Dodaj do ulubionych

jak liczyc ruchy dziecka?

21.07.05, 11:02
Czytalam w gazecie ze powinno byc 10 ruchow maluszka na godzine, jesli jest
mniej to moze to byc niepokojacy sygnal. Moj maluszek jak zacznie sie ruszac
to caly brzuch rozpycha mi na bokismile)) bardzo fajnie to wyglada z zewnatrz!
nie sa to wiec pojedyncze kopniaczki tylko cala seria! czy taka wlasnie serie
ruchow mam liczyc jako 1 ruch? moj maluszek ma swoje pory aktywnosci ale na
pewno nie trwaja dluzej niz 15-20 min, czy to zle? czy wasze maluchy kopia
cala godzine?
26 tc
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: jak liczyc ruchy dziecka? 21.07.05, 11:05
      gdybym stosowala sie do tego ze na godzine mam czuc 10 ruchow to bym
      zwariowala. nigdy moje dziecko nie ruszalo sie co godzina. malo tego czasami
      przez dwa dni mialo totalne przestoje. nawet teraz w 33 tc kajtek po kilku
      dniach intensywnych ruchow ma 2 dni slabsze. taki rytm od poczatku prezentuje i
      czesc.najbardziej ruchliwy jest wieczorem.
      lekarz nie kazal mi liczyc ruchow, powiedzial tylko, ze gdybym odczula, ze jest
      ich wyraznie mniej lub wyraznie wiecej to mam dac znac na telefon.
    • pimpek_sadelko ps. 21.07.05, 11:06
      wczoraj moj syn mial taka energie, ze walil dwie bite godziny ( oczywiscie z
      kilkuminutowymi przerwami).
      • pea_74 Re: ps. 21.07.05, 11:08
        a dlaczego wiecej ruchow dziecka moze byc czyms zlym? tzn dlaczego nalezy
        zglaszac to ginowi?
        • pimpek_sadelko Re: ps. 21.07.05, 11:12
          pea_74 napisała:

> a dlaczego wiecej ruchow dziecka moze byc czyms zlym? tzn dlaczego nalezy
          > zglaszac to ginowi?
          nie wiem dokladnie, ale to tez moze o czyms swiadczyc. jesli od poczatku jakies
          dziecko jest bardzo ruchliwe to oczywiscie sie nie zglasza, ale jesli normalnie
          bylo leniwe a zaczyna brykac a bardzo to kaza sprawdzac. moze ktoras z
          dziewczyn bedzie umiala wytlumaczyc co wtedy moze sie dziac, ja nie umiem.
          • r.kruger Liczenie kontrolne 21.07.05, 11:20
            W szpitalu liczy się trzy razy dziennie po godzinie(7,15,20)na godzine ruchów
            ma być dziesięć(każdy kopniak z serii oddzielnie)przy 10 ruchu możesz przestać
            liczyć.jeśli nie naliczysz 10 liczysz następną godzinę...
            nagłe zmiany w aktywności dziecka mogą ale nie muszą oznaczać czegoś
            złego,jeśli jednak zmiana jest niepokojąco duża należy skontaktować się z
            lekarzem
            • pimpek_sadelko Re: Liczenie kontrolne 21.07.05, 11:24
              moje dziecko o 7 spi kamiennym snem. po 8 jak pije kawe bryka, potem czasami
              raz na jakis czas sie przeciaga, ale o 15 zawsze mam spokojsmile)))
              ok 17 jak jem podwieczorek znowu bryka, potem cisza z okresowym przeciaganiem
              sie w srodku i wieczorne harce zaczynaja sie ok 22-23 a czasami nawet po 24smile
              jakby mnie tak kontrolowali w szpitalu to nie wiem czy chociaz jeden ruch bym
              zarejestrowalabig_grinDDDDDD
              • pea_74 Re: Liczenie kontrolne 21.07.05, 11:59
                powinni badac kiedy dziecko jest aktywne a nie w o sztywnych godzinach, moj
                budzi sie po sniadaniu, po obiadku, jak tata wraca z pracy i wieczorem ok 20-
                21! kiedys mialam wrazenie ze caly dzien nie spal... ale to bylo tylko 1 raz,
                pogadam o tym z ginem za tydzien
                • quaver Re: Liczenie kontrolne 21.07.05, 12:43
                  " powinni badac kiedy dziecko jest aktywne a nie w o sztywnych godzinach"

Pełna zgoda! Każde dziecko ma swój własny rytm. Jak czytałam opis aktywności
                  maluszka Pimpka Sadełko, to doskonale pasuje do mojego smile(29 tydz). Są dni, że
                  jest mocno aktywny i "normę" wyrabia w ciągu 5 min., są też takie, które chyba
                  całe przesypia. Mnie lekarz nic nie mówił o konieczności liczenia ruchów
                  dziecka.
    • esse1 Re: jak liczyc ruchy dziecka? 21.07.05, 13:05
      Dziewczyny, a skad wiecie, że ten ruch to przeciąganie się dzidziusia, ten to
      czkawka, a ten to właśnie kopniak? Ja bladego pojęcia nie mam jak to
      rozróżniaćsmile Tez bym chciała wiedziec co berbeć w danej chwili wyczyniasmile
      • pimpek_sadelko Re: jak liczyc ruchy dziecka? 21.07.05, 13:09
        kopniaka sie czuje jako taki silny impuls... doslownieKOP, przeciaganie to jak
        przesua mi sie brzuch, albo jak napina sie tylko w jednym miejscu.... nie umiem
        tego wyjasnic, to trzeba poczucsmile
        czkawki nigdy nie czulam lub nie wiem ze ja kajtek mialsmile
        • quaver Re: jak liczyc ruchy dziecka? 21.07.05, 15:42
          Czkawka (jak oceniam) przejawia się jako rytmiczne wstrząsy brzucha w jednym
          miejscu- pewnie tam, gdzie dziecko ma główkę. Raz udało mi się zauważyć!smile
    • isia_50 Re: jak liczyc ruchy dziecka? 21.07.05, 13:20
      Dostałam od swojej gin taki specjalny kajecik do liczenia ruchów płodu wg
      Cardiff. Polega to na liczeniu ruchów począwszy od 9.00 rano i od tego momentu
      liczymy i notujemy ruchy dziecka. Kiedy odczuwamy dziesiąty ruch płodu,
      odnotowujemy na karcie, o której godzinie był ten ruch. W tym dniu nie trzeba
      więcej liczyć ruchów. Jeśli do godziny 21.00 było mniej ruchów niż 10, zaznacza
      się ile było ruchów na specjalnym wykresie w karcie. Do lekarza należy się
      zgłosić wtedy gdy:
      - w ciągu dwóch kolejnych dni było mniej niż 10 ruchów,
      - w ciągu jednego dnia nie odnotowało się żadnych ruchów dziecka.
      Pozdrawiam
      Iza
      34 tc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka