Dodaj do ulubionych

Echogenne jelita.

05.05.05, 20:01
Czy ktoras z Was zna takie pojecie??? Mieszkam w usa, podczas usg polowkowego
coreczce wyszly zbyt wyraznie jelitka. Poonoc to niepokojacy objaw, niosacy
za soba komplikacje i rozne choroby u dziecka. Jestem niespokojna bo
poczytalam o tych chorobach, jest zagrozenie mukowiscydoza. Powtorzono
badanie, wynik bede znac w przyszla srode, do tej pory calkiem osiwieje. Czy
slyszalyscie o podobnych przypadkach, ktore konczyly sie dobrze? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • lesia28 Re: Echogenne jelita. 06.05.05, 13:45
      Odpowiem ci tylko tyle , ze to bardzo subtelna cecha u plodu . Na 10 gin , dla
      5 jelitka beda echogenne, a dla 5 nie. U mnie m.in. z tego powodu byla zrobiona
      amniopunkcja, ktora nic nie wykazala. U mojego dzidziusia jelitka raz sa
      echogenne na usg (22tyg, 31tyg), a raz nie sa (19 tyg, 25 tyg). Wlasnie z tego
      powodu ide dzis znow na usg , zeby je sprawdzic. Glowa do gory jesli nic innego
      nie niepokoi lekarzy , to raczej wszystko ok.
      • badowimo Re: Echogenne jelita. 06.05.05, 18:38
        Hmm, zabrzmiało pocieszajaco. Choc mina specjalisty odczytujacego wynik usg po
        po raz pierwszy nie byla za ciekawa.

Czemu tak malo o tym w necie?? Czy w Polsce nie bardzo sie przejmuja takimi
        wynikami, czy po prostu nie wystepuje to tak czesto?
        Mam tyle pytan, a musze czekac do srody, nie moge nic przyspieszyc i to wlasnie
        najbardziej rozkojarza.

Zycze Ci owocnych badan i dziekuje za Twoje slowa.

ps. dla mnie na amnipounkcje jest za pozno, to koniec 24 tc.
        • lesia28 Re: Echogenne jelita. 06.05.05, 21:10
          No i jestem po kolejnym usg i znow z jelitkami wszystko ok. Ja amniopunkcje tez
          mialam robiona pozno , skonczony 22tyg . Tylko na wynik dlugo czekalam , 4
          tyg , bo slabo sie komorki namnazaly.
          • plavusa Re: Echogenne jelita. 07.05.05, 15:09
            znalazłam to w necie:
            Wady wrodzone układu pokarmowego.

Niedrożności mogą wystąpić na prawie każdym poziomie układu pokarmowego: od
            przełyku do odbytu. Wysoko położone niedrożności, jeżeli utrudniają połykanie
            wód płodowych, prowadzą do zwiększonej ilości płynu owodniowego. W przypadku
            niedrożności przełyku najczęściej występuje przetoka pomiędzy przełykiem a
            drogami oddechowymi, przez którą płód może połykać wody płodowe, co zapobiega
            rozwojowi wielowodzia i uniemożliwia rozpoznanie wady przed urodzeniem.

Mimo wysoko położonej niedrożności przewodu pokarmowego wielowodzie najczęściej
            nie rozwija się przed 22-24 tygodniem ciąży.

Nisko położone niedrożności umożliwiają wchłanianie połkniętego płynu
            owodniowego przez płód i mogą być niemożliwe do rozpoznania w badaniu USG.

Podwojenie (duplikacja) odcinka przewodu pokarmowego może być przyczyną
            niedrożności, lub powstania torbieli w obrębie jamy brzusznej.

Skręt jelita może wystąpić w okresie przedurodzeniowym i spowodować martwicę jelita.

Jelito echogenne

W przypadku krwawienia z naczyń płodowych (lub rzadziej matczynych) do owodni
            (przestrzeni wypełnionej wodami płodowymi, w której znajduje się płód, i która
            chroni płód przed urazami) połykanie przez płód krwi może prowadzić do
            zwiększonej echogenności jelita.

Zwiększona echogenność jelita może być również objawem infekcji
            wewnątrzmacicznych, mukowiscydozy płodu z jej powikłaniami: smółkową
            niedrożnością, lub smółkowym zapaleniem otrzewnej płodu, a także zespołu Downa.

Nie brzmi za ciekawie, ale trzymam kciuki za wasze dzidzie - oby wszystko dobrze
            sie skończyło!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka