Dodaj do ulubionych

bielsko-Biała

23.03.05, 12:09
Cześć dziewuszki, przeglądnęłam cały ten wątek i mam kilka pytań do Was:
- Barbs - interesują mnie informacje na temat „kobiety bez nacięć”,
może znasz jakiś link? Zupełnie się tym nie interesowałam i nie sądziłam, że
może to być- tak duży problem. Gdzieś tylko wyczytałam, że lepiej jak
krocze samo się LEKKO naderwie niż go nacinać- (ponoć- lepiej się
goi), ale spotkałam też i przeciwne zdania.

- BARBS - jeszcze poród w wodzie, jak planowałam ciąże to tylko taki
poród wchodził wg. mnie w grę, ale wiadomo, że może różnie być- , np. dziecko
będzie za duże. Jeżeli chodzi o szpital pod szyndzielnią to spotkałam się z
różnymi zdaniami i to samych pracowników: jedni twierdzą, że poród w wodzi u
nich jest, a drudzy, że porodu w wodzie nie ma pod Szyndzielnią , więc nie
wiem i jak to w końcu wygląda, jak będziesz wiedziała coś na ten temat to
napisz proszę. Poza tym co to właściwiej jest poród w wodzie? Podobno sa dwa
rodzaje? Ale wszędzie czytałam tylko o jednym, może wiesz coś więcej na temat
porodu w wodzie?

- Barbs -czy będziesz miała „swoja” położną, przy porodzie?

- ktoś pytała wcześcniej o poród w eskulapie - kosztuje 100 zł (dane z
końca 2004r.)

- Co do szkoły rodzenia, czy tam naprawdę podają tam unikalne
informacje trudno do zdobycie z książek, czasopism?? Sama byłam jak
najbardziej za szkołą, ale teraz u mnie krucho z kasą i się zastanawiam...
ale mam jeszcze dddduużżżżżoooo czasu.

- Gdzie najtaniej można kupić- ciuszki dziecięce, pościel,
kordziołkę dla maluszka, laktator ?? jak macie jakieś sprawdzone miejsca to
napiszcie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam Was wszystkie Ania
PS. na razie ma utrudniony dostęp do netu więc nie będę tu zaglądać
regularnie, ale nie rozchodźcie się !!!
Obserwuj wątek
    • e_rubi Re: bielsko-Biała 23.03.05, 13:11
      Co prawda pytanie bylo nie do mnie, ale tak sie akurat sklada, ze wczoraj na szkole rodzenia jedna z dziewczat pytala sie o porod w wodzie. Szkola jest przy Wyspianskiego ale pyt. dot szpitala wojewodzkiego. Polozna powiedziala, ze teoretycznie mozna urodzic dziecko do wody w Szpitalu pod Szyndzielnia i ze widziala taki porod na filmie, ale byla zaszokowana, bo dziewczyne w tej wannie i tak nacinali...Duze doswiadczenie w porodach w wodzie ma szpital w Tychach i radzila, ze jesli komus zalezy na takim rodzaju porodu i chce uniknac naciecia, to najlepiej jest tam. Pod szyndzielnia wiekszosc porodow wyglada jednak tak, ze jest sie w wannie do jakiegos momentu a wlasciwy moment czyli parcie odbywa sie na lozku porodowym. Najlepiej jest jasno dogadac sie z personelem, o co nam chodzi jak mowimy porod w wodzie. Bo to sa wlasnie te "dwa rodzaje" porodow w wodzie: 1) lezysz w wannie w I fazie porodu a na II faze czyli wypracie dziecka wychodzisz; 2) zostajesz w wannie do samego konca i dziecko rodzi sie do wody

Jesli chodzi o nienacinanie to mnie sie nie udalo znalezc w B-B poloznej, ktora by sie podjela ochrony krocza. Rowniez pytalam o to na szkole rodzenia. Naciecie u pierworodek jest rutyna zarowno w szpitalu wojewodzkim, jak i w tym na wyspianskiego. Mam jeszcze 2 miesiace czasu, ale nie sadze zeby sie cos zmienilo w tej kwestii. Moj lekarz rowniez jest za nacieciem - twierdzi ze tak jest bezpieczniej i dla mnie i dla dziecka. Sama juz nie wiem, co o tym myslec.

Szkola Rodzenia - ja chodze i jestem zadowolona, poznalam szpital i personel, nauczylam sie oddychac - na kazdych zajeciach trenujemy, dowiedzialam sie wszystkiego co chcialam na temat porodu, pologu, karmienia piersia i pielegnacji dziecka. Moze to samo mozna by przeczytac w ksiazkach, dla mnie jednak duze znaczenie mial fakt, ze mozna bylo zadawac konkretne pytania, rozwiac watpliwosci. W ramach szkoly sa rowniez spotkania z lekarzami: ginekologiem, anestezjologiem i pediatra. Oswoilam sie z tez z samym szpitalem, wiem co sobie przygotowac, gdzie sie zglosic itp...Wg mnie bylo warto
      Ja chodze na Wyspianskiego, bo tam bede rodzic - koszt 150
      Szkola pod szyndzielnia kosztuje 280 zl
    • anbull Re: bielsko-Biała 23.03.05, 13:21
      sory miało isć do STARWGO wątku dotyczącego B-B. Więc może dziewczyny
      przeniesiecie się tutaj aby kontynuawać rozmowę ZAPRASZAM
      Bedzie WAS łatwiej znależć
    • anbull Re: bielsko-Biała 23.03.05, 13:23
      e-rubi dzieki za odp.
    • barbs Re: bielsko-Biała 23.03.05, 14:49
      Jejku, zostałam expertem smile smile smile. Ale i tak E-rubi była szybsza i w sumie na
      wszystko odpowiedziała smile Pozostało mi tylko wkleić link do wątku o nacięciach
      ( a raczej ich braku). Oto on:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=10810025
      Czy będę miała swoją położna do porodu nie wiem, bo na razie żadnej nie znam.
      Skoro jednak E-Rubi nie udało się znaleźć takiej, która chroniłaby krocze, to
      nie sądzę abym i ja natknęła się na takie cudo - a taką co chronić nie będzie i
      tak mam zapewnioną przez NFZ, więc nie widzę powodu, żeby jeszcze extra za to
      płacić.

Ja większość wyprawki kupowałam w hurtowni na Komorowickiej, ale wtedy było tam
      relatywnie taniej niz teraz. Trochę sie ostatnio rozbestwili i podnieśli ceny.
      Generalnie jednak, jeśli chcesz kupić najtaniej, to chyba trzeba po prostu
      kartkę w dłoń i wycieczka po sklepach. Pospisywać ceny i potem kolejna
      wycieczka, tym razem zakupowa, brać dane rzeczy tam gdzie najtaniej...

E-Rubi - czemu wcześniej nie wspominałaś o tych Tychach??? To jest dla mnie
      bardzo ważna informacja!!! Zastanawiam sie poważnie nad Izbą Porodową w
      Lędzinach, do Tychów miałabym nawet bliżej... Wszystko co na ten temat wiesz
      poproszę! Czy w Tychach jest tylko jedna porodówka? Coś czuję, że trzeba tam
      będzie gdzieś w kwietniu/maju podjechać...Jedno co mnie trochę zniechęca, to
      fakt, że synek nie będzie wtedy RODOWITYM bielszczaninem smile Ale cóż... Ja też
      nie jestem smile

Anbull - zapraszamy jednak do starszego wątku smile
      Barbs

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka