renata97 14.07.05, 22:13 Hej jam pytanie jak mogę obliczyc dni płodne i nie płodne miesiączkuję co 30- 31 dni z góry dziekuję i Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pimpek_sadelko Re: jak obliczyć dni płodne 14.07.05, 23:08 dni plodnych sie nie "oblicza" owulacja to nie matemtatyka. wpisz w google haslo "objawy plodnosci" zobaczysz jak poznac, ze zaczl sie czas, kiedy starania powinny isc pelna para. Odpowiedz Link Zgłoś
majowa-panna Re: jak obliczyć dni płodne 15.07.05, 09:14 albo zajrzyj na www.lmm.pl lub inną stronę związaną z NPR... oj dziewczyny dziewczyny, trochę biologii i się gubicie, a przecież to podstawy Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: jak obliczyć dni płodne 15.07.05, 10:54 Na tej stronie (www.lmm.pl) jest bardzo dobry, krótki kurs internetowy oparty o podręcznik Kipley'ów, jeden z najlepszych dotyczących tej tematyki. Sama korzystam, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
rakastan Re: jak obliczyć dni płodne 15.07.05, 11:45 Jeżeli rzeczywiście masz cykle 30-31 dniowe to dni płodne masz około 16-17 dnia cyklu. Można mierzyć temperaturę, badać śluz. U mnie metoda pomiaru temperatury sprawdziła się w 100 %. Dwa razy zaszłam w ciążę już w pierwszym miesiącu jej stosowania. Ewa tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20729;126/st/20050811/dt/6/k/5227/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: jak obliczyć dni płodne 15.07.05, 11:50 rakastan napisała: > Jeżeli rzeczywiście masz cykle 30-31 dniowe to dni płodne masz około 16-17 dnia > > cyklu. mialam takie cykle kiedys. w ciaze zaszlam ok 20 dc. naprawde nie nakrecajcie dziewczyna na liczenie. liczy sie obserwacja objawow plodnosci. wyliczyc nic sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
rakastan Re: jak obliczyć dni płodne 15.07.05, 12:36 A skąd wiesz, że napewno zaszłaś w 20 dniu cyklu. Owulacja jest zawsze na 14 dni przed rozpoczęciem cyklu. Widocznie w tym miesiącu cykl się Tobie wydłużył z 31 do 34 dni. Dlatego polecam inne sposoby sprawdzania kiedy jest owulacja. Ja mam cykle różnie co 28-36 dni i dlatego nie polegam na metodzie wyliczania. Po prostu obserwowałam samą siebie. Ewa tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20729;126/st/20050811/dt/6/k/5227/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
dazzle Re: jak obliczyć dni płodne 15.07.05, 12:43 owulacja nie zawsze jest 14 dni przed "rozpoczęciem cyklu", tylko następna miesiączka jest w 14-16 dni po owulacji - jeśli owu wypada w 20 dc, to miesiączki należy się spodziewać ok 34-36 dnia danego cyklu. więc dokładnie to odwróciłaś. a co do wiedzy nt owulacji - niektórzy ją po prostu monitorują... i wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: jak obliczyć dni płodne 15.07.05, 17:06 rakastan napisała: > A skąd wiesz, że napewno zaszłaś w 20 dniu cyklu. > Owulacja jest zawsze na 14 dni przed rozpoczęciem cyklu. > Widocznie w tym miesiącu cykl się Tobie wydłużył z 31 do 34 dni. >uzupwlnij wiedze. owulacja moze byc i 10 dni przed koncem cyklu. prawidlowa faza lutealna ma od 10 do 16 dni. nie ma stalej ilosci dni w drugiej fazie cyklu. skad wiem? bo wiem, o szczegolach zycia intymnego pisac nie bede > Dlatego polecam inne sposoby sprawdzania kiedy jest owulacja. Ja mam cykle > różnie co 28-36 dni i dlatego nie polegam na metodzie wyliczania. Po prostu > obserwowałam samą siebie. > > Ewa > > tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20729;126/st/20050811/dt/6/k/5227/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
rakastan Re: jak obliczyć dni płodne 18.07.05, 08:31 Tu jest moje źródło informacji, które mnie nie zawiodło już dwa razy. Wiedzy nie muszę uzupełniać: www.npr.prolife.pl/cykl.htm Pozdrawiam, Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
ally23 Re: jak obliczyć dni płodne 15.07.05, 09:47 mozesz tez kupic testy owulacyjne one pomogi Ci ustalic termin owulacji Odpowiedz Link Zgłoś
jbasko Re: jak obliczyć dni płodne 15.07.05, 10:32 hej akurat na ten temat wiele wiem, bo prowadzę te obliczenia od kilku lat. Przede wszystkim wazne jest mierzenie temperaturki codziennie rano(przynajmniej na początku pomiarów), no i poza tym obserwacja śluzu. Ja mam cykle 34-35, i dni płodne są u mnie pom.14-21 dniem cyklu, reszta jest spoko. Bardziej trzeba uwazać w tych pierwszych dniach, a później po np. 21 dniu jest okres bezwzględnej nieplodności. Mało wiem o Twoich cyklach, dlatego trudno mi tak doradzać, ale myśle, że te metody wbrew temu co sie na ten temat mówi są sprawdzalne bo samam tego doświadczam. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dazzle no tak, ale to nie jest jednak 15.07.05, 10:34 obliczanie, prawda? tylko OBSERWACJA objawów płodności a nie matematyczne obliczanie, kiedy tak a kiedy nie Odpowiedz Link Zgłoś
zabolek27 Re: no tak, ale to nie jest jednak 15.07.05, 12:54 ja nie mierze temperatury a tera jestem od kilku dni b.wilgotna czy to te dni? Cykl mam co 30 dni a teraz jest 17 dzien cyklu. Probowalismy w 16 i 14 dniu czy jest szansa? Slyszalam rowniez ze sa odpowiednie pozycje na szybkie zajscie-a jakie? Slyszalam rowniez, ze po st...kobieta powinna lezec 10 min na plecach z nogami do gory-czy to tez prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
rakastan Re: jak obliczyć dni płodne 15.07.05, 13:36 Nie wiem czy dazzle zwróciła uwagę, że napisała to samo co ja tylko w inny sposób. 14 dni po owulacji występuje krwawienie, czyli zaczyna się 1 dzień cyklu. 14 dni jest to średnia. Odwołuję do strony: www.npr.prolife.pl/cykl.htm A koleżance starającej się o dziecko polecam, żeby sobie poczytała o naturalnym planowaniu rodziny, może pozna lepiej samą siebie. Zobacz: www.npr.prolife.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
dazzle Re: jak obliczyć dni płodne 15.07.05, 13:44 dazzle zwróciła uwagę, ale dni płodne chce się znać wprzód, a a nie wstecz. obliczanie, kiedy BYŁAM płodna na podstawie mojej obecnie się dziejącej lub poprzedniej miesiączki na zajście w ciążę w obecnym cyklu nie pomoże... prawda? chodzi o to, żeby w miarę przewidzieć,kiedy się te płodne BĘDZIE miało lub MA, a nie kiedy one BYŁY... Odpowiedz Link Zgłoś
rakastan Re: jak obliczyć dni płodne 15.07.05, 13:51 Dlatego uważam takie szacowanie za bezsensowne. Można mieć cykle przez cały rok jak w mordę strzelił co 28 dni, a np. chcę zajść w ciążę mam stres kocham się codziennie i przez to cykl przesuwa mi się do 34 dni. I co wtedy? Dlatego ja mierzyłam sobie temperaturę i udało się dwa razy za pierwszym razem. Jednego maluszka już mam, a drugi będzie już za miesiąc. Pozdrawiam Ewa tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20729;126/st/20050811/dt/6/k/5227/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
dazzle zgadzam się w zupełności 15.07.05, 14:02 o to mi właśnie chodziło. nie liczyć, tylko się obserwować, bo się wszystko może poprzesuwać z powodu jednego durnego stresu, zachwiania hormonalnego, a nawet podróży na wakacje... powodzenia przy porodzie a propos - też rodzę za miesiąc ) pozdrawiam serdecznie d Odpowiedz Link Zgłoś
rakastan Re: zgadzam się w zupełności 15.07.05, 14:07 Mam termin na 10 sierpnia. A ty? Ale chciałabym wcześniej, bo wiem że dzidzia będzie duża. Ostatnio urodziłam 3 dni przed terminem (poród był 8 razy wywoływany kroplówkami z oksytocyną), a dzidzia ważyła 4180 g. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
dazzle Re: zgadzam się w zupełności 15.07.05, 14:09 ja na 16 sierpnia już nie mogę - ostatnio strasznie puchną mi stopy, spać mi się chce bez przerwy i... wstyd przyznać... mam jakąś obsesję czystości - ciągle robię pranie, usiłuję sprzątać, czyścić, jest mi ciężko, więc się frustruję... ech, szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
rakastan Re: zgadzam się w zupełności 15.07.05, 14:15 A ja chodzę jak słonica, kołysząc się. Wszystko mnie boli i drętwieje. Spać nie mogę. A stopy wyglądają jak nadmuchane rękawiczki. Wyglądam jak ten biały ludzik z reklamy opon samochdowych. Ha! Ha! Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
iwonek34 Re: jak obliczyć dni płodne 15.07.05, 14:18 dzien doberek, a powiedz mi proszę jaki sposob pomiaru temperatury jest najabrdziej miarodajny? bo nie wymieniając ich wpadają mi do głowy co najmniej 3 sposoby? oczywiscie wychodze z zalożenia, że ogromnym ułatwieniem i oszczednoscia czasu sa termometry elektroniczne. a może są jakies specjaclne wlasnie do tych celów? nie uznaj mnie proszę za kompeltną kretynkę, ale czasami warto spytać nawet o najglupsze rzeczy. dziekuje.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marta_st Re: jak obliczyć dni płodne 15.07.05, 13:41 wejdź na stronkę: kobieta.gazeta.pl/kobieta/0,55280,2089979.html tam masz kalkulator dni płodnych. Pokazuje on największą szansę zajścia w ciążę. Dwa dni wcześniej jeśli będziecie się starać to też powinno się udać. Odpowiedz Link Zgłoś
rakastan Re: jak obliczyć dni płodne 15.07.05, 14:26 Ja mierzyłam pod językiem, termometrem elektronicznym. Poczytaj sobie strony: www.npr.prolife.pl/ tam wszystko jest opisane i znajdziesz tam też kartę obserwacji, którą możesz sobie wydrukować. www.npr.prolife.pl/karta_obserw_A5.pdfEwa Odpowiedz Link Zgłoś
rakastan Re: jak obliczyć dni płodne 15.07.05, 14:28 Trochę źle się wkleiło. Poprawka: www.npr.prolife.pl/karta_obserw_A5.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
iwonek34 Re: jak obliczyć dni płodne 15.07.05, 14:30 dziekuje Ci bardzo. zaraz sobie popatrze.pa Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: jak obliczyć dni płodne 15.07.05, 16:20 Ja polecam też kurs npr na stronie www.lmm.pl Odpowiedz Link Zgłoś
serjos Re: jak obliczyć dni płodne 16.07.05, 04:54 polecam strone www.narodziny.med.pl Odpowiedz Link Zgłoś