Dodaj do ulubionych

29 tc a badania ginekologiczne

29.06.05, 20:01
Dziewczyny, czy to normalne, że przez całą ciążę do tej pory byłam badana
ginekologicznie tylko na samym początku tzn ok 7 tygodnia? Na każdej wizycie
lekarz tylko mnie waży, mierzy ciśnienie, zleca badania krwi i moczu
i "podgląda" Bąbla przez USG. To wystarczy? Jakie są wasze doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • keysy1 Re: 29 tc a badania ginekologiczne 29.06.05, 22:16
      mój lekarz mnie badał i powiedział że po 21 tc jeśli kobieta nie zgłasza
      dolegliwości typu bóle, skurcze, swędzenie, pieczenie itp to nie ma potrzeby
      badania ginekologicznego. Ale ja nie wiem, czasem dziewczyny tu piszą że nic
      nie czuły a po badaniu się okazało ze skraca się szyjka maciciy i ląduj ą w
      szpitalu albo biora leki na podtrzymanie
      • aliciap Re: 29 tc a badania ginekologiczne 29.06.05, 22:26
        ja mieszkam w ANglii, tutaj wogole nie badaja ginekologicznie, chyba ze kobieta
        skarzy sie na bole albo sa jakies inne wskazania
        • gabi67 Re: 29 tc a badania ginekologiczne 30.06.05, 06:41
          Ja jestem badana ginekologicznie na każdej wizycie jestem 34 tc.USG miałam
          wykonane trzy razy ale na ostatnie idę w 36 tcsmileA do gienekologa za dwa
          tygodnie.Wniki krwi i moczu robiłam w czasie ciaży dwa razysmile
          Pozdrawiam Gabi
    • petrela Re: 29 tc a badania ginekologiczne 30.06.05, 07:32
      Ja też jestem badana przy każdej wizycie. Lekarz sprawdza czy ujście szyjki
      jest zamknięte, czy się nie skraca. Badanie jest tak szybkie i delikatne, że w
      zasadzie wcale mi to nie przeszkadza, ze jest tak często. Czuję się bezpiecznie
      jak wiem, ze wszystko jest ok.
    • zmija75 Re: 29 tc a badania ginekologiczne 30.06.05, 08:43
      A ja nie miałam do tej pory żadnego badania ginekologicznego a jestem w 37 tyg.
      ciąży. W poprzedniej ciąży (1,5 roku temu) też nie miałam i wszystko było ok.
      Może nie ma potrzeby jak nie czujesz niepokojących dolegliwości.

Pozdrowienia
      • gabi67 Re: 29 tc a badania ginekologiczne 30.06.05, 08:56
        Ja rodziłam 12 lat temu i byłm badan za każdym razem ,córcie rodziłam 6 lat
        temu i to samo za każdym razem byłm zbadana i teraz z nasza trzecia dzidzia co
        wizyte jestem badana.W 2 poprzednich ciążach nie miałam zadnych problemów i
        lekarze mnie badali.Bo przy takim badaniu nie tylko sprawdza sie ujście ale
        pobira sie cytologie i sprawdza sie czy nie rozwijaja sie jakis bakterie ,co
        dla cieżarnej i dla dziecka jest bardzo ważną sprawą.Po takim badaniu mam
        pewność ze wszystko jest zemna dobrze bo zdrowie mamy jest tak samo waznesmile
      • gabi67 Re: Pogratulować lekarza! 30.06.05, 08:56
        • graszka-po Re: Pogratulować lekarza! 30.06.05, 09:24
          Cześć dziewczynki;-]Co do badania ginekologicznego to powiem wam,że w pierwszej
          ciaży do ostatniego tygodnia byłam tak badana.Moja pani doktor była bardzo
          precyzyjna i wolała wszystko wiedziećnapewno;-]miałam rozwarcie na 1,5 cm od 8
          miesiąca więc musiałą badać non stop.Teraz jestem obecnie w drugiej ciaży i
          choc nie mam rozwarcia to lekarz w 8 miesiącu mnie tez tak bada i nie widze
          nic złego w tym bo wiem ,że w środku mam wszystko spięte a wole wiedzieć jaką
          długość m szyjka macicy i t d...;-]
    • isia_50 Re: 29 tc a badania ginekologiczne 30.06.05, 10:23
      Mnie lekarz bada ginekologicznie przy każdej wizycie. Badanie trwa naprawdę
      krótko i nie jest nieprzyjemne, a mnie uspokaja, że wszystko jest w porządki. I
      zawsze było wszystko w porządku, do ostatniej wizyty. Bez żadnych dolegliwości
      sugerujących rozwarcie szyjki macicy (bez skurczy, wydzieliny) okazało się, że
      mam rozwarcie na 1,5 cm, a szyjkę bardzo rozpulchnioną. Zaraz miałam zrobione
      USG dopochwowe by sprawdzić jak wygląda ujście wewnętrzne - na szczęście
      zamknięte, posiew. Teraz czekam do jutra na wyniki posiewu, dużo leżę, choć
      nadal czuję się rewelacyjnie. Jeśli wyniki posiewu będą OK w przyszłym tygodniu
      będę miała zakładany krążek. A wszystko zostało wyłapane "przypadkiem".
      Iza
      32 tc
      • miimiimii Re: 29 tc a badania ginekologiczne 30.06.05, 14:28
        hmm..a ja od początku ciaży ani razu nie siedziałam na fotelu ginekologicznym..
        wogóle zastanawiam sie nad zmiana lekarza.. od długiego już czasu moim lekarzem
        był dr. szymula w luxmedzie, postanowiłam że będzie również prowadził moją
        ciażę, jednak szczerze mówiąc ostatnio coraz poważniejsze wątpliwości zaczęla
        budzić jakość usługi medycznej świadczonej przez luxmed..
        tylko do kogo teraz sie udać..?
        • miimiimii Re: 29 tc a badania ginekologiczne 30.06.05, 14:42
          ..dodam,że również jeset na tym etapie ciaży..
          • pea_74 Re: 29 tc a badania ginekologiczne 30.06.05, 15:13
            NATYCHMIAST zmienilabym lekarza ktory mnie nie bada! cisnienie i wage moge sama
            zmierzyc! Moj ginio bada mnie i sprawdza szyjke na KAZDEJ wizycie i myslalam ze
            wszyscy tak robia. Chodzisz prywatnie czy panstwowo?
    • budzik11 Re: 29 tc a badania ginekologiczne 30.06.05, 15:10
      Cóż, mnie z kolei nie robi USG na każdej wizycie, bo nie ma w gabinecie, ale za
      to za każdym razem bada ginekologicznie. Co byś wolała?
      • miimiimii Re: 29 tc a badania ginekologiczne 30.06.05, 15:25
        nie wiem co bym wolała.. ale zostawiam w luxmedzie niemałe pieniadze i
        chciałabym po prostu otrzymać standard usługi za jaki płacę..
        • gabi67 Re: 29 tc a badania ginekologiczne 30.06.05, 15:36
          Ale nie masz wszystkich badań!!!!!A powinien Cię badać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka