorowane cykle - wszystko jest super pod tym wzgledem - hormony tez) i tylko raz jedna pani doktor miala podejrzenia, ze mam macice dwurozna, a pozniej jeszcze jeden lekarz mi o tym powiedzial. W sumie usg robilo mi 5 roznych specjalistow (tak akurat byla mozliwosc u mowienia sie na to usg monitoringowe, ale moze to i dobrze - bo bylo szersze spojrzenie...) i tylko 2 z nich zauwazyla.. w takim razie moze ta wada nie jest u mnie taka duza... jak Pani mysli?? martwie sie, bo slyszalam i czytalam, ze mga byc z tym problemy... Odpowiedz Link Zgłoś
kachajot Re: macica dwurożna 13.04.05, 15:20 W układzie rodnym kobiety może dojść do częściowego (tzw. macica dwurożna) bądź całkowitego zdwojenia (zdwojenie macicy, pochwy). Oprócz dohisteroskopii diagnostycznej oraz histerosalpingografii radiologicznej (RTG-HSG), do oceny zmian budowy macicy i drożności jajowodów służy kontrastowa histerosalpingografia sonograficzna (sono-HSG, sonohisterosalpingografia, sonohisterografia). Macica dwurożna jest anatomiczną wadą wrodzoną, która może (nie musi) utrudniać donoszenie ciąży. Potrzebna jest opieka doświadczonego ginekologa i należy stosować się do jego zaleceń. Proszę tak zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
bukiecia Re: Problemy po porodzie 13.04.05, 11:47 Witam, Mam pytanie do Pani... Otoz rodzilam po raz pierwszy 15 miesiecy temu, dziecko bylo duze i na dodatek ustawilo sie twarzyczka w kierunku spojenia lonowego. Mialam spore naciecie a porod sie przedluzal. Na szczescie dziecko wyszlo z tego bez szwanku. Jednak ja do tej pory odczuwam skutki tego porodu - najbardziej dokucza mi uczucie braku czucia kiedy chce sie wyproznic, zupelnie jakbym stracila tam czucie i przez to wyprozniam sie bardzo rzadko i zawsze jest to zaparcie. Druga sprawa to bol w kosci ogonowej kiedy siadam utrzymujacy sie juz ponad rok (od czasu porodu) Mam goraca prosbe - czy moglaby pani zasugerowac mi co moglo byc przyczyna tych dolegliwosci (szczegolnie tych problemow z wyproznianiem) i czy jest mozliwosc naprawy tego? Obecnie jestem po raz drugi w ciazy i bardzo sie boje ze kolejny porod pogorszy moj stan, czy powinnam rodzic naturalnie czy moze dla ochrony resztek zdrowia zdecydowac sie na cc? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kachajot Re: Problemy po porodzie 13.04.05, 13:04 Prawdopodobnie doszło do porazenia jakiegos splotu nerwowego, prosze zapytac sie swojego lekarza prowdzącego czy nie mógłby wysłac Pani do neurologa ,który napewno postara sie rozwiązac Pani problem.Ze swoim lekarzem prosze omówic ewentualne za i przeciw odnosnie cc.Drugi poród siłami natury moze ale niekoniecznie musi pogłebic Pani dolegliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
m3mphis duze cisnienie 13.04.05, 15:20 > wysokie cisnienie 160/100 rano a w ciagu dnia 140/90... do tego bole glowy nie > zdazalo sie to wczesniej , 18tc, dzis ide do szpitala, gino mnie skierowal, > jakie leczenie mnie czeka, boje sie... Odpowiedz Link Zgłoś
kachajot Re: duze cisnienie 13.04.05, 15:26 na to pytanie udzieliłam odpowiedzi mailem Odpowiedz Link Zgłoś