justysia98 13.05.05, 13:14 jestem w 30 tygodniu ciazy i lekarz kazal mi liczyc ruchy dziecka powiedzial ze dziennie powinnam ich wyczuwac minimum 50 ale przeciez nie kazde dziecko jest az tak ruchliwe napiszcie jak tam jest z wami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: LICZENIE RUCHÓW DZIECKA 13.05.05, 13:46 Zdaje ci sie. Tez swego czasu miałam liczyc, 2 x dziennie po godzinie, w kazdej miało byc min. 10. Jak sie wsłuchałam w organizm, to 10 było w kilka minut, mimo ze normalnie bym powiedziała (przy slabszych) ze to prawie nic. Te twoje 50 mozesz naliczyc zanim wstaniesz z łózka ) Odpowiedz Link Zgłoś
aga.79 Re: LICZENIE RUCHÓW DZIECKA 13.05.05, 13:51 Ja zaczęłam 30 tc ale do lekarza idę w poniedziałek. Słyszałam że w ciągu godziny powinno być min. 10 ruchów i sprawdza się 2-3 razy dziennie. Ja na razie nie liczę. Czuję dziecko i to najważniejsze. A jak naliczę mniej tych ruchów to co - mam wpadać w panikę? Moja dzidzia to troszkę leniuszek Odpowiedz Link Zgłoś
ade1 Re: LICZENIE RUCHÓW DZIECKA 13.05.05, 14:02 ja zawsze slyszalam o 10 ruchach na dzien, jakbym miala naliczyc 10 ruchow co godzine to musialabym co godzine jechac na sygnale do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: LICZENIE RUCHÓW DZIECKA 13.05.05, 16:20 Liczę ruchy 3x dzień przez 1h o stałych porach. O 16 właśnie zaczęłam taka godzinę liczenia. Było już chyba z 15. Ale moje to takie, że jak nie przykopie przez 10 minut to zaczynam podejrzewać, że jest coś nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha79 Re: LICZENIE RUCHÓW DZIECKA 13.05.05, 17:16 Ja wlasnie zaczełam 28 tc. Lekarz mi powiedział, że liczenie ruchów powinno się odbywac zawsze o tych samych porach, najlepiej 30 min po posilku położyć się na plasko. Z tego co mi mówil to jest wszytko dobrze gdy naliczymy po 10 ruchów za kazdym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia234 Re: LICZENIE RUCHÓW DZIECKA 13.05.05, 17:32 Jestem w 39 tc. Liczę ruchy przynajmniej raz dziennie i zwykle przez godzinę jest ich ok. 30-40. W 32 tc. byłam w szpitalu i tam nam mówiono, że 5 lub mniej ruchów w ciągu godziny powinno niepokoić. Jeśli ruchów jest mało najlepiej jechać do szpitala na ktg. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwe Re: LICZENIE RUCHÓW DZIECKA 13.05.05, 17:38 to bzdury. Dzieci ruszają się z tak rózną intensywnością, że szkoda cokolwiek wnioskować. Ważne by zbyt dlugo nie zmieniało swojej ruchliwości. Moje np dwa dni buszuje a kolejne dwa daje znak życia delikatnym muśnięciem. Ważne by utrzymywało swój rytm jaki by on nie był. Całkowity zanik ruchów prze ok10 godzin to powod do niepokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
agam28 Re: LICZENIE RUCHÓW DZIECKA 13.05.05, 17:55 Jestem w 28 tygodniu ciąży, od samego początku mój dzidziuś to leniuszek, przez dwa dni daje często o sobie znać a później ma dwa dni całkowitego lenistwa. Wczoraj jego lenistwo trwało od rana do popołudnia więc zaczęłam się niepokoić i pojechałam do szpitala, gdzie lekarz zrobił mi usg, na którym okazało się, że maleństwo szaleje sobie cały czas, lekarz nie mół uwierzyć, że nic nie czuję. Podczas usg cały brzuch mi podskakiwał, a ja tego wogóle nie czułam, no i się zastanawiam jak to będzie z tym liczeniem, bo widać taka moja uroda, że dzidziuś szaleje a ja tego nie odczuwam. Lekarz się śmiał że mam za grubą skórę. Dodam, że brzuszek to mam maleńki, taki na 5 miesiąć. Odpowiedz Link Zgłoś
paris4 Re: LICZENIE RUCHÓW DZIECKA 13.05.05, 18:05 Całkowicie zgadzam się z Oliwe. Jakbym miała siedziec i w kółko liczyc ruchy to chyba siwiuteńka bym już chodziła. A zresztą widac (jak zwykle) co lekarz to inna teoria... Odpowiedz Link Zgłoś
ade1 Re: LICZENIE RUCHÓW DZIECKA 14.05.05, 07:42 u mnie tez czesto brzuch sie rusza a ja wogole tego nie czuj, poza tym sa dzieci leniuszki jak juz kiedys tu pisalysmy i u mnie np zdarza sie ze dziecko przez caly tydzien rusza sie bardzo bardzo malo, mam wtedy klopot z naliczeniem 10 ruchow w ciagu dnia pozniej nastepuja dni wzmozonych ruchow i tak na zmiane, lekarz twierdzi ze jest ok jestem w 36tc Odpowiedz Link Zgłoś
xagatka Re: LICZENIE RUCHÓW DZIECKA 14.05.05, 15:58 Ostatnio pytalam swojego lekarza o ruchy ile ich wlasniwie powinno byc. Ja jestem w 30 tc. Powiedzial mi ze jest najwazniejsze jest to zebym czyla maluszka w ciagu dnia i ze nie musze nic liczyc, poniewaz malenstwo tez ma swoje gorsze i lepsze dni poza tym tez nie wszystkie ruchy czujemy. Odpowiedz Link Zgłoś