Dodaj do ulubionych

Płytki poniżej normy ;(

07.06.05, 10:09
Od 16 tyg. mam ciągle w wynikach morfologii krwi płytki poniżej normy dość
sporo bo dolna granica jest 140 a ja mam 100.
Czy ktoś się dokładnie orientuje co to oznacza? Czy mogę mieć problemy?
Obserwuj wątek
    • primka Re: Płytki poniżej normy ;( 07.06.05, 11:44
      Daria, mam podobną sytuację. Płytki ok. 100tys. nie są groźne, jednak gdyby
      spadły poniżej 50tys. to już kiepsko - grozi krwotokiem podczas porodu.
      Powinnaś być pod opieką hematologa i kontrolowac poziom płytek, na razie nie ma
      powodu do zamartwiania się;
      pozdrawiam,
      Primka
    • julka72 Re: Płytki poniżej normy ;( 07.06.05, 11:47
      Dodatkowo, wynik płytek poniżej 100 tys. jest przeciwskazaniem do znieczulenia
      zewnątrzoponowego (przynajmniej w szpitalu, w ktorym zamierzam rodzić)
      • zuzanna29 Re: Płytki poniżej normy ;( 07.06.05, 12:23
        potwierdzam - ja nie dostalam zzo bo mialam za malo plytek....
    • daria4 Re: Płytki poniżej normy ;( 07.06.05, 12:08
      Dzięki za odpowiedź smile
      Płytki kontroluje.....tylko się zastanawiam jak ten stan może wpłynąć na poród,
      czy jest to wskazanie do cc?
      • fasola25 zbyt niski poziom plytek jest wskazaniem do cc 07.06.05, 12:10
        mowili nam o tym na szkole rodzenia i jeszcze gdzie o tym czytalama
        tyle, ze wtedy to chyba narkoza, bo ktos tu napisal, ze niski poziom plk jest
        tez przeciwskazaniem do zzo
    • primka Re: Płytki poniżej normy ;( 07.06.05, 12:16
      Przy takim poziomie jak masz teraz możesz rodzić normalnie. Koniecznie wybierz
      sie do hematologa, wtedy bedziesz miała pewność. Jeżeli jestes z Warszawy to
      mogę Ci polecić dobrą panią hematolog, która specjalizuje sie w leczeniu kobiet
      w ciąży i przyjmuje państwowo.
      • daria4 Re: Płytki poniżej normy ;( 07.06.05, 12:18
        Nie, nie jestem z Warszawy sad(
        • noceidnie Re: Płytki poniżej normy ;( 07.06.05, 13:09
          Nie martw się, to całkiem niezły wynik. Ja mam między 60 a 70, więc dużo mniej.
          Jestem w 24 tyg., w piątek mam wizyte u hematologa, choc jak mnie zapisywał, to
          mówił, żeby sie nie martwić. jesli nie ma nagłych i bardzo czestych siniaków
          (co może swiadczyc o wewnetrznych krwotokach) to maleństwu nic w związku z tym
          nie grozi. Może byc problem przy porodzie, ale to napisze jak juz mi wszystko
          wyjasni. trzymaj się, pozdrawiam.
          • daria4 Re: Płytki poniżej normy ;( 07.06.05, 13:14
            dzięki,
            koniecznie daj zanć czego się dowiedziałaś
            pozdrawiam
      • joleczka26 Re: Płytki poniżej normy ;( 08.06.05, 08:36
        Ja jestem z Warszawy i mam bardzo podobną sytuację( ale nie jest to uzależnione
        od ciąży, bo mam małopłtykowość samoistną).
        Jeżeli możesz podaj nazwisko tej hematolog i jakiś namiar na nią- będę bardzo
        wdzięczna.Swoją drogą załamałyście mnie dziewczyny- ja na 90 % chciałam rodzić
        w znieczuleniu zewnątrzoponowym, ale widzę,że mogę o tym zapomnieć.
        Jak sądzicie, czy małopłytkowość jest wskazaniem do cesarskiego cięcia?
        • primka do Joleczka26 08.06.05, 11:13
          U mnie sytuacja podobna, miałam małopłytkowość na długo przed ciążą.
          Czytałam gdzieś na forum, że małopłytkowość może być wskazaniem do cc, ale nie
          wiem, na ile jest to prawdziwe.
          Jeśli chodzi o lekarza, to w Instytucie Hematologii na ul. Chocimskiej 4
          przyjmuje pani doktor, która specjalizuje się w leczeniu kobiet w ciąży. Nazywa
          się Kopeć. Żeby się zapisać trzeba jechać rano między 8.30 a 10.00. Musisz mieć
          ze sobą dowód osobisty, wyniki badań nie starsze niż przed 2 tyg., legitymację
          ubezp. i skierowanie do hematologa. Pani doktor przyjmuje we wt. i czw.
          Podaję tez numer do rejestracji: 849-36-51 wew. 288. Najlepiej sobie tam
          zadzwoń i wypytaj się o to, co Cię interesuje,
          pozdrawiam,
          Primka
          • joleczka26 Re: do Joleczka26 08.06.05, 16:47
            Dzięki za info, skorzystam. Ja chodziłam na konsultacje do poradni
            hematologicznej w szpitalu przy Banacha. Moja hematolog nazywa się Nisiobędzka -
            Krężel, nie wiem jednak , czy specjalizuje się w kobietach w ciąży, bo jak
            byłam u niej ostatnio, to jeszcze w niej nie byłam .Jestem z niej zadowolona,
            zrobiła mi wszystkie szczegółowe badania- łącznie z biopsją szpiku kostnego....
    • e_r_i_n Re: Płytki poniżej normy ;( 07.06.05, 13:18
      Moja kuzynka przez cała ciąze miala bardzo niskie płytki (w granicach 60-70).
      Tydzien po terminie przetoczono jej płytki i zrobiono cesarke.
      • noceidnie Re: Płytki poniżej normy ;( 10.06.05, 17:07
        dziś bylam u hematologa, pani stwierdzila, ze jeszcze musze zrobic dodatkowe
        badania, bo w ciązy plytki moga mieć sklonność do sklejania się, a w
        laboratoriach, gdzie wykonuja zwykła morfologię komputer sobie z nimi nie radzi
        i nie wszystkie jest w stanie policzyć. Dostalam skierowanie i zobaczymy co
        wyjdzie, a wynik z normalnej morfo byl znowu niski - 61. Diwedzialam się tez,
        ze nawet jesli będą niskie nadal, to i tak żadnych leków nie dostanę, po prostu
        przed porodem plytki mi przetoczą. Jak będę następnym razem, to zapytam czy to
        wskazanie do cc.
        • e_r_i_n Re: Płytki poniżej normy ;( 10.06.05, 17:14
          Niskie płytki to jest wskazanie do cc. Tak jak pisałam - własnie z powodu
          bardzo niskiego ich poziomu mojej kuzynce dwa tygodnie temu przez cc rozwiazano
          ciaze.
        • joleczka26 Re: Płytki poniżej normy ;( 13.06.05, 09:42
          To bardzo dziwne, co powiedziała Ci hematolog, moja mówiła co innego- jeżeli
          płytke krwi było by około 50 000, to koniecznie trzeba podawać leki (w III
          trymestrze można podobno). Jeżeli chodzi o skierowanie,jakie dostałaś, to
          pewnie płytki krwi na cytrynian, wersenian i heparynę- to jest najlepsze
          badanie. Ja tez miałam nadzieję,że mam płytki posklejane, ale badanie pokazało
          co innego.
          Jeżeli mogę Ci coś zaproponować, to zawsze jak robisz morfologię, rób to z
          tzw" rozmazem" inaczej "cito", wówczas płytki krwi liczy się " ręcznie "pod
          mikroskopem, a nie komuputerowo, dlatego też wynik jest dokładny i masz
          pewność,że nie są skejone....
    • pimpek_sadelko Re: Płytki poniżej normy ;( 13.06.05, 09:44
      przy 100 nie ma powodow do paniki. musisz tylko to kontrolowac.
      • nicol.lublin Re: Płytki poniżej normy ;( 13.06.05, 10:34
        "cito" oznacza, że badanie ma być wykonane pilnie, a nie że z rozmazem
        • joleczka26 Re: Płytki poniżej normy ;( 13.06.05, 16:07
          nie znam się na termilologii farmaceutucznej, ale ilekroć, mój hematolog daje
          mi skierowanie na morfologię z rozmazem ręcznym (dodam, że nie jest to pilne,
          bo często odbieram badania za kilka dni, a mogłabym tego samego dnia), Pani w
          labolatorium zawsze zadaje mi pytanie: " Co się dzieje,że potrzebuje Pani " na
          cito",czy ma PAni jakieś problemy z krzepliwością itp?", zawsze mi powtarza,że
          nie może robić tego komputerowo, tylko ręcznie liczy pod mikroskopem......więc
          już sama nie wiem......o co jej chodzi.........
    • michalina761 A jeżeli się sklejają? 13.06.05, 10:47
      A co z ciężarną, której płytki się sklejają? Przez kilka lat miałam ich 70-
      80tyś. A peraz policzono mi je ręcznie i okazało się, że mam 180 tyś. Pani w
      laboratorium oznajmiła mi, że były poklejone. Co to oznacza dla mnie?

A oto nasz Maluch:
      oneintheoven.net/preg/ticker.24703.png
      • joleczka26 Re: A jeżeli się sklejają? 13.06.05, 15:59
        To oznacza, że wszysto jest w normie- nie masz powodu do niepokoju.....

Pozdrawiam
    • e_r_i_n Re: Płytki poniżej normy ;( 19.06.05, 10:49
      Własnie rozmawiałam z moją kuzynką, która w obu ciążach miała problem
      z płytkami.
      Lekarze z Instytutu Hematologii polecili jej poród na Starynkiewicza.
      Poród miała wywoływany tydzień po terminie (wg lekarzy jeśli płytki są powyzej
      50, można rodzic naturalnie, ale bez zzo). U niej spadły do 43, więc było spore
      niebezpieczeństwo. Przetoczyli jej płytki i zrobili cesarke w znieczuleniu
      ogólnym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka