pikaczkot 02.03.05, 12:08 Pracuję w małej firmie. Jestem na L4. Za luty powinien mi zapłacić ZUS. Jest już 2 a pieniędzy nie widać. Jak szybko ZUZ we Wrocławiu wypłaca pieniądze i czy wpłaca je na konto, czy przysyła przekaz do domu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olciac1 Re: ZUS 02.03.05, 12:17 Jak ja byłam na L4 to za każdym razem chorobowe wyplacal mi zaklad pracy.A on chyba ściągał od Zus-u. Odpowiedz Link Zgłoś
ggosiek Re: ZUS 02.03.05, 12:24 za 33 dni chorbowego wypłaca pracodawca, później przejmuje ZUS i od 34 dnia choroby wypłaca zasiłek chorobowy. Jeśli w firmie jest zatrudnionych natomiast wiecej niż 20 osób to zarówno wynagrdzenie za chorobę jak i zasiłek chorobowy wyplaca zakład pracy, a na deklaracji rozliczeniowej z ZUS kompensuje sobie wyplaconą kwotę zasiłku z kwotą należną do zapłaty z tytułu skł. na ubezp. spł. To jak szybko prześle zus pieniążki zależy od tego czy dokumenty złożne w ZUS- ie były dobrze sporządzone. Jeśli jest wszystko ok. powinni wysłać pieniądze ok. 30 dni od daty złożenia druku Z-3 wraz ze zwolnieniem lekarskim w siedzibie ZUS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
sylraf Re: ZUS 02.03.05, 12:22 Ja miałam kasę z ZUS Piaseczno p/Warszawą. Mi wpłacali bardzo szybko, max. kilka dni po zakończeniu danego zwolnienia (nie płacili za cały miesiąc, tylko za konkretne zwolnienie, więc w miesiącu miałam dwa przelewy, bo były 2 zwolnienia) Normalnie przesyłają pocztą (i wtedy idzie dłuuuużej), chyba że złożysz u nich pismo (musi byc osobiście, lub listem poleconym, faxów nie uznają), że chcesz przelew na konto, i podajesz nr konta. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
sylraf Re: ZUS 02.03.05, 12:27 OlciaC, racja, opisana przez ciebie sytuacja dotyczy zakładów zatrudniających powyżej 20 pracowników. Gdy firma ma mniej niz 20 pracowników, powyżej 33 dnia choroby zobowiązania przejmuje ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
magda742 a w Warszawie? 02.03.05, 12:24 a może ktoś wie jak jest w wawie, ja jestem na zwolnieniu od 20-go lutego, dostalam część poborów z firmy, a za zwolnienie jeszcze nie. Ktośm wie jak to jest z tym wypłacaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
ggosiek Re: a w Warszawie? 02.03.05, 12:27 Jak jesteś na zwonmieniu dopiero 9 dni to co chcesz od ZUS-u dostać, przecież zus przejmnie twoje chorobowe dopiero po 33 dniach. czyli pamiery firma będzie musiała dostarczyć w marcu? Odpowiedz Link Zgłoś