Dodaj do ulubionych

ZUS - nowe przepisy

24.04.05, 22:58
Czy ktoś może mi po ludzku przetłumaczyć nowe przepisy ZUS? Jestem na L4 od
3.03. i pewnie tak pozostanie do porodu (termin na 23.09.) - czy i kiedy ZUS
może mi odebrać prawo do zasiłku? Czy prawdą jest że zasiłek chorobowy może
mi zamienić na zasiłek macierzyński przed porodem? Wydawało mi się że jestem
inteligentnym człowiekiem a im bardziej się w te przepisy wczytuję tym mniej
wiem sad
No i kiedy dostanę jakieś pieniądze z ZUS - dodam że poprzednie zwolnienie
skończyło mi się 15.04. - niby to dopiero 10 dni temu ale może to aż 10
dni smile Aha! Pieniądze jak rozumiem przynosi listonosz?
Obserwuj wątek
    • renia73 Re: ZUS - nowe przepisy 24.04.05, 23:12
      Okres zasiłkowy to 182 dni. Jesli zwolnienie trwa dłuzej niz 182 dni
      wystepujesz o swiadczenie rehabilitacyjne. W twoim przypadku moze okazac sie to
      konieczne. Jesli przekroczysz 182dni inie wystapisz o swiadczenie - mozesz nie
      dostac pieniedzy za zwolnienie po 182 dniach.
      Podobno ZUS uwaza ze jesli zwolnienie konczy sie 2 tyg. przed przewidywana data
      porodu to te dwa tygodnie wchodza do urlopu macierzynskiego - co kompletnie nie
      znajduje uzasadnia w zadnych znanych mi przepisach - niestety niektorzy lekarze
      sie na to nabieraja sad((
      Zasilek moze byc przelewany przez ZUS na twoje konto w banku, o ile
      poinformujesz o nr rachunku ZUS za posrednictwem pracodawcy - no chyba, ze
      zasilek wyplaca pracodawca (platnik), jesli zatrudniał 20 pracownikow 30
      listopada ubieglego roku
      • aalfaa Re: ZUS - nowe przepisy 25.04.05, 00:11
        Czyli świadczenie rechabiltacyjne może przekształca się w zasiłek
        macierzyński?? A jesli wykorzystasz macierzyński to dalej będziesz otrzymywac
        śawiadczenie?
        Tez sie strasznie pogubiłam w tych przepisach uncertain
        Czy jesli zus wypłaca chorobowe to jest równoznaczne z ubezpieczeniem?
        • renia73 Re: ZUS - nowe przepisy 25.04.05, 09:37
          Śwaidczenie rehabilitacyjne jest do dnia porodu!!! W czasie pobierania zasiłku
          jestes w okresie tzw. "nieskladkowym".
          • aalfaa Do renia73: Re: ZUS - nowe przepisy 25.04.05, 12:50
            Czyli jestem nie ubezpieczona? i czy mam szansę że zus wypłaci mi macierzyński?
            a może wogóle mnie nie przyjmą do szpitala czy tez bedę musiała płacić?
            Proszę, jeśli możesz rozwijej moje wątpliwośći, plis......
            • renia73 Do renia73: Re: ZUS - nowe przepisy 25.04.05, 16:33
              Oczywiscie ze jestes ubezpieczona, tylko w okresie pobierania zasiłku nie
              placisz skladek na ubezpieczenie spoleczne, emerytalne, chorobowe i zdrowotne.
              Jesli pobierasz zasiłek chorobowy to jestes uprawniona takze do zasiłku
              macierzynskiego - nawet jesli miedzy zwolnieniem na ciaze a porodem nie było
              przerwy. Jako osoba podlegajaca ubezpieczeniu zdrowotnemu masz zapewniona
              bezplatna opieke medyczna w tym poród w ramach NFZ
              • aalfaa Do renia73: Re: ZUS - nowe przepisy 25.04.05, 20:44
                DZIĘKUJĘ, tyle opini słyszałam, że pogubiłam się trochę, pocieszyłas mnie
                STRASZNIE BUZIAKI smile
      • milka1974 Re: ZUS - nowe przepisy 25.04.05, 10:18
        Czyli w praktyce muszę liczyć i pilnować kiedy miną te 182 dni i wtedy pojść do
        ZUS wypełnić jakiś papierek? A czy oni mogą mi zwolnienia nie przedłużyć? Wg
        moich obliczeń 182 dni wypada 3 tygodnie przed planowanym porodem...
        Dobija mnie ta biurokracja - zastanawiam się coraz bardziej dlaczego
        zdecydowałam się skończyć studia humanistyczne smilesmilesmile
        • renia73 Re: ZUS - nowe przepisy 25.04.05, 16:38
          przepisy sie zmieniły - ale generalnie 60 dni przed uplywem podstawowoego
          okresu zasilkowego (182 dni) - wystepujesz do ZUS (wniosek na specjalnym druku)
          o świadczenie rehabilitacyjne. Wniosek w czesci uzupełnia platnik a w czesci
          lekarz prowadzacy ciaze. Mozesz zostac wezwana na komisje ZUS albo decyzja
          zapadnie zaocznie. W konsekwencji dostajesz orzeczenie lekarza orzecznika ZUS i
          bedziesz mogla byc na zasiłku powyzej 182 dni
      • lizavieta1 Re: ZUS - nowe przepisy 30.04.05, 15:05
        nie znasz kodeksu pracy, reniu. on mowi, ze mozna 2 tygodnie z macierzynskiego
        wykorzystac przed przewidywana data porodu.
    • coronella Re: ZUS - nowe przepisy 25.04.05, 09:41
      ja dodam, ze jesli zasiłek wypłaca Ci ZUS, a nie pracodawca, na pieniądze
      możesz poczekać. To jest pewnie różnie w różnych miastach, u nas pierwszy
      zasiłek jest wypłacany nawet.... uwaga!!... po 2 miesiącach zwolnienia!!!
      Takie sa opóżnienia. Potem już przysyłają regularnie.
      Jesli chcesz dostawac pieniądze na konto, musisz wypełnic formularz, wez go z
      ZUSu albo poprzez pracodawce.
      • agawa5 Re: ZUS - nowe przepisy 25.04.05, 13:54
        o tym kto przelewa zasiłek na konto rzeczywiście decyduje wielkosc firmy. Jesli
        jest mała to płaci Ci bezpośrednio ZUS i stąd te obsuwy czasowe jak piszą
        dziewczyny. Jeśli firma zatrudnia conajmniej 20 pracowników pieniążki przelewa
        pracodawca a potem ściąga tą kase z ZUSu. Ja np. pracuje w sporej firmie i
        dostaje pieniądze za chorobowe ostatniego dnia miesiąca tak jak zawsze
        dostawałam pensję. Zaniosłam pierwsze L4 i powiedziano mi ze firma wszystkiego
        dopilnowuje, mnie juz nic nie dotyczy.
        Poniewaz na zwolnieniu jestem od 11 lutego, mam wypłącaną średnią z 12 miesięcy.
        Bo od 8 lutego są nowe przepisy.
      • emma27 Re: ZUS - nowe przepisy 25.04.05, 15:53
        witam
        przedstawie swoją historię:jestem na zwolnieniu lekarskim, pierwsze 33 dni
        miałam płacone przez pracodawcę a od28lutego powinnam miećpłacone przez ZUS,
        jest koniec kwietnia a ja nie dostałam pieniędzy za zwolnieniaod 28 lutego.
        Dzwoniłam do ZUS i okazało się iż najpierw pracodawca nie dostarczył
        dokumentów, po moich dostarczono pod koniec marca, a pożniej jeszcze były błędy
        w drukach z3, Zus odesłał dokumenty dopracodawcy celem korekty i nie wiem kiedy
        one dotrą do Zus (przez opieszałość pracodawcy). Mam już tego dość przepychanek
        pomiędzy pracodawcą a zus-em, pieniędy jak nie miałam tak długo jeszcze nie
        dostanę ponieważ pani w zusie powiedziała iż mają 30 dni na przelanie kasy od
        mom.uzupełnienia dokumentów.Jak dobrze pójdzie to pod koniec maja dostanę
        pieniądze za okres zwolnienia od 28lutego.
        pozdrawiam
        • renia73 Re: ZUS - nowe przepisy 25.04.05, 16:44
          Dlatego lepiej pracowac u wiekszego pracodawcy (zatrudnienie powyzej 20
          pracowników na dzien 30 listopada roku poprzedzajacego rok niezdolnosci do
          pracy) - ten wyplaca zasiłki w terminie wyplat wynagrodzen.

Jezeli pracodawca jest mały (mniej niz 20 pracowników) - wyplaca ZUS ale w
          terminie 30 dni OD DNIA DOSTARCZENIA KOMPLETU DOKUMENTÓW. Takl wiec ZUS moze
          czepiac sie wszystkiego i termin do wyplaty wogole nie zaczyna biec...Najlepiej
          dopilanowac pracodawce zeby słał dokumenty jak najwczesniej.

Powodzenia, Renia
          • baarbara Re: ZUS - nowe przepisy 28.04.05, 20:24
            Nie trzeba samemu chodzic po zaswiadczenie do ZUS, oni sami przysyłają, a potem
            Wasz ginekolog je wypełnia i wtedy zanosicie je do ZUS. U mnie tak było na
            początku kwietnia. I przysłali potwierdzenie, że wszystko jest ok.
            • kafreen Re: ZUS - nowe przepisy 28.04.05, 20:41
              Hej,
              a ile czasu trwa zanim ZUS odezwie się po otrzymaniu tego druku?
              MI przysłali Z-21 do wypełnienia 3 dni temu, a za miesiąc mija te 182 dni. Chcę
              im jutro priorytetem odesłać wypalniony druk, ale martwię się o to, kiedy
              dostanę decyzję zwrotną. Jak długo to trwa?
              Pozdrawiam
              Kasia z Maxem i Helenką (?)
              • aleksia-si Re: ZUS - nowe przepisy 29.04.05, 10:58
                mam pytanko w sprawie ZUSu, może będziecie wiedziały coś na ten temat. co w
                sytuacji kiedy nie jestem na stałym zwolnieniu, tylko od czasu do czasu, jestem
                w ciąży w 19tc, i w lutym miałam dwa tyg zwolnienia, w marcu i kwietniu po parę
                dni. lekarz kiedyś wspomniał, że jeżeli między jednym zwolnieniem a drugim
                okres pracy trwa mniej niż 2 miesiące (tak jak u mnie właśnie) to i tak jest
                liczony także jako zwolnienie, mimo że pracowałam w tym czasie. na chłopski
                rozum wydaje mi się to zupełnie bez sensu, ale u nas nigdy nic nie wiadomo... i
                nie wiem w związku z tym ile dni z tych przysługujących 182 mam wykorzystanych?
                proszę o pomoc! pozdrawiam aleksia
                • renia73 Re: ZUS - nowe przepisy 29.04.05, 12:00
                  Wklejam watek:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=21443183&v=2&s=0
                  U mnie grypa i ciąza sie nie sumowały smile)
              • renia73 Re: ZUS - nowe przepisy 29.04.05, 11:53
                Ja czekałam 2 tygodniesmile) ale nie wzywali mnie na komisje...
                • kafreen Re: ZUS - nowe przepisy 29.04.05, 15:28
                  Dzięki, dwa tygodnie to mogę poczekać spokojnie smile
                • jelonek72 Re: ZUS - nowe przepisy 29.04.05, 18:59
                  a czy w zwolnienie w ciąży też ma ten czas 182 dni jako zasiłek chorobowy ? bo wydawało mi się że obowiązuje to tylko przy "zwykłych" chorobach a przy ciąży całe 9 miechów jest objęte zasiłkiem bez dodatkowych wniosków o przedłużenie po 6 miesiącach. Jak to jest ? ktoś wie?
                  • renia73 Re: ZUS - nowe przepisy 30.04.05, 12:11
                    Nie ma znaczenia czy to jest ciaza czy nie. Sumuje sie wszystkie nieprzerwane
                    zwolnienia i zwolnienia po przerwie krótszej niz 2 m-ce spowodowane tą samą
                    chorobą (ciążą). Jesli suma dni zwolnienia moze przekroczyc 182 dni wtedy
                    trzeba skladac wniosek o świadczenie rehabilitacyjne (kiedys było to
                    przedłużenie okresu zasiłkowego).
            • renia73 Re: ZUS - nowe przepisy 29.04.05, 11:51
              ZUS-21 dostajesz od płatnika zasiłku - w twoim przypadku ZUS, ale w moim był to
              pracodawca (bo zatrudniał 20 pracowników w dniu 30 listpada ubiegłego roku).
              ZUS wysyła, a pracodawca to zalezy czy zna swoje obowiazki...
              • alinaw1 Re: ZUS - nowe przepisy 29.04.05, 15:54
                Na zwolnieniu byłam 4 pierwsze miesiące ciąży. Wówczas byłam strasznie chora
                (swoje przeboje ze zdrowiem oipisywałam na tym forum parokrotnie). Dla ZUS
                podejrzane było to, że miałam zwolnienia od różnych lekarzy! Dla mnie to też
                było podejrzane, że nikt nie potrafił mnie wyleczyć (z nieżytu górych dróg na
                uszy, z uszu na oskrzela itd), tym bardziej, że wydawałam mnóstwo kasy na
                lekarzy i leki. Pracowałam 2 dni i... zapalenie strun głosowych. Do roboty nie
                nadawałam się. Doszły bóle żołądka. Znów mam zwolnienie. Nie wiem, kto będzie
                teraz płacić- moja firma (6 osób) czy ZUS? Czy te dwa dni na czymśzaważą?
                Poprzednio było powyżej 34 dni zwolnienia, krótka przerwa i znów...Cholera! To
                nie mojha wina,żetak źkle ze mną. To tyle....
    • kamea78 Re: ZUS - nowe przepisy 29.04.05, 18:14
      Czy Z-21 mogę pobrać ze strony internetowej ZUSu? Czy muszę czekać na papier z
      ZUS?
      • renia73 Re: ZUS - nowe przepisy 30.04.05, 12:08
        Ja wydrukowałam Z-21 z internetu, bo mój pracodawca (platnik zasiłku) sie nie
        zorientował ze musi mi cos przysłac i bylo ok - Tylko jedna uwaga ja
        przedłużałam okres zasiłek za starych zasadach, bo byłam na zwolnieniu sprzed 8
        lutego. Jesli platnikiem zasiłku jest ZUS to lepiej poczekac na druk...

Teraz jest świadczenie rehabilitacyjne i o to sklada sie wniosek - nie wiem jak
        nazywa sie druk, ale napewno jest na:
        www.zus.pl

Renia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka