Dodaj do ulubionych

I znowu TOXO...

26.04.05, 19:02
Witam . Mam pytanko. Co oznaczają wyniki toxo:
IgG-35.9
IgM-0.166
Pozdrawiam. Ewa.
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: I znowu TOXO... 26.04.05, 19:15
      1/obecne są przeciwciała w klasie IgM - oznacza to że osoba aktualnie choruje i
      należy włączyć stosowne leczenie

2/obecne są przeciwciała w klasie IgG- oznacza to ,że osoba ta zetknęła się z
      zarazkiem już wcześniej i jest to

a )późna faza toczącego się zakażenia lub

b )przeciwciała pochodzą z zakażenia dawno przebytego.

Niezwykle ważne jest odróżnienie tych dwóch sytuacji. W tym celu należy
      ponownie oznaczyć poziom przeciwciał po 3 tygodniach. Jeżeli wzrośnie to mamy
      do czynienia z fazą przewlekłą zakażenia ( należy stosować leczenie ). Jeżeli
      spadnie lub nie zmieni się to zakażenie zostało już przebyte i osoba taka nie
      zachoruje ponownie.

3/ nie stwierdza się żadnych swoistych przeciwciał - oznacza to , że osoba ta
      nie zetknęła się dotychczas z zarazkiem i w razie zakażenia zachoruje on na
      jedną z postaci nabytej choroby.
      Gdy z sytuacją taką mamy do czynienia u kobiety ciężarnej należy co 3-4
      tygodnie powtarzać oznaczenie celem jak najszybszego wykrycia choroby i jej
      leczenia.
      • pimpek_sadelko Re: I znowu TOXO... 26.04.05, 19:16
        nie wiem czy musisz ponownie oznaczac, zapytaj gina, moze to znaczy po prostu
        tyle, ze juz na to kiedys chorowalas.
    • ekaczmarczyk Re: I znowu TOXO... 26.04.05, 19:37
      Dziekuję Ci bardzo . Teraz czekam na wyniki CHLAMYDII,brrrrrrr.......
      --
    • asia06 Re: I znowu TOXO... 26.04.05, 21:08
      Twoje IgG oznacza, że kiedyś chorowałaś i masz przeciwciała. IgM jest niskie,
      więc jest to wynik negatywny - nie jesteś aktualnie chora. (chyaba, że normy w
      twoim laboratorium są inne; w moim wynik negatywny był do 0,9) Sprawdź normy z
      laboratorium, na wynikach powinny byc napisane.
      • 3porzeczki Re: I znowu TOXO... 26.04.05, 21:27
        Mnie też się wydaje że IgM jest na tyle niskie, że jest to wynik ujemny, a to
        że masz IgG to tylko dobrze, świadczy, że miałaś kontakt z pierwotniakiem i
        powinno Cię to uchronić przed ewentualną następną infekcją. Przynajmniej tak
        przeczytałam w artykule na temat toxo, najbardziej niebezpiecznie jest gdy ma
        się oba wyniki "-", jest się wtedy bezbronnym. Jest więc dobrze!
        • ekaczmarczyk Re: I znowu TOXO... 28.04.05, 08:46
          Dziękuje Wam za odpowiedzi.Pozdrawiam.Ewa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka