bodzio9 29.07.05, 17:16 Jaki test ciążowy najwcześniej wykrywa ciążę i w jakim okesie? Czy dopiero po 2 tygodniach, czyli w terminie planowanej miesiączki? Czy można zajść w ciążę na 3 dni przed jajeczkowaniem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miii Re: Test ciążowy! 29.07.05, 17:24 testy są rózne i w zależności od czułosci mogą wykryc ciążę już po tygodniu. a z tym zachodzeniem to chyba zalezy od tego kiedy był stosunek. bo plemniki jakis czas sobie jeszcze sa w organiźmie i moze nawet trzy doby (trzrba by się dowiedzieć. poza tym wiadomo że większe prawdopodobieństwo zajścia w ciążę jest większe przed jajeczkowaniem niż po. Odpowiedz Link Zgłoś
utalia Re: Test ciążowy! 29.07.05, 17:29 dokladnie plemnik oze przetrwac az 72 dni a to sa 3 doby wiec jak najbardziej jest to mozliwe. Poza tym nigdy tak do konca nie mozesz stwierzdic kiedy bylo to jajeczkowanie. No chyba, ze masz w tym ogromne wieloletnie doswiadczenie. A robilas juz test? Po prostu go zrob to nic nie kosztuje poza kilkunastoma zlotymi. Odpowiedz Link Zgłoś
bodzio9 Re: Test ciążowy! 29.07.05, 17:55 A jaki jest taki test, który wykrywa najwcześniej ciążę? Wiem, że w 2-gim tygodniu od zapłodnienia (jajeczkowania) zarodek zagniżdża się w macicy (wypada to mniej więcej na termin miesiączki) i wtedy właśnie wykazuje to na teście (czy jest ciąża, czy nie). Przy pierwszym dziecku robiłam test Quick Viu i się sprawdził, ale to było po terminie miesiączki (czyli gdzieś 2 tygodnie od zapłodnienia), ale właśnie nie wiem, czy są (jeśli tak to jakie - nazwa?) testy, które wcześniej to pokażą. Wiem, że miałam jajeczkowanie trzy dni po stosunku, a tak średnio mi pasuje ciąża na dziś, owszem, myślałam o tym,ale gdzieś za pół roku ... Odpowiedz Link Zgłoś
miii Re: Test ciążowy! 29.07.05, 19:44 hej a może natura chce żeby to było teraz? ja też chciałam za pół roku. a się okazało że jest teraz. testy to poszukaj może w google. trafiłam przez przypadek na opis czułości ale nie pamiętam jak to była strona bo szukałam czegos innego. ja robiłam pink test ale tam jest napisane że od pierwszego dnia spodziewanej miesiączki. to może poszukaj jeszcze. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
utalia Re: Test ciążowy! 29.07.05, 21:19 co to jest pol roku....moze lepiej tak niz bys pozniej miala probowac i probowac przez rok lub dluzej i nic. A co do testu po prostu zapytaj w aptece jakie maja i ze zalezy ci na jak najczulszym. Tak chyba bedzie latwiej niz biegac po aptekach i szukac. Odpowiedz Link Zgłoś
99maja Re: Test ciążowy! 29.07.05, 21:52 Ja kupiłam dzisiaj pre-test. Z opisu wynika, że wykrywa ciążę sześciodniową ale z rannego moczu. Generalnie jednak zalecają żeby dla większej pewności zrobić go w dniu spodziewanej miesiączki, dlatego ja czekam do środy. Odpowiedz Link Zgłoś
bodzio9 Re: Test ciążowy! 29.07.05, 22:10 Znalazłam fajną stronę na temat testów : www.dziecko- info.com/planowanie_ciazy/jak_sprawdzic.shtml#tciazowe Czyli najwcześniej można wykryć testem ciążę po 6-ciu dniach od zapłodnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_st Re: Test ciążowy! 29.07.05, 22:46 Dziewczyny! Są testy, na których jest napisane, że wykrywają ciążę już 6 dni po zapłodnieniu. Ale lepiej z tym poczekać i zrobić test dzień po planowanej @. Z dwóch powodów. Pierwszy: bywa bardzo często, że zrobiony test 6 dni po owulacji wychodzi negatywnie (z powodu niskiego stężenia gonadotropiny kosmówkowej w moczu), a tu się okazuje, że kobieta jest w ciąży. Gonadotropina pojawia się we krwi matczynej 8 - 9 dnia po zapłodnieniu i nieco później w moczu. Najlepiej zrobić test jeśli się nie dostanie okresu (wtedy stężenie gwarantuje prawidłowy wynik testu). Po drugie: robimy test przed @ i wychodzi pozytywny, a mimo to dostajemy @, bo fakt jest taki, że prawie 50% ciąż ulega biochemicznemu poronieniu. Wiem, że trudno wytrzymać, ale lepiej poczekać. Wtedy ryzyko rozczarowania jest dużo mniejsze. Pozdrawiam i owocnego testowania życzę! Odpowiedz Link Zgłoś