Dodaj do ulubionych

czy złe wyniki??

25.06.05, 11:21
odebrałam własne wyniki moczu i troche sie zmartwiłam... okazało sie ze mam
bakterie - liczne, pasma sluzu - bardzo liczne, nabłonki płaskie - duzo
liczne, leukocuty - 2 ( norma 0-3 ), erytrocyty 3 ( norma 0-3 ) dodam ze
badania musiałam powtorzyc ( gin poinformowała mnie jak to robic prawidłowo )
bo poprzednie były fatalne. niestety moja gienekolog wyjechała na urlop i
przyjedzie dopiero w połowie lipca. a ja siedze i sie martwie.... dodam ze
jestem teraz przeziebiona, moze to tez ma wpływ na moje wyniki??
bardzo sie martwie i to podwojnie bo to ciążą blizniaczasmile) acha, to 8
tydzien.
prosze poradzcie co mam robic. dziekuje
Obserwuj wątek
    • nikko100 Re: czy złe wyniki?? 25.06.05, 12:09
      Kochana - szoruj do ginekologa i to szybko, przeciez musi byc jakis na
      zastepstwo za twoja lekarke. Takie wyniki to sygnal, ze cos moze byc nie tak z
      pecherzem (np. zapalenie), a w ciazy to bardzo szybko moze Ci zaatakowac nerki,
      a wtedy to juz nie przelewki. Na prawde nie chce Cie straszyc, ale z drogami
      moczowymi trzeba uwazac i szybciutko reagowac.

pozdrawiam
      • matiti2 Re: czy złe wyniki?? 25.06.05, 12:21
        zeby było smieszniej , poszłam do ginekologa, do przychodni i to z tymi
        poprzednimi wynikiami, jeszcze gorszymi. i wiesz co? nie zwrócił na to uwagi!!!
        zaczełam sie zastanawiac czy moza ja panikuje, dlatego wolałam sie was spytac o
        zdanie.
        zaczełam sie zastanawiac czy nie zaczac sie samej leczyc i wziąść sobie
        urosept, ale sie troche boje. juz nie wiem do kogo pojsc....
        • nikko100 Re: czy złe wyniki?? 25.06.05, 12:34
          Rany - co za lekarz, moja ginka panikowala jak mialam jakies pojedyncze
          czerwone krwinki, a co dopiero bakterie... Sluchaj kobieto idz do tej
          przychodni gdzie ci robili badania, odbierz te nowe wyniki i idz prywatnie do
          lekarza. Pokaz mu nowe i stare. Ale nie lecz sie na wlasna reke, nie wolno brac
          zadnych lekow bez konsultacji z lekarzem. ZADNYCH. Bo mozesz zaszkodzic swoim
          blizniaczkom.

• strega2 Re: czy złe wyniki?? 25.06.05, 14:39
      Do lekarza szybko idz. Nie ma na co czekać! Ja też miałm podobne wyniki. Za pierwszym razem przepisał mi tylko Urosept.a objawy nie były duże. Powiedziałabym nawet że niewyczówalne. A za drugim razem leki już były silniejsze,Furaginum 3x1; i Clotrimazolum dopochwowo. No i zakaz używania męża sad Nie lecz się sama , bo moze sie okazać że masz początki grzybicy a na to Urosept sam nie pomoze. a skótki mogą być opłakane. Zwłaszcza że jestes w ciązy bliźniaczej a ją należy traktować szczególnie ostrożnie. Śluz liczny podobno zawsze występuje,ale tych bakterii nie lekcewaz i nie czekaj na twoją ginke. Pozdrawiam.
    • honi_29 Re: czy złe wyniki?? 25.06.05, 15:22
      Matti,kochana bakterie masz owszem liczne,ale nia ma leukocytów,które występują
      jak jest stan zapalny.Jak nie masz żadnych objawów chorobowych to znaczy,że być
      może Twoja próbka moczu była zanieczyszczona.Może zapomniałaś się podmyć
      przedpobraniem moczu(zawsze od przodu do tyłu,a nie odwrotnie),albo też nie
      była to porcja moczu ze strumienia środkowego.Dla pewności zrób badanie jeszcze
      raz,a potem pędź do lekarza jak wynik się powtótrzy.Nie panikowałabym zbyt
      wcześnie.Poza tym zawsze można zrobić posiew moczu,który określi dokładnie ile
      bakterii jest w porcji moczu i ewentualnie antybiogram(lekowrażliwość).Ja też w
      ciąży miałam liczne bakterie.Mój gin twierdzi,że w ciąży tak może być.Nie wiem
      dlaczego,ale może.Pozdrawiam,Honi
      • amwaw Re: czy złe wyniki?? 25.06.05, 21:01
        Popieram
        pasma śluzu- norma
        nabłonki-raczej norma( bo akurat ich zwiekszona ilosc moze swiadczyc o stanie
        zapalnym, ale poniewaz inne wyniki o tym nie swiadczą- nie sugerowalabym sie
        tym)
        leukocyty-norma
        erytrocyty-norma
        Jedynie niepokojace sa bakterie- zrob nastepne badanie ogolne uzywajac jalowego
        pojemniczka(koszt odrobinke tylko wiekszy niz niejalowego-chyba nawet mniej niz
        o 1zl, a taniej Ci wyjdzie niz wymaz i antybiogramwink ) i stosujac sie do zasad
        pobierania. Jezeli powtorza sie bakterie- lekarz z pewnoscia da Ci skierowanie
        na posiew. Bez panikismile
        Pozdrawiam
    • adriana28 Re: czy złe wyniki?? 25.06.05, 21:20
      porównaj sobie swoje wyniki z ta strona
      www.diagnostykalab.pl/pacjent/bad_podstawowe/mocz/badanie_ogolne_moczu.htm

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20729;107/st/20050805/dt/6/k/5987/preg.png
    • aga.79 Re: czy złe wyniki?? 26.06.05, 01:16
      Wiesz co śluz to norma, nabłonki też, leukocyty norma do 10, erytocyty ok. Mi
      zawsze wychodzą nabłonki i śluz.Położna mówi,że to pewnie z pochwy, bo
      wydzielina zwiększona, mimo, że uważam przy pobieraniu moczu.
      Ostatnio też mi wyszły bakrerie (liczne), ale gina powiedziała, żeby się nie
      martwić, bo jak mocz postoi to się namnażają. Może i prawda, bo jest gorąco, a
      leukocyty miałam 2-3, więc pewnie nic się nie dzieje
      • akrusz Re: czy złe wyniki?? 26.06.05, 01:55
        Naprawdę nie stresuj się niepotrzenie! ja miałam duzo bakterii juz kilkakrotnie
        w czasie ciąży, pierwszy raz właśnie w okolicach 6-8 tygodnia. Lekarz przepisał
        antybiotyk dopochwowy i powiedział, ze w ciaży to częsta dolegliwość. Ja mam
        spore skłonności do grzybów. Za drugim i trzcim razem wcale już nie robiłam
        posiewu, tylko przyjmowałam to, co mi przepisał.
        A z tym dokładnym myciem się przed pobraniem moczu to decydująca sprawa! I
        lepiej czymś bez mydła - ja używam żelu ziołowego do higieny intymnej.
    • honi_29 Re: czy złe wyniki?? 26.06.05, 09:23
      Jak się masz denerwować,to powtórz badanie,ale moim zdaniem nie ma
      potrzeby.Wynik jest oksmile
    • matiti2 Re: czy złe wyniki?? 26.06.05, 10:53
      dziekuje Wam bardzo za wszystkie odpowiedzi. to bardzo miłe, ze mozna na Was
      liczycsmile)
      dzwoniłam do mojej ginekolg, kazala mi wziąść urosept a po tygodniu powtórzyc
      badania. oczywiscie, zastosuje sie do Waszych radsmile)
      jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam!!
    • klinicystka Re: czy złe wyniki?? 26.06.05, 13:55
      Jeśli uspokoi cię klinicysta przez internet a nie osobiście to będe cieszyła się
      że ci pomogłam. Nie napisałaś wszystkich wyników badania moczu: bardzo ważne
      jest czy było białko, cukier i jakie masz pH oprócz osadu moczu jaki podałaś na
      forum. Z osadu moczu wynika, że klinicysta przez telefon dla świętego spokoju
      zapisał ci urosept bo nie zaszkodzi a może pomóc ale pamiętaj że w pierwszym
      trymestrze powinnaś unikać wszystkich leków. Niewiem też dlaczego powtarzałaś
      tj. w jakim parametrze wyniku bad.nastąpiły zmiany. Masz liczne bakterie, które
      świadczą o złym pobraniu materiału (źle się podmyłaś przed pobraniem) lub o
      stanie chorobowym. Jednakże u ciężarnych ze względu na zmiane pH układu
      moczowego i płciowego bakterie mogą być liczniejsze niż u innego pacjenta i
      przyjmuje się je za normę jeśli nie ma podwyższonej liczby leukocytów. Ty nie
      masz leukocytów powyżej normy więc brak stanu zapalnego. Jeśli nie masz białka,
      nie pojawiły się u ciebie żadne składniki mineralne to nie ma narazie symptomów
      które by świadczyły o chorych kanalikach nerkowych, kłębuszkach czy nerkach.
      Pilnuj aby twoje pH moczu było kwaśne tj.5-6, jeśli jest większe to musisz
      zakwasić mocz odpowiednią dietą bo wtedy faktycznie ryzykujesz chorobami nerek i
      wytrącaniem się kryształów mineralnych (pewnie słyszałaś o piasku lub
      kamieniach). Nabłonki płaskie liczne w pierwszym trymestrze są normą. Ktoś tam
      na forum sugerował ci grzybice ale coś mu się pomyliło chyba. Grzybice dostaje
      się z wyjałowienia tj. z antybiotyków które zabijają florę bakteryjną a tym
      samym dając pole do namnażania się drożdzaków czy grzybów. W osadzie wykryte
      miałabyś wtedy drożdze lub strzępki grzybni. Zapewne jednak temu komuś chodziło
      o grzybice pochwy (wykonać należy badanie- wymaz z pochwy) która jest częsta u
      ciężarnych szczególnie pod koniec ciąży i niebezpieczna dla dziecka. Objawami
      jej są upławy, świąd czasem pieczenie. Pozdrawiam gorąco i dbaj o siebie i swoje
      maleństwa. Powodzenia
      • matiti2 Re: czy złe wyniki?? 26.06.05, 20:45
        pomogłas, pomogłas, dzieki bardzosmile)
        mocz był dobrze pobrany ( tak mi sie wydaje ), zgodnie z zaleceniem ginekologa,
        czyli po podmyciu, srodkowy strumien i z tamponem. dzieczyny pisza tez o
        wyjałowionych pojemnikach ( innych niz zwykłe ), nastepnym razem takie kupie.
        pozostałe wyniki sa dobre ( tak mi sie wydaje ), czyli ph - kwasny, glukoza
        nieobecna, ketony-nieobecne, białko-nieobecne, urobilinogen w normie,
        bilirubina nieobecna, osad moczu -. acha, przejrzystość - lekko mętny ( ale to
        chyba nie ma znaczenia?? ) kolor zółty.
        moze nie powinnam brac tego uroseptu?? biore 3*2 i tak sie zastanawiam czy nie
        zmniejszyc dawki?? jak mylicie??
        pozdrawiamsmile)
        • klinicystka Re: czy złe wyniki?? 27.06.05, 13:22

Składniki moczu rozpuszczalne masz faktycznie w porządku. Przejrzystość jest
          ważna jak wyszystko inne, ale mocz mętnieje od dużych składników jak: nabłonki,
          śluz czy kryształy, a ty tych pierwszych miałaś sporo wiec już wiesz dlaczego
          był mętnawy. Jeśli zadbałaś o dobre pobranie to i pojemniczek napewno miałaś
          porządnie wymyty i wyparzony więc nie ma obaw. Ważne by szybko dostarczyć do
          laboratorium bo faktycznie uznaje się że należy wykonać pełną analizę do 4h od
          pobrania. A przecież taka procedura zbadania właściwości fizycznych, składników
          rozpuszczalnych i osadu moczu mikroskopowo -troche trwa tym bardziej że
          diagnosta nie wykonuje tylko jednego moczu w laboratorium na raz.
          co do leków to genetalnie w pierwszym trymestrze nie powinno się brać żadnych.
          Jeśli masz objawy ze strony układu moczowego (np.bolą cię nerki, piecze cewka
          moczowa przy oddawaniu moczu itd.) to go bierz, ale obawiam się że zasugerowałaś
          się wynikami bad. które tak naprawde nie są złe. Nie słuchaj niekompetentnych bo
          każdy przypadek jest inny i do pełnej diagnozy ważne są zarówno wyniki badań
          (pełne) jak i obraz kliniczny (objawy).
          Moja rada: pilnuj higieny bo w miare wzrostu ciąży będzie coraz gorzej, ale też
          nie przesadzaj bo wyjałowienie się może mieć znacznie gorsze konsekwencje.
          Pozdrawiam gorąco. Jak będziesz miała jeszcze jakieś pytania dotyczące
          interpretacji badań laboratoryjnych to w pisz na emaila. Odpisze (termin mam za
          tydzień) jak najszybciej będe mogła.
          • matiti2 Re: czy złe wyniki?? 27.06.05, 16:30
            bardzo, bardzo Ci dziekujesmile)
            bede trzymac kciuki za Ciebiesmile)
            pozdrawiam!!
    • camina Re: czy złe wyniki?? 27.06.05, 20:11
      No to czesc podwójna mamo! Moi dwaj chłopcy są w brzuusiu dużo starsi od tych
      twoich (27tydzień) ale cieszę się ze kolejna mama bliżniacza się pojawiła na
      forum.

Pocieszę cię trochę - mój mocz jest chyba dużo gorszy od twojego: liczne
      bakterie, białko, leukocyty 8-9, mętny, szczawiany wapnia (piasek), erytrocyty,
      nawet po kuracji dopochwowej. Teraz biorę antybiotyki i jeszcze raz globulki
      (tym razem Gynalgin) i zobaczymy.
      Nie martw się na zapas. Z czasem pojawi się więcej problemów, czego ci
      oczywiście nie życzę.
      Pozd. ciebie i maluchy

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka