Dodaj do ulubionych

Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą

30.06.05, 08:26
może ktoraś z Was wie ile tak naprawdę trzeba czekać po cesarskim cięciu z
drugą ciążą czy może ktoraś podzieli się ze mną swoim doświadczeniem w tej
sprawie.
Urodziłam właśnie przez cesarskie cięcie moja córeczka ma 8 mieśięcy i my
chcemy już druigie co wy o tym myślicie.

Klaudia mama Wiktorii

www.kalka13.bobasy.pl
Obserwuj wątek
    • alistar1 Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 30.06.05, 08:40
      Cześć, powinno się odczekać rok albo póltora- tak czytałam na ten temat. Pewnie
      w każdym przypadku jest to indywidualna sprawa. Jestem 13 mcy po cesarce,
      myślę, że jeszcze 2-3 mce i będzie ok. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy
    • eerys Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 30.06.05, 08:54
      Mam koleżankę, która pierwsze dziecko rodziła właśnie przez cc. jak jej corka
      miala 9 m-cy to sie okazalo, ze jest w ciazy z drugim w 3 juz miesiacu. Z tego
      co rozmawialysmy lekarz powiedzial tylko ze bedzie jej latwiej rodzic bo
      organizm pamieta jeszcze pierwsza ciaze.
      Pozdrawiam
      • kalka13 Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 30.06.05, 09:03
        no właśnie są tak różne opinie. moja ginekolog twierdzi że nie ma problemu.
        Miałam zabieg tak dobrze zrobiony że nic nie odczuwam.Może znajdzie się jakaś
        mama która była w takiej sytuacji smile))
        • aggu Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 30.06.05, 10:39
          ja nie mam żadnych doświadczeń, spodziewam się dopiero pierwszej dzidzi,
          natomiast zadaliśmy takie pytanie lekarzowi na szkole rodzenia. Powiedział, że
          przepisowo niby rok, ale już po pół można zachodzić prawdę mówiąc, bo i tak
          minie kolejne 6mcy ciąży zanim macica zacznie się tak naprawdę powiększać...
          Zdrowe podejście jak dla mnie wink
          • dorota0312 Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 30.06.05, 10:44
            Interesuje sie tym tematem od dluzszego czasu, ba sama chce zajsc w ciaze 9 m-cy
            po cc. Opinie sa takie, ze powinno sie odczekac ok 2 lat z kolejnymi ciazami bez
            wzgledu na to w jaki sposob zostaly rozwiazane. Po cc minimum rok, ale sa
            dziewczyny, ktore zaszly w ciaze i 6 m-cy po i wszystko bylo ok. Mysle, ze jest
            to kwestia bardzo indywidualne. Jesli twoj gin twierdzi, ze wszystko wyglada ok
            to pewnie mozesz byc spokojna. Powodzenia.
            • malgosiek2 Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 30.06.05, 10:53
              Tak naprawdę to powinn się odczekać z następną ciążą ok.roku nie zależnie od
              sposobu rozwiązania,gdyż organizm matki musi się zregenerować.Duża część
              zapasów organizm zużył podczas ciąży i karmienia.
              Natomiast po c.c to faktycznie lepiej odczekać rok czy nawet dwa,dlatego,że
              również mięśnień macicy jak i inne warstwy muszą dobrze zrosnąć się w
              środku.Czasami cięcie w środku potrafi goić się przez 1/2 roku.
              Zachodząc w ciążę wcześniej niż rok może,ale nie musi dojść do pęknięcia macicy
              z powodu rozejścia sie blizny po poprzednim cięciu,bo mięsień macicy jest już
              osłabiony.
              Pozdrawiam Gosia
    • utka Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 30.06.05, 10:54
      ja tez jestem 10 miesiecy po cc i tez chce miec drugie dziecko. moja gin
      mowila, ze rok jest bezpiecznie, choc zdarzaja sie nastepne ciaze wczesniej i
      tez jest ok. Mnie jedyna rzecza wstrzymujaca przed ciaza juz teraz jest to, ze
      karmie mala piersia i od ponad pol roku jestem na diecie beznabialowej.
      chcialabym skonczyc karmienie za ok, jakies 2 miesiace, troche sie dowapnic i
      dowitaminizowac i wtedy zaczac sie starac o druga dzidzie, a najlepiej, gdyby
      sie przytrafily blizniaki smile

pzfka i moze sie spotkamy niedlugo
      • kalka13 Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 30.06.05, 13:07
        ja też karmię Wiktorię piersią i nawet jak będę w ciąży to nie zamierzam
        przestać o ile ona będzie nadal chciała. I tak sobie myślę że po prostu trzeba
        iść na całość i co ma być to będzie smile)))

a bliźniaki to mi się mogą przydażyc bo tak genetycznie mam obciążenie no chyba
        że trafi na moją siostrę ale ona jeszcze nie chce bo ma 19 lat smile))))
        pozdrawiam wszystkie mamy i ich skarbki smile))
    • ania.silenter Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 30.06.05, 12:14
      Najlepiej odczekać rok. Tylko nie wszyscy się do tego stosująwink. Ja zaszłam 7
      miesięcy po 1 cc (drugi poród również przez cc). Moja starsza córka ma 17
      miesięcy a młodsza - 2.
      pozdrawiam
      • kalka13 Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 30.06.05, 13:10
        słodkei dziewuszki a powiedz mi nic ci w ciąży ze szwem się nie działo nie
        odczuwałaś żadnego bólu?? a druga cesarka na życzenie czy ze wskazań medycznych
        i jak możesz to napisz gdzie rodziłaś o ile jesteś z Warszawy
        pozdrawiam
        • ania.silenter do Kalki13 30.06.05, 19:26
          kalka13 napisała:

> słodkei dziewuszki a powiedz mi nic ci w ciąży ze szwem się nie działo nie
          > odczuwałaś żadnego bólu??

Nic się nie działosmile byłam super zszytasmile))

a druga cesarka na życzenie czy ze wskazań medycznych

drugie cc ze wskazań (cc rok po roku i niebezpieczeństwo rozejścia się szwu
          podczas porodu naturalnego), pierwsze cc też - gestoza.
          >
          > i jak możesz to napisz gdzie rodziłaś o ile jesteś z Warszawy

1 poród w szpitalu Orłowskiego (na Czerniakowskiej), drugi - w bielańskim.
          pozdrawiam
    • ikaes Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 30.06.05, 12:50
      mojej koleżance lekarz powiedział, że trzeba odczekać minimum dwa lata, żeby
      wszystko się dobrze zrosło
    • mammax Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 30.06.05, 13:46
      Ja miałam cc dwa równe dwa lata temu a za miesiąc będę rodzić drugiego
      dzidziusia. Mój lekarz radził mi odczekać z drugą ciążą głównie ze względu na
      ranę po cc. Jak jest zbyt krótku odstęp czasu to na pewno druga ciąża też
      będzie zakończona cc bo rana może się rozejść, a tak po dwóch latach można już
      próbować rodzić przez psn. Ja w każdym razie będę próbować. Pzdr.
      • kalka13 Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 30.06.05, 14:44
        no o tym to ja wiem ale u mnie tak czy tak drugie tez bedzie cesarskie ciecie
        ze wskazan medycznych wiec nawet jak odczekam to i tak nie bede rodzila
        naturalnie sad((
        • honi_29 Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 02.07.05, 16:02
          To tylko się ciesz,że przez ccwink
    • ja275 Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 30.06.05, 15:00
      ja slyszalam od lekarzy ze powinno sie odczekac 2-3lata - ze organizm po cc
      regeneruje sie tak do 2 lat - ja jestem w szostym miesiacu ciazy i roznica
      miedzy pierwsza corka a druga bedzie 2 lata - w pierwszym przypadku mialam cc i
      teraz najprawdopodobniej tez !
      • finka79 Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 30.06.05, 16:48
        Chyba przy zalozeniu ze drugie dziecko tez przez cesarke. Zona brata chciala
        rodzic normalnie 18 miesecy po pierwszej cc (lekarz mowil ze ok) i w czasie
        porodu pekla jej macica. Ledwo to oboje przezyli, potem znowu cc w stresie
        robiona przez lekarzy, przy okazji pocieli jej pecherz i ogolnie nie bylo
        dobrze. Teraz juz jest ok, ale lekarze powiedzieli ze o trzeciej dzidzi ma nie
        myslec a bardzo chcieli. Wiem jedno, nigdy nie zdecydowalabym sie na cesarke na
        zyczenie. To pewnie zalezy wszystko od kobiety i ten jeden przypadek o niczym
        nie przesadza (pewnie znacznie czesciej jest ok), ale przez to ze wiem jak to
        bylo strasznie i dramatycznie to jestem mocno przewrazliwiona na tym punkcie.
        Pozdrawiam wszystkie brzuszkismile
        • kalka13 Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 30.06.05, 21:42
          ja jeżeli chodzi o cesarkę to mam barzdo bardzo dobre wspomnienia i zrobiono ją
          super. Myślę że po prostu mósimy iść na całość i jak będzie to będziesmile ale
          dlaej czekam na wasze opinie
          pozdrawiam
          ponownie
          • kalka13 Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 01.07.05, 19:11
            tak sobie licze ze jakbym teraz zaszla to porod bylby po 19 miesiacach od
            poprzedniego to chyba nie byloby tak zle smile)) jak myslicie ??
    • natikow Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 03.07.05, 15:26
      Ja wlasnie mam koncowke drugiej ciazy. Po cc czekalismy 19 m-cy. Teraz tez cc.
      Mowiono nam o 2-3 latach przerwy, ale miedzy porodami. Chyba ze wzgledu na to,
      ze po tym czasie mozna probowac rodzic naturalnie.
      Ale byla tez pewna niekonsekwencja u mojego ginekologa - kiedy przyszlam na
      kontrole 9 m-cy po pierwszym porodzie, to sie mnie spytal, czy w ten sposob
      sugeruje, ze juz czas na drugie. I wywiazala sie dyskusja, podczas ktorej
      wyszlo, ze mozna probowac duzo predzej. Gin zrobil mi USG i sprawdzil, czy
      wszystko dobrze sie zroslo - bylo ok. Zreszta u nas robia takie USG tez przed
      wysjsciem ze szpitala po cc - zeby sprawdzic jak sie maja szewki w srodku. Ja
      mialam ponoc rewelacyjnie zeszyte wszystko. Zreszta czulam sie b. dobrze.
      Te ciaze znosze dobrze pod wzgledem rozciaganej macicy i tym podobne. Nie
      odczuwam wiekszych dolegliwosci, choc ponoc moze bardziej bolec.

Trzymam kciuki i zycze powodzenia.

Przede mna dylemat, czy po dwoch cc mozna jeszcze zachodzic i kiedy wink))
      Wprawdzie nie zamierzam predzej niz za 7-8 lat, ale ciekawam juz teraz wink

Pozdrawiam - Nati z Madzia i groszkiem sierpniowym
      • kalka13 Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 03.07.05, 21:27
        super moje gratulacje i dzieki za podsuniecie pomyslu z usg u mnie sie tego nie
        praktykuje ale poprosze moja gin zeby mi usg zrobila (ale bedzie numer jak sie
        okaze ze fasolka juz jest hihihi) trzymam kciuki smile))
    • agulka322 Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 04.07.05, 10:47
      hej, za 2 miesiace bede rodzic 2 dzidziusia, zaszlam po 1,5 roku przerwy po cc.
      Gin mowil nawet o zalecanych 2 latach... Z ciaza wszystko ok, ale niestety od 2
      miesiecy coraz bardziej odczuwam bol w podbrzuszu - tak jakbym nie umiala
      uniesc brzuszka - mysle ze to jest zwiazane z cieciem. Czasem mam problemy zeby
      podniesc sie z krzesla lub szybko isc. Moze to zalezy od tego jak uklada sie
      brzuszek, ja mam akutat obie ciaze bardzo nisko.
      Pozdrawiam
      Aga
    • kalka13 Re: Cesarskie cięcie-ile czekać z drugą ciążą 08.07.05, 10:36
      hehehe chyba musze zrobic test bo a noz widelec bedzie druga dzidzia ale bylo
      by super smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka