Dodaj do ulubionych

30 tc - kto jeszcze?

30.03.05, 13:09
Napiszcie dziewczyny jak się czujecie, jak Wasze dzidzie. Kiedy macie zamiar
zrobić ostatnie usg?
Chodzicie jeszcze do pracy???
Obserwuj wątek
    • aleksandra32 Re: 30 tc - kto jeszcze? 30.03.05, 13:23
      podciągam wątek bo nie chce mi sie wierzyć, że nie ma wśród Was dziewczyn z
      dzidziusiami w podobnym "wieku" jak moje wink))
      Napiszcie czy macie chłopców czy dziewczynki. A może będą też jakies
      niespodzianki?
      Moje maleństwo to dziewczynka. Będzie miała na imię Agatka.
      • ciszyma Re: 30 tc - kto jeszcze? 30.03.05, 13:42
        Witaj,
        Tez jestem w 30 tc. No cóż ja na zwolnieniu jestem od początku ciąży, na
        poniważ były pewne problemy z donoszeniem jej, teraz jest już dobrze. Nasz
        synek wierci mi się w brzuchu i choc nie zawsze jest to przyjemne, czekam z
        niecierpliwością na te kuksańce. Nie mogę się juz doczekać kiedy go zobaczę i
        przytulę... Poza tym bolą mnie żebra i dłonie po nocy (mam zwyczaj przez sen
        wkładania ich np. pod pachy w różnych dziwnych zgięciach). Pozdrawiam.
    • martaglowacka Re: 30 tc - kto jeszcze? 30.03.05, 13:39
      U nas 30 tc 6 dni. Będzie Dziewunia - Karolinka.
      Ostatnie USG w zeszłym tygodniu - dzidzia raczej mała - 1304 gramy, ale synek
      (teraz 3,5 roku) też nie był duży (urodził się 2950 g).
      Ostatnie USG będzie już pewnie blisko przed porodem.
      Ja czuję się dobrze smile Na razie 9 kilo na plusie. Nie pracuję zawodowo - biegam
      za to za moim syneczkiem smile
      Pozdrawiam
      Marta
    • eliza3 Re: 30 tc - kto jeszcze? 30.03.05, 13:40
      cześć ja tez jestem w 30tc,czuje się dobrze,powolo zaczynam bać się porodu,ale
      poza ty wszystko ok. W sobotę wybieram się na zakupy dla mojej dzidzi. Już czas
      najwyższy. Ja też mam miec dziewczynkę- Kaję. Pozdrawiam
      • aleksandra32 Re: 30 tc - kto jeszcze? 30.03.05, 13:43
        Wygląda na to, że w czerwcu będą się rodzić same dziewczynki wink))
        A gdzie będziecie rodzić swoje maleństwa? Macie już wybrany szpital?
    • colletta Re: 30 tc - kto jeszcze? 30.03.05, 13:46
      Cześćsmile ja też jestem w 30 tyg.Do pracy już nie chodzę.Jaka dzidzia duża w tej
      chwili nie wiem bo ostatnie usg miałam kilka tyg. temu.No i też będzie
      DZIEWCZYNKA-Karolinka smilesmilesmile Pozdrawiam serdecznie inne Mamusiesmilesmilesmile

/Iza
      • aleksandra32 Re: 30 tc - kto jeszcze? 30.03.05, 13:55
        Dzidzia w 30 tc jesli waży 1300 g to chyba wszystko jest ok. Tak przynajmniej
        wynika z tabelki, do której dotarłam na jednym z forum. Moja Agatka w pierwszym
        dniu 27 tc ważyła około 950 g. Teraz jest już na pewno większa. Szczerze mówiąc
        jestem bardzo ciekawa jak berdzo urosła ale będę musiała wytrzymać do
        nastepnego usg... Szkoda...;-((
        • colletta Re: 30 tc - kto jeszcze? 30.03.05, 14:02
          odnośnie wagi dzidzi -jakiś czas temu dziewczyny podawały tu na forum link do
          stronki niemieckiej z waga dzidzi w poszczególnych tyg. W 30 tyg.wyglada to
          tak: przeciętna to:1559g,minimalna:1294g max:1824g.Wiec moze byc to u kazdej z
          nas roznie.smile
    • zarazmamusia Re: 30 tc - kto jeszcze? 30.03.05, 14:01
      Jestem w 30 tc i 2 dni, spodziewam się córeczki, czyli wymarzonej siostrzyczki
      dla mojej 7 leteniej córki, która zupełnie ześwirowała na punkcie mojego
      brzucha smile)) Przełom 28/29 tc dzidzia ważyła 1kg, lekarz mówi, że OK smile Nie
      pracuję zawodowo i całe szczęście bo nawet odprowadzanie córki do szkoły jest
      dla mnie wielkim wysiłkiem. Mam duszności i straszny ból kosci ogonowej (przy
      siedzeniu i leżeniu na plecach), ciągle zapchany nos i sporo kg na plusie ale
      nic to! Dopóki czuję ruchy dzidzi jestem najszczęśliwsza na świecie. smile)))
      • aleksandra32 Re: 30 tc - kto jeszcze? 30.03.05, 14:08
        1500 g to jakos dużo jak na 30tc... Ja w takim razie dotarłam do jakiejś innej
        tabelki. Ale przecież każde dziecko jest inne i nie ma sensu martwić sie
        jakimiś drobnymi różnicami. A poza tym mniejsze dziecko łatwiej będzie
        urodzić... wink))
        Ja miałam ostatnio bardzo częste skurcze Braxtona Hicksa (czy jakos tak)...
        Szczególnie po pracy, wieczorem. Lekarz doradził mi zwolnienie ale nie upierał
        sie przy tym jakos bardzo, więc jeszcze trochę pochodze do pracy. Narazie biorę
        nospe i jest znacznie lepiej.
        A Wasze dzidziusie są bardzo ruchliwe??? Bo moja Agatka w dzień jest raczej
        spokojna, a dopiero wieczorem zaczyna dokazywać. Akurat wtedy jak mama chce
        spokojnie zasnąć i to i tak tylko na chwilę bo zaraz i tak trzeba będzie wstac
        do łazienki....
        • colletta Re: 30 tc - kto jeszcze? 30.03.05, 14:20
          Też uważam że porównywanie parametrów wagi i wzrostu dziecka do tabelek jest
          chybionym pomysłem,są w różnych etapach rózne tempa wzrostu,dolacza sie
          genetyka...i też bym wolała urodzic nie za wielkie dzieckosmilesmile

Moja Niunia lubi sobie dość mocno pobrykać jak jestem w pozycji
          leżacej,szczegolnie gdy zjemy jakies słodkości,na pecherz wciaz jeszcze nie
          narzekam za to Malenstwo odkrylo ostatnio-w świeta-fajna zabawe kopanie Mamę w
          żołądek(najlepiej po obiadku)big_grinbig_grinbig_grinsmile
          • aleksandra32 Re: 30 tc - kto jeszcze? 30.03.05, 14:30
            To zdaje się ta moja mała nie jest zbyt duża. Chociaż to byłoby dziwne bo
            rodzice do najdrobniejszych nie należą wink))
            Gdzie będziecie rodzic dziewczyny??? Może się spotkamy...
            Chodzicie do szkół rodzenia???
            Ja tak i jak dotąd jestem bardzo zadowolona.
            PZDR
            • monika450 Re: 30 tc - kto jeszcze? 30.03.05, 14:41
              Ja jestem z Olsztyna i chcę rodzić w byłym szpitalu kolejowym. Wszystko zależy
              od tego czy będzie do końca pomyślnie, bo jeśli coś to napewno w
              szp.wojewódzkim ponieważ tam są najlepsi specjaliści dla noworodka - wiadomo.
              Nie chodzę do szkoły rodzenia bo mój mężczyzna nie chce ze mną chodzić a samej
              to tak ....? Dziwne bo do lekarza ze mną chodzi i przy porodzie chce być, ale
              wybaczam mu- za to będziemy chodzić na basen - od soboty raz w tygodniu.
              • aleksandra32 Re: 30 tc - kto jeszcze? 30.03.05, 14:48
                Szkoła rodzenia jest fajna ale bez niej tez można rodzić i to bez większych
                problemów. Teraz własciwie wszystkiego (czasem nawet zbyt wiele...)można
                dowiedziec sie z gazet albo z książek.
                Ja chodzę na zajęcia po to żeby móc sie zapytać o rzeczy, które mnie
                szczególnie interesują a poza tym dlatego, że w ten sposób łatwiej mi będzie
                dostac sie do szpitala w którym chce rodzić, czyli Żelazna w Warszawie...
    • monika450 Re: 30 tc - kto jeszcze? 30.03.05, 14:19
      hej.U mnie 30tyg.i 2 dni na plusie 15 kg. i chyba dociągnę do 20kg. Dzidzia
      waży 1533kg.(dane z wczoraj bo byłam na usg) i chyba będzie duża ale mój lekarz
      mówi że to dobra waga na 30 tydzień. Nie pracuję od 20 tyg.ciąży, a na forum
      jestem od niedawna i też oszczędzam bo mam niewiele godzin. Pozdrawiam
      wszystkie mamusie czerwcowe (albo majowe). Bużka
      • kasiek_km Re: 30 tc - kto jeszcze? 30.03.05, 20:28
        Witajcie smile

jestem w 31 tc, na plusie 9 kg. Niestety nie pracuję, ale za to urządzamy sobie
        z dzidzią codziennie jakieś dłuższe bądź krótsze spacerki - teraz słoneczko już
        pieknie świeci więc można sobie na to pozwolić.
        Pozdrawiam wszystkie mamusie z terminem na przełom maja i czerwca smile Mam
        nadzieję że będziemy mogły wymieniać swoje doświadczenia do samego końca wink
        • jch6 Re: 30 tc - kto jeszcze? 30.03.05, 21:55
          Witam. Ja również zaczęłam 30 tc, aż trudno uwierzyć. Czas leci mi umiarkowanie
          szybko, bo siedzę w domu na L-4. W poniedziałek idę na ostatnie już USG i
          dowiem się czy będzie chłopiec czy dziewczynka. Na poprzednim USG p.doktor
          obstawiała dziewuszkę, ale jeszcze ma to potwierdzić. Nie wiem czemu, ale ja
          nigdy na USG nie dostaję informacji o wadze maluszka. Sprawdzane są wszystkie
          parametry, szyjka macicy i to wszystko. W poniedziałek zapytam mojej ginki czy
          nie ma takiej technicznej możliwości, czy po prostu nie robi tego pomiaru. To
          dobra lekarka, prowadziła moją poprzednią ciążę i podobnie nie podawała wagi
          dziecka. Mam do niej zaufanie ale i tak ją zapytam ze zwykłej ciekawości.
          A co do ciąży to mnie najbardziej dokuczają skurcze. Biorę nospę, staram się
          odpoczywać jak najwięcej, ale mając małe dziecko w domu nie ma możliwości leżeć
          do woli. Oszczędzam się jak mogę. Byle przeżyć jeszcze 10 tygodni.
    • tuptus001 Re: 30 tc - kto jeszcze? 30.03.05, 23:42
      Witam.
      Kilka dni temu robiłam USG. Dzidziuś waży prawie 1800 gr.!! Co mnie trochę
      martwi bo zarówno ja jak i mój facet jesteśmy szczupli i żadne nie przekraca
      170 cm wzrostu. Brzuch mam oj, duży. Nie wiem z czego dzidzia tak rośnie bo od
      początku ciązy jadam niewiele, mam obrzydzenie do całej masy produktów.Jestem
      ociężała, boli brzuch, kręgosłup, czasem wszystkie kości. Do pracy nie chodzę
      od kilku tygodni, nie dałabym rady, to ciągla bieganina, mnóstwo spraw i nikogo
      do pomocy.
      Pozdrawiam
      Tuptuś i Dominika
    • kasiek_km Re: 30 tc - kto jeszcze? 31.03.05, 09:26
      Widzę że mało nas - przyszłyh mamuś z poczatku i połowy czerwca smile Sale
      porodowe będa świecić pustkami - kurczę mam nadzieję że jednak znajdzie się
      jakieś towarzystwo smile
      • martyna122 Re: 30 tc - kto jeszcze? 31.03.05, 10:02
        Witam! Jestem na początku 30tc, termin na 8 czerwca.
        Waga + 11kg-chyba trochę za dużo. No i będzie z nami kolejna dziewczynka, którą
        zamierzam urodzić na Żelaznej w Wawie.
        Dziś idę na pierwsze zajęcia do szkoły rodzenia. Udało mi się nawet namówić
        mojego męża, ciekawe czy pójdzie na drugie zajęcia...
        • aleksandra32 Re: 30 tc - kto jeszcze? 31.03.05, 10:11
          Ja też wybrałam szpital na Żelaznej. Mam termin na 9 czerwca wink))
          Poza tym chodzimy z mężem do szkoły rodzenia Jeannette. Jest naprawdę super.
          polecam każdej przyszłej mamie i przyszłemu tacie.
          Narazie przytyłam 11 kg ale czuję się baaaaardzo ociężała. Nawet lekkie
          ćwiczenia, które mamy na szkole rodzenia potrafią mnie wykończyć...
          Na ostatnim usg byłam na początku 27tc. Zastanawiam się kiedy lekarz skieruje
          mnie na ostatnie usg. Jestem bardzo ciekawa jak rośnie moja Agatka wink))
          Pozdrawiam gorąco wszystkie mamy i ich pociechy (szczególnie czerwcowe)
          • monika450 Re: 30 tc - kto jeszcze? 31.03.05, 10:21
            Hej. Mam takie pytanie czy wy też macie problemy z zaśnięciem w nocy? ja kładę
            się spać ok. 11 ale zasypiam 2-3. Wstaję coprawda około 9-10 ale strasznie się
            męczę z tym zasypianiem. Pozdrawiam
            • aleksandra32 Re: 30 tc - kto jeszcze? 31.03.05, 11:00
              Ja do niedawna zasypiałam zupełnie bez problemów, ale niestety często się
              budziłam ze względu na podróże do łazienki wink))
              Teraz ogólnie śpi mi sie co raz gorzej choćby z powodu ogromnego brzucha... Ale
              zasypiam właściwie bez problemu. Może dlatego, że codziennie wstaje o 6.00 rano
              żeby zdążyć do pracy. Za to wieczorem, około 21.00 jestem już nieprzytomna wink)
              Ciekawe jak będzie jak przestanę chodzić do pracy. Teraz bywa że marzę o tym
              żeby się wreszcie wyspać, a jak posiedze trochę w domu to znowu chciałabym już
              wrócić do pracy bo mi sie nudzi wink))No i spróbujcie dogodzić kobiecie w
              ciąży wink))
    • kasiek_km Re: 30 tc - kto jeszcze? 31.03.05, 11:10
      A mnie śpi się całkiem dobrze. Dziś spałam tak mocno, że aż sama się zdziwiłam.
      Z zasypianiem to ja nigdy nie miałam problemu, wystarczy tylko widok poduszki i
      cichutko grające radio smile
      Czasami tylko odwiedzam łazienkę w nocy - ale to jest bardzo sporadyczne
      zjawisko
      Życze wszystkim mamom dobrego snu i wypoczynku!
      • gaba29 Re: 30 tc - kto jeszcze? 31.03.05, 11:18
        Witajcie,
        Mam termin na 15 czerwca, będzie dziewczyna i przwdopodobnie przyjdzie na świat
        w Orłowskim w Warszawie. Jak już zasnę to śpię dobrze, ale ułożyć się....
        biodra bolą, skurcze łydek dokuczają. Poza tym wszystko świetnie, jedyne moje
        zmartwienie to to że moja córka jakoś mało się rusza....
        • kasiek_km Re: 30 tc - kto jeszcze? 31.03.05, 16:42
          Moja niespodzianka też nie "szaleje" u mnie w brzuszku - raczej to spokojny
          dzieciak smile Oby też tak było jak wyjdzie już na świat wink
    • elza78 Re: 30 tc - kto jeszcze? 31.03.05, 17:00
      od jutra mi sie 30 tc zaczyna
      czuje sie fantastycznie, ostatnie usg planuje 32-34 tydzien, moj bobas to
      chlopak - Michalek smile
      pracowac pracuje, bez pracy bym sie zanudzila na smierc, zamierzam pracowac
      dokad sie da, nawet do dnia porodu smile
    • aga2011 Re: 30 tc - kto jeszcze? 31.03.05, 17:44
      Zazdroszczę Wam optymizmu. Ja miesiąc temu trafiłam do szpitala z krwiakiem
      pozałożyskowym, skurczami, odklejającym się łożyskiem. Teraz jestem w domku i
      cały czas odpoczywam. Nudzę się piekielnie, bo wcześniej intensywnie
      pracowałam, a teraz muszę wyciszyć się. Ale jeszcze 2 m-ce. Dam radę!!!
      Pozdrawiam Was
      • kasiek_km Do aga2011 31.03.05, 20:52
        Cześć!
        Jak się nudzisz to zagladaj na to forum od czasu do czasu (i tak jest nas mało
        z terminem na początek czerwca), więc musimy się wspierać smile
        Trzymaj się dzielnie !!!
        • barbabietola1 Re: Do aga2011 31.03.05, 22:47
          hej
          To ja tez dolaczam-zeby nas bylo wiecej.Mam termin na polowe czerwca. Czuje sie dobrze, jeszcze
          pracuje i studiuje. Straszliwa to radosc i nieustanna euforia dla mnie bo w porzedniej ciazy 4 mies
          lezalam, zaliczylam szpital i pare innych malo milych rzeczy. Moj synek ma 4 latka i podobno urodze
          mu braciszkawink
          • kasiek_km Do barbabietola1 01.04.05, 09:01
            GRATULACJE!
            Widzę że jesteś bardzo dzielną mamusią smile Trzymaj tak dalej!
            Mam nadzieję że mnie też wszystko uda się ze sobą pogodzić (to moja 1 ciąża).
    • colletta Re: 30 tc - kto jeszcze? 01.04.05, 17:18
      podciągam wątek do góry/pozdrawiam
      • nonu zapraszam na forum dla czerwcowych mam 01.04.05, 19:25
        Tam jest nas dużo więcej
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23762
    • renia73 Re: 30 tc - kto jeszcze? 01.04.05, 19:31
      Dołączam. Mam termin na 11 czerwca. Tym razem bedzie chłopak! W domu Maja - ma
      5 lat - liczyła na siostrzyczkę... na razie przygotowania do porodu w lesie,
      Renia
    • etoczunia Re: 30 tc - kto jeszcze? 01.04.05, 20:18
      Dziewczyny ja też 30tc wszystko mnie boli a zwłaszcza żeberka.piszcie co u Was
      jak brzuszki czy bardzo wystają.pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka