Dodaj do ulubionych

płeć dziecka

19.08.05, 15:54
Witajcie smile
Jestem w 15 tc. Czy lekarz podczas badania usg jest na tym etapie w stanie
stwierdzić już płeć dziecka?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kuncwotek Re: płeć dziecka 19.08.05, 16:21
      w 15 tyg. to raczej niecrying Jak ja poszłam w 23 to lekarz powiedział że być może
      będzie to dziewczynka ale tak naprawdę to jest jeszcze za wcześnie na takką
      ocenę. Proponuję Ci żebyś jeszcze poczekaławink Pozdrawiam
      • visenna2 już w 13 tc 19.08.05, 16:54
        Jak byłam na USG w 13 tc, to lekarz powiedział, że gdyby użył głowicy
        dopochwowej to już z dużym prawdopodobieństwem mógłby określić płeć (na tym
        przezpochwowym lepiej widać) . Ale dla większej pewności polecił zaczekać z tym
        do następnego USG. To już tylko 10 dni, nie mogę się doczekać!
        • sylvia_w Re: płeć dziecka 19.08.05, 17:19
          Najlepiej robic po 20tym tygodniu, bo u dziewczynek narządy wykształcają sie
          koło 17 tygodnia, ale tez nigdy nie ma 100% pewności co do płci, bywa że przez
          całą ciążę ma być dziewczynka a rodzi się chłopiec. Pozdrawiam
          Sylwia i 39tyg Krzyś
          • monia0000 Re: płeć dziecka 19.08.05, 17:36
            a propo pomyłek odnośnie określonej płci to taka ciekawostwa - mój lekarz
            powiedział że zdarzają się ale przeważnie w stronę taką że ma być dziewczynka a
            rodzi się chłopiec, bardzo żadko ponoć w drugą stronę smile U nie miała być
            córcia a jest chłopak więc o pomyłce raczej mówić nie ma co smile Pozdrawiam
    • kokons Re: płeć dziecka 19.08.05, 17:39
      Mnie lekarz na ostaniej wizycie tj w 17 tc powiedzial, ze najlepiej widac
      dopiero w 30 tc inny twierdzil, ze mozna informowac juz od 23 a w trzynastym
      juz probowal ocanic ze to... zobaczymy czy sie sprawdzi?!
      Oczywiscie wszystko zalezy od ulozenia dziecka, no i przede wszystkim od
      specjalisty.
    • kokons Re: płeć dziecka - ciekawy artykul 19.08.05, 17:44
      Odkryto, że płeć dziecka wpływa na poziom hormonów ciążowych

Zarodki żeńskie wpływają na wzrost poziomu hormonu, który jest produkowany już
      we wczesnych etapach ciąży. Odkrycie może pomóc w ocenie płci zarodka jeszcze
      przed trzecim tygodniem ciąży - donoszą badacze z USA w "Human Reproduction".

Naukowcy pod kierunkiem dr. Yuvala Yarona z Instytutu Genetyki przy Centrum
      Medycznym w Tel Avivie prowadzili badania na 347 kobietach w ciąży, która była
      wynikiem sztucznego zapłodnienia. Badacze mierzyli poziom hormonu - tzw.
      ludzkiej gonadotropiny kosmówkowej (hCG) w surowicy krwi matek od 14. do 20.
      dnia ciąży.

Ludzka gonadotropina kosmówkowa jest hormonem produkowanym od drugiego tygodnia
      ciąży przez łożysko, czyli miejsce kontaktu matki z płodem (w tworzeniu łożyska
      bierze udział m.in. błona płodowa o nazwie kosmówka).

Gonadotropina kosmówkowa ma za zadanie utrzymywać funkcje ciałka żółtego,
      struktury, która powstaje w jajniku, w miejscu uwolnienia komórki jajowej.
      Ciałko żółte produkuje progesteron, hormon przygotowujący błonę śluzową macicy
      na przyjęcie zarodka. Później jego funkcje przejmuje samo łożysko.

Oznaczanie obecności gonadotropiny hCG w moczu lub krwi kobiety jest metodą
      wykorzystywaną w testach ciążowych.

Badania zespołu dr. Yarona wykazały, że u matek, które urodziły dziewczynki
      (184), poziom hCG był już 16. dnia ciąży średnio o 18,5 proc. wyższy w
      porównaniu z matkami, które urodziły chłopców (163).

Autorzy pracy sądzą, że różnice w poziomie hormonu hCG u matek odzwierciedlają
      różnice w funkcjonowaniu łożyska w zależności od płci płodu. Przypuszczalnie są
      za to odpowiedzialne geny znajdujące się na chromosomie płciowym X, który u
      dziewczynek występuje w podwójnej kopii.

Odkrycie zespołu dr. Yarona może być pomocne w przewidywaniu płci zarodka.
      Jednak, jak podkreślają autorzy, samo badanie poziomu hCG u ciężarnej kobiety,
      bez wykonywania dodatkowych badań, nie wystarczy do tego celu.

Obecnie badacze chcą prowadzić dalsze prace, które pomogłyby im zaobserwować
      inne różnice w przebiegu ciąży, jakie mogą się wiązać z płcią dziecka.

Przewidywanie płci dziecka na wczesnym etapie ciąży może być niezwykle ważne
      tych dla rodziców, którzy są "nosicielami" poważnych chorób dziedzicznych
      związanych z wadami genów na chromosomach płciowych
      • azbestowestringi Re: płeć dziecka 19.08.05, 17:48
        jak jest dobrym fachowcem to ci powie i w 13tc tak jak mi smile na kolejnych usg
        sie tylko potwierdzalo smile nie jest to chlopiec, ktorego latwiej rozpoznac
        smile
        • bartosowa Re: płeć dziecka 19.08.05, 17:59
          W 13 tc to on zgadywał raczej niż widział płećsmile)))
          • azbestowestringi Re: płeć dziecka 20.08.05, 10:19
            a czemu tak uwazasz? znasz go? wiesz ile on wie i ile on widzi? narzady
            rozrodcze ksztaltuja sie do konca 10 tygodnia.potem to tylko kwestia ich
            wzrostu i dalszego rozwoju. jezeli u plodu cielat mozna rozpoznac plec juz w 9
            tygodniu to nie widze problemu zeby specjalista, siedzacy w temacie usg od lat
            mialby nie rozpoznac plci u 13tygodniowego plodu ludzkiego. tak sie sklada, ze
            sama tez sie znam na usg i wyjasnienia tego lekarza, u ktorego bylam i to w
            jaki sposob pokazywal i opisywal organy ( nie tylko plciowe) na monitorze
            wskazywaly tylko i wylacznie o jego profesjonalizmie. nie jestem jedyna osoba,
            u ktorej zdiagnozowal prawidlowo plec w tak wczesnej ciazy.
            • bartosowa Re: płeć dziecka 20.08.05, 11:05
              Niestety nie znam go i nie wiem ile on widzi, ale jesteś pierwsza osoba, która
              twierdzi, ze w tak wczesnej ciąży można podać jaka będzie płeć dziecka. Nawet
              Encyklopedia zdrowia kobiety podaje, że płeć dziecka można z całą pewnością
              podac mniej więcej w połowie ciązy czyli 19-22 tydzień.
              Ale cieszę się, że już wiesz i że się potwierdza. Ja nie wiem do tej pory (32
              tc) i nie chcę wiedziećsmile
    • pimpek_sadelko Re: płeć dziecka 20.08.05, 10:23
      podobno odpowiedzialny ultrasonografista, taki, ktory nie wrozy a faktycznie
      cos widzi nie powie przed 17 tc.
    • barbel3 Re: płeć dziecka 20.08.05, 10:27
      Witam
      Ja jestem w 24 tyg. i niestety jeszcze lekarz nie powiedział jaka płec jest
      naszego dzidziusia ale mimo swojej ogromnej ciekawości nie przejmuje sie, bo
      ostatnio koleżanka miała urodzic " na 100 % " córke a na świat przyszedł syn,
      wiec zachwiało to moje uznanie do USG
      • azbestowestringi Re: płeć dziecka 21.08.05, 19:01
        serdecznie polecam dr makowskiego ktory przyjmuje min na luckiej w warszawie.
        jest odpowiedzialny za to co mowi - nawet w 13tc smile.
        • niunia64 Dobry fachowie określiłby! 21.08.05, 19:05
          Bzdura, że w 23 nie widać! Ja wiem od 17-tego, potem na kolejnych wizytach
          potwierdził. Jak sie nie znają, bo nie maja wprawy w rozpozn. narządków dzidzi
          to ściemniają, że nie chce pokazać- śmieszne takie tam ich tłumaczenie. Moja
          niby się odwróciła, ale na dopochwowym- szukał, szukał i upolował! Trzeba się
          tylko znać.
          • azbestowestringi Re: Dobry fachowie określiłby! 21.08.05, 19:07
            no wlasnie smile
    • gosiik Re: płeć dziecka 21.08.05, 19:11
      Od 17 tc wiemy, że będzie Dziewczynka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka