daria4 07.06.05, 10:09 Od 16 tyg. mam ciągle w wynikach morfologii krwi płytki poniżej normy dość sporo bo dolna granica jest 140 a ja mam 100. Czy ktoś się dokładnie orientuje co to oznacza? Czy mogę mieć problemy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primka Re: Płytki poniżej normy ;( 07.06.05, 11:44 Daria, mam podobną sytuację. Płytki ok. 100tys. nie są groźne, jednak gdyby spadły poniżej 50tys. to już kiepsko - grozi krwotokiem podczas porodu. Powinnaś być pod opieką hematologa i kontrolowac poziom płytek, na razie nie ma powodu do zamartwiania się; pozdrawiam, Primka Odpowiedz Link Zgłoś
julka72 Re: Płytki poniżej normy ;( 07.06.05, 11:47 Dodatkowo, wynik płytek poniżej 100 tys. jest przeciwskazaniem do znieczulenia zewnątrzoponowego (przynajmniej w szpitalu, w ktorym zamierzam rodzić) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna29 Re: Płytki poniżej normy ;( 07.06.05, 12:23 potwierdzam - ja nie dostalam zzo bo mialam za malo plytek.... Odpowiedz Link Zgłoś
daria4 Re: Płytki poniżej normy ;( 07.06.05, 12:08 Dzięki za odpowiedź Płytki kontroluje.....tylko się zastanawiam jak ten stan może wpłynąć na poród, czy jest to wskazanie do cc? Odpowiedz Link Zgłoś
fasola25 zbyt niski poziom plytek jest wskazaniem do cc 07.06.05, 12:10 mowili nam o tym na szkole rodzenia i jeszcze gdzie o tym czytalama tyle, ze wtedy to chyba narkoza, bo ktos tu napisal, ze niski poziom plk jest tez przeciwskazaniem do zzo Odpowiedz Link Zgłoś
primka Re: Płytki poniżej normy ;( 07.06.05, 12:16 Przy takim poziomie jak masz teraz możesz rodzić normalnie. Koniecznie wybierz sie do hematologa, wtedy bedziesz miała pewność. Jeżeli jestes z Warszawy to mogę Ci polecić dobrą panią hematolog, która specjalizuje sie w leczeniu kobiet w ciąży i przyjmuje państwowo. Odpowiedz Link Zgłoś
noceidnie Re: Płytki poniżej normy ;( 07.06.05, 13:09 Nie martw się, to całkiem niezły wynik. Ja mam między 60 a 70, więc dużo mniej. Jestem w 24 tyg., w piątek mam wizyte u hematologa, choc jak mnie zapisywał, to mówił, żeby sie nie martwić. jesli nie ma nagłych i bardzo czestych siniaków (co może swiadczyc o wewnetrznych krwotokach) to maleństwu nic w związku z tym nie grozi. Może byc problem przy porodzie, ale to napisze jak juz mi wszystko wyjasni. trzymaj się, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
daria4 Re: Płytki poniżej normy ;( 07.06.05, 13:14 dzięki, koniecznie daj zanć czego się dowiedziałaś pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joleczka26 Re: Płytki poniżej normy ;( 08.06.05, 08:36 Ja jestem z Warszawy i mam bardzo podobną sytuację( ale nie jest to uzależnione od ciąży, bo mam małopłtykowość samoistną). Jeżeli możesz podaj nazwisko tej hematolog i jakiś namiar na nią- będę bardzo wdzięczna.Swoją drogą załamałyście mnie dziewczyny- ja na 90 % chciałam rodzić w znieczuleniu zewnątrzoponowym, ale widzę,że mogę o tym zapomnieć. Jak sądzicie, czy małopłytkowość jest wskazaniem do cesarskiego cięcia? Odpowiedz Link Zgłoś
primka do Joleczka26 08.06.05, 11:13 U mnie sytuacja podobna, miałam małopłytkowość na długo przed ciążą. Czytałam gdzieś na forum, że małopłytkowość może być wskazaniem do cc, ale nie wiem, na ile jest to prawdziwe. Jeśli chodzi o lekarza, to w Instytucie Hematologii na ul. Chocimskiej 4 przyjmuje pani doktor, która specjalizuje się w leczeniu kobiet w ciąży. Nazywa się Kopeć. Żeby się zapisać trzeba jechać rano między 8.30 a 10.00. Musisz mieć ze sobą dowód osobisty, wyniki badań nie starsze niż przed 2 tyg., legitymację ubezp. i skierowanie do hematologa. Pani doktor przyjmuje we wt. i czw. Podaję tez numer do rejestracji: 849-36-51 wew. 288. Najlepiej sobie tam zadzwoń i wypytaj się o to, co Cię interesuje, pozdrawiam, Primka Odpowiedz Link Zgłoś
joleczka26 Re: do Joleczka26 08.06.05, 16:47 Dzięki za info, skorzystam. Ja chodziłam na konsultacje do poradni hematologicznej w szpitalu przy Banacha. Moja hematolog nazywa się Nisiobędzka - Krężel, nie wiem jednak , czy specjalizuje się w kobietach w ciąży, bo jak byłam u niej ostatnio, to jeszcze w niej nie byłam .Jestem z niej zadowolona, zrobiła mi wszystkie szczegółowe badania- łącznie z biopsją szpiku kostnego.... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Płytki poniżej normy ;( 07.06.05, 13:18 Moja kuzynka przez cała ciąze miala bardzo niskie płytki (w granicach 60-70). Tydzien po terminie przetoczono jej płytki i zrobiono cesarke. Odpowiedz Link Zgłoś
noceidnie Re: Płytki poniżej normy ;( 10.06.05, 17:07 dziś bylam u hematologa, pani stwierdzila, ze jeszcze musze zrobic dodatkowe badania, bo w ciązy plytki moga mieć sklonność do sklejania się, a w laboratoriach, gdzie wykonuja zwykła morfologię komputer sobie z nimi nie radzi i nie wszystkie jest w stanie policzyć. Dostalam skierowanie i zobaczymy co wyjdzie, a wynik z normalnej morfo byl znowu niski - 61. Diwedzialam się tez, ze nawet jesli będą niskie nadal, to i tak żadnych leków nie dostanę, po prostu przed porodem plytki mi przetoczą. Jak będę następnym razem, to zapytam czy to wskazanie do cc. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Płytki poniżej normy ;( 10.06.05, 17:14 Niskie płytki to jest wskazanie do cc. Tak jak pisałam - własnie z powodu bardzo niskiego ich poziomu mojej kuzynce dwa tygodnie temu przez cc rozwiazano ciaze. Odpowiedz Link Zgłoś
joleczka26 Re: Płytki poniżej normy ;( 13.06.05, 09:42 To bardzo dziwne, co powiedziała Ci hematolog, moja mówiła co innego- jeżeli płytke krwi było by około 50 000, to koniecznie trzeba podawać leki (w III trymestrze można podobno). Jeżeli chodzi o skierowanie,jakie dostałaś, to pewnie płytki krwi na cytrynian, wersenian i heparynę- to jest najlepsze badanie. Ja tez miałam nadzieję,że mam płytki posklejane, ale badanie pokazało co innego. Jeżeli mogę Ci coś zaproponować, to zawsze jak robisz morfologię, rób to z tzw" rozmazem" inaczej "cito", wówczas płytki krwi liczy się " ręcznie "pod mikroskopem, a nie komuputerowo, dlatego też wynik jest dokładny i masz pewność,że nie są skejone.... Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: Płytki poniżej normy ;( 13.06.05, 09:44 przy 100 nie ma powodow do paniki. musisz tylko to kontrolowac. Odpowiedz Link Zgłoś
nicol.lublin Re: Płytki poniżej normy ;( 13.06.05, 10:34 "cito" oznacza, że badanie ma być wykonane pilnie, a nie że z rozmazem Odpowiedz Link Zgłoś
joleczka26 Re: Płytki poniżej normy ;( 13.06.05, 16:07 nie znam się na termilologii farmaceutucznej, ale ilekroć, mój hematolog daje mi skierowanie na morfologię z rozmazem ręcznym (dodam, że nie jest to pilne, bo często odbieram badania za kilka dni, a mogłabym tego samego dnia), Pani w labolatorium zawsze zadaje mi pytanie: " Co się dzieje,że potrzebuje Pani " na cito",czy ma PAni jakieś problemy z krzepliwością itp?", zawsze mi powtarza,że nie może robić tego komputerowo, tylko ręcznie liczy pod mikroskopem......więc już sama nie wiem......o co jej chodzi......... Odpowiedz Link Zgłoś
michalina761 A jeżeli się sklejają? 13.06.05, 10:47 A co z ciężarną, której płytki się sklejają? Przez kilka lat miałam ich 70- 80tyś. A peraz policzono mi je ręcznie i okazało się, że mam 180 tyś. Pani w laboratorium oznajmiła mi, że były poklejone. Co to oznacza dla mnie? A oto nasz Maluch: oneintheoven.net/preg/ticker.24703.png Odpowiedz Link Zgłoś
joleczka26 Re: A jeżeli się sklejają? 13.06.05, 15:59 To oznacza, że wszysto jest w normie- nie masz powodu do niepokoju..... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Płytki poniżej normy ;( 19.06.05, 10:49 Własnie rozmawiałam z moją kuzynką, która w obu ciążach miała problem z płytkami. Lekarze z Instytutu Hematologii polecili jej poród na Starynkiewicza. Poród miała wywoływany tydzień po terminie (wg lekarzy jeśli płytki są powyzej 50, można rodzic naturalnie, ale bez zzo). U niej spadły do 43, więc było spore niebezpieczeństwo. Przetoczyli jej płytki i zrobili cesarke w znieczuleniu ogólnym. Odpowiedz Link Zgłoś