litta 19.08.05, 15:54 Witajcie Jestem w 15 tc. Czy lekarz podczas badania usg jest na tym etapie w stanie stwierdzić już płeć dziecka? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kuncwotek Re: płeć dziecka 19.08.05, 16:21 w 15 tyg. to raczej nie Jak ja poszłam w 23 to lekarz powiedział że być może będzie to dziewczynka ale tak naprawdę to jest jeszcze za wcześnie na takką ocenę. Proponuję Ci żebyś jeszcze poczekała Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 już w 13 tc 19.08.05, 16:54 Jak byłam na USG w 13 tc, to lekarz powiedział, że gdyby użył głowicy dopochwowej to już z dużym prawdopodobieństwem mógłby określić płeć (na tym przezpochwowym lepiej widać) . Ale dla większej pewności polecił zaczekać z tym do następnego USG. To już tylko 10 dni, nie mogę się doczekać! Odpowiedz Link Zgłoś
sylvia_w Re: płeć dziecka 19.08.05, 17:19 Najlepiej robic po 20tym tygodniu, bo u dziewczynek narządy wykształcają sie koło 17 tygodnia, ale tez nigdy nie ma 100% pewności co do płci, bywa że przez całą ciążę ma być dziewczynka a rodzi się chłopiec. Pozdrawiam Sylwia i 39tyg Krzyś Odpowiedz Link Zgłoś
monia0000 Re: płeć dziecka 19.08.05, 17:36 a propo pomyłek odnośnie określonej płci to taka ciekawostwa - mój lekarz powiedział że zdarzają się ale przeważnie w stronę taką że ma być dziewczynka a rodzi się chłopiec, bardzo żadko ponoć w drugą stronę U nie miała być córcia a jest chłopak więc o pomyłce raczej mówić nie ma co Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: płeć dziecka 19.08.05, 17:39 Mnie lekarz na ostaniej wizycie tj w 17 tc powiedzial, ze najlepiej widac dopiero w 30 tc inny twierdzil, ze mozna informowac juz od 23 a w trzynastym juz probowal ocanic ze to... zobaczymy czy sie sprawdzi?! Oczywiscie wszystko zalezy od ulozenia dziecka, no i przede wszystkim od specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: płeć dziecka - ciekawy artykul 19.08.05, 17:44 Odkryto, że płeć dziecka wpływa na poziom hormonów ciążowych Zarodki żeńskie wpływają na wzrost poziomu hormonu, który jest produkowany już we wczesnych etapach ciąży. Odkrycie może pomóc w ocenie płci zarodka jeszcze przed trzecim tygodniem ciąży - donoszą badacze z USA w "Human Reproduction". Naukowcy pod kierunkiem dr. Yuvala Yarona z Instytutu Genetyki przy Centrum Medycznym w Tel Avivie prowadzili badania na 347 kobietach w ciąży, która była wynikiem sztucznego zapłodnienia. Badacze mierzyli poziom hormonu - tzw. ludzkiej gonadotropiny kosmówkowej (hCG) w surowicy krwi matek od 14. do 20. dnia ciąży. Ludzka gonadotropina kosmówkowa jest hormonem produkowanym od drugiego tygodnia ciąży przez łożysko, czyli miejsce kontaktu matki z płodem (w tworzeniu łożyska bierze udział m.in. błona płodowa o nazwie kosmówka). Gonadotropina kosmówkowa ma za zadanie utrzymywać funkcje ciałka żółtego, struktury, która powstaje w jajniku, w miejscu uwolnienia komórki jajowej. Ciałko żółte produkuje progesteron, hormon przygotowujący błonę śluzową macicy na przyjęcie zarodka. Później jego funkcje przejmuje samo łożysko. Oznaczanie obecności gonadotropiny hCG w moczu lub krwi kobiety jest metodą wykorzystywaną w testach ciążowych. Badania zespołu dr. Yarona wykazały, że u matek, które urodziły dziewczynki (184), poziom hCG był już 16. dnia ciąży średnio o 18,5 proc. wyższy w porównaniu z matkami, które urodziły chłopców (163). Autorzy pracy sądzą, że różnice w poziomie hormonu hCG u matek odzwierciedlają różnice w funkcjonowaniu łożyska w zależności od płci płodu. Przypuszczalnie są za to odpowiedzialne geny znajdujące się na chromosomie płciowym X, który u dziewczynek występuje w podwójnej kopii. Odkrycie zespołu dr. Yarona może być pomocne w przewidywaniu płci zarodka. Jednak, jak podkreślają autorzy, samo badanie poziomu hCG u ciężarnej kobiety, bez wykonywania dodatkowych badań, nie wystarczy do tego celu. Obecnie badacze chcą prowadzić dalsze prace, które pomogłyby im zaobserwować inne różnice w przebiegu ciąży, jakie mogą się wiązać z płcią dziecka. Przewidywanie płci dziecka na wczesnym etapie ciąży może być niezwykle ważne tych dla rodziców, którzy są "nosicielami" poważnych chorób dziedzicznych związanych z wadami genów na chromosomach płciowych Odpowiedz Link Zgłoś
azbestowestringi Re: płeć dziecka 19.08.05, 17:48 jak jest dobrym fachowcem to ci powie i w 13tc tak jak mi na kolejnych usg sie tylko potwierdzalo nie jest to chlopiec, ktorego latwiej rozpoznac Odpowiedz Link Zgłoś
bartosowa Re: płeć dziecka 19.08.05, 17:59 W 13 tc to on zgadywał raczej niż widział płeć))) Odpowiedz Link Zgłoś
azbestowestringi Re: płeć dziecka 20.08.05, 10:19 a czemu tak uwazasz? znasz go? wiesz ile on wie i ile on widzi? narzady rozrodcze ksztaltuja sie do konca 10 tygodnia.potem to tylko kwestia ich wzrostu i dalszego rozwoju. jezeli u plodu cielat mozna rozpoznac plec juz w 9 tygodniu to nie widze problemu zeby specjalista, siedzacy w temacie usg od lat mialby nie rozpoznac plci u 13tygodniowego plodu ludzkiego. tak sie sklada, ze sama tez sie znam na usg i wyjasnienia tego lekarza, u ktorego bylam i to w jaki sposob pokazywal i opisywal organy ( nie tylko plciowe) na monitorze wskazywaly tylko i wylacznie o jego profesjonalizmie. nie jestem jedyna osoba, u ktorej zdiagnozowal prawidlowo plec w tak wczesnej ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
bartosowa Re: płeć dziecka 20.08.05, 11:05 Niestety nie znam go i nie wiem ile on widzi, ale jesteś pierwsza osoba, która twierdzi, ze w tak wczesnej ciąży można podać jaka będzie płeć dziecka. Nawet Encyklopedia zdrowia kobiety podaje, że płeć dziecka można z całą pewnością podac mniej więcej w połowie ciązy czyli 19-22 tydzień. Ale cieszę się, że już wiesz i że się potwierdza. Ja nie wiem do tej pory (32 tc) i nie chcę wiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: płeć dziecka 20.08.05, 10:23 podobno odpowiedzialny ultrasonografista, taki, ktory nie wrozy a faktycznie cos widzi nie powie przed 17 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
barbel3 Re: płeć dziecka 20.08.05, 10:27 Witam Ja jestem w 24 tyg. i niestety jeszcze lekarz nie powiedział jaka płec jest naszego dzidziusia ale mimo swojej ogromnej ciekawości nie przejmuje sie, bo ostatnio koleżanka miała urodzic " na 100 % " córke a na świat przyszedł syn, wiec zachwiało to moje uznanie do USG Odpowiedz Link Zgłoś
azbestowestringi Re: płeć dziecka 21.08.05, 19:01 serdecznie polecam dr makowskiego ktory przyjmuje min na luckiej w warszawie. jest odpowiedzialny za to co mowi - nawet w 13tc . Odpowiedz Link Zgłoś
niunia64 Dobry fachowie określiłby! 21.08.05, 19:05 Bzdura, że w 23 nie widać! Ja wiem od 17-tego, potem na kolejnych wizytach potwierdził. Jak sie nie znają, bo nie maja wprawy w rozpozn. narządków dzidzi to ściemniają, że nie chce pokazać- śmieszne takie tam ich tłumaczenie. Moja niby się odwróciła, ale na dopochwowym- szukał, szukał i upolował! Trzeba się tylko znać. Odpowiedz Link Zgłoś