asica21 08.07.05, 15:43 czesc kobitki jak jest z basenem gdzie wystepuje chlor, czy to nie zaszkodzi malenstwu??Z gory dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
midzi1 Re: Basen w 10tyg ciąży 08.07.05, 15:49 jezeli masz ciaze normalna nie zagrozona i czujesz sie dobrze na basem mozesz chodzic do samego porodu :-0)))))))))))) pozdrawiam ja chodzilam nawet na aerobik wodny polecam we wczesnej ciazy papa Odpowiedz Link Zgłoś
asica21 Re: Basen w 10tyg ciąży 08.07.05, 16:11 tyle ze na tym basenie jest bardzo duzo chloru i tego sie obawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: Basen w 10tyg ciąży 08.07.05, 16:47 Pytałam lekarza - powiedzał że basen jest nawet wskazany, na kręgosłup. A chlor chyba nie powinien szkodzić skoro pozwalaja chodzić, mnie tylko powiedzał żebym przed wejściem założyła tampona i odrazu po wyjściu go wyjeła, pewnie żeby zminimalizować ryzyko jakiejś infekcji dróg rodnych. Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: Basen w 10tyg ciąży 08.07.05, 16:48 znaczy chodziło mi o to że basen jest wskazany w ciąży ze względu na obciążenie kręgosłupa! Odpowiedz Link Zgłoś
motyla1 Re: Basen w 10tyg ciąży 08.07.05, 18:07 jeszcze tydzień temu byłam na basenie, potem odpuściłam ale tylko dlatego że nie ma mnie kto zawieżć, i było wspaniale Odpowiedz Link Zgłoś
kasiadove Re: Basen w 10tyg ciąży 08.07.05, 18:13 Basen jak najbardziej tak. Ps. Dziewczyny z forum dla nienormalnych znowu nas wyśmieją! Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Basen w 10tyg ciąży 08.07.05, 19:59 Jesli nie masz zadnych przeciwskazan czy slonnosci do infekcji powinnas kozystac z basenu. Chlorowany nie powinien zaszkodzic ale jesli ktos ma slonnosc do infekcji moze sie ich niestety nabawic bo chlor wyplukuje nasza ochronna flore bakteryjna. Dlatego moj ginekolog proponowal, ze jesli ktos ma wybor lepiej, zeby kozystal z basenow oczyszczanych ozonem itp. Jesli chodzi o uzywanie tamponow to to jest slepy zaulek i nie polecam tego sposobu a ginekolog wykazal sie nieodpowiedzialnoscia proponujac takie jego zastosowanie. Tampon w czasie kapieli nasiaka woda i moze dojsc do zakazenia drug rodnych (plywalyscie kiedys w czasie okresu z tamponem - po godzinie plywania trzeba go bylo zmienic bo niestety woda go dopelniala)! Pochwa naturalnie chroni nas przed wcieknieciem wody wiec po co ja prowokowac. Znajoma farmaceutka proponowala, zeby przed pojsciem na basen zalozyc sobie laktowaginal ( w aptece bez recepty) i jeszcze drugi na noc po kapieli - i to dobrze chroni pochwe przed bakteriami - niesmialo polecam ten sposob. Pozdrawiam / 11tc Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Basen w 10tyg ciąży 08.07.05, 22:25 Wiecej o tamponach mozecie poczytac w watku : plywanie w jeziorze... Odpowiedz Link Zgłoś
niuta3 Re: Basen w 10tyg ciąży 08.07.05, 20:09 Rozmawiałam na ten temat z lekarzem,basen jest wskazany pod warunkiem,że się nie przemęczasz, nie należy za dużo pływać żabką i pieskiem. no i najlepiej wybrać baseny z wodą azotowaną , ale tym należy się zbytnio nie sugerować. Pozdrawiam <center><p style="background:white;"><font face="verdana,arial,sans-serif" size="1" color="black">baby Grabarow</font><br /> src="lilypie.com/days/051215/3/7/1/+1" alt="Lilypie Baby Ticker" border="0" /></a></p></center> Odpowiedz Link Zgłoś
marta2777 Re: Basen w 10tyg ciąży 08.07.05, 20:24 ja (12 tc) i moje znajome plywamy ile wlezie jesli mamy sile oczywiscie: zabka, kraulem , czym sie da, nurkujemy. Ja chodze na normalny chlorowany basen, nie uzywam zadnych tamponow. Niepotrzebne jest przejmowanie sie szczegolami. Wydaje mi sie , ze lekarze, ktorzy nie chodza na basen nigdy, wymyslaja rozne dziwne historie z azotowanymi basenami i Bog jeden wie czym jeszcze. POstaraj sie ewentualnie znalezc czysty zadbany basen, ale o takie teraz w POlsce nietrudno. Moje znajome ktore rodzily ok. 15 lat temu chodzily na basen, ktory oczywiscie mial podejrzanie zielona wode (jak to kiedys bywalo), ale nigdy nie mialy zadnych problemow nawet z infekcjami. Ja chodze na basen od malego dziecka i nigdy zadnego chorobska sie nie nabawilam. Poprostu trzeba nosic klapeczki, uwazac gdzie sie kladzie mydelko, a woda jest po to chlorowana, zeby infekcje sie nie przenosily. Milego plywanka i relaksuj sie. Odpowiedz Link Zgłoś
gloria2 Re: Basen w 10tyg ciąży 08.07.05, 21:08 Dziewczyny, a co z nadżerką w ciąży? Czy może ona byc przeciwskazaniem do basenu? Jak dwa lata temu również miałam nadżerkę i leczyłam ją farmakologicznie, to lekarz mnie wcale nie odwodził od chodzenia na basen. Jak myslicie? Czy woda na basenie może pogorszyc sytuację, czy to już jest taka sytuacja, której sie nie da bardziej pogorszyć ? Odpowiedz Link Zgłoś
marta2777 Re: Basen w 10tyg ciąży 08.07.05, 21:35 nie wiem jak to jest z nadzerka w ciazy. Ja mialam nadzerke przed ciaza i zanim mi doktor ja wykryl i usunal, chodzilam na basen. Z tego co pamietam nie bylo zadnych przeciwwskazan jesli chodzi o basen przed zabiegiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ida75 Re: Basen w 10tyg ciąży 09.07.05, 18:51 Ja chodziłam i chodzę regularnie - lekarz nie mówił o przeciwskazaniach, spotykam sporo kobiet z brzuszkami, nawet bardzo zaawansowanymi - swietnie relaksuje i pomaga odpoczać kręgosłupowi! ida Odpowiedz Link Zgłoś