Dodaj do ulubionych

opryszczka

23.03.05, 12:56
Dziewczyny
Czym smarować opryszczkę w 8 tygodniu ciąży!!! Może coś wziąć - witaminy czy
coś??????
Obserwuj wątek
    • ladylu Re: opryszczka 23.03.05, 14:15
      polecam zwykłą maść cynkową.
      • e-myszka Re: opryszczka 24.03.05, 10:46
        A co na opryszczke narzodow plciowych? Czy to sa male,czerwone plamki?
    • farja Re: opryszczka 23.03.05, 14:28
      ja jestem teraz w 11 tyg ciązy, ale koło 8 tyg wyskoczyły mi 3!!!!! wielkie
      opryszczki na ustach. zazwyczaj brałam heviran-ale w ciązy to wykluczone.
      Spanikowałam, bo to nic,że "małe usteczkasmile)" mnuie bolały, ale pomyslałam,ze
      to w końcu wirus i czy nie szkodzi dzidziusiowi. Poszłam więc do lekarza i
      powiedział,zeby unikać typowych masci na opryszczke - jedyne co - to delikatnie
      maśc cynkowa 9aż "bąbele" z płynem zniknie - a potem to juz tylko nawilżać
      pomadka, tłustym kremem,żeby ranki nie pękały. Dzidziusiowi to nic nie grozi.
      Problem byłby tylko wtedy, jezli byłaby to opryszczka narządów płciowych - a my
      tu o buzismile))

Pozdro!
      • miriam38 Re: opryszczka 09.10.16, 14:11
        Na pocieszenie mogę Ci napisać, ze moja mama w ciąży ze mną miala nawal opryszczek 35 lat temu nic nie bylo na to, wiec tylko paste do zębów stosowala. Moja nam przechodziła to zawsze ostro - 3 na raz. Ja urodzilam sie zdrowa. Mam jednak na ustach minimalnue mniej koloru czerwonego w miejcu opryszczek mojej mamy, to ciekawostka chyba.....
    • murken Re: skuteczny sposób na opryszczkę 24.03.05, 10:36
      Tez miałam opryszczkę na ustach ok. 12 tyg. Załatwiłam ją spirytusem
      salicylowym w ciagu jednej doby,jeszcze przed pojawieniem się pęcheży.Namocz
      wacik w spirytusie i przykładaj na opryszczkę na 1-2 min. i tak co 2-3 godz.w
      miarę mozliwosci w nocy też.Idealnie wysusza i nie grozne dla
      maleństwa,zoviraksu ponoc nie wolno stosowac.U mnie opryszczka wraca kika razy
      w roku i teraz spirytus salicylowy noszę cały czas w torebce.
    • asikp11 Re: opryszczka 24.03.05, 10:44
      Dziewczyny ja miałam opryszczke i jakoś tak bezwiednie smarowałam pare razy
      zoviraxem. Jakos tak wogóle nie pomyslałam ze ta odrobinka maści na buzi mołaby
      cos zaszkodzić i teraz strasznie sie martwie. Czy mogło to jakos negatywnie
      wpłynąc na dzidię? Jak na razie z ciążą wszystko ok.? Napiszcie jeśli coś wiecie
      albo pocieszcie ze nie zaszkodziłam tym dzidzi.

Pozdrawiam Aśka
      • ellap Re: opryszczka 24.03.05, 13:12
        Powiem Ci co pisza w podrecznikach o zoviraxie i pokrewnych:
        "Acyklovir jest - niesłusznie-stosowany miejscowo w opryszczce skóry, w tym
        warg i błon śluzowych. Na wyraźne podkreślenie zasługuje fakt, że lek nie
        powinien być stosowany w postaci maści w leczeniu opryszczki wargowej -
        skutecznosć acylkowiru w tym wypadku nie przewyższa skutecznosci maści
        cynkowych (i podobnie jak te ostatnie acyklovir w postaci maści nie leczy
        choroby ani nie zapobiega nawrotom). Acyklovir nie jest w stanie przeniknać z
        maści do czasteczej wirusa w komórkach gospodarza"
        Tak więc: nie wchłania sie = nie działa ogolnie = nie zaszkodził Twojej dzidzi.
        • etna2222 Re: opryszczka 18.10.16, 12:57
          ja mialam opryszczke w 1 i 2 ciazy - z dziecmi wszystko ok. Stosowalam rozgnieciony zabek czosnku na pecherzyki. najwazniejsze, zeby nie przeniesc jej na wargi sromowe, no i zeby to nie byla opryszczka, ktora pojawia sie w ciazy po raz pierwszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka